Skip to Content

Äldreboendet evakuerades inte. Det ansåg man inte ha resurser till. Man nöjde sig med att stänga fönster och ventiler. Foto: Nya Tider
Västmanland

“Ensamkommande flyktingbarn” stördes av rök, fick taxi därifrån

Norbergs kommun lät åldringar sitta kvar i sina rum. Samtidigt åkte bussar och taxi och evakuerade de asylsökande ynglingarna.

Publicerad: 12 augusti, 2014, 14:10

  • Svenska

Läs även

Lilla björkås, boende för "ensamkommande flyktingbarn", evakuerades tidigt. Tydligen tål inte ungdomarna rök, i alla fall sämre än det äldreboende som finns i närheten och där man bara valde att stänga fönstren. Runt om Björkås hittade vi mängder med askkoppar. Kan det vara så att barnens rökande har gjort dem mer känsliga för brandrök? Foto: Nya Tider

Lilla björkås, boende för “ensamkommande flyktingbarn”, evakuerades tidigt. Tydligen tål inte ungdomarna rök, i alla fall sämre än det äldreboende som finns i närheten och där man bara valde att stänga fönstren. Runt om Björkås hittade vi mängder med askkoppar. Kan det vara så att barnens rökande har gjort dem mer känsliga för brandrök? Foto: Nya Tider

När branden i Västmanland var som störst sträckte den sig strax över sjön Knyten i norr. Samhället Norberg ligger ytterligare en mil norrut. Någon fara att elden skulle sprida sig ända dit upp har det aldrig varit. Det skulle krävas att branden växte sig dubbelt så stor. Däremot har röken varit kännbar i samhället, något som unga, friska lungor kan hantera men som däremot kan bli väldigt påfrestande för äldre.

Ändå valde Norbergs kommun att låta åldringarna sitta kvar i sina rum. Samtidigt åkte bussar och taxi och evakuerade de asylsökande ynglingarna.

Kommunens prioritering har uppfattats som en spottloska i ansiktet på svenska åldringar. En symbol för hur svenskarna blir de bortprioriterade medan resurser alltid finns för andra. Uppgiften om kommunens prioritering spred sig först som ett rykte på internet.

Kommunen vägrar kommentera saken, men Nya Tider har pratat med en person som arbetar i kommunhuset. Denne berättar att det talats om att flytta de asylsökande på grund röken, och att det rör sig om Lilla Björkås, som är ett hem för så kallade ensamkommande flyktingbarn.

När Nya Tider besöker Björkås öppnar en man som arbetar där. Han är inte intresserad av att prata med oss och säger att man inte har några kommentarer. Däremot bekräftar han att asylsökarna flyttades den 4 augusti, men nu är tillbaka. Personer som bor i närheten av boendet berättar att de sett asylsökare köras iväg med bussar och taxi.

NyT:

Varför behövde de asylsökarna skyddas från röken? Det är ju ingen annan i Norberg som blivit evakuerad.

– Det vet jag inte. Föreståndaren fick det beskedet. Du får ta det med någon annan.

På gångavstånd från Björkåsens hem för asylsökande ligger Björkängens äldreboende. Vi pratar med två tjejer som arbetar på hemmet och frågar om det någonsin varit aktuellt att flytta de gamla som skydd mot röken.

Svaret blir att man fått uppmaning att arbeta på som vanligt. Till slut blev röken så besvärande för de gamlas lungor att man tvingades stänga alla fönster och ventiler.

NyT:

Men det var ju över 25 grader den dagen, blev det inte väldigt varmt och kvavt?

– Jo, de boende led väldigt mycket när det var som värst.

 

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Förnedringsrån mot 18-årig svensk

INRIKESLiam, 18, överfölls av två afrikaner när han var på väg från jobbet. De tvingade honom att följa med dem i två timmar för att försöka ta ut pengar åt dem. Sedan misshandlade de honom brutalt, urinerade på honom och tvingade honom att klä av sig naken medan de kallade honom ”vidrig svenne”. De filmade övergreppet och spred det själva på Snapchat.

