Skip to Content

Niklas Orrenius. Foto: Wikipedia

Brottsligt beteende ”normal journalistisk metod”?

Julia Caesar har polisanmält Orrenius hembesök, och en poliskälla bekräftar för Nya Tider att en förundersökning är inledd. Om det gått till så som Julia beskrivit är det högst troligt att DN-journalisten och hans kameraman gjort sig skyldiga till brott. Merparten av journalistkåren försvarar metoderna.

Publicerad: 9 september, 2015, 15:27

  • Svenska

Läs även

Nya Tider redogör för händelserna så som Julia beskrivit dem för Christer Ranch, som undervisar i straff- och processrätt vid Göteborgs universitet. Utan att nämna att fallet just diskuteras i den offentliga debatten frågar vi om en journalist som beter sig som Orrenius kan ha gjort sig skyldig till brott.

– Ja, om inte annat så kan det utgöra ofredande. När det gäller hemfridsbrott talar paragrafen om den som ”olovligen kvarstannar” i annans bostad, men även tomten omfattas av hemfriden. Har du gått fram till en villa, ringt på dörren, fått kontakt med den som bor där och vederbörande säger att man inte vill prata eller inte vill släppa in vederbörande, eller uppmanar vederbörande att gå därifrån, står man då kvar och till exempel bankar på dörren så kan det vara hemfridsbrott. Eller om inte annat ett ofredande, förklarar Christer Ranch.

Många journalister i gammelmedia har slutit upp till Orrenius och Hamruds försvar med argumentet att de ska ha använt ”helt normala journalistiska arbetsmetoder”.

Själv förnekar Orrenius i ett mail till en av Nya Tiders läsare att han skulle ha betett sig olämpligt mot Julia: ”Jag har varit respektfull och oavbrutet vänlig. Det är fascinerande och lite läskigt att så många verkar köpa hennes ord rakt av och tycka att jag betett mig illa. Det har jag inte.”

Många journalister i gammelmedia har slutit upp till Orrenius och Hamruds försvar med argumentet att de ska ha använt ”helt normala journalistiska arbetsmetoder”, huruvida det är Julias eller Orrenius beskrivning som är riktig har de över huvud taget inte berört, det verkar inte spela någon roll i sammanhanget. Orrenius metoder anses tydligen ”normala” för yrket oavsett om han bankat på dörrar, skrikit och stirrat i fönster eller inte. Eller också, kanske troligast, slöt man upp av malplacerad kåranda och var beredd att se mellan fingrarna med kollegans eventuella snedsteg.

Nya Tider ville ta reda på varför. Att få raka svar visade sig dock lättare sagt än gjort.

Vi började med Andreas Ekström på Sydsvenskan, som tidigt var ute och försvarade Orrenius på sin blogg och Twitter.

NyT: En snabb fråga… innebär din vägran i så fall att det är okej om jag kommer och knackar på din dörr istället?

– Kommer och knackar på min dörr? Ja, det får du naturligtvis göra om du inte är nöjd med det svar du får här.

NyT: Om du då smäller igen dörren i ansiktet på mig, får jag då ställa mig och banka och skrika…

– *klick*, Ekström lägger på.

Journalisten Erik Wisterberg intervjuade Orrenius i Dagens Media om de ”hot- och hatsamtalen” som denne ska ha fått. Orrenius vill inte gå in på huruvida dessa polisanmälts. Men varför frågade inte Wisterberg om Orrenius verkligen betett sig på det sätt som Julia Caesar beskrivit?

– Nej, men vi har ju redovisat vad som har hänt, anklagelserna och Niklas Orrenius svar på det, och det har vi publicerat. Det är det som jag tänker säga om det, säger Wisterberg.

NyT: Men tycker du inte att det är relevant att ställa den frågan?

– *klick”, Wisterberg lägger på.

Vi skickar ett mejl i utstuderat vänlig och saklig ton till fyra journalister som i en debatt på Publicistklubben den 31 augusti mangrant anslöt sig till uppfattningen att Orrenius och Hamrud använt ”normala journalistiska metoder”: Aftonbladets Åsa Linderborg, Sydsvenskans Per Svensson, Expressens Anna Dahlberg och Svenska Dagbladets Per Gudmundson. Ingen av dem väljer dock att besvara frågan om de anser att det är normal journalistik att begå ofredanden och hemfridsbrott mot gamla damer.

Niklas Orrenius själv visar sig inte mer talför.

– Jag har en så turbulent dag, så jag avstår från att prata med… jag avstod från SVT här nu, jag pratar inte med någon, det är så himla… jag måste byta, jag vet inte hur du fick det här numret, så jag avstår.

