Skip to Content

Vänsterpartist inför rätta för uppvigling
SVERIGE

Vänsterpartist inför rätta för uppvigling

Publicerad: 8 december, 2016, 14:27

 • Svenska
hanna-gunnarsson-youtube_236x236

Vänsterpartisten Hanna Gunnarsson uppmanade sina Twitter-följare att riva ned Sverigedemokraternas affischer. Foto: Vänsterpartiet

Hanna Gunnarsson (V), ledamot i Lunds kommunfullmäktige, stod den 28 november inför Lunds tingsrätt, åtalad för uppvigling efter ett meddelande på Twitter om att förstöra affischering från Sverigedemokraterna.

Det handlar om den uppmärksammade annonskampanjen i Östermalmstorgs tunnelbanestation i augusti förra året, som föranledde Hanna Gunnarsson att skriva: ”Riv ner, klistra över, förstör! Skitet lär vara borta imorgon.”
Åklagaren Pernilla Åström förklarade:

– Det är ett angrepp på demokratin när man uppmanar till att förstöra andras politiska budskap.
Själv hävdade Hanna Gunnarsson att syftet inte var att någon skulle agera, utan att poängtera att affischerna inte hörde hemma i det offentliga rummet, och hennes försvarare Mikael Westerlund kallade meddelandet för opinionsbildning:

– Hon har formulerat sig på ett tillspetsat sätt men syftet har varit att ge uttryck för en politisk uppfattning.
Åklagaren menade dock att Hanna Gunnarsson borde ha förstått att uppmaningen skulle kunna få någon att agera:
– Ordalydelsen är ju helt klart en uppmaning att begå brottslig handling, det kan inte tolkas på annat sätt.
Dom ska meddelas två veckor efter förhandlingen och vid fällande dom blir påföljden böter.

redaktion@nyatider.nu

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Erik Marlandson

  Inte fäller väl maktens lakejer en av sina egna…….

 • Claes

  Helt underbart, det verkar som att man inte kan komma undan med detta, Sverige verkar fungera!

 • Parsifal

  Vill inte ens stå för sina ord och handlingar. Höjden av ynkedom. Rent äckligt!

 • Tjalve Viking

  Och DÄR fick hon sitta kvar i fullmäktige…….

 • Skidbladner

  Först uppviglar man till att riva ned affischering. Vad är nästa steg? Bokbål eller angripa meningsmotståndare fysiskt? Vänstern upprepar sig om och om igen. Om inte de vill sanktionera detta beteende borde hon få avgå.

 • Claes

  Det blev ingen fällande dom enligt fria tider!
  Hon skrattar nog lite lätt när det nu var så lätt att komma undan ansvar!

 • Peter Kolmodin

  BRA OM DOMEN STÅRSIG ,,,, DET SKALL SVIDA I PLÅNBOKEN OCKSÅ !

Globalisterna mot folket

KRÖNIKA

Dans kring majstången och sju sorters blommor

UTRIKES”Små grodorna, små grodorna, är lustiga att se.” Många svenskar har någon gång i livet deltagit i denna traditionsenliga danslek kring en majstång klädd i gröna björklöv på midsommarafton som infaller mellan 20-26 juni – i år den 24:e. Midsommarfirandet är vid sidan av julen den viktigaste högtiden i Sverige och är en hyllning till sommaren, ljuset och växtligheten. Midsommarnatten troddes vara en av de mest magiska.

USA nobbar klimatåtagande

UTRIKESDen 1 juni meddelade president Donald Trump att USA inte längre kommer att stå bakom den frivilliga överenskommelse om klimatpolitik som i svensk media felaktigt kallas Parisavtalet. Det handlar inte om ett formellt avtal utan om en överenskommelse som man kan lämna när som helst genom att inte uppfylla de överenskomna åtagandena.

Framtidens kultur är till höger

OPINION: JOHN OCH LILOU DÜBECK

USA-hegemonins ”chefsarkitekt” död

UTRIKES

Tungmetaller ökar i livsmedel

HÄLSALivsmedelsverket har i en ny rapport analyserat den genomsnittlige svenskens diet och funnit både glädjande och oroväckande tecken. Halten av vissa tungmetaller är oförändrad eller ökar, medan jodinnehållet i kosten sjunker. Å andra sidan minskar förekomsten av olika organiska föroreningar som dioxin och svensken äter hälsosammare.

Ny myndighet ska ”lyfta utsatta områden”

UTRIKESVid ett regeringssammanträde tidigare i våras beslutades om ett så kallat kommittédirektiv i syfte att utse en särskild utredare som ska förbereda och genomföra bildandet av en ny myndighet med namnet Delegationen mot segregation. Myndigheten ska ha i uppgift att bidra till att lyfta socialt utsatta områden och bryta segregationsmekanismer strukturellt. Tanken är att verksamheten ska inledas den 1 oktober i år.

Somalier och araber i våldsamt upplopp i Trollhättan

TROLLHÄTTANUnder natten till torsdagen i förra veckan startade ett fyrtiotal ungdomar ett våldsamt upplopp i förorten Kronogården i Trollhättan. Oroligheterna, som började som ett revirbråk mellan arabiska och somaliska gäng, fortsatte även under torsdags- och fredagskvällen och vändes i allmänt upplopp mot polisen som fick gå in med pepparsprej och batonger.

Gå till arkivet