Skip to Content

veckans debattör manuel ochsenreiter är chefredaktör för det tyska magasinet Zuerst och talesperson för German Center for Eurasian Studies. Foto: Privat
KRÖNIKA

Efter Trumps seger – ett Europa upp och ned

Morgonen den 9 november måste ha varit det mest fruktansvärda uppvaknandet för hela det europeiska mediala och politiska etablissemanget. Den tyska vänsterpublicisten och journalisten Jakob Augstein skrev på Twitter: ”Valet av Donald Trump innebär slutet för Väst”. I denna artikel analyserar den tyske journalisten Manuel Ochsenreiter det amerikanska valet.

Publicerad: 15 november, 2016, 12:55

 • Svenska

Läs även

Vad hade hänt? I månader ljög liberala etablerade medier för sin publik och påstod att det inte fanns någon realistisk möjlighet för Donald Trump att bli president. De skrev alla att endast efterblivna lantisar, kyrkobesökande kvinnor och hängivna rasister skulle stödja Trump. I intervjuer och reportage gav liberala medier oss européer mer eller mindre smarta Hillary-supportrar och fullständigt motbjudande Donald-groupies.

Natten den 8 november blev Europas hela systemmedia avslöjad som den största lögnfabriken som någonsin har funnits på vår kontinent. För många kritiska europeiska medborgare var detta förstås ingen överraskning, då media ljuger om massinvandring, om Bryssels superstat kallad ”Europeiska unionen” och om krig i Libyen, Syrien och Ukraina. De ljuger bokstavligen om nästan allting.

Denna atmosfär av lögner, partiska beskrivningar och falsk statistik skapade en fullständigt ovetande politisk miljö på den europeiska kontinenten. En av de värsta följderna av etablerad medias lögner är att den politiska lobbyn börjar tro på sitt eget historieberättande. Resultatet har blivit att europeiska internationella relationer har byggts på sagor och politisk science fiction. Europeiska ledare regerade sin kontinent mot dess egna intressen.

På en natt vändes Europas politiska atmosfär upp och ned. De mest hängivna liberala transatlantikerna blev anti-amerikanska. Och de som förr brukade kritisera Washingtons politik, särskilt gentemot Europa och Mellanöstern, uttryckte hopp.

Den politiska verkligheten blev mycket obekväm för europeiska ledare. De amerikanska väljarna klippte banden mellan de europeiska marionetterna och deras marionettspelare i Washington. Den tysk-grekiske författaren och journalisten Dimitrios Kisoudis menar att det tyska etablissemanget är fångat i ett ”Stockholmssyndrom”, där gisslan känner sympati och hyser positiva känslor för sina gisslantagare, vilket kan gå så långt att de försvarar och identifierar sig med dessa. Med andra ord har det europeiska etablissemanget börjat drabbas av panik inför möjligheten att deras amerikanska herrar överger dem under Donald Trumps ledning.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Manuel Ochsenreiter

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Bertil Andersson

  Det var bra att systemmedia blev tagna med byxorna nere. Även för de mest övertygade systemmedia fansen så har vi här svart på vitt att de från morgon till kväll ljuger oss fulla med rena lögner.
  Och för vanliga människor brukar en sådan här näsbränna ge upphov till eftertanke och bättring. Då är frågan om de har lärt sig ngt? Glöm det.
  Nä nu är de 349 fullt upptagna med att diskutera om att systemmedia själv skall fördela presstödet till sina kompisar. Detta efter att först ha skrivit upp presstödets belopp från drygt 400 miljoner kr till drygt 700 miljoner kr.
  I förra vecka hade man en diskussion i Riksdagen om reklamens närvaro i media. Ursäkta,men det är nog lite dåligt glid i den mentala skibacken om inte det ringer några varningsklockor.

  • Falken

   Till och med SD verkar vara med på det tåget.

   • Bertil Andersson

    Jag skrev 349. Suck.

 • soren turesson

  Jag gjorde ett besök nere i Fjollträsk i lördags en kaffe+skorpa(nödtorftigt maskerad som något annat) kostade 45kr påtår 15 ändå fullsatt lördag em med kulturarbetarnas svans. Suckade och förstod att jag missat något

Centerpartiet är de skyldiga

KRÖNIKACenterpartiet och Federley – en modernismprofilering som slog helt fel. För 25 år sedan ville Centerpartiet in i storstäderna. De homosexuella nätverken inom partiet, den drogliberala Stureplanscentern och några invandrartyper skulle göra partiet stort.

