Skip to Content

GICK I IS FÄLLA. Tisdagen den 6 december kom ytterligare en framgångsrapport från Mosul. Irakiska arméenheter tillhörande 9:e pansardivisionen hade ryckt rekorddjupt in i Mosul och intagit det stora femvånings al-Salam sjukhuset. Det ligger i sydöstra delen av staden, 1,5 kilometer från Tigrisfloden. Efter flera veckor av motgångar var en hissad irakisk flagga på en så viktig byggnad precis vad de tilltänkta befriarna av Mosul behövde. Glädjen varade dock inte länge. IS hade bara låtsats förlora striden, en illusion som skapats av att de inte bara drog sig tillbaka som de ibland brukar utan gjorde det under eldväxling samt att jihadisterna över radio tillsynes desperat skrek hur ohållbart det var att försvara sjukhuset. När solen gick ned och några av de utmattade irakiska soldaterna somnat slog IS till med halvdussinet fordonsburna självmordsbombare och hundratalet anfallare från alla håll, samtidigt som gömda jihadister inne i sjukhuset dök upp ur sina gömställen. Överraskningen blev total. Panikslagna och förvirrade soldater kallade på flygunderstöd och försökte desperat försvara sig eller fly. När vapnen tystnat var den irakiska styrkan på drygt hundra man och deras drygt 20 stridsfordon utplånade. Några av de överlevande som lyckats fly berättar hur IS efter att det mörknat, helt plötsligt dykt upp som spöken ur väggar och golv i sjukhuset. Irak har bekräftat förlusten av samtliga fordon och drygt 20 stupade. Stillbild: IS nyhetsbyrå Amaq
UTRIKES

Befrielsen av Mosul har kört fast efter förluster

Dagliga framgångsrapporter från militärledningarna i Bagdad, Erbil och Pentagon gällande deras styrkors insatser mot Islamiska staten (IS), i och kring den irakiska storstaden Mosul kan inte längre dölja att offensiven inte går som tänkt. Dåligt väder bidrar, men främst handlar det om starkare försvarsförmåga än väntat från IS och sammantaget svaga insatser från de irakiska säkerhetsstyrkorna. Förlustsiffrorna fortsätter stiga medan framryckningen börjar avstanna och IS går till allt fler och större mottattacker.

Publicerad: 21 december, 2016, 00:42

  • Svenska

Läs även

Vintern gör sig nu påmind i Mosul. Temperaturen har i början av december fallit kraftigt och ibland är den nere kring nollan på nätterna. Det kyliga regnet har tidvis öst ned och tillfartsvägarna till denna Iraks nästa största stad har bitvis översvämmats eller blivit leriga och svårframkomliga. Vädret som bland annat innebär dimma har också försämrat sikten avsevärt. Paradoxalt nog har även sandstormar förvärrat siktförhållandena under några dagar i början på december.

De irakiska säkerhets-styrkorna slåss mot en motståndare som aldrig tycks bli trött eller ger upp, utan tvärtom söker döden och martyrskapet.

I mitten av november tillkännagav Bagdad en paus för operationerna på grund av dåligt väder, men den irakiska arméns notoriskt dåliga moral är ett större problem än temporärt dåliga väderförhållanden.

svenska-vapen-i-is-hander-stillbild-is-nyhetsbyra-amaq_400x254_tn80

SVENSKA VAPEN I IS HÄNDER. Efter bakhållet på al-Salam sjukhuset kom IS över hela den irakiska styrkans vapenarsenal utom deras stridsfordon, då de som inte förstördes i striden bombades av amerikanskt stridsflyg. Flygangreppet framställdes dock felaktigt i västmedia som ett framgångsrikt flyganfall mot en ”IS sambands- och ledningscentral”. Bland de erövrade vapnen finns svenska Pansarskott m/86 som tillverkas av Saab Bofors Dynamics AB och exporteras under namnet AT4. Det rekylfria pansarvärnsvapnet kostar cirka 25 000 kronor styck. Nu i händerna på IS kommer det ytterligare försvåra irakiernas framryckning. Stillbild: IS nyhetsbyrå Amaq

I Washington är frustrationen stor eftersom president Barack Obama gett direktiv om att Mosul ska vara återtaget innan årets slut. Detta då han vill ha en framgång att uppvisa innan han lämnar Vita huset i januari.

