Skip to Content

Vänsterpartist inför rätta för uppvigling
SVERIGE

Vänsterpartist inför rätta för uppvigling

Publicerad: 8 december, 2016, 14:27

 • Svenska

Läs även

hanna-gunnarsson-youtube_236x236

Vänsterpartisten Hanna Gunnarsson uppmanade sina Twitter-följare att riva ned Sverigedemokraternas affischer. Foto: Vänsterpartiet

Hanna Gunnarsson (V), ledamot i Lunds kommunfullmäktige, stod den 28 november inför Lunds tingsrätt, åtalad för uppvigling efter ett meddelande på Twitter om att förstöra affischering från Sverigedemokraterna.

Det handlar om den uppmärksammade annonskampanjen i Östermalmstorgs tunnelbanestation i augusti förra året, som föranledde Hanna Gunnarsson att skriva: ”Riv ner, klistra över, förstör! Skitet lär vara borta imorgon.”
Åklagaren Pernilla Åström förklarade:

– Det är ett angrepp på demokratin när man uppmanar till att förstöra andras politiska budskap.
Själv hävdade Hanna Gunnarsson att syftet inte var att någon skulle agera, utan att poängtera att affischerna inte hörde hemma i det offentliga rummet, och hennes försvarare Mikael Westerlund kallade meddelandet för opinionsbildning:

– Hon har formulerat sig på ett tillspetsat sätt men syftet har varit att ge uttryck för en politisk uppfattning.
Åklagaren menade dock att Hanna Gunnarsson borde ha förstått att uppmaningen skulle kunna få någon att agera:
– Ordalydelsen är ju helt klart en uppmaning att begå brottslig handling, det kan inte tolkas på annat sätt.
Dom ska meddelas två veckor efter förhandlingen och vid fällande dom blir påföljden böter.

redaktion@nyatider.nu

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Erik Marlandson

  Inte fäller väl maktens lakejer en av sina egna…….

 • Claes

  Helt underbart, det verkar som att man inte kan komma undan med detta, Sverige verkar fungera!

 • Parsifal

  Vill inte ens stå för sina ord och handlingar. Höjden av ynkedom. Rent äckligt!

 • Tjalve Viking

  Och DÄR fick hon sitta kvar i fullmäktige…….

 • Skidbladner

  Först uppviglar man till att riva ned affischering. Vad är nästa steg? Bokbål eller angripa meningsmotståndare fysiskt? Vänstern upprepar sig om och om igen. Om inte de vill sanktionera detta beteende borde hon få avgå.

 • Claes

  Det blev ingen fällande dom enligt fria tider!
  Hon skrattar nog lite lätt när det nu var så lätt att komma undan ansvar!

 • Peter Kolmodin

  BRA OM DOMEN STÅRSIG ,,,, DET SKALL SVIDA I PLÅNBOKEN OCKSÅ !

Undersökning pekar på minskat förtroende för rättsväsendet

Antalet brott mot privatpersoner har ökat till ännu högre nivåer enligt årets Nationella Trygghetsundersökning, NTU. En av de största ökningarna kommer från sexualbrotten, där hela 14 procent av kvinnor i åldern 16-24 år uppger sig ha utsatts för ett sexualbrott under förra året.

Bilderbok om transsexualitet för små barn

Nya tider kräver nya barnböcker. Nu har en bilderbok för de yngsta barnen utkommit som handlar om transsexualitet. Boken heter "Hästen & Husse" och i boken kan man se en häst som vill vara en hund och en husse som gärna klär sig i klänning och sminkar sig i starka färger. "Alla är inte antingen pojke eller flicka", säger författaren Susanne Pelger.

”Antirasister” i bråk om status och bidrag: inte en ”oändlig resurs”

Det regimtrogna nätverket #jagärhär har fått mothugg från oväntat håll, nämligen det lika lojala nätverket ”Inte rasist men” som tycker det är orättvist att bara #jagärhär ska få betalt för att de stödjer regimen, och menar att de är precis lika lydiga.

Nya Tider granskar mördad gängledare

Merhawi Aregai, 26, som beskrivs som ledare för det kriminella nätverket Lejonen, och hans vän Yonathan Hector Väänänen sköts till döds i Kista i mars i år. De båda offren färdades tillsammans med Lanko Aziz i en bil när Lanko ska ha avlossat de dödande skotten från baksätet. I denna artikel granskar vi den mördade gängledaren.

Amerikanska Nyhetsanalyser jubilerar

Podden Amerikanska Nyhetsanalyser som drivs av Ronie Berggren sänder i dagarna sitt femhundrade avsnitt. Podden berömmer sig av att vara Sveriges mest initierade och balanserade nyhetskälla för amerikansk politik, men innehåller också annat material om bland annat islam, Brexit och massinvandringen.

Sverige köper Patriotrobotar

INRIKESFörsvarsmakten har nu meddelat vilket medeldistansluftvärnssystem som skall köpas in. Valet föll på det amerikanska Patriotsystemet, känt sedan första Gulfkriget. Beslutet får hård kritik från en rad debattörer och från Sverigedemokraterna som hellre ser att det fransk-italienska SAMP/T-systemet köps in, men med svensk målradar. En anledning till valet av Patriot sägs vara att knyta Sverige närmare till USA försvarspolitiskt.

Thomas Jackson har fått rätt om de apatiska barnen

INRIKESLäkaren Thomas Jackson har i över ett årtionde varit aktiv i debatten om ”apatiska flyktingbarn”. Han menade redan från början att det var föräldrarna som orsakade barnens tillstånd och att botemedlet var att separera dem från barnen. Metoden har i tysthet tagits upp av ett vårdhem i Skara ‒ med hundraprocentig framgång. Nu har Jackson stämt Aftonbladets ansvarige utgivare Jan Helin för förtal ‒ ett mål som han planerar att ta hela vägen till Europadomstolen om så krävs.

Lanko Aziz, 30, dömd till livstid för dubbelmord på kriminella

INRIKESMerhawi Aregai, 26, som beskrivs som ledare för det kriminella nätverket Lejonen, och hans vän Yonathan Hector Väänänen, sköts till döds i Kista i mars i år. De båda offren färdades tillsammans med Lanko Aziz i en bil när Lanko ska ha avlossat de dödande skotten från baksätet.

Gå till arkivet