Skip to Content

29:e Juli 1965 och andra olösta försvinnanden 29:e Juli 1965 och andra olösta försvinnanden. Foto: Nya Tider
BOKRECENSION

29:e Juli 1965 och andra olösta försvinnanden

Varje år anmäls 7 000-8 000 människor som försvunna. De flesta kommer till rätta, men 20-30 hittas inte. Nya Tider har läst en bok som tar upp tio olösta fall där människor försvunnit i Sverige från 1948 till 1976. ”Ambitiöst” är bara förnamnet, enligt Nya Tiders recensent.

Publicerad: 28 juni, 2016, 12:06

  • Svenska

Eva Kullenberg brinner verkligen för sitt stora intresse: olösta försvinnanden. I boken berättar hon om tio fall där svenskar har försvunnit och inte återfunnits. Genom ett gediget detektivarbete har Eva letat i arkiv, läst gamla tidningsartiklar, gått igenom polisutredningar och gjort intervjuer. Först presenterar Eva alla kända fakta kring fallen och sedan får vi läsa hennes egna tankar om vad som kan ha hänt med personerna i boken. Det är uppenbart att hon känner väldigt starkt för de anhöriga som aldrig fick veta vad som hände med deras barn/syskon.

Eva Kullenberg.  Foto: Privat

Eva Kullenberg. Foto: Privat

Bland de mest intressanta uppgifterna som Eva kan avslöja är att Säkerhetspolisen har en akt på en person som försvann 1976. Eva har begärt ut akten men fått avslag, med motiveringen att handlingarna är sekretessbelagda. Man kan fråga sig varför Säpo inte vill lämna ut handlingar som rör en person som ingen hört av eller sett på 40 år? Jag vill inte avslöja mer om de olika berättelserna.

Eva har haft stor hjälp med råd och informationsinhämtning av Jerker Magnusson, en person som bland nationella är mest känd för att han var med och startade upp Sverigedemokraterna 1988. Jerker har ett brinnande intresse för försvinnanden och har bland annat medverkat som sakkunnig i en radiodokumentär om det som kallas ”Dahlsjö-fallet”, tre unga män som försvann sommaren 1965.

Forskningsarbetet är imponerande, ambitiöst är bara förnamnet. Det ligger många timmars arbete bakom det här. Däremot märks att Eva inte har någon journalistisk bakgrund, men detta kompenserar hon för genom sin entusiasm för ämnet. Även korrekturläsningen lämnar en del att önska, men då ska vi komma ihåg att Eva har bekostat boken själv.

Om ni är intresserade av försvinnanden så rekommenderar jag boken å det varmaste. Den är på 249 sidor och kan beställas bland annat på bokus.com. Ni kan också mejla Eva direkt på: [email protected]

fakta: Eva Kullenberg

Ett intresse för Viola Widegrens försvinnande i december 1948 var det som startade intresset för olösta försvinnanden. Resultatet blev en bok som behandlar tio människors försvinnanden i Sverige mellan 1948 och 1976. Boken ger inga svar på varför de tio försvann eller var de finns i dag, men presenterar teorier som skulle kunna vara sanna. Läsaren måste själv fundera över hur en människa kan försvinna fullkomligt spårlöst. Eva Kullenberg är född 1962, bor i Ängelholm och är utbildad kock och legitimerad dietist. På bloggen 29juli1965.blogspot.se skriver Eva om försvinnanden från både dåtid och nutid.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Bivax i stället för plast

KULTURHur packade man in maten förr, innan man hade plastpåsar och plastfolie? Man använde bivaxdukar! En kunskap väl värd att återuppta.

Mystiska dödsfall och reliker i Spanien

BOKRECENSIONEtt svenskt par beger sig till Spanien med sin katt. De njuter av sitt nya liv, men snart upptäcker de att någon följt efter dem dit. Detta visar sig bara vara början och snart blir Lignumkorset – En resa i tid och rum, som är skriven av Viktor Nilorak, i stort sett omöjlig att sluta läsa.

Mishimas märkliga öde

KULTURYukio Mishima var en japansk konservativ författare. Förutom filmskaparen Akira Kurosawa är han säkerligen Japans mest berömda kulturpersonlighet från 1900-talet. Mishima var starkt präglad av japanska traditioner och han gick i döden för sin tro på kejsardömet. Han har lämnat efter sig ett flertal romaner etc. som utvecklar hans tankegångar.

Sverige i backspegeln, nuet och framtiden

RECENSIONRECENSION: Tommy Ulmnäs förstod redan i slutet av 1960-talet vart Sverige var på väg och i denna andra upplaga av boken Sverige: Från välfärdsstat till fattigland skriver han om detta lands destruktiva utveckling från 1968 till i dag, samt vad som möjligen kan vänta i framtiden.

Grunge sett ur ett metapolitiskt perspektiv

KULTURMusiken är en högt sofistikerad konstform som har påverkat människorna sedan tidernas begynnelse. Men det var inte förrän sent i historien den började upptecknas. Innan dess hade den traderats muntligt från generation till generation. Från medeltiden och framåt förändrades tonsättarens roll i takt med att den västliga världen blev alltmer sammansatt och förändrades, och musiken speglade ofta de ibland radikala omvälvningarna i de kulturer som var i ständig gungning.

Julotta – en gammal svensk uppskattad tradition

JULENJulotta har genom århundradena varit en mycket stark tradition i Sverige. Fortfarande är den en av de mest besökta gudstjänsterna i Svenska kyrkan. Tyvärr börjar den konkurreras ut av den katolska kontinentala midnattsmässan, som många kyrkor har börjat fira. Det kanske är dags att börja värna den genuint svenska julottan? För visst är det något speciellt, att i arla ottan när det fortfarande är mörkt ta sig till kyrkan, som strålar av ljus, och njuta av våra vackra julpsalmer, som flera tidigare generationer lyssnat till.

Stefan Torssell vill se en oberoende, internationell utredning om M/S Estonia

KULTURDet har med dryga två månaders marginal gått 25 år sedan Estoniakatastrofen, och någon slutgiltig förklaring till hur förlisningen kunde ske finns ännu inte. Nu vill Estlands regering utreda händelseförloppet på nytt. Debattören och författaren Stefan Torssell, som givit ut en bok om förlisningen, är positiv till initiativet, men menar att också en oberoende, internationell utredning måste tillsättas.

Sång och tal på Börshusets trappa – Levande julkalender i Gamla stan

JULSedan år 2005 arrangeras traditionsenligt den levande julkalendern i Gamla Stan i Stockholm. Då öppnas luckor, vanligtvis fönster, till olika hus i Gamla Stan varje dag fram till julafton så åhörarna får höra sånger och berättelser. Även i år samlades en stor skara åhörare för att vara med om lucköppning.

Gå till arkivet

Send this to a friend