Det kurdiska självstyret i Erbil har diskret börjat omfördela en del av sin Peshmerga till försvarsställningar öster om Mosul. Någon snar befrielse av staden är inte längre att vänta.

Samtliga inblandade gör sitt bästa för att dölja hur illa det går. Alla utom Islamiska staten (IS) som basunerar ut sitt framgångsrika försvar i sin propaganda.

Tecken för den som velat se

De inledande framgångarna för irakierna, som främst berodde på att IS genomförde en taktisk reträtt till mer lättförsvarade ställningar, med den optimism och moralhöjning den gav upphov till är nu helt bortblåsta.

Den irakiska arméns ovilja att strida när det hettar till är allmänt känd, men speciella kontraterrorenheter med fristående befälsstruktur har uppvisat bättre moral. De har under tidvis mycket hårda strider försökt rycka fram trots hårt motstånd och inte sällan med höga förluster som följd.

is spöke. I en hårresande propagandavideo om sina prickskyttar ses bland annat hur jihadisternas elitgrupper under skydd av mörker och utrustade med bildförstärkare smyger sig på ovetande irakiska soldater både inom- och utomhus. Irakiska soldaters vittnesmål om hur IS dyker upp som spöken i mörkret är inga överdrifter. Stillbild: IS propagandavideo

IS spöke. I en hårresande propagandavideo om sina prickskyttar ses bland annat hur jihadisternas elitgrupper under skydd av mörker och utrustade med bildförstärkare smyger sig på ovetande irakiska soldater både inom- och utomhus. Irakiska soldaters vittnesmål om hur IS dyker upp som spöken i mörkret är inga överdrifter. Stillbild: IS propagandavideo

De har en otacksam uppgift. Dess medlemmar beskriver en demoraliserande verklighet där de konstant beskjuts av dolda prickskyttar, som nästan alltid skördar död innan de upptäcks och då försvinner för att senare dyka upp i en ny position, med nya stupade som följd. Irakierna förflyttar sig försiktigt med obehaget av att veta att varje parkerad bil eller hög med bråte kan dölja en bomb och att nästan allt kan vara försåtsminerat.Dessutom kan det när som helst dyka upp självmordsbombare ur dolda tunnlar eller i fordon fullastade med sprängmedel, ett av IS dödligaste vapen.

De irakiska säkerhetsstyrkorna slåss mot en motståndare som aldrig tycks bli trött eller ger upp, utan tvärtom söker döden och martyrskapet. Lyckas irakierna med stora förluster ändå slå en IS-styrka på reträtt dyker omedelbart nya grupper med utvilade jihadister upp från tunnlar eller bakre linjer. Irakiernas uttalanden påvisar tydligt den fysiska och mentala påfrestning de utsätts för.

Dugliga och stridsvilliga hålls tillbaka

De irakiska säkerhetsstyrkorna hamnar inte sällan i mycket svåra situationer där de under kraftig eld och med växande antal stupade och skadade tvingas flygunderstöd och förstärkningar. De sistnämnda finns men tillåts inte strida i staden.

Ett exempel är de Iranledda shiitiska miliserna som har visat sig mycket stridsvilliga i andra delar av Irak, men hålls till största delen utanför den sunnitiska storstaden av politiska skäl. Den kurdiska Peshmergan har grönt ljus från Washington att gå in, men vare sig den shiadominerade irakiska ledningen, de sunnitiska araberna eller Ankara vill se dem i staden. Denna omständighet liksom det faktum att det inte rör sig om en enhetlig anfallsstyrka under en enda militärledning, är en viktig bidragande orsak till den rådande situationen.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Fakta: Förlusterna

