Skip to Content

Thomas Oppermann (spd), vill genom ett poängsystem styra vilka som ska få stanna i Tyskland. Foto: Wiki
TYSKLAND

Tyska socialdemokrater: Poängsystem för invandring

De tyska socialdemokraterna, som samregerar med kristdemokraterna, vill styra vilka migranter som ska få stanna i Tyskland. Man vill prioritera de med utbildning och de ska gärna komma från en närliggande kultur, vilket ska värdesättas i ett poängsystem. Man vill på detta sätt bryta med den invandringspolitik man hittills fört.

Publicerad: 18 november, 2016, 19:16

  • Svenska

De tyska socialdemokraternas (SPD) gruppledare i förbundsdagen, Thomas Oppermann, presenterade den 7 november sitt partis förslag att Tyskland skall införa en invandringslag och därvid anta ett poängsystem för invandring likt det som Kanada använder. Enligt den kanadensiska förebilden skall invandringen styras av arbetsmarknadens behov. Poängsystemet skall avgöra hur kvalificerad en person är för den tyska arbetsmarknaden, vilket ibland hänvisas till som att ”plocka russinen ur kakan”.

Den konservativa kristdemokratiska koalitionspartnern CDU säger tills vidare nej till förslaget. De bayerska kristsociala konservativa partiet CSU är dock inne på liknande tankar och vill att även ursprung i ”näraliggande kulturkretsar” skall räknas in som meriterande. Socialdemokraterna vill dock inte ”fråga varifrån någon kommer”.

De förtjänster som skall ge poäng är framför allt kvalifikationer, språkkunskaper, erbjudande om arbete, arbetserfarenhet och ålder. En avslutad högskoleexamen skall ge 65 poäng av totalt 100 möjliga, genomförd yrkesutbildning 60. De som vill invandra till Tyskland skall anmäla sig via en internetportal och sedan rangordnas utifrån dessa kriterier. De med för låga poäng kommer inte alls komma med på listan över tänkbara invandrare.

Beroende på plats i rankningen och den tyska arbetsmarknadens behov kommer invandringskandidaten att bli kallad till en tysk beskickning, där uppgifterna prövas. Om inga säkerhetsmässiga betänkligheter finns, får vederbörande sedan resa till Tyskland och uppta sin verksamhet. Det skall vara tillåtet för invandraren att ta med sin ”kärnfamilj” under förutsättningen att den kan försörjas. Sökande som saknar erbjudande om arbete kommer bara att kunna få inresetillstånd om de har mycket höga språk- och yrkeskunskaper.

Socialdemokraterna tänker sig att förbundsdagen varje år bestämmer hur många som skall invandra beroende på läget på arbetsmarknaden. Utgångspunkten skall vara en kvot om 25 000 personer. Med dessa tankar vill man dels förhindra att tyska arbetare missgynnas och samtidigt ta tillvara den ekonomiska fördel som en viss invandring innebär, om inhemsk kompetens saknas.

Det är en nästan diametral motsats till hur den tyska invandringspolitiken hittills skötts. Socialdemokraterna vill också att invandrare liksom EU-utlänningar inte skall ha rätt till socialhjälp de första fem åren av sin vistelse i Tyskland.

I september 2017 väljs en ny förbundsdag och de tyska partierna börjar positionera sig, trots att det alltså är de själva som suttit i regeringsställning.

Axel W. Karlsson

axel.karlsson@nyatider.nu

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Bertil Andersson

    För den intresserade så har jag bifogat en länk till vad man kräver för att komma i fråga. Det finns så klart olika för olika stater. Gör testet det är gratis och du får svar direkt.
    http://www.cic.gc.ca/ENGLISH/immigrate/skilled/index.asp
    Det gäller så klart Canada.

Bilderbergmötet 2017: Ljusskygg agenda sedan 1954

Bilderbergarna vill i dag gärna ge sken av att gruppen är helt oförarglig och att de inte har något att dölja. I ett halvt århundrade var emellertid Bilderberggruppen så hemlig att inte ens erfarna samhällsbevakare kände till dess existens.

Bilderbergmötet 2017: Globalisterna slår tillbaka?

REPORTAGEEtt antal av världens mäktigaste finansmän samlades den 1-4 juni bakom stängda dörrar tillsammans med politiker och andra makthavare från hela Västvärlden för att diskutera världsutvecklingen – och enligt kritiker, staka ut kursen för densamma. Som vanligt lade de stora massmedierna locket på, som de gjort sedan 1954. Det 65:e Bilderbergmötet hölls på ett lyxhotell bara några kilometer från Vita huset, där ett av ämnena för årets diskussioner sitter på presidentposten.

”Hur många terrorattacker har ni haft i London?”

EUEn polsk parlamentsledamot från det regerande partiet Lag och rättvisa såg till att upplysa sin värd i BBC om det hot öppna gränser innebär.

Globalisterna mot folket

KRÖNIKA

Dans kring majstången och sju sorters blommor

UTRIKES”Små grodorna, små grodorna, är lustiga att se.” Många svenskar har någon gång i livet deltagit i denna traditionsenliga danslek kring en majstång klädd i gröna björklöv på midsommarafton som infaller mellan 20-26 juni – i år den 24:e. Midsommarfirandet är vid sidan av julen den viktigaste högtiden i Sverige och är en hyllning till sommaren, ljuset och växtligheten. Midsommarnatten troddes vara en av de mest magiska.

USA nobbar klimatåtagande

UTRIKESDen 1 juni meddelade president Donald Trump att USA inte längre kommer att stå bakom den frivilliga överenskommelse om klimatpolitik som i svensk media felaktigt kallas Parisavtalet. Det handlar inte om ett formellt avtal utan om en överenskommelse som man kan lämna när som helst genom att inte uppfylla de överenskomna åtagandena.

Framtidens kultur är till höger

OPINION: JOHN OCH LILOU DÜBECK

USA-hegemonins ”chefsarkitekt” död

UTRIKES

Gå till arkivet