Kommuner som knäckts av asylinvandringen vädjar till staten om hjälp

INRIKESMånga kommuner drabbas fortfarande hårt av det omfattande asyl- och anhöriginflöde som bedrivits på riksnivå, inte minst i form av skenande kostnader för försörjningsstöd. Kommunerna har slagit larm flera gånger, och ett utvalt antal bjöds nyligen in till ett samtal om situationen med civilminister Lena Micko (S). Till Nya Tider säger dock civilministerns pressekreterare att mötet ska ses som ”inhämtande” och kan inte presentera några konkreta lösningar. Filipstads socialdemokratiska ordförande för kommunstyrelsen berättar för Nya Tider att hon vill klassificera hela kommunen som utsatt område, för att motverka ytterligare inflyttning av asylsökande.

Bråk på campingplats framställdes som politisk attack mot socialdemokratiskt kommunalråd

FALSKA NYHETERDet socialdemokratiska kommunalrådet Marie Pettersson (tidigare Larsson) blev överfallen i sitt hem på grund av sitt politiska engagemang, förkunnade samtliga stora medier, en rapportering som snabbt plockades upp av välkända politiker. Den knapphändiga informationen kom dock endast från Pettersson själv, som därefter inte svarade på några frågor. Till Nya Tider säger Polisen att händelsen inträffade på en campingplats under ett bråk mellan Pettersson, hennes sambo och en inbjuden gäst, och ser i nuläget inget politiskt motiv.

Regeringen vägrar utvisa utvisningsdömd etiopier

INRIKESDen HIV-smittade etiopiske mannen dömdes 2005 till sluten rättspsykiatrisk vård och utvisning efter att ha begått en brutal överfallsvåldtäkt mot en svensk kvinna. Mannen har till dags dato kostat skattebetalarna över 27 miljoner kronor och han har nu begärt att få återvända till sitt hemland Etiopien. De etiopiska myndigheterna är beredda att ta emot honom samt har begärt att Sverige utvisar mannen – men regeringen vägrar.

Migrationsverkets generaldirektör i hård attack mot slappa regler för terrormisstänkta asylsökande

INRIKESMigrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik går i en artikel på DN Debatt till hård attack mot vad han anser vara en slapp lagstiftning när det gäller terrormisstänkta som söker asyl i Sverige. Regeringen duckar och vägrar kommentera kritiken när Nya Tider försöker ringer upp.

Förre kommuntoppen friad från islamisters anklagelser

INRIKESDe båda muslimska aktivisterna Maimuna Abdullahi och Fatima Doubakil anmälde Göteborgs dåvarande ordförande för kommunstyrelsen Ann-Sofie Hermansson (S) för förtal. Skälet var att Hermansson utmålat de båda som extremister. Den 11 februari avhandlades målet i Göteborgs tingsrätt och Hermansson friades. Domstolen fann bland annat att det fanns skälig grund för påståendet att de båda anmälarna försvarat terrorister.

Invandrad serievåldtäktsman härjar

INRIKESEfter ett flertal fall av brutala överfall där kvinnor först slagits ner med kraftigt våld mot huvudet och sedan släpats in i skogar och våldtagits i södra Stockholm har polisen valt att gå ut med ett signalement på förövaren som härjat under hösten och vintern: Illaluktande, kraftigt byggd man som talar på bruten svenska.

Polisen drönarövervakar Uppsala

INRIKESTill följd av den ökade kriminaliteten i Uppsala väljer polisen att sätta in drönare som skall bevaka och spana i de centrala delarna av staden. Det övergripande syftet med kamerabevakningen är att, i realtid, kunna förhindra och upptäcka brottslig verksamhet, främst kopplat till narkotikabrottslighet, skriver polisen i ett officiellt uttalande.

Gå till arkivet

Send this to a friend