Skip to Content

En föraning om framtiden?

Publicerad: 17 januari, 2016, 18:10

  • Svenska

Läs även

Det har hänt mycket under 2015. En mordisk islamiströrelse har med västmakternas tysta tillåtelse och ibland direkta hjälp fått fotfäste i Irak och Syrien. Detta har lett till omfattande folkomflyttningar i regionen, och Tyskland och inte minst Sverige har inte varit sena med att uppmuntra hundratusentals migranter att ta sig genom hela Europa för att söka asyl här.

Nya Tider har följt utvecklingen noga och rapporterat om det som gammelmedia av olika orsaker försökt sopa under mattan. Vår utrikesredaktör Christer Ericsson har pekat på exempel där USA och dess så kallade koalition mot Islamiska staten (IS) konkret hjälpt terroristerna med vapen och logistik. Han var bland annat den förste i Sverige och större delen av västvärlden att skriva om att IS finansierar sitt krig genom att exportera olja till köpare i Europa. Vi tog upp detta våren 2015 och det dröjde nästan ett halvår innan detta blev allmänt erkänt och gammelmedia började skriva om det.

Vi har skrivit om att migrationen till Europa består av mycket ovanliga ”flyktingar”. Var är kvinnorna och barnen? I stället är det friska män i vapenför ålder som övergett sina familjer istället för att stanna och kämpa mot terroristerna.

I detta nummer tar vi upp de groteska händelser som drabbar allt fler europeiska städer, som sett en omfattande invandring av denna typ av lycksökare, som svikit sina hemländer. Det handlar om sextrakasserier, rån och vandalism. Det handlar om stenkastning och våldsamma attacker mot brandbilar och ambulanser. Det händer i Sverige, Tyskland, Frankrike och även Finland, länder med olika sätt att tackla ”integrationsutmaningarna”, men resultatet är alltid detsamma.

Det är beklämmande hur gammelmedia och de ansvariga politikerna försöker förneka eller åtminstone bortförklara det hela. I Tyskland säger polisen att det ”smärtar” dem att erkänna att de gripna för sextrakasserierna mot tyska kvinnor är män från Mellanöstern och Afghanistan. Hade det varit bättre om förövarna varit etniska tyskar?

Man vägrar konsekvent att se elefanten i rummet. Man ställer sig alltid på förövarnas sida. I detta nummer berättar vi om hur ett invandrargäng på Korsika använde den för oss i Sverige välkända metoden att tända eld på en sopbehållare och sedan kasta sten på brandkåren när de kom till platsen. Korsikaner accepterade dock inte detta, utan slog tillbaka och vandaliserade då bland annat en moské. Nästan all gammelmedia skrev om detta under rubriken ”Muslimer angripna på Korsika”, när det alltså egentligen var tvärtom. Aftonbladet förvrängde dessutom händelseförloppet, så att man först i slutet av sin artikel fick reda på att också brandbilar angripits, men man undvek att nämna vilken av händelserna som inträffade först.

Hur försöker då myndigheterna lösa dessa ”integrationsutmaningar”? Jo, det är ursprungsbefolkningen som ska anpassa sig till de nyanländas kriminalitet. I Tyskland uppmanas kvinnor att hålla en armlängds avstånd från män – även tyska män. I Nederländerna har kvinnliga studenter uppmanats att klä sig heltäckande när de passerar asylförläggningar. I Sverige kvoterar man in utländska rånare och våldtäktsmän i brandkåren, vilket vi bland annat skrev om i NyT v43/2015.

För en tid sedan tog jag del av en analys av vad som skapade förutsättningarna för inbördeskriget i Libanon som startade 1975 och höll på ända till 1990. Det var punkter som en urholkad rättsstat där kriminella kan göra som de vill, en obefintlig militär, kollapsande samhällsservice där medborgarna inte får den vård och skola som de förväntar sig, många olika folkgrupper med skilda sätt att leva och bygga samhälle. Känns det igen?

Det värsta är att till skillnad från korsikanerna så verkar de flesta svenskar ha accepterat de ständiga attackerna mot till exempel brandkåren. Blir det ett inbördeskrig i Sverige så blir det troligen grupper som islamister, kristna syrianer, kurder och turkar som tar till vapen. Svenskar får stå vid sidlinjen och titta på. Eller fly. Redan i dag pågår en flykt från Sverige som till och med överträffar Amerika-utvandringen på 1800-talet.

Eller är det något vi kan ändra på? Reportaget i detta nummer är från rockbandet Ultima Thules senaste spelning. Denna musik väckte en hel generation svenska och europeiska ungdomar som kände att de kunde höja på huvudet. De hade all anledning att känna stolthet för sin historia och sitt arv, ett arv som ingen hade rätt att ta ifrån dem.