Slaget om Mosul inleddes officiellt den 16 oktober efter att irakiska säkerhetsstyrkor, kurdisk Peshmerga och shiitiska miliser med understöd av amerikanska marinkårssoldater och anti-IS koalitionens stridsflyg under nästan ett halvår, ryckt fram mot staden för att säkra anfallspositioner och dessas flanker. Det skedde under Operation Fatah (erövring) som officiellt pågick mellan den 24 mars och 22 september tidigare i år. Islamiska staten (IS) tros under dessa sex månader ha förlorat drygt tusen jihadister, medan operationen kostade irakierna drygt 60 stupade, kurderna cirka 20 och USA en soldat. En bjärt kontrast till de snabbt växande förlusterna sedan den 16 oktober, då slaget om Mosul inleddes. Irakierna och kurderna har hitintills förlorat över 2 000 man i striderna mot IS, vars förluster denna gång varit cirka 1 500, det vill säga lägre än anfallarnas. Minst 1 700 civila har dödats, varav många avrättats av terroristerna.

christer.ericsson@nyatider.nu

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • plexgear

    Lämna över operationen till en kompetent krigsmaskin dvs Ryssland. Irakier, be Nato-töntarna åka hem…

Korruption: Obamas ”slaskfond” stöder aktivistgrupper

USADet amerikanska justitiedepartementet inledde under president Obama en utpressningsverksamhet där storföretag tvingas betala pengar till aktivistgrupper på vänsterkanten – till stor del samma grupper som i dag, understödda av Obama, arrangerar demonstrationer och upplopp över hela USA mot den nye presidenten Donald Trump. Den minst sagt märkliga policyn har granskats av kongressens domstolsutskott, vars ordförande nu kräver att den stoppas.

Barack Obama försöker störta president Trump

USAIstället för att som brukligt dra sig tillbaka från politiken efter att ha lämnat Vita huset, planerar ex-president Barack Obama att engagera sig för en organisation som vill ”rita om USA:s politiska karta”. Enligt uppgifter till brittiska Daily Mail vill han även inspirera och leda aktivister till att ”ta sig ut på gatorna och motsätta sig Trump”.

Svensk kultur i ett nötskal

OPINION: ALF RONNBYVad är typiskt för svensk kultur? För dem som lever mitt i den svenska kulturen, är de kulturella dragen en självklarhet. Det är först när någon ställer frågan vad som kännetecknar svensk kultur, det kan vara svårt att sätta fingret på vad det är. Sociologen Alf Ronnby presenterar här kulturen i ett nötskal.

François Asselineau överraskar i franska presidentvalet

FRANKRIKEMed knappt två månader kvar till presidentvalet i Frankrike har en joker dykt upp bland kandidaterna. Det är den EU-skeptiska François Asselineau som vill återuppliva de Gaulles politik för ett starkt och oberoende Frankrike. Med liten budget men många aktivister ger han sig nu in i valkampanjen.

Marine Le Pen framåt i opinionen

FRANKRIKEMed ungefär två månader kvar till det franska presidentvalets första valomgång möts etablissemangskandidaterna av motgångar i opinionen. Den borgerlige François Fillon, som länge hade störst väljarstöd, dalade i opinionen efter att polisen började utreda honom för korruption. Den ”oberoende” socialliberalen Emmanuel Macron har fått bekymmer på grund av sina nedsättande uttalanden om Frankrikes koloniala historia. Den nationalkonservativa Marine Le Pen – som tidigare varit uträknad – seglar nu upp i opinionen.

Tyskland och Nederländerna i hemligt migrantavtal med Turkiet

UTRIKESTysklands förbundskansler Angela Merkel och Nederländernas premiärminister Mark Rutte gick i mars 2016 med på ett turkiskt förhandlingsbud om att årligen ta emot hundratusentals migranter som befinner sig i Turkiet – allt utan att informera de övriga EU-ledarna.

