Skip to Content

STEFAN LÖFVEN POSERAR med ett av de tiotusentals ensamkommande ”barnen”. Efter att i flera år kritiserat ålderstester beordrade han nyligen Migrationsverket att genomföra fler sådana kontroller. Kent Ekeroth är Sverigedemokraternas migrationspolitiske talesperson. Foto: Sveriges Ensamkommandes Förening och Riksdagen

Ännu ett SD-förslag kopieras: Ålderstester av asylsökande

Statsministern har beordrat Migrationsverket att genomföra fler ålderskontroller av asylsökande som påstår sig vara barn. Sverige har inte haft några sådana kontroller, men efter flera uppmärksammade våldsdåd nyligen där invandrare varit offer, bland annat ett mord och en gruppvåldtäkt, har statsministern gått på Sverigedemokraternas linje. När Nya Tider ringer upp Migrationsverket får vi dock besked att det fortsatt är helt frivilligt med ålderstester.

Publicerad: 2 mars, 2016, 21:29

  • Svenska

Läs även

Det har blivit något av en offentlig hemlighet att ”de ensamkommande barnen” ofta är långt äldre än vad de utger sig för att vara och inte alls kommer ensamma, utan reser i grupp. Det var dock först efter två uppmärksammade våldsdåd som statsminister Stefan Löfven offentligt den 23 februari krävde att Migrationsverket skulle genomföra fler medicinska ålderstester. I januari knivmördades den 22-åriga Alexandra Mezher, som arbetade på ett HVB-hem i Mölndal utanför Göteborg, av en man som myndigheterna bokfört som 15-åring, men som senare bedömdes vara vuxen. Samma månad våldtog två asylsökande en 12- årig invandrarpojke. Tidningen Expressen skriver att ”trots pojkens låga ålder placerades han på ett hem för äldre ensamkommande flyktingbarn i Alvesta”. Att barn inte kan placeras på ett boende för ”barn” beror på att de två gärningsmännen, som klassats som 15-åringar, i själv verket är mycket äldre. Tandröntgen visade att den ene gärningsmannen var 18-19 år gammal, medan den andre kan vara uppåt 45 år gammal.

När Nya Tider ringer upp Migrationsverket hävdar de att statsministerns utspel ”bara är ett uttalande” och ”innebär inget i sak”. Verket genomför inga som helst kontroller på eget initiativ vid misstanke om att den asylsökande ljuger om sin ålder, utan erbjuder bara en åldersbedömning som är helt frivillig och ses som en service åt den asylsökande så att denne kan stärka sin historia. Migrationsverket utreder just nu hur medicinska åldersbedömningar skulle kunna göras praktiskt. Det är ett uppdrag man fått från regeringen i samband med den restriktivare migrationspolitiken som presenterades den 24 november förra året. Utredningen väntas dock inte bli klar förrän i maj. Att regeringen nu gett order till Migrationsverket om att öka antalet åldersbedömningar saknar därför praktisk betydelse.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

[email protected]atider.nu

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Nya uppgifter om sektvälde och islamism inom SSU

INRIKESMedlemmar inom Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU samt fackförbunden Transport och LO larmar om ”homofobi, sektliknande styre och unga medlemmar som manipulerats att konvertera till islam”. Det avslöjandet gjorde Expressen den 20 maj i en uppföljning av skandalen för två år sedan där islamister visades ha uppnått en dominant position inom SSU Skåne.

SVT ljuger rakt ut när Nya Tider frågar om försvunnen enkät

REPORTAGEFör några år sedan gjordes en undersökning av journalistikprofessor Kent Asp som visade att SVT:s anställda är extremt vänstervridna. Statstelevisionen hade tänkt motbevisa detta i ett program med titeln ”Sant eller falskt” och skickade ut en enkät till sina anställda för att ta reda på hur det låg till. Resultatet pub­licerades aldrig, istället lades programmet ner. När Nya Tider ställer frågor om saken ljuger SVT rakt ut och säger att ingen enkät gjordes.

SVT allt mer politiskt korrekt – nu för dina skattepengar

GRANSKNINGFrån och med förra året betalar du för Sveriges Television via skattesedeln – oavsett om du använder deras tjänster eller inte. Under sin mycket välavlönade chef Hanna Stjärne har SVT gjort stora satsningar på att ”spegla samhället” genom att anställa fler invandrare och andra privilegierade grupper. Man ignorerar däremot sin egen politiska slagsida – och vägrar att svara på frågor om varför.

Så jobbar Närhälsan i Västra Götaland med patienter under coronapandemin

INRIKESNärhälsan är namnet på vårdcentralerna i Västra Götalandsregionen. Genom fler hembesök och videokonsultationer reduceras coronaspridningen. Närhälsan och de privata avtalsrelaterade vårdcentralerna har under lång tid utprövat metoder för att åldriga patienter inte skall behöva resa onödigt mycket. Även särskilda invandrarsatsningar som Angereds Närsjukhus kan ha effekt på smittspridningen.

Över 4 000 döda i Covid-19

INRIKESAntalet döda i Covid-19 i Sverige passerade idag 4 000 fall. Totalt har Folkhälsomyndigheten konstaterat 4 029 dödsfall, vilket är en ökning med 31 nya dödsfall sedan gårdagen. Samtidigt har 384 nya fall av coronaviruset SARS-CoV-2 bekräftats vilket innebär att det totala antalet bekräftade smittade nu nått 33 843 i Sverige.

Vänsterextremist döms för flera brutala överfall mot äldre

BROTT OCH KRIMINALFALLDen 12 maj dömdes den nu 21-årige Samuel Redin i Attunda tingsrätt till åtta års fängelse för ett antal överfall, varav ett bedömdes vara mordförsök. En äldre kvinna skadades så svårt av flera slag med hammare att hon efter angreppet sitter i rullstol, oförmögen att tala eller göra någonting på egen hand. Genom utredningen och aktiviteter på sociala medier framträder en bild av en gärningsman som saknar egentlig sysselsättning eller mål i livet, men som är mycket intresserad av mord, barnpornografi och kommunism.

Google ger sig in på bankkorts-marknaden – får kritik

UTRIKESDen globala IT-jätten Google planerar att lansera ett eget bankkort, både fysiskt och virtuellt. Båda ska kopplas till deras redan existerande betaltjänst Google Pay. För närvarande är det bara möjligt att betala med Google Pay online men inte i butiker. Ett Google Pay Card skulle utvidga användningsområdet väsentligt och inte bara ge it-jätten nya intäkter, utan även nya möjligheter att spionera på och styra sina kunder.

Inflationen mätt i KPIF nere under noll i april – tecken på ökad risk för ekonomiska problem

ANALYSDen 13 maj redovisade SCB inflationsläget i april, med en samlad negativ inflation. Det var visserligen en väntad nedgång på grund av coronavirusets effekter, men många överraskas av kraften i prisutvecklingen. Bilden är dock inte enkel, energipriserna (olja och el) står för huvuddelen av minskningen. Utan energipriserna ligger inflationen på 1,0 procent, betydligt mer beskedligt sett ur ett inflationsmålsperspektiv. Riskerna för en allvarlig ekonomisk kris måste dock anses ha ökat.

Gå till arkivet

Send this to a friend