I dag sker ett brett politiskt uppvaknande. Hela den politiska scenen förändras. Alternativmedia växer. Allt fler vågar säga ifrån och stå för sina åsikter. Kommer Sverige att leva upp till sin ärofulla historia? Följ utvecklingen med Nya Tider.

Välkomna till 2016!

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Miljöpartistisk EU-kandidat skallade och ströp elev – får villkorlig dom

INRIKESI maj förra året chockades elever på Samskolan i Saltsjöbaden då en lärare flög på en elev, skallade honom i ansiktet och enligt flera vittnen även tog stryptag på honom när han låg ner. Läraren, Pascal Mafall Fall, satt samtidigt i kommunfullmäktige för Miljöpartiet och var kandidat till EU-valet 2014. Nu har domen fallit. Politikern kommer undan med villkorlig dom därför att tingsrätten menar att han kan ha blivit provocerad av eleven och har fått motta ”hat och hot” efter händelsen – i båda fallen uppgifter som kommer endast från politikern själv.

Armenisk soldat: ”Knivhuggen i ryggen”

INTERVJUArthur Danielyan är ledare för den armeniska oppositionsrörelsen ”Adekvat”. Han anmälde sig som frivillig i Nagorno Karabach-kriget. I en intervju med Nya Tider talar han om den senaste tidens politiska turbulens i Armenien och vapenstilleståndet efter Azerbajdzjans anfall på de kristna invånarna i Nagorno-Karabach.

Presidentvalet i USA väcker minnen av valet 2018 – och ger farhågor inför framtiden

OPINION: KATERINA JANOUCHSkulle det verkligen vara så otroligt om delar av det amerikanska valet faktiskt var ett bedrägeri? Precis som det svenska valet 2018 kunde ha varit det. Veckans debattör Katerina Janouch menar att den som verkligen månar om demokratin borde inte ha något emot att man går till botten med de frågetecken som uppstått när Trump först haft överlägsen ledning i ett flertal delstater, men plötsligt, som på kommando, förlorat med hundratusentals röster.

USA-valet: Trump förlorade vita kärnväljare men fick fler hos minoriteterna

VALET I USADen enda etniska grupp i USA som föredrog Donald Trump framför Joe Biden var de vita. Samtidigt var det bland minoriteterna som han ökade sin röstandel jämfört med valet 2016. På grund av USA:s demografiska förändring riskerar Republikanerna på lite sikt att förlora makten permanent, men kan hålla senaten ett tag till.

Skatterna i budgetspelet – små men tydliga skillnader mellan partierna

EKONOMISkatteförslagen i regeringens och oppositionspartiernas budgetförslag är inte alltid så enkla att få grepp om. I denna artikel tittar vi därför på hur de olika förslagen påverkar skatteuttaget under det kommande året, om de vinner en majoritet i riksdagen. Den totala skillnaden mellan förslagen är inte mer än cirka 4 procent av det totala skatteuttaget i regeringens förslag, men vi väljer att granska de skillnader som faktiskt finns och hur de skulle fördelas, om de blev verklighet.

Runar Søgaards liv bakom rubrikerna

KULTURI sin självbiografi ger den tidigare predikanten sin version av inte bara äktenskapet med sångerskan Carola Häggkvist, utan berättar även om andra händelser som genom åren har skapat rubriker. Boken ger också en bild av hur det är att vara föremål för mediernas uppmärksamhet i decennier, ett rampljus som inte alltid varit av godo.

Spanjor som plundrat svenska kyrkor i decennier häktad ännu en gång

INRIKESEn spansk medborgare, som har begått brott i Sverige sedan 1970-talet, har gång på gång återvänt och sitter nu häktad för nya brott. Han riktar framför allt in sig på hembygdsgårdar och kyrkor, varifrån han stjäl antika föremål som sedan säljs genom auktionsfirmor. Till Nya Tider säger åklagare Eva Wintzell att Schengen-samarbetet, och dess öppna gränser, gör det svårt att stoppa den här typen av personer.

USA:s maktmedia har bestämt sig för Biden – men det hjälper inte

OPINION: STIG BERGLUNDJoe Biden är inte ”President Elect”, oavsett vad den tjattrande klassen påstår. I USA administreras nationella val av counties – ungefär som kommunerna – medan valresultaten sammanställs och fastställs av respektive delstats kongress. Medierna utser inga segrare, vilket Al Gore fick lära sig. År 2000 var han till och med President Elect på riktigt i 36 dagar, tills han förlorade kampen om tre valdistrikt i Florida till George W. Bush. Så kan det gå. Det skriver analytikern Stig Berglund i veckans debattartikel, där han redogör för det juridiska läget efter presidentvalet i USA.

Gå till arkivet

Send this to a friend