Sankt Patrick blir ett ryskt helgon

RELIGION

Globalisternas ”gudfader” död

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Sanna Hill: ”Hatkampanjer” är det stormedia som står för

”Earth Hour” får konkurrens av ”Human Achievement Hour”

TEKNIKLördag den 25 mars, klockan 20.30-21.30 lokal tid är det ”Earth Hour”, där människor uppmanas att inte använda elektricitet eller fossila bränslen, i syfte att höja medvetenheten om jordens ändliga resurser. I år får denna timme konkurrens av ”Human Achievement Hour”, vars anhängare i stället vill peka på mänsklighetens framgångar genom att tända så många lampor som möjligt. Dessa menar att Världsnaturfonden WWF och andra som står bakom Earth Hour har nedmontering av det teknologiska samhället på programmet.

Populär alternativ hälsosajt avstängd från Googles söktjänst

YTTRANDEFRIHETSidor från Natural News, som bland annat skriver kritiskt om vaccin, GMO och läkemedelsbolagen, försvann den 22 februari från Googles sökresultat.

Turkar är turkar, även om de bor i Europa

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Wilders frihetsparti andra största parti i Nederländerna

NEDERLÄNDERNALiberalen Mark Rutte blir av allt att döma kvar som premiärminister i Nederländerna, trots att hans parti backade något när nederländarna gick till val. Geert Wilders och hans frihetsparti gick framåt, men fick inte de framgångar som det politiska etablissemanget och systemmedia befarat. Samtidigt gjorde socialdemokraterna ett katastrofval och ett litet turkiskt parti valdes in i parlamentet. Nu väntar svåra regeringsförhandlingar.

Tysklands katolska biskopar: ”AfD är okristligt”

TYSKLANDTysklands katolska biskopar har vid sitt senaste möte uttalat sig om Alternativ för Tyskland (AfD).

Fem afghaner dömda för homosexuell gruppvåldtäkt

INRIKESDe fem afghaner som våldtog en minderårig pojke i höstas utvisas till Afghanistan. Hovrätten ändrar därmed tingsrättens beslut – och anser att brottet är så allvarligt att de inte ska stanna i Sverige. Experter på afghansk kultur varnar dock för det som Nya Tider redan uppmärksammat – att afghaner som kommer till Sverige inte lämnar sin kultur hemma i Afghanistan.

Så ska folket värja sig mot migrationskrisen

BOKRECENSIONFör att vägleda de européer som inte nöjde sig med systemmediernas och politikernas förklaringar till den enorma och plötsliga massinvandringen hösten 2015, satte sig den förre presidenten i Tjeckien, Václav Klaus och hans medarbetare, ekonomen och arabisten Jiří Weigl, ned och skrev ihop en kort skrift. Den finns nu även översatt till svenska.

Medias epitet har blivit kodord för ”hjälte”

KRÖNIKA

Ny statistik om gruppvåldtäkterna

INRIKESSedan ett år tillbaka samlar sajten gangrapesweden.com in information om i första hand gruppvåldtäkter i Sverige. Det är skakande läsning, särskilt för den som inbillar sig att invandringen inte påverkar detta. Det är enligt den anonyma sajtens beräkningar 2 210 procent mer sannolikt att en utländsk person i Sverige begår sexbrott i grupp än att en svensk gör det. Statistiken tyder också på en dramatisk ökning under 2016 av brottslingar som begår sexbrott i grupp. En konservativ uppskattning visar att bara kostnaderna att hålla de dömda förövarna inlåsta i fängelse landar på runt 225 miljoner kronor.

Internationellt hälsomöte i Göteborg

INRIKESDen 25 mars håller hälsofrihetsorganisationen NHF Sweden tillsammans med tidningen 2000-Talets Vetenskap och Föreningen SARA seminarium i Stora salen i Kulturum i Partille, strax utanför Göteborg.

Nytryck! Stefan Torssells uppskattade bok om M/S Estonia

KULTURBoken M/S Estonia – Svenska statens haveri har sålt slut men beställningarna fortsätter att strömma in. Förlaget har därför beslutat att göra ett tilltryck. Vi passar på att ställa några frågor till författaren Stefan Torssell, som nu reser land och rike runt för att föreläsa om boken och den mörkläggning den tragiska katastrofen omgärdats av i 25 års tid.

Gå till arkivet