Det kontantlösa samhället kommer närmare – unga storstadsbor positiva, äldre personer oroade

ANALYSKampen om kontanterna skärps och inställningen till kontanter och andra betalningssätt delar befolkningen mellan stad och land samt mellan ung och gammal. Det finns även en konflikt mellan synen på smidiga betalningar och ett stabilt betalningssystem. En annan aspekt är makten över betalningarna och vem som tjänar pengar på betalningstransaktioner. Striden om kontanterna närmar sig ett avgörande. Bankerna vinner på ett kontantlöst samhälle, medan den enskilde medborgaren förlorar.

Helsingborg överlåter mark för byggande av en stor moské

INRIKESDen 17 november beslutade Helsingborgs kommunfullmäktige att godkänna marköverlåtelse till den muslimska församlingen Al-Sunnah för uppförande av en moské. Samtliga partier i kommunen röstade för, utom SD. I debatten som föregick beslutet, menade Michael Rosenberg (SD) att de övriga partierna låter parallellsamhällen växa fram, utan att ens inse det.

När våldsvänstern blir maktens redskap och vanliga medborgare ”fascister”

OPINION: TOBIAS SVENSSONIdeologin fascism hade en gång makten i ett land, och dess motståndare kom följaktligen att kal­las antifascister. I dag har begreppen fått närmast omvänd betydelse, menar veckans debattör Tobias Svensson. Samtidigt som människor i flera länder protesterar mot vad de uppfattar som alltför totalitär lagstiftning i coronasmittans spår, utmålas de som ”fascister” och lovligt byte för de våldsamma grupperingar som kal­lar sig själva ”antifascister”. I själva verket har de sistnämnda blivit ett verktyg för makten, och tillåts attackera vanliga människor som inte gör som makthavarna säger.

EU vill förbjuda jakt på 10 procent av Sveriges yta

EUROPEISKA UNIONENEU-kommissionen föreslår att jakt ska förbjudas på en stor del av Sveriges yta. Detta enligt unionens strategi för biologisk mångfald, där minst 10 procent av EU:s yta skulle omfattas av så kal­lat ”strikt skydd”. Denna skyddsnivå ser även ut att upphäva den svenska allemans­rätten, då endast ”strikt kontrollerad turism” ska tillåtas. Svenska Jägareförbundet är starkt kritiska till förslaget och skriver att det är ”anmärkningsvärt att jakt – som är ett hållbart brukande – likställs med gruvdrift”. Nya Tider har talat med Jägareförbundets kommunikationschef Magnus Rydholm, som säger att det är tydligt att EU söker allt fler befogenheter inom jaktpolitiken.

EU angriper allemansrätten

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETAllemansrätten brukar kallas för något av det svenskaste vi har. ”Alla ska ha tillgång till naturen enligt allemansrätten”, fastslår till och med en av Sveriges grundlagar, regeringsformen. Nu vill EU-kommissionen att endast ”strikt kontrollerad turism” ska få förekomma på minst 10 procent av Sveriges yta, en åtgärd återigen motiverad med Agenda 2030.

”Ingrid och Maria” frikänns från hets mot folkgrupp

INRIKESDen 23 november friades de båda samhällskritiska journalisterna Ingrid Carlqvist och Maria Celander från hets mot folkgrupp. Åtalet gällde en debattartikel om risken med muslimer som arbetar på apotek, publicerad på deras hemsida i juli förra året. Till Nya Tider säger Carlqvist att hon egentligen inte befarade en fällande dom, men att frikännandet är oerhört viktigt för den svenska yttrandefriheten.

Solidaritet – ett ord med dubbelmoraliska bottnar

KRÖNIKAVi uppmanas ofta av politiker att visa solidaritet. Det kan vara allt från Fredrik Reinfeldts ”öppna era hjärtan” till Ylva Johanssons ”tvingande solidaritet”. Men hur började det, och hur ser det i praktiken ut?

Gå till arkivet

Send this to a friend