Skip to Content

Veckans hittills mest fängslande tal? Foto: Roger Sahlström

Direkt från Almedalen: Gripande tal och kritik mot polischefen

De regntunga skyarna drog österut lagom till att Jimmie Åkesson skulle äntra scenen i Almedalen. Presentatören Paula Bieler försökte få det till att magi eller högre makter var inblandade i återbördandet av solens strålar. Personligen tror jag att det var Miljöpartiets fotsoldater som inte pallade att dansa regndansen längre när de fick höra att det var rea på groddar och kruskakli i den lokala ekoboden.

Publicerad: 7 juli, 2016, 22:07

  • Svenska

Inledningsvis fick rikspolischefen ett par rejäla knäppar på näsan.
”Jag läste att rikspolischefen, Dan Eliasson, tänker avgå självmant om jag blir statsminister.Ja, då får han vara snabb…Man kan såklart skratta åt det. Det gör jag också. Jag skrattar åt honom ganska ofta, faktiskt.
Men, skrattet fastnar lätt i halsen när man inser att denne man alltså är högsta chef för den huvudsaklige utövaren av statens våldsmonopol.”

Ungefär där fastnade något på riktigt i Jimmies hals, och med hes röst bad han publiken applådera medan han drack vatten för att fukta stämbanden.

En stund efter det tappade han en smula i tempo då han försökte få styrsel på rösten.

Men det tog sig i samband med att han blev mer och mer agiterad och när Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson skulle få några välriktade råsopar efter att ha deltagit på ett seminarium om förra årets migrantvåg och levererat en mindre begåvad groda:

”Han pratade om den stora invandringen förra året och ställde frågan:
”Hur många här har fått det sämre?”
Den frågan ställde han alltså på ett seminarium i Visby under Almedalsveckan.
Jag har ingen aning om vilken respons han fick, men han kanske skulle ställa samma fråga till de flickor som har blivit sexuellt antastade på musikfestivaler senaste tiden? Till de 1 300 kvinnor i Blekinge som fick sina cellprovtagningar inställda eller senarelagda. Till de barn med särskilda behov som får försämrat stöd i skolan.Till sjuksköterskan på akuten som tvingas slita sig till utbrändhet på grund av arbetsbelastning och personalbrist”

Att SD får dras med det svårt tjatiga ”rasistiskt parti med nazistiska rötter”, rinner numera av dess företrädare och sympatisörer som vatten på en gås. Vår obildade statsminister använder ständigt och tourettesmässigt som en papegoja på dålig speed (amfetamin) detta mantra, med ”tung” fejkhistorisk uppbackning från ståuppkomikern Henrik Arnstad.

Jag har sagt det förr och jag säger det igen:

SD kan tydligen inte reformeras på 20 år. Men för Vänsterpartiet räckte det att ta bort bokstaven K och vips var de inte kommunister längre.

I Vänsterpartiet vimlar det för övrigt av människor, inklusive den frånvarande och den nuvarande partiledaren, som gick med i VPK och Kommunistisk Ungdom SAMTIDIGT som folk avrättades med nackskott i länder där den kommunistiska ideologin var statsbärande. Människor dödades för att de hade modet att yttra åsikter som gick på tvärs mot gällande påtvingad konsensus.

Att gå med i ett parti som har en ideologi som i olika länder mördat miljoner människor i de EGNA befolkningarna i FREDSTID och sedan ändå ha mage att kräva att Jimmie Åkesson tar avstånd från SD:s föga smickrande tidiga år lika ofta som han går på muggen är en smula too much.

thumbnail_Jimmie Boja 2

Foto: Roger Sahlström

 

Om inte ens Sveriges statsminister, som ska vara den skarpaste av Socialdemokraternas drygt 100 000 medlemmar, begriper att SD, som är Sveriges mest Israelvänliga parti, med ett otal personer med judisk bakgrund i både partitopp och organisation samt även bland sympatisörer och väljare, inte kan vara ens ett mikroskopiskt uns nazistiskt eftersom anklagelsen faller på sin egen orimlighet, då är det bara att sucka tungt och gå vidare. Väljarna är inte dumma. Det är politiker och agendadrivna journalister som underskattar väljarna och deras kunskap och slutledningsförmåga som är det.

I samband med att Jimmie Åkesson pratade om den våg av sexuella trakasserier som dragit över Sverige det senaste året visade han upp ett bar handbojor.
Till vår käre rikspolischef vill jag säga: Det finns bara en sorts armband som är effektiva mot sexualförbrytare och det är den här sorten. Se till att använda dem mer istället för att lägga energin på misslyckade PR-kampanjer och på att bjuda huliganer på fika. Jag läste förresten att en kvinna på Bråvallafestivalen hade blivit omringad och antastad av tre män som själva bar Eliassons ”tafsa inte-armband”. Det säger väl en del.”

Ja, rikspolischefen förekom på flera ställen i Åkessons tal. Man kan nästan säga att Eliasson var grabben hela Dan. Men statsministern fick också sina fiskar varma.

”Jag noterade häromdagen, när Stefan Löfven höll sitt tal, att han hyllade Islands framgångar i fotbolls-EM. Han berömde dem för fantastiskt lagarbete, kallade dem ”EM:s sanna vinnare”.
Jag tänker att det är ganska fantastiskt att de lyckas uppnå det – utan att vara med i EU…”

Det isländska landslaget består dessutom enbart av grabbar som är islänningar i hur många generationsled som helst bakåt i tiden. Det finns inte en syrier, turk eller bosnier i laget. Ingen som uppfostrats i stenhård miljö bland skottlossningar och handgranatsattacker i segregerade bostadsområden. Island har sedan 1956 endast tagit emot 584 flyktingar och går ändå till kvartsfinal till EM, när Sverige med Zengin, Ibrahimovic, Durmaz och Kujovic inte lyckas med något. Det går alltså att idka framgångsrikt lagarbete utan att mångkulturens tentakler måste in i varenda skrymsle och vrå i samhället. Märkligt!

