Skip to Content

EU-migranter har bosatt sig i utkanten av Högfors, nu är de mellan 150 och 200 stycken. De drygt 20-25 fast boende i Högfors är oroliga och berättar om stölder och trakasserier. Foto: Nya Tider
Reportage

EU-migranter ockuperar semestertorp

En familj har fått sitt semestertorp i Högfors i norra Västmanland ockuperat av EU-migranter från Bulgarien. Oroliga grannar har sett den uppbrutna dörren och de ovälkomna gästerna och larmat polisen, men fått besked att det är ett ärende för kronofogden. Familjen, som är bosatt i Schweiz och ägt torpet i 17 år, har försökt få tillbaka torpet via kronofogden och polisen, men inget har hjälpt. Nu bor 150-200 EU-migranter i Högfors och den handfull svenska fast boende familjerna känner sig oroliga och allt mer undanträngda.

Publicerad: 5 augusti, 2015, 12:02

 • Svenska

Läs även

Under sommaren åker många svenskar ut till sina torp och stugor. Att spendera sin semester i en röd stuga med vita knutar är en del av den svenska semesterkulturen. Istället för att mötas av ett semesterparadis är det numera risk att stugan är ockuperad av så kallade EU-migranter. Semestern blir allt annat än lugn, eftersom du möts utav en byråkratisk mardröm och ett system som nästan är verkningslöst mot personer utan ID-kort.

Detta är vad som hände i den lilla orten Högfors i Ljusnarsbergs kommun. Efter ett tips från en läsare begav sig Nya Tider till norra Västmanland, på gränsen till Dalarna, en gammal bruksbygd med djupa skogar och nedlagda gruvor. Grannarna till ett torp, en klassisk röd stuga med vita knutar, hade uppmärksammat att dörren var uppbruten och att främmande gäster flyttat in.

Det är så kallade EU-migranter från Bulgarien som bosatt sig i stugan. Trots att grannarna polisanmält inbrottet och försökt få inkräktarna bortkörda har de varit kvar i månader. Varken polis eller kronofogden har hittills gjort något för att reda upp situationen. Högarna av skräp växer nu kring stugan.

”De hotade mig”

Stig Fjälling vågar inte vara på bild. Han har tidigare vakat över stugan, men EU-migranterna har hotat honom och han vågar sig inte dit längre. Han är besviken på att myndigheterna låter detta pågå. Foto: Nya Tider

Stig Fjälling vågar inte vara på bild. Han har tidigare vakat över stugan, men EU-migranterna har hotat honom och han vågar sig inte dit längre. Han är besviken på att myndigheterna låter detta pågå. Foto: Nya Tider

Stig Fjälling, som bor i närheten, berättar för Nya Tider att han en dag såg att dörren till torpet var uppbruten. Han kontaktade polisen om inbrott, men inget hände, säger han.
– Polisen gick med på att det kunde röra sig om ett inbrott, men de brydde sig inte ens om att åka ut.

Vi pratar med en annan granne, Stig Sjölander, som känner familjen och tidigare har vakat över torpet. Han berättar att han har varit i kontakt med EU-migranterna och det blev minst sagt ett hotfullt möte.

– De hotade mig med stryk om jag visade mig där igen.

Efter hoten har Sjölander inte vågat gå tillbaks till torpet.

– Jag är en gammal man och vill inte hamna i bråk.

Även när Nya Tider fotograferar stugan rusar EU-migranterna ut och är hotfulla. De knuffas och kräver genom gester att vi ska lämna platsen. Till slut ringer vi polisen, som anländer en stund senare och skriver ihop en polisanmälan om ofredande och brott mot medborgerlig frihet. Det senare är tillämpbart när en journalist hindras i sitt arbete, vilket bland annat uppmärksammades förra året i ett känt fall då Kamil Ryba dömdes för detta brott efter att ha hotat redaktionen för Göteborgs-Tidningen.

Polisen kom riktigt snabbt denna gång, det dröjde knappt 30 minuter trots att de åkte ända från Ludvika. Det visade sig att EU-migranterna visst hade legitimation och nu förstod de plötsligt också både engelska och svenska. Polisen antecknade registreringsnumren på alla bulgariska bilar och tog sig en ordentlig titt på området kring stugan med allt skräp och avfall som de boende kastat ut.

