Skip to Content

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Det populistiska etablissemanget vänder kappan

I land efter land har man kunnat se hur etablissemanget försöker kontra de folkliga alternativen genom att förklä sig i fosterlandsvänlig skrud. Även om man denna gång lyckades lura väljarna i Österrike är det allt fler som bara tolkar det som att man ger EU-skeptiker och invandringskritiker rätt – och att det bakom den nya retoriken finns samma gamla förrädare.

Publicerad: 14 december, 2016, 16:00

  • Svenska

Läs även

I Österrike har den internationalistiske miljöpartisten Van der Bellen tagit fosterlandsvännernas retorik och poserat på affischer med slagordet ”Heimat” (fosterlandet) i gigantiskt format. I Frankrike bävar etablissemanget inför presidentvalet nästa år och har därför skakat fram en kandidat som har en traditionell och konservativ framtoning i form av François Fillon från högerpartiet UMP. Han har profilerat sig bland annat på att avbryta sanktionerna mot Ryssland och stoppa adoptioner till homosexuella par, och på så vis slå undan åtminstone en del av väljarbasen för Marine Le Pen.

Vi har sett dessa populistiska försök tidigare. Dåvarande franske presidenten Nicolas Sarkozy gjorde stor sak av att han 2010 beordrade rivningen av romlägren runt om Paris – men det dröjde förstås inte länge förrän romerna var tillbaka på grund av att gränsen var oskyddad.

Samma år förklarade Tysklands förbundskansler Angela Merkel att ”Tysk mångkultur har grundligt misslyckats”, men blev det någon förändring? Invandringen har fortsatt i samma takt fram till förra året, då Merkel bjöd in alla migranter från Mellanöstern och öppnade dammluckorna fullständigt.

På så vis försöker man på populistiskt vis lura väljarna – man säger en sak men gör en annan. Och så har dessa kappvändare mage att kalla de värdekonservativa och patriotiska rörelser som i decennier kämpat i motvind, som svartmålats i etablissemangets medier, vars torgmöten och lokaler attackerats av regimens gatuhuliganer, för populistiska, de som orubbligt stått fast vid sin politik även när den var impopulär. Vilket hyckleri!

I Sverige har vi också sett de populistiska utspelen. Att tala om invandringsvolymer har tidigare avfärdats som ”rasistiskt”, nu talar även regeringen om ett tak. Människors oro och ilska tvingar fram en annan retorik, liksom rädslan att Sverigedemokraterna ska få fler röster. Tyvärr har SD inte riktigt utnyttjat sin position som partier i andra länder, där man varje gång regimen backat kunnat flytta fram sina positioner och sätta press för ytterligare förändringar.

Nu när det vankas val igen i Tyskland kan vi se samma populistiska utspel från de styrande. Angela Merkel vill förbjuda heltäckande slöjor och partiet antog ett förbud mot dubbla medborgarskap. Men invandringen ska fortsätta, inget nytt under solen. Dessutom angående dubbla medborgarskap kan man säga att det låter bra, men i praktiken tror jag att det kommer att försvåra återvandring för de turkar som faktiskt hade kunnat tänka sig att flytta hem igen.

Även om man lyckades lura väljarna i Österrike med en retorik som inte har något att göra med den politik man faktiskt tänkt driva, så är jag övertygad om att utvecklingen inte går att stoppa. Fosterlandsvänliga krafter växer i hela Europa och allt fler genomskådar hycklarna och väljer att rösta på originalet – de människor som offrat karriär och en plats i etablissemanget för att arbeta för sina folks bästa.

Det är som Lega Nords Matteo Salvini säger. Det är nog med vanstyre. De styrande måste bytas ut. Man kan inte samarbeta eller ingå koalitioner med dem som förrått landet. Etablissemangets dagar är räknade.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • 1954mca

    Tack Vávra Suk. Du beskriver här väl hur vi som kämpar i ständig motvind upplever detta ständiga del-kopierande av lösningar som redan förespråkats under lång tid av oss som vill bevara landets kultur och seder. Vi vill inte importera religioner som vill störta oss samman. Ibland kan detta etablissemang plötsligt ta till sig sunt förnuft i sin retorik, men slutar ofta med platt fall. Mycket snack men ingen verkstad.

SD störst i Sverige, socialdemokratin i kris i hela EU

KRÖNIKA

Både Löfven och Sjöstedt kastar sten i glashus

OPINION: TOMMY ULMNÄSTommy Ulmnäs skrev redan år 1997 en varnande bok med titeln Sverige: Från välfärdsstat till fattigland, där han beskrev hur Sverige skulle bli om den politiska kursen inte lades om. I dag har han fått rätt, vilket han också skriver i en uppdaterad version av boken som gavs ut förra året. Ulmnäs har varit Moderaternas ordförande i Leksand, kommundirektör i två kommuner och har 35 års erfarenhet som kommunjurist. Han är kritisk till hur Socialdemokraterna i dag kan skylla på att de ”varit naiva”.

Terror- eller antiterror-general?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETUSA:s lönnmord i Irak på Irans ikoniske general Qassem Soleimani har inte bara sänt chockvågor genom Mellanöstern och betecknats som en ”Game changer”, utan även splittrat delar av den invandringskritiska rörelsen i Sverige. Så vad anklagas han egentligen för och av vem?

Till minne av Sir Roger

DÖDSRUNA

Politisk vendetta

OPINION

En Ketchup-effekt?

OPINION: JAN TULLBERGI TV-programmet Agenda den 17 november 2019 intervjuades Stefan Löfven av Anders Holmberg om gängbrottslighet och utanförskapet. Statsministern hävdar då i den förinspelade intervjun att segregationen inte har med invandringen att göra, samt att om fattiga svenskar bosatt sig i dessa förorter så hade de också bildat samma typ av våldsamma gäng. Löfvens insats blev i efterhand hårt kritiserad, inte minst i de egna leden. Veckans debattskribent, Jan Tullberg som är docent i företagsekonomi, menar att intervjun blottlägger den offentliga lögnen.

Dubbla måttstockar i hetslagstiftningen

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETI veckans nummer berättar vi om Åsa Westerberg som blivit dömd för hets mot folkgrupp efter att ha skrivit illa om muslimer på grund av Islamiska statens härjningar. Även om hon uttryckt sig grovt visar fallet hur viktigt det är för makthavarna att tysta kritik av det mångkulturella projektet.

Mannens tre åldrar – och varför patriarkatet är lösningen på dagens problem

OPNION: FREDRIK LARSONÄldre stabila män behövs för att vägleda unga vilsna killar. Patriarkatet är alltså inte ett problem, utan snarare lösningen på dagens problem. Det menar Fredrik Larson, som är låtskrivare och sångare som gör folkrock med svenska texter. Han menar att det behövs en fast hand för att fostra unga män – inte några feminister.

Gå till arkivet

Send this to a friend