Jag minns när den förra regeringens integrationsminister Erik Ullenhag talade och intervjuades i radio och tv. Hans favoritfras var ”vilket Sverige vi vill ha”.

Jimmie Åkesson har gjort en travesti på det där.
”Det handlar i grunden om vilket samhälle vi vill ha.
Om vilken berättelse om Sverige vi vill ska forma framtiden. (…)
Vad de övriga partierna i decennier har gjort med vårt land är förfärligt. Det är oförlåtligt. Men vi låter historien döma dem! Låt oss istället fokusera på hur vi kommer vidare, hur vi tar oss ur detta mörker.
Låt oss fokusera på vår berättelse, på vår vision för ett sammanhållet Sverige!
Jag är så innerligt trött på att höra de andra partiernas verklighetsfrånvända analyser. Höra hur de ständigt år efter år upprepar samma gamla mantra, presenterar samma gamla politik som bara har gjort skada.
Trött på all ängslighet i debatten. Sverige behöver inte mer av sådant. Sverige behöver en ny vision – en ny vision som bygger på hur verkligheten faktiskt ser ut.
Jag är så innerligt trött på alla dessa påhittade konfliktlinjer.
Det är inte så att din förmåga att bidra till samhället har att göra med din hudfärg, var du är född, vilket kön du har, din sexuella läggning, om du är rik eller fattig.
Det där är sådant som tillhör historien. Vi måste komma bort från det, om vi ska komma vidare.”

Man måste vara lika korkad som Stefan Löfven et consortes om man hittar minsta uns av rasism i det där.

fakta

Vem: Jimmie Åkesson (SD)
Var: Almedalen
När: Torsdagen den 7 juli kl 19.00
Publiksiffra: 2 000
Perra Winberg

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Att sätta bocken till trädgårdsmästare

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETNär privatpersoner ska klaga på om de blivit orättvist behandlade i media kan de vända sig till tidningsbranschens egen pressombudsman. Den som basar över verksamheten är dock ingen mindre än Robert Aschberg, ökänd för att trampa på personlig integritet och hänga ut enskilda medborgare. Nu ska han bli chef för ett nytt och mera omfattande medieetiskt system.

Känsligt måleri, Prerafaeliten Edward Burne-Jones

UTSTÄLLNINGJust nu pågår en fin utställning på Waldemars udde i Stockholm, för den som har lite mer konservativ blick. Det är verk av den engelske konstnären Edward Burne-Jones som levde 1833-1898. Burne-Jones arbetade mycket med motiv från folksagor och har haft stor betydelse för fantasy-genren med J R R Tolkien och C S Lewis. Det handlar om kärlek, svek, hämnd och sexualitet. Utställningen pågår till 26 januari.

Ingen politisk förändring utan kraftsamling

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETMånga trodde att det skulle bli lättare när Sverigedemokraterna kom in i riksdagen, att det politiska klimatet skulle bli friare och diskussionen öppnare. I dag kan vi se att etablissemanget tvärtom svarat med mer repression, allt eftersom folkviljan blivit tydligare. Nu har de verkligen något att frukta, och för att få till en förändring krävs att alla goda krafter hjälps åt.

”Näthatsgranskaren” förföljer pensionärer för pengar

INRIKESTomas Åberg, en misslyckad före detta polis som numera agerar statligt avlönad angivare på nätet, har hittat ett sätt att tjäna ännu mer pengar genom att förfölja pensionärer: Han stämmer gamla och sjuka människor som delat artiklar om honom på skadestånd. Nya Tider har talat med medborgarjournalisten Kjell Böhlin och juristen Ola Bengtsson som tagit på sig uppgiften att avslöja Åberg och försvara hans offer.

Nedgång och återfödelse

OPINIONÖsterrikiska FPÖ led en historisk förlust vid det nationella valet den 29 september. Andreas Mölzer, partiets före detta chefsideolog och tidigare ledamot i Europaparlamentet, förklarar i en exklusiv kommentar till Nya Tider hur FPÖ ska bära sig åt för att förnyas.

Nu får det vara nog!

Brottslingar som begått de vidrigaste rån och våldtäkter får kantänka inte utvisas! Och när detta någon enstaka gång inträffar är de välkomna tillbaka om fem eller tio år. Varför i herrans namn? Det kan ju inte finnas någon vettig förklaring till att på nytt välkomna oefterrättliga förbrytare som man lyckats bli kvitt. Det är väl inte utvisningar enligt ishockeyreglerna som skall tillämpas? Riksdagens viktigaste uppgift är att stifta lagar. Sätt i gång och sluta hitta på undanflykter!

Krav på att kunna ta ut och sätta in kontanter – men inte på att kunna använda dem

ANALYSRegeringen har nu lagt fram en proposition till riksdagen som syftar till att säkerställa möjligheten att ta ut kontanter samt att sätta in dagskassor, i hela landet. Förslaget gäller enbart banker med en mycket hög inlåning.

Somalier och syrier rånade svenskar – båda får stanna

INRIKESEn somalier boende i Filipstad dömdes i februari i år för flera brott: rån, ringa narkotikabrott och brott mot knivlagen. Rånet genomfördes tillsammans med en syrisk migrant. Rånoffren var två svenskar, som tvingades lämna ifrån sig sina tillhörigheter under pistolhot. Men trots att brottslingarna var utländska medborgare utvisades ingen av dem. Åklagaren är missnöjd med domen och berättar för Nya Tider att den ska överklagas.

Gå till arkivet

Send this to a friend