Tre gånger försöker vi få svar från Orrenius på om han medger att det i sak gått till som Julia Caesar beskrev. Varje gång lägger han på luren utan att svara på frågan. Orrenius nya jobbnummer hade vi utan problem fått av DN:s växel.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

EU vill förbjuda jakt på 10 procent av Sveriges yta

EUROPEISKA UNIONENEU-kommissionen föreslår att jakt ska förbjudas på en stor del av Sveriges yta. Detta enligt unionens strategi för biologisk mångfald, där minst 10 procent av EU:s yta skulle omfattas av så kal­lat ”strikt skydd”. Denna skyddsnivå ser även ut att upphäva den svenska allemans­rätten, då endast ”strikt kontrollerad turism” ska tillåtas. Svenska Jägareförbundet är starkt kritiska till förslaget och skriver att det är ”anmärkningsvärt att jakt – som är ett hållbart brukande – likställs med gruvdrift”. Nya Tider har talat med Jägareförbundets kommunikationschef Magnus Rydholm, som säger att det är tydligt att EU söker allt fler befogenheter inom jaktpolitiken.

EU angriper allemansrätten

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETAllemansrätten brukar kallas för något av det svenskaste vi har. ”Alla ska ha tillgång till naturen enligt allemansrätten”, fastslår till och med en av Sveriges grundlagar, regeringsformen. Nu vill EU-kommissionen att endast ”strikt kontrollerad turism” ska få förekomma på minst 10 procent av Sveriges yta, en åtgärd återigen motiverad med Agenda 2030.

”Ingrid och Maria” frikänns från hets mot folkgrupp

INRIKESDen 23 november friades de båda samhällskritiska journalisterna Ingrid Carlqvist och Maria Celander från hets mot folkgrupp. Åtalet gällde en debattartikel om risken med muslimer som arbetar på apotek, publicerad på deras hemsida i juli förra året. Till Nya Tider säger Carlqvist att hon egentligen inte befarade en fällande dom, men att frikännandet är oerhört viktigt för den svenska yttrandefriheten.

Miljöpartistisk EU-kandidat skallade och ströp elev – får villkorlig dom

INRIKESI maj förra året chockades elever på Samskolan i Saltsjöbaden då en lärare flög på en elev, skallade honom i ansiktet och enligt flera vittnen även tog stryptag på honom när han låg ner. Läraren, Pascal Mafall Fall, satt samtidigt i kommunfullmäktige för Miljöpartiet och var kandidat till EU-valet 2014. Nu har domen fallit. Politikern kommer undan med villkorlig dom därför att tingsrätten menar att han kan ha blivit provocerad av eleven och har fått motta ”hat och hot” efter händelsen – i båda fallen uppgifter som kommer endast från politikern själv.

Armenisk soldat: ”Knivhuggen i ryggen”

INTERVJUArthur Danielyan är ledare för den armeniska oppositionsrörelsen ”Adekvat”. Han anmälde sig som frivillig i Nagorno Karabach-kriget. I en intervju med Nya Tider talar han om den senaste tidens politiska turbulens i Armenien och vapenstilleståndet efter Azerbajdzjans anfall på de kristna invånarna i Nagorno-Karabach.

Presidentvalet i USA väcker minnen av valet 2018 – och ger farhågor inför framtiden

OPINION: KATERINA JANOUCHSkulle det verkligen vara så otroligt om delar av det amerikanska valet faktiskt var ett bedrägeri? Precis som det svenska valet 2018 kunde ha varit det. Veckans debattör Katerina Janouch menar att den som verkligen månar om demokratin borde inte ha något emot att man går till botten med de frågetecken som uppstått när Trump först haft överlägsen ledning i ett flertal delstater, men plötsligt, som på kommando, förlorat med hundratusentals röster.

USA-valet: Trump förlorade vita kärnväljare men fick fler hos minoriteterna

VALET I USADen enda etniska grupp i USA som föredrog Donald Trump framför Joe Biden var de vita. Samtidigt var det bland minoriteterna som han ökade sin röstandel jämfört med valet 2016. På grund av USA:s demografiska förändring riskerar Republikanerna på lite sikt att förlora makten permanent, men kan hålla senaten ett tag till.

Skatterna i budgetspelet – små men tydliga skillnader mellan partierna

EKONOMISkatteförslagen i regeringens och oppositionspartiernas budgetförslag är inte alltid så enkla att få grepp om. I denna artikel tittar vi därför på hur de olika förslagen påverkar skatteuttaget under det kommande året, om de vinner en majoritet i riksdagen. Den totala skillnaden mellan förslagen är inte mer än cirka 4 procent av det totala skatteuttaget i regeringens förslag, men vi väljer att granska de skillnader som faktiskt finns och hur de skulle fördelas, om de blev verklighet.

Gå till arkivet

Send this to a friend