Skip to Content

Stoppa CETA och TTIP! Demonstranter lämnar över 3 263 920 underskrifter till EU-kommissionen i Bryssel den 7 oktober 2015. Foto: Alex GD / Collectif Krasnyi

CETA-avtalet överklagat trots EU-kommissionens reträtt

EU-kommissionen avslutade i juni förhandlingar om ett handelsavtal mellan Kanada och EU, det så kallade CETA-avtalet. Från att tidigare ha hävdat att man ensam ägde den juridiska rätten att godkänna avtalet tvärvände emellertid EU-kommissionen efter Brexit och meddelar att avtalet ska skickas ut för att ratificeras av EU:s medlemsländer.

Publicerad: 9 september, 2016, 19:06

 • Svenska

Läs även

Efter EU-parlamentets debatt om Storbritanniens utträde den 5 juli tillkännagav handelskommissionären Cecilia Malmström att EU-kommissionen inte ensam skulle besluta om EU:s handelsavtal med Kanada, utan att alla medlemsländer skulle få säga sitt.

Bakom reträtten torde ligga överväganden om att man i nuläget inte vill att EU och dess kommission skall råka ut för ännu mer beskyllningar om att vara odemokratiska och diktera villkoren för medlemsstaterna. Fler stater kan tänkas följa Storbritanniens exempel och det är just EU:s centralstyrning som får mest kritik. Den tyske vicekanslern och ekonomiministern Sigmar Gabriel har dessutom nyligen yttrat att tyskarna i vilket fall som helst kommer att behandla avtalet i förbundsdagen och ratificera det där.

Cecilia Malmström, handelskommissionär, meddelade överraskande att EU-kommissionen nu vill låta alla medlemsländers parlament ratificera handelsavtalet CETA. Foto: EU

Cecilia Malmström, handelskommissionär, meddelade överraskande att EU-kommissionen nu vill låta alla medlemsländers parlament ratificera handelsavtalet CETA.
Foto: EU

CETA-avtalet har redan hunnit bli överklagat i Tyskland. En gemenskap av olika aktivistgrupper med namn som ”Compact”, ”Food watch” och ”Mer demokrati” inlämnade den 30 augusti det största överklagandet i den tyska författningsdomstolens historia. En enda person hade lyckats få sitt överklagande understött av 68 000 andras underskrifter. Sjuttio kartonger med totalt 125 000 underskrivna klagomål – en hel lastbil full – kördes fram till domstolens byggnad i Karlsruhe och en mänsklig kedja langade kartongerna från bilen till domstolens mottagningsställe. De klagande vill ha prövat om CETA-avtalet och förhandlingsprocessen är förenliga med den tyska grundlagen.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Axel W. Karlsson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Ben Hur

  När fick, eller gav sig själv, EU-kommissionen rätt att ensidigt teckna så stora och betydande avtal för EU-länderna? EU-kommissionären Cecilia Malmströms uttalande ” tillkännagav handelskommissionären Cecilia Malmström att EU-kommissionen inte ensam skulle besluta om EU:s handelsavtal med Kanada, utan att
  alla medlemsländer skulle få säga sitt” är alarmerande. Det låter på henne som om det är hennes välvilja att medlemsländerna skall få ta “säga sitt”!

  • Richard Bandler

   Cecilia Malmström är väldigt farlig. Hon vill oss inte väl.

Att sätta bocken till trädgårdsmästare

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETNär privatpersoner ska klaga på om de blivit orättvist behandlade i media kan de vända sig till tidningsbranschens egen pressombudsman. Den som basar över verksamheten är dock ingen mindre än Robert Aschberg, ökänd för att trampa på personlig integritet och hänga ut enskilda medborgare. Nu ska han bli chef för ett nytt och mera omfattande medieetiskt system.

Känsligt måleri, Prerafaeliten Edward Burne-Jones

UTSTÄLLNINGJust nu pågår en fin utställning på Waldemars udde i Stockholm, för den som har lite mer konservativ blick. Det är verk av den engelske konstnären Edward Burne-Jones som levde 1833-1898. Burne-Jones arbetade mycket med motiv från folksagor och har haft stor betydelse för fantasy-genren med J R R Tolkien och C S Lewis. Det handlar om kärlek, svek, hämnd och sexualitet. Utställningen pågår till 26 januari.

Ingen politisk förändring utan kraftsamling

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETMånga trodde att det skulle bli lättare när Sverigedemokraterna kom in i riksdagen, att det politiska klimatet skulle bli friare och diskussionen öppnare. I dag kan vi se att etablissemanget tvärtom svarat med mer repression, allt eftersom folkviljan blivit tydligare. Nu har de verkligen något att frukta, och för att få till en förändring krävs att alla goda krafter hjälps åt.

”Näthatsgranskaren” förföljer pensionärer för pengar

INRIKESTomas Åberg, en misslyckad före detta polis som numera agerar statligt avlönad angivare på nätet, har hittat ett sätt att tjäna ännu mer pengar genom att förfölja pensionärer: Han stämmer gamla och sjuka människor som delat artiklar om honom på skadestånd. Nya Tider har talat med medborgarjournalisten Kjell Böhlin och juristen Ola Bengtsson som tagit på sig uppgiften att avslöja Åberg och försvara hans offer.

Nedgång och återfödelse

OPINIONÖsterrikiska FPÖ led en historisk förlust vid det nationella valet den 29 september. Andreas Mölzer, partiets före detta chefsideolog och tidigare ledamot i Europaparlamentet, förklarar i en exklusiv kommentar till Nya Tider hur FPÖ ska bära sig åt för att förnyas.

Nu får det vara nog!

Brottslingar som begått de vidrigaste rån och våldtäkter får kantänka inte utvisas! Och när detta någon enstaka gång inträffar är de välkomna tillbaka om fem eller tio år. Varför i herrans namn? Det kan ju inte finnas någon vettig förklaring till att på nytt välkomna oefterrättliga förbrytare som man lyckats bli kvitt. Det är väl inte utvisningar enligt ishockeyreglerna som skall tillämpas? Riksdagens viktigaste uppgift är att stifta lagar. Sätt i gång och sluta hitta på undanflykter!

Krav på att kunna ta ut och sätta in kontanter – men inte på att kunna använda dem

ANALYSRegeringen har nu lagt fram en proposition till riksdagen som syftar till att säkerställa möjligheten att ta ut kontanter samt att sätta in dagskassor, i hela landet. Förslaget gäller enbart banker med en mycket hög inlåning.

Somalier och syrier rånade svenskar – båda får stanna

INRIKESEn somalier boende i Filipstad dömdes i februari i år för flera brott: rån, ringa narkotikabrott och brott mot knivlagen. Rånet genomfördes tillsammans med en syrisk migrant. Rånoffren var två svenskar, som tvingades lämna ifrån sig sina tillhörigheter under pistolhot. Men trots att brottslingarna var utländska medborgare utvisades ingen av dem. Åklagaren är missnöjd med domen och berättar för Nya Tider att den ska överklagas.

Gå till arkivet

Send this to a friend