Sjölander berättar upprört för Nya Tider att i det lilla torpet bor upp till 2-3 tre familjer. Via telefon har han haft kontakt med familjen som ägt torpet i 17 år och som brukar vara där på somrarna. Han berättar för Nya Tider att familjen känner en vanmakt över situationen. De har under en längre tid försökt få bort EU-migranterna med myndigheternas hjälp, men varken kronofogden eller polisen hjälper till. Det verkar inte finnas något sätt som de kan få tillbaka sin stuga på.

– Det är helt jävla snett. Det upplevs som att de försvarar och hjälper EU-migranterna, säger Sjölander.

EU-migranterna ockuperar byn

_DSC0023Det har huserat EU-migranter i utkanten av Högfors sedan förra sommaren. De påstår att de är bärplockare, men ingen har någonsin sett dem plocka ett enda bär.
– De verkar mest vara i skogen för att göra sina behov och i år finns det inte ens några bär att plocka, säger en av de boende i Högfors.

Att de är från Bulgarien gissar byborna utifrån alla de bulgarisk­registrerade bilarna i området, men inget vet säkert. Det började med några stycken, men i dag är det mellan 150 och 200 EU-migranter som gjort området till sitt hem. Antalet varierar, ibland kommer det en buss med 40 EU-migranter som bor där en period, sedan åker de iväg igen.

Enligt vad vi lyckas få reda på hade EU-migranterna köpt en verkstadsbyggnad intill den aktuella stugan, och när ägarna inte längre vågade komma till sin stuga så flyttade man helt sonika in.
Det råder en orolig stämning hos invånarna i Högfors, en liten ort med 20-25 fast boende. Bilvrak och annan bråte kantar vägen till den nedlagda Mossgruvan i utkanten av samhället, skräp och hushållsavfall slängs rakt ut i naturen. Vad som är ännu värre är att cyklar, redskap och annat börjat försvinna på orten. Trots att man numera kedjar fast vartenda löst föremål ökar ändå stölderna.

Sjölander berättar att EU-migranterna började i utkanten av samhället vid Mossgruvan och höll till runt verkstadsbyggnaden. Sedan tog de torpet och sakta kommer de allt närmare den övriga bebyggelser. Det känns väldigt olustigt. Han och många andra av de boende vill ha migranterna avhysta.

– Gärna helt från samhället eftersom det är för mycket problem, säger Sjölander.

Ingen fråga för polisen

När Stig Sjölander kontaktade polisen om det ockuperade torpet fick han snabbt svar om att det inte alls var en polisiär fråga utan ett ärende för kronofogden. Inte heller kronofogden har dock gjort något.

Nya Tider kontaktar Polisen för att reda ut vad en ägare av en sommarstuga egentligen kan göra. Vi får till slut tala med polismannen Stefan Vikberg i Karlstad, som berättar att det är avsaknad av verktyg och arbetsmetoder som gör att polisen inte kan arbeta utifrån hur verkligheten är i dag.

– Förr hade vi samarbete mellan de nordiska länderna och det fungerade bra. Då hade vi verktyg för att utreda och arbeta. Det har vi inte på samma sätt när det gäller EU-migranter, förklarar Vikberg.

Han berättar att förr kunde man ringa till Norge om man hade en norsk misstänkt och snabbt få informationen om personen. Det är inte lika lätt i dag. Istället får man gå genom Interpol och då kan det dröja dagar, ibland veckor, innan man får informationen, vilket är enormt påfrestande.

– Det stoppar upp utredningsarbetet, säger Vikberg frustrerat.

Stefan Vikberg berättar vidare att polisen fått en del verktyg under åren som underlättar, men de är enligt honom bristfälliga. Man kan kolla upp vem som äger en bil eller om det finns en adress i ett hemland. Man skulle även behöva ett system för att snabbt kunna se om en EU-migrant är misstänkt eller dömd för ett brott i ett annat EU-land, tycker han.

– Vi ignorerar inte brottslighet eller störningar. Vi saknar de verktyg som behövs för att hantera EU-migranter som begår brott, summerar han.

Det går dock sakta år rätt håll, tycker han ändå, och berättar att inom EU så arbetar man för att införa system som ska underlätta polisens arbete.

Stig Sjölander som larmat om inbrottet i stugan tycker dock inte att han fått den hjälp han som skattebetalare betalar för. Han berättar att han även informerade polisen om att det fanns släktklenoder i huset som en kvinna ville ha tillbaka, men polisen lyssnade inte på detta, utan hänvisade återigen till kronofogden. Nu är han besviken och arg på polisen.

– För vem finns polisen egentligen? För oss svenskar eller för att skydda brottslingar från Bulgarien?

Familjen som haft stugan i alla år har inte kunnat använda den och är rädda att ens komma dit. Myndigheterna har inte hjälpt och man såg till slut ingen annan utväg än att sälja den. Den nye ägaren är en norrman som verkar mena allvar när han berättar för Nya Tider att nu ska EU-migranterna bort. Hur han ska åstadkomma detta håller han för sig själv.

Ingen förutsåg problemen

Skräp och sopor ligger utspritt över tomten. Foto: Privat

Skräp och sopor ligger utspritt över tomten. Foto: Privat

Vad kan då Kronofogden göra, som polisen hänvisar till, och varför har det inte hänt något? Nya Tider får prata med juristen Farid Rezapoor Mazendarani på Kronofogdemyndigheten, som förklarar att det egentligen handlar om enkla saker, men nu krockar olika system med varandra.

Farid berättar att normalt sett finns det ett kontrakt eller ett avtal mellan två parter som ska respekteras, då är det lätt för kronofogden att genomföra handräckning. I fall som detta saknas dock oftast ID-handlingar och fasta adresser.

– Vi har ett system som bygger på en rättssäkerhetsprincip. Vi måste vara säkra på identiteten innan vi kan inleda handläggningen av ett ärende.

Om man inte vet identiteten på den man ska avhysa, så blir det svårt. I synnerhet om det är olika personer som ockuperar en fastighet under olika tidsperioder.

– Det är svårt för oss att ens kunna starta ett ärende eller delge någon då den man ska delge inte har någon säkerställd identitet, förklarar Farid.

I sådana fall använder man något som kallas för en särskild handräckning. Det är ett lagutrymme som ger myndigheter mer möjligheter att arbeta på. Exakt varför det inte gått i fallet med torpet i Högfors har han ingen information om. Han poängterar dock att varken polis eller kronofogden kan göra något om det är grannar eller andra vittnen som anmäler, ägaren måste själv ansöka om att få tillbaka sin stuga.

NyT: Kan man säga att lite av problemet är att en del inte spelar efter samma regelbok?

– Ja, lite så är det, och det är problematiskt för oss inom myndigheten.

Farid berättar att man på olika sätt arbetar med att stärka regler och lagar, men i grunden finns problemet att ingen lagstiftare förutsåg denna situation när vi gick med i EU.

– Det börjar gå upp för en del om vissa följder som finns med öppna gränser och EU. Nu har vi öppna gränser och vi måste arbeta utifrån det och de lagar som nu finns. Det är ett långsamt och mödosamt arbete, men vi arbetar ständigt för att stärka skyddet för människor, säger han.

Man har pratat om medborgargarde

Många är förtvivlade och vill flytta från Högfors. Det finns uppgifter om att folk sätter eld på hus som stått övergivna en längre tid, bara för att förhindra att ovälkomna gäster bosätter sig där.

– Under den tid EU-migranterna varit där har vi trampat omkring i skit och hushållssopor. Det ligger skräp överallt i skogen efter dem, berättar Håkan Löfquist, som bor i Högfors.

– Folk är desperata, ingen lyssnar på oss. Det har varit prat om medborgargarde.

Löfquist gillar inte tanken på medborgargarde och han återkommer flera gånger till den maktlöshet som han och de andra känner.

– Ingen verkar ta oss på allvar. Varken polisen eller kommunen.

mossgruvan3

Roger Sahlström

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Pingback: Ökad kriminalitet och rädsla i ”EU-migranternas” fotspår | Varjager's Weblog()

 • Pingback: Polisiära frågor? | Jan Millds blogg()

 • Pingback: Stig är flykting i sitt eget hemland « Avