Skip to Content

Bedårande barn. Marcus Öhrn sjunger och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson står för piano och keyboard. Foto: Nya Tider
KULTUR

Bedårande Barn släpper ny singel: Åkesson ligger bakom texten

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson skriver inte bara tal till sina framträdanden i riksdagen. Han skriver sångtexter också. Rockbandet Bedårande barn, i vilket Jimmie Åkesson även ingår som pianist, släpper nu en singel med den uppmanande låttiteln ”Försvara och bevara”. Nya Tiders Perra Winberg har lyssnat.

Publicerad: 3 december, 2016, 16:44

  • Svenska

Läs även

bedarande-barn_rgb_shadow_300x300Låt dig ej förledas av den falska melodi, dom lockar dig med lögn och hyckleri.
Spott, förakt och slarv, ack, så skändar ni vårt arv. Vad fäder byggt i tusen tidevarv. […]
Inget är av värde, allt ska bytas och bli nytt. […]
Jag lyssnar till de äldre, hör berättas hur det var. […]

Sedan blir det utlopp för lite återhållen vrede och sorg.
Aah, vad jag sörjer allt dom gör!!!

Ja, det är ord och inte mycket visa i Jimmie Åkessons text.

Bedårande barn, som är ett projekt startat av sångaren och musikenreprenören Marcus Öhrn har gjort en cover/remake på en gammal låt av Ultima Thule (ni får googla själva efter vilken låt det är).

Men där Ultima Thule är lite spretigt kakafoniska är Bedårande barn tajta och samspelta, med ett modernare sound samt med stringent och näraliggande sång av drivne Marcus Öhrn.

Singeln Försvara och bevara är en ganska snabb och dyster rocklåt med malande distade gitarrer och klanger och harmonier som går att spåra till både svensk och rysk folkton samt den befriande ilska som Ebba Grön hade när de spelade in Beväpna er, som förvisso hade lite mer våldsamt revolutionära textrader som ”Ja jag hatar hela borgerligheten, ja vi, vi ska beväpna oss, ja dom tål lite bly i nackarna”.

Från början löd inledningen av refrängen till Försvara och bevara: ”Fan, vad jag hatar allt dom gör!!!!” Men kanske att svordomsmentometern peakade på rött då, för i förra veckan ändrades textraden åt det lite mer timida och poetiska hållet.

Jimmie Åkesson har inte bara skrivit texten till Försvara och bevara, han spelar förstås piano och keyboard på också. Dock inte lika yvigt som Robert Wells, Keith Emerson eller Jerry Lee Lewis. Han är ju inte precis yvig på scen heller. Eller i riksdagen.

Låtens mäktiga brygga leder upp till refrängens inledande ”Aah, vad jag sörjer…” och detta mantra kan säkert bli en blivande trigger för sång á la fotbollskör när Bedårande Barn turnerar till våren och sommaren under 2017.

Kanske hoppas Jimmie och bandet på en förändring efter 2018 så att en ny låt kan komponeras med en refräng vars text börjar ”Aah, vad jag gläds åt…”?

 

Perra Winberg

perra.winberg@nyatider.nu

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Artificiell superintelligens och trollkarlens lärling

BOKRECENSIONNick Bostrom (Nicklas Boström) är professor i filosofi vid universitet i Oxford. Han leder också The Future of Humanity Institute och kan lugnt räknas som en av de viktigaste tänkarna som är verksamma i vår tid. Boken Superintelligence publicerades 2014 och den finns nu i svensk översättning, utgiven av Fri Tanke Förlag.

Esaias Tegnér var en av Sveriges mest uppskattade skalder.

Karl XII och Frithiof – Om prästen, biskopen och skalden Esaias Tegnér

Den 13 november 1782 föddes i Kyrkeruds komministerboställe i By socken i Värmland en pojke som fick namnet Esaias Tegnér. Under sin livstid kom han att bli verksam som präst, bli vald till biskop och, inte minst, hyllas för sina många poetiska verk. Stark fosterlandskärlek präglar hans sånger och dikter och verken ”Svea”, ”Karl XII” och ”Frithiofs saga” gjorde att han blev mycket uppskattad av sin samtid.

Slavarnas tidsålder, av Juha Snellman. Foto: Nya Tider

Svensk fantasy övertygar

Det rör på sig på den svenska fantasyfronten. En roman med radikalkonservativ prägel utspelande sig i ett ålderdomligt land där magi och profetior är vardagsmat och där troll och andra varelser stryker omkring, har nyss getts ut i Sverige. Vi har nära till saga och myt här i norr och debutromanen Slavarnas tidsålder bevisar det.

Öyvind Fahlström på Moderna Museet

KULTUR”Manipulera världen” är titeln på en utställning på Moderna Museet i Stockholm som öppnade den 21 oktober. Den tar som utgångspunkt några verk av Öyvind Fahlström där han använder sällskapsspel som en metafor för världspolitiken. Ett tjugotal internationellt verksamma konstnärer har utvecklat och ”förhållit sig till” Fahlströms idé. Utställningen pågår till den 21 januari.

Kyrkogård vid Allhelgona. Foto: Flickr

Till minne av de döda – Själarnas och helgonens särskilda dagar i Sverige

Den 4 november infaller Alla helgons dag i år, men redan på Allhelgonadagen, som alltid infaller den 1 november, tänds gravljus och placeras på gravar eller i minneslundar. Det här är helgen då man minns de döda och inom den katolska kyrkan uppmärksammas även helgonen. Denna tradition har stått sig stark i Sverige sedan medeltiden, trots försök till förbud under reformationen.

500 år sedan Martin Luther spikade upp sina teser

KULTURNär Martin Luther, den 31 oktober 1517, spikade upp plakatet med de 95 teserna om avlatens innebörd på Slottskyrkans kyrkport i Wittenberg, kunde han inte ana vilka följder det skulle få. Europa skulle aldrig mer bli sig likt. En munks protester mot det mäktiga påvedömet skapade sådana ringar i vattnet att hela norra Europa skulle genomgå djupa förändringar.

Ny serie med Liftarens Guide till Galaxen

Brittiska BBC meddelar att de kommer att sända en nyinspelad serie av den populära Liftarens Guide till galaxen med huvudpersonen Arthur Dent som ofrivilligt flackar runt i universum. En sjätte del läggs till de fem första romandelarna.

Kungen och polismästaren – Organiseringen av polisväsendet i 1700-talets Stockholm

”Hjälp oss, hjälp oss”, vädjade rikspolischef Dan Eliasson till allmänheten vid en presskonferens i somras under vilken en lista på 61 utsatta områden i Sverige presenterades. I 23 av dessa ska polisen ha svårt att fullfölja sina uppdrag. Allt fler poliser säger upp sig och våldtäktsutredningar läggs på hög. Detta sker inom en myndighet som organiserades just för att lag och ordning skulle råda i Sverige, och 1776 utfärdades en förordning om att polisen i Stockholm skulle omorganiseras, vilket ledde till föregångaren till dagens polismyndighet grundades.

Gå till arkivet