Skip to Content

29:e Juli 1965 och andra olösta försvinnanden 29:e Juli 1965 och andra olösta försvinnanden. Foto: Nya Tider
BOKRECENSION

29:e Juli 1965 och andra olösta försvinnanden

Varje år anmäls 7 000-8 000 människor som försvunna. De flesta kommer till rätta, men 20-30 hittas inte. Nya Tider har läst en bok som tar upp tio olösta fall där människor försvunnit i Sverige från 1948 till 1976. ”Ambitiöst” är bara förnamnet, enligt Nya Tiders recensent.

Publicerad: 28 juni, 2016, 12:06

  • Svenska

Eva Kullenberg brinner verkligen för sitt stora intresse: olösta försvinnanden. I boken berättar hon om tio fall där svenskar har försvunnit och inte återfunnits. Genom ett gediget detektivarbete har Eva letat i arkiv, läst gamla tidningsartiklar, gått igenom polisutredningar och gjort intervjuer. Först presenterar Eva alla kända fakta kring fallen och sedan får vi läsa hennes egna tankar om vad som kan ha hänt med personerna i boken. Det är uppenbart att hon känner väldigt starkt för de anhöriga som aldrig fick veta vad som hände med deras barn/syskon.

Eva Kullenberg.  Foto: Privat

Eva Kullenberg. Foto: Privat

Bland de mest intressanta uppgifterna som Eva kan avslöja är att Säkerhetspolisen har en akt på en person som försvann 1976. Eva har begärt ut akten men fått avslag, med motiveringen att handlingarna är sekretessbelagda. Man kan fråga sig varför Säpo inte vill lämna ut handlingar som rör en person som ingen hört av eller sett på 40 år? Jag vill inte avslöja mer om de olika berättelserna.

Eva har haft stor hjälp med råd och informationsinhämtning av Jerker Magnusson, en person som bland nationella är mest känd för att han var med och startade upp Sverigedemokraterna 1988. Jerker har ett brinnande intresse för försvinnanden och har bland annat medverkat som sakkunnig i en radiodokumentär om det som kallas ”Dahlsjö-fallet”, tre unga män som försvann sommaren 1965.

Forskningsarbetet är imponerande, ambitiöst är bara förnamnet. Det ligger många timmars arbete bakom det här. Däremot märks att Eva inte har någon journalistisk bakgrund, men detta kompenserar hon för genom sin entusiasm för ämnet. Även korrekturläsningen lämnar en del att önska, men då ska vi komma ihåg att Eva har bekostat boken själv.

Om ni är intresserade av försvinnanden så rekommenderar jag boken å det varmaste. Den är på 249 sidor och kan beställas bland annat på bokus.com. Ni kan också mejla Eva direkt på: [email protected]

fakta: Eva Kullenberg

Ett intresse för Viola Widegrens försvinnande i december 1948 var det som startade intresset för olösta försvinnanden. Resultatet blev en bok som behandlar tio människors försvinnanden i Sverige mellan 1948 och 1976. Boken ger inga svar på varför de tio försvann eller var de finns i dag, men presenterar teorier som skulle kunna vara sanna. Läsaren måste själv fundera över hur en människa kan försvinna fullkomligt spårlöst. Eva Kullenberg är född 1962, bor i Ängelholm och är utbildad kock och legitimerad dietist. På bloggen 29juli1965.blogspot.se skriver Eva om försvinnanden från både dåtid och nutid.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Fornnordiska sagor – hisnande äventyr och burlesk humor

INTERVJULars Ulwencreutz har lett arbetet med att sammanställa och även översätta många av de fornnordiska sagorna till modern svenska – flera har aldrig publicerats på svenska tidigare. Resultatet blev ett imponerande verk i tre band, den första kompletta samlingen av dessa berättelser om hjältar och kungar, skatter och härnadståg. För Nya Tider berättar Lars att utan vår historia är vi ingenting, vi behöver vår kultur och vår historia. Och det är en fascinerande saga.

Spengler i sidobelysning

KULTURVi känner alla till Oswald Spenglers storverk, Västerlandets undergång (1918-1922). En tegelsten som skisserar den historiska utvecklingen i hela världen utifrån vissa synvinklar, såsom att kulturerna utvecklas och fulländas separat. Någon övergripande ”civilisationens frammarsch” anses inte finnas. Och vår del av världen, Västvärlden eller den faustiska kulturen, tecknas såsom att den uppstått på medeltiden, blomstrat under barocken och nu går mot sitt slut. Visionen kan kritiseras på många punkter men Spengler har förvisso stilen att framställa allt detta medryckande. Och då kan man fråga sig: vilka tänkare påverkade honom i den vision han hade?

Hemmet på frammarsch

KULTUR OCH TRADITIONTänk att hemmet har blivit en så viktig plats i dessa coronatider. Vill man göra nytta för sina medmänniskor ska man stanna hemma. Det är länge sedan hemmet betydde så här mycket som det gör just nu. När man inte kan eller får bjuda hem släktingar och vänner drabbas de flesta människor av någon slags uppvaknande och börjar se på sitt hem med nya ögon.

Finns det numera en svensk intelligentia?

ANALYSFörr fanns en bildad klass, men Sverige gjorde sig medvetet av med den. Vad utgör då den ”intelligentia” vi har i dag, den som Karl-Olov Arnstberg nämner i sin debattartikel i Nya Tider v. 23/2020? Sophie Kielbowska redogör för hur det gick till när Sverige förlorade sin bildning och vad som blev resultatet.

Mellan dikt och fakta om u-båtskränkningar

DEBATTFörra året utkom boken Operation Notvarp, och debattören Curt Linderholm menar att den förvånar på grund av sina fantasier kring den stora ubåtsjakten i Hårsfjärden, Stockholms skärgård 1982. Författaren Mikael Nyman har, för att stadga upp sin tes, hänvisat till verkliga platser i Stockholms skärgård, verkliga sjunkbombsfällningar och minsprängningar samt då inblandade svenska amiraler och politiker. Linderholm pekar dock på att många påståenden och antydningar som görs i boken om vilken den kränkande makten var, för länge sedan motbevisats.

På jakt efter den nordiska folksjälen

KULTURMyrkur, eller Amalie Bruun som den 35-åriga danska kvinnliga artisten ifråga heter, började sin karriär med att skapa atmosfärisk black metal-musik, som blev uppmärksammad, och som även överlag fick bra kritik. Det gjorde i sin tur att hon kunde uppträda på stora och erkända festivaler som Roskildefestivalen i Danmark, Wacken Open Air i Danmark, och även på en av världens största ”multi”-festivaler, South by Southwest, i USA.

Den mystiska kedjan, Sägnerna om Ängsökedjan

KULTURPå slottet Ängsö (vars äldre stavning är Engsö) i Västmanlands län förvaras i dag en guldkedja av dunkelt ursprung. Denna kedja får aldrig lämna slottet för då bryter eldsvåda ut.

Bok: Vaccinera dig – eller låt bli

RECENSIONDen danske professorn och specialistläkaren Peter Gøtzsche har utkommit med ännu en bok där han granskar läkemedel och behandlingsmetoder, denna gång riktar han in sig på vaccin. Ska man låta vaccinera sig och sina barn? Uppväger fördelarna alla risker? Svaret är inte så enkelt och Gøtzsche gör en ansträngning att differentiera debatten, som ofta är svartvit. I själva verket kan ett vaccin vara värt att ta, medan ett annat borde avstås. Författaren går igenom en rad vanliga och ovanliga vaccin och redovisar med omfattande stöd i vetenskaplig litteratur sina slutsatser.

Gå till arkivet

Send this to a friend