Skip to Content

Äldreboendet evakuerades inte. Det ansåg man inte ha resurser till. Man nöjde sig med att stänga fönster och ventiler. Foto: Nya Tider
Västmanland

“Ensamkommande flyktingbarn” stördes av rök, fick taxi därifrån

Norbergs kommun lät åldringar sitta kvar i sina rum. Samtidigt åkte bussar och taxi och evakuerade de asylsökande ynglingarna.

Publicerad: 12 augusti, 2014, 14:10

  • Svenska

Läs även

Lilla björkås, boende för "ensamkommande flyktingbarn", evakuerades tidigt. Tydligen tål inte ungdomarna rök, i alla fall sämre än det äldreboende som finns i närheten och där man bara valde att stänga fönstren. Runt om Björkås hittade vi mängder med askkoppar. Kan det vara så att barnens rökande har gjort dem mer känsliga för brandrök? Foto: Nya Tider

Lilla björkås, boende för “ensamkommande flyktingbarn”, evakuerades tidigt. Tydligen tål inte ungdomarna rök, i alla fall sämre än det äldreboende som finns i närheten och där man bara valde att stänga fönstren. Runt om Björkås hittade vi mängder med askkoppar. Kan det vara så att barnens rökande har gjort dem mer känsliga för brandrök? Foto: Nya Tider

När branden i Västmanland var som störst sträckte den sig strax över sjön Knyten i norr. Samhället Norberg ligger ytterligare en mil norrut. Någon fara att elden skulle sprida sig ända dit upp har det aldrig varit. Det skulle krävas att branden växte sig dubbelt så stor. Däremot har röken varit kännbar i samhället, något som unga, friska lungor kan hantera men som däremot kan bli väldigt påfrestande för äldre.

Ändå valde Norbergs kommun att låta åldringarna sitta kvar i sina rum. Samtidigt åkte bussar och taxi och evakuerade de asylsökande ynglingarna.

Kommunens prioritering har uppfattats som en spottloska i ansiktet på svenska åldringar. En symbol för hur svenskarna blir de bortprioriterade medan resurser alltid finns för andra. Uppgiften om kommunens prioritering spred sig först som ett rykte på internet.

Kommunen vägrar kommentera saken, men Nya Tider har pratat med en person som arbetar i kommunhuset. Denne berättar att det talats om att flytta de asylsökande på grund röken, och att det rör sig om Lilla Björkås, som är ett hem för så kallade ensamkommande flyktingbarn.

När Nya Tider besöker Björkås öppnar en man som arbetar där. Han är inte intresserad av att prata med oss och säger att man inte har några kommentarer. Däremot bekräftar han att asylsökarna flyttades den 4 augusti, men nu är tillbaka. Personer som bor i närheten av boendet berättar att de sett asylsökare köras iväg med bussar och taxi.

NyT:

Varför behövde de asylsökarna skyddas från röken? Det är ju ingen annan i Norberg som blivit evakuerad.

– Det vet jag inte. Föreståndaren fick det beskedet. Du får ta det med någon annan.

På gångavstånd från Björkåsens hem för asylsökande ligger Björkängens äldreboende. Vi pratar med två tjejer som arbetar på hemmet och frågar om det någonsin varit aktuellt att flytta de gamla som skydd mot röken.

Svaret blir att man fått uppmaning att arbeta på som vanligt. Till slut blev röken så besvärande för de gamlas lungor att man tvingades stänga alla fönster och ventiler.

NyT:

Men det var ju över 25 grader den dagen, blev det inte väldigt varmt och kvavt?

– Jo, de boende led väldigt mycket när det var som värst.

 

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Hessens finansminister begick självmord – fruktade för coronasmittans följder

TYSKLAND

Hemlöse Lars är död: ”Var patriot ända ut i fingerspetsarna”

REPORTAGELars Bick, som var hemlös i Gamla stan, är död. I flera år arbetade han för att uppmärksamma svenska hem­- lösas situation. När Sverigedemokraterna hyrde säng- ­platser till hemlösa i Stockholm blev Lars en informell talesperson för gruppen. Flera gånger medverkade han också i både alternativmedier och gammelmedier. Nya Tider har talat med bröderna Anders och Johan Hesselbäck, som under sitt arbete som guider i Gamla stan lärde känna Lars. Nu vill de berätta om hans öde för att uppmärksamma de hemlösas situation. ”Det är vad Lars skulle ha velat att vi gjorde”, säger de.

Kändisarna som coronaviruset tog

CORONAVIRUSETMellan februari och slutet av mars i år har åtminstone fyra personer inom artistvärlden avlidit i Covid-19.

Smittskyddsläkaren till Nya Tider: ”Nu gäller det rädde sig den som kan”

INRIKESNya Tider har talat med två läkare som har lång erfarenhet av svensk sjukvård och som båda är kritiska till svenska myndigheters hantering av coronaviruset och smittspridningen. Sten Forsman, som har arbetat som både allmänläkare och forskningschef, menar att Sveriges beredskap inför en epidemi är katastrofal. Jan Stillström, som har arbetat med smittskydd och som upphandlingskonsult för Stockholms län, uppmanar landets alla äldre att helt hålla sig hemma och i möjligaste mån undvika all kontakt med and­ra personer, som kan bära smittan utan att visa symptom.

Regeringen flyger hem utlandsfödda och lämnar svenskar strandade

INRIKESDen 19 mars flögs hundratals svenska medborgare med statligt chartrade plan till Sverige från Marocko, där många av resenärerna sannolikt också har sina rötter. Transporten sticker ut, då många svenskar på grund av coronaviruset sitter strandade på olika platser i världen, utan att få någon hjälp från den svenska staten. En av dessa är Rasmus, som tillsammans med sin fru har blivit kvar i Peru, efter att landet stängt ner sina gränser med ett dygns varsel.

477 döda i Sverige – Yngsta patienten i intensivvård ett spädbarn

INRIKESDe senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten visar att Sverige snart når 500 döda, med ett bekräftat antal döda på 477 totalt. Samtidigt erkänner man att siffrorna släpar efter betydligt och att det verkliga antalet döda är högre. Antalet smittade av SARS-CoV-2 fortsätter även det att öka och man har nu bekräftat 7 206 fall totalt. Den yngsta patienten som får intensivvård är ett spädbarn.

I USA har coronaviruset nu skördat fler dödsoffer än 9/11

USADen 1 april passerade USA 200 000 coronasmittade, vilket gör landet till det mest drabbade i världen. Den 30 mars passerade dödstalet 2 996, vilket är antalet döda i terrorattacken den 11 september 2001. Militären ställer upp fältsjukhus och i New York har ett sjukhusskepp från den amerikanska flottan placerats för att avlasta stadens sjukhus. Samtidigt har frivilliga börjat sy skyddsmasker, då sådana inte har levererats i den omfattning som krävs.

Arabiska killar hostar svenskar i ansiktet – påstår att de har corona

INRIKESPolisregion Ös, där både Södermanlands, Östergötlands samt Jönköpings län ingår har under den senaste veckan drabbats av kringdrivande smågäng av invandrarungdomar som hostar framför allt etniska svenskar i ansiktet och skämtar om att de bär på coronavirus. Nu går polisen i Region Öst ut och varnar allmänheten för liknande hostattacker från ungdomsgäng och uppmanar alla som utsätts att anmäla händelserna som brott.

Gå till arkivet

Send this to a friend