Skip to Content

Bedårande barn. Marcus Öhrn sjunger och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson står för piano och keyboard. Foto: Nya Tider
KULTUR

Bedårande Barn släpper ny singel: Åkesson ligger bakom texten

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson skriver inte bara tal till sina framträdanden i riksdagen. Han skriver sångtexter också. Rockbandet Bedårande barn, i vilket Jimmie Åkesson även ingår som pianist, släpper nu en singel med den uppmanande låttiteln ”Försvara och bevara”. Nya Tiders Perra Winberg har lyssnat.

Publicerad: 3 december, 2016, 16:44

  • Svenska

bedarande-barn_rgb_shadow_300x300Låt dig ej förledas av den falska melodi, dom lockar dig med lögn och hyckleri.
Spott, förakt och slarv, ack, så skändar ni vårt arv. Vad fäder byggt i tusen tidevarv. […]
Inget är av värde, allt ska bytas och bli nytt. […]
Jag lyssnar till de äldre, hör berättas hur det var. […]

Sedan blir det utlopp för lite återhållen vrede och sorg.
Aah, vad jag sörjer allt dom gör!!!

Ja, det är ord och inte mycket visa i Jimmie Åkessons text.

Bedårande barn, som är ett projekt startat av sångaren och musikenreprenören Marcus Öhrn har gjort en cover/remake på en gammal låt av Ultima Thule (ni får googla själva efter vilken låt det är).

Men där Ultima Thule är lite spretigt kakafoniska är Bedårande barn tajta och samspelta, med ett modernare sound samt med stringent och näraliggande sång av drivne Marcus Öhrn.

Singeln Försvara och bevara är en ganska snabb och dyster rocklåt med malande distade gitarrer och klanger och harmonier som går att spåra till både svensk och rysk folkton samt den befriande ilska som Ebba Grön hade när de spelade in Beväpna er, som förvisso hade lite mer våldsamt revolutionära textrader som ”Ja jag hatar hela borgerligheten, ja vi, vi ska beväpna oss, ja dom tål lite bly i nackarna”.

Från början löd inledningen av refrängen till Försvara och bevara: ”Fan, vad jag hatar allt dom gör!!!!” Men kanske att svordomsmentometern peakade på rött då, för i förra veckan ändrades textraden åt det lite mer timida och poetiska hållet.

Jimmie Åkesson har inte bara skrivit texten till Försvara och bevara, han spelar förstås piano och keyboard på också. Dock inte lika yvigt som Robert Wells, Keith Emerson eller Jerry Lee Lewis. Han är ju inte precis yvig på scen heller. Eller i riksdagen.

Låtens mäktiga brygga leder upp till refrängens inledande ”Aah, vad jag sörjer…” och detta mantra kan säkert bli en blivande trigger för sång á la fotbollskör när Bedårande Barn turnerar till våren och sommaren under 2017.

Kanske hoppas Jimmie och bandet på en förändring efter 2018 så att en ny låt kan komponeras med en refräng vars text börjar ”Aah, vad jag gläds åt…”?

 

Perra Winberg

perra.winberg@nyatider.nu

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Bilderbergmötet 2017: Ljusskygg agenda sedan 1954

Bilderbergarna vill i dag gärna ge sken av att gruppen är helt oförarglig och att de inte har något att dölja. I ett halvt århundrade var emellertid Bilderberggruppen så hemlig att inte ens erfarna samhällsbevakare kände till dess existens.

Bilderbergmötet 2017: Globalisterna slår tillbaka?

REPORTAGEEtt antal av världens mäktigaste finansmän samlades den 1-4 juni bakom stängda dörrar tillsammans med politiker och andra makthavare från hela Västvärlden för att diskutera världsutvecklingen – och enligt kritiker, staka ut kursen för densamma. Som vanligt lade de stora massmedierna locket på, som de gjort sedan 1954. Det 65:e Bilderbergmötet hölls på ett lyxhotell bara några kilometer från Vita huset, där ett av ämnena för årets diskussioner sitter på presidentposten.

”Hur många terrorattacker har ni haft i London?”

EUEn polsk parlamentsledamot från det regerande partiet Lag och rättvisa såg till att upplysa sin värd i BBC om det hot öppna gränser innebär.

Globalisterna mot folket

KRÖNIKA

Dans kring majstången och sju sorters blommor

UTRIKES”Små grodorna, små grodorna, är lustiga att se.” Många svenskar har någon gång i livet deltagit i denna traditionsenliga danslek kring en majstång klädd i gröna björklöv på midsommarafton som infaller mellan 20-26 juni – i år den 24:e. Midsommarfirandet är vid sidan av julen den viktigaste högtiden i Sverige och är en hyllning till sommaren, ljuset och växtligheten. Midsommarnatten troddes vara en av de mest magiska.

USA nobbar klimatåtagande

UTRIKESDen 1 juni meddelade president Donald Trump att USA inte längre kommer att stå bakom den frivilliga överenskommelse om klimatpolitik som i svensk media felaktigt kallas Parisavtalet. Det handlar inte om ett formellt avtal utan om en överenskommelse som man kan lämna när som helst genom att inte uppfylla de överenskomna åtagandena.

Framtidens kultur är till höger

OPINION: JOHN OCH LILOU DÜBECK

USA-hegemonins ”chefsarkitekt” död

UTRIKES

Gå till arkivet