Skip to Content

Thomas Oppermann (spd), vill genom ett poängsystem styra vilka som ska få stanna i Tyskland. Foto: Wiki
TYSKLAND

Tyska socialdemokrater: Poängsystem för invandring

De tyska socialdemokraterna, som samregerar med kristdemokraterna, vill styra vilka migranter som ska få stanna i Tyskland. Man vill prioritera de med utbildning och de ska gärna komma från en närliggande kultur, vilket ska värdesättas i ett poängsystem. Man vill på detta sätt bryta med den invandringspolitik man hittills fört.

Publicerad: 18 november, 2016, 19:16

  • Svenska

De tyska socialdemokraternas (SPD) gruppledare i förbundsdagen, Thomas Oppermann, presenterade den 7 november sitt partis förslag att Tyskland skall införa en invandringslag och därvid anta ett poängsystem för invandring likt det som Kanada använder. Enligt den kanadensiska förebilden skall invandringen styras av arbetsmarknadens behov. Poängsystemet skall avgöra hur kvalificerad en person är för den tyska arbetsmarknaden, vilket ibland hänvisas till som att ”plocka russinen ur kakan”.

Den konservativa kristdemokratiska koalitionspartnern CDU säger tills vidare nej till förslaget. De bayerska kristsociala konservativa partiet CSU är dock inne på liknande tankar och vill att även ursprung i ”näraliggande kulturkretsar” skall räknas in som meriterande. Socialdemokraterna vill dock inte ”fråga varifrån någon kommer”.

De förtjänster som skall ge poäng är framför allt kvalifikationer, språkkunskaper, erbjudande om arbete, arbetserfarenhet och ålder. En avslutad högskoleexamen skall ge 65 poäng av totalt 100 möjliga, genomförd yrkesutbildning 60. De som vill invandra till Tyskland skall anmäla sig via en internetportal och sedan rangordnas utifrån dessa kriterier. De med för låga poäng kommer inte alls komma med på listan över tänkbara invandrare.

Beroende på plats i rankningen och den tyska arbetsmarknadens behov kommer invandringskandidaten att bli kallad till en tysk beskickning, där uppgifterna prövas. Om inga säkerhetsmässiga betänkligheter finns, får vederbörande sedan resa till Tyskland och uppta sin verksamhet. Det skall vara tillåtet för invandraren att ta med sin ”kärnfamilj” under förutsättningen att den kan försörjas. Sökande som saknar erbjudande om arbete kommer bara att kunna få inresetillstånd om de har mycket höga språk- och yrkeskunskaper.

Socialdemokraterna tänker sig att förbundsdagen varje år bestämmer hur många som skall invandra beroende på läget på arbetsmarknaden. Utgångspunkten skall vara en kvot om 25 000 personer. Med dessa tankar vill man dels förhindra att tyska arbetare missgynnas och samtidigt ta tillvara den ekonomiska fördel som en viss invandring innebär, om inhemsk kompetens saknas.

Det är en nästan diametral motsats till hur den tyska invandringspolitiken hittills skötts. Socialdemokraterna vill också att invandrare liksom EU-utlänningar inte skall ha rätt till socialhjälp de första fem åren av sin vistelse i Tyskland.

I september 2017 väljs en ny förbundsdag och de tyska partierna börjar positionera sig, trots att det alltså är de själva som suttit i regeringsställning.

Axel W. Karlsson

axel.karlsson@nyatider.nu

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Bertil Andersson

    För den intresserade så har jag bifogat en länk till vad man kräver för att komma i fråga. Det finns så klart olika för olika stater. Gör testet det är gratis och du får svar direkt.
    http://www.cic.gc.ca/ENGLISH/immigrate/skilled/index.asp
    Det gäller så klart Canada.

Israel och Saudiarabien i ohelig allians

UTRIKESLäckta diplomatiska dokument avslöjar att Israel i hemlighet stöder Saudiarabiens och dess kronprins angrepp och krigsretorik mot Iran, Libanon och Hizbollah. Israels generalstabschef släpper sedan bomben att den judiska statens underrättelsetjänster vill hjälpa Saudiarabien. Israelisk media talar om en nygammal allians som nu stärks och kommer ut i ljuset. Sensationella nyheter som knappt alls rapporterats i västmedia.

Argentinsk försvunnen ubåt kan ha hittats – men tiden är knapp för besättningen

Den argentinska ubåten ARA San Juan (S-42) försvann den 15 november under en patrull i Sydatlanten utanför den argentinska kusten och ett massivt sök- och räddningsarbete sattes igång med flera involverade nationer. Nu tyder allt på att man lyckats lokalisera ubåten på 70 meters djup. Men syret i ubåten tar snart slut.

Storkonflikt hotar bryta ut i Mellanöstern

UTRIKESMassutrensningar i Saudiarabien med efterföljande politisk oro gör att Riyadh vill sätta fokus på yttre fiender. Efter en robotattack mot Riyadh har Iran och libanesiska Hizbollah utpekats som existentiella fiender. Libanons premiärminister Saad Hariri meddelar samtidigt under märkliga omständigheter sin avgång från Saudiarabien, där han sedan kvarstannar. Libaneser ser sitt land kastas in i politisk kris och anklagar Saudiarabien för att ha kidnappat deras premiärminister. Riyadh och Beirut samt deras regionala allierade hamnar snabbt på kollisionskurs. Orosmolnen drar än en gång ihop sig över Mellanöstern.

Allt hänger ihop

Allt hänger ihopKom hem! Syriens president Bashar Assad tackar dem som kämpar för sitt land och manar samtidigt sina landsmän som flytt att återvända hem från Europa, nu när Islamiska staten förklarats besegrad och de olika ”rebellgrupperna” lägger ned vapnen en efter en sedan stödet från de västerländska sponsorerna sinat. Att politiska partier i Europa ändå vill förhindra en re­patriering visar att de har helt andra mål med invandringspolitiken än att vara humana. Stillbild: SANA

Orbán: Den ungerska modellen fungerar

Ungerns premiärminister Viktor Orbán talade på EU-mötet i Göteborg, där han slog fast att den ungerska modellen fungerar och att han inte har någon tanke på att öppna dörren till storskalig invandring.

Akademiker föreslår en muslimsk apartheid-stat i Frankrike

En fransk akademiker har föreslagit att en stat för enbart muslimer borde skapas i Frankrike. Detta för att förhindra en framtida storkonflikt.

Största nationella demonstrationen hittills i Lettland

Den fosterländska fackelmarschen på Lettlands nationaldag den 18 november startades av partiet Nationella Alliansen för 15 år sedan. I år blev marschen större än någonsin med 18 000 deltagare.

Foto: NYPD

New Yorks tunnelbanan skippar ”damer och herrar”

Tunnelbanan i New York har infört könsneutrala utrop, man kommer inte längre att hälsa passagerarna med det vanliga ”ladies and gentlemen”. Detta samtidigt som trakasserier och brott skjuter i höjden.

Gå till arkivet