Skip to Content

Krister Bringéus (t.h.) på plats vid Provincial Reconstruction Team i Mazar-e-Sharif. Foto: Försvarsmakten
DEBATT

Enögd syn på säkerhetspolitik i statlig utredning

Hotet mot Sverige kommer endast österifrån, om man läser den offentliga utredningen ”Säkerhet i ny tid” som presenterades i september. Ryssland utmålas som expansivt och kan tänkas besätta Gotland. Är det inte troligare att Sverige dras med i fientligheter om vi villkorslöst stödjer Nato/Förenta staterna – den mest expansiva militäralliansen sedan millennieskiftet? undrar veckans debattör Curt Linderholm.

Publicerad: 10 januari, 2017, 14:27

  • Svenska

Läs även

I mitten på september utkom den statliga offentliga utredningen (SOU 2016:57) om Sveriges försvars och säkerhetspolitiska förhållanden till olika stater och organisationer. Enmansutredaren har varit ambassadören Krister Bringéus. Alliansfriheten skulle inte beröras av utredningen och påpekas bör att den tidigare neutralitetsståndpunkten är sedan år 2009 borta från den svenska säkerhets- och utrikespolitiken.

Vid genomläsning av utredningen slås man av återkommande och fullständigt odiskutabla påståenden rörande Rysslands aggressiva, expansiva och hotfulla hållning samt Nato/Förenta staternas fredsfrämjande insatser runt om i världen, liksom en bestämd uppfattning om hur en konflikt eller ett krig mellan nämnda parter skulle ta sin början. Huruvida det var underförstått att utredningen skulle ha denna botten eller om utredaren själv ansåg så lämpligt är svårt att veta, klart är att denna inställning färgat hela arbetet och det slutliga resultatet.

Enligt utredningen inleds en världsomfattande konflikt där Sverige, Förenta staterna och Ryssland är inblandade med att Ryssland anfaller Gotland och samtidigt, eller med ett par dagars fördröjning, även de tre Baltstaterna.
Någon vidare sammanhållen förklaring och bakgrund ges inte till den ryska aggressionen. Rysslands förhållande till Ukraina och Krimhalvön skymtar fram i utredningen och läsaren får själv måla upp ett scenario, där Gotland/Sverige har ett likartat historiskt förhållande till Ryssland som Krim/Ukraina.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Curt Linderholm

Curt.Linderholm@nyatider.nu

Globalisterna mot folket

KRÖNIKA

Dans kring majstången och sju sorters blommor

UTRIKES”Små grodorna, små grodorna, är lustiga att se.” Många svenskar har någon gång i livet deltagit i denna traditionsenliga danslek kring en majstång klädd i gröna björklöv på midsommarafton som infaller mellan 20-26 juni – i år den 24:e. Midsommarfirandet är vid sidan av julen den viktigaste högtiden i Sverige och är en hyllning till sommaren, ljuset och växtligheten. Midsommarnatten troddes vara en av de mest magiska.

USA nobbar klimatåtagande

UTRIKESDen 1 juni meddelade president Donald Trump att USA inte längre kommer att stå bakom den frivilliga överenskommelse om klimatpolitik som i svensk media felaktigt kallas Parisavtalet. Det handlar inte om ett formellt avtal utan om en överenskommelse som man kan lämna när som helst genom att inte uppfylla de överenskomna åtagandena.

Framtidens kultur är till höger

OPINION: JOHN OCH LILOU DÜBECK

USA-hegemonins ”chefsarkitekt” död

UTRIKES

Tungmetaller ökar i livsmedel

HÄLSALivsmedelsverket har i en ny rapport analyserat den genomsnittlige svenskens diet och funnit både glädjande och oroväckande tecken. Halten av vissa tungmetaller är oförändrad eller ökar, medan jodinnehållet i kosten sjunker. Å andra sidan minskar förekomsten av olika organiska föroreningar som dioxin och svensken äter hälsosammare.

Ny myndighet ska ”lyfta utsatta områden”

UTRIKESVid ett regeringssammanträde tidigare i våras beslutades om ett så kallat kommittédirektiv i syfte att utse en särskild utredare som ska förbereda och genomföra bildandet av en ny myndighet med namnet Delegationen mot segregation. Myndigheten ska ha i uppgift att bidra till att lyfta socialt utsatta områden och bryta segregationsmekanismer strukturellt. Tanken är att verksamheten ska inledas den 1 oktober i år.

Somalier och araber i våldsamt upplopp i Trollhättan

TROLLHÄTTANUnder natten till torsdagen i förra veckan startade ett fyrtiotal ungdomar ett våldsamt upplopp i förorten Kronogården i Trollhättan. Oroligheterna, som började som ett revirbråk mellan arabiska och somaliska gäng, fortsatte även under torsdags- och fredagskvällen och vändes i allmänt upplopp mot polisen som fick gå in med pepparsprej och batonger.

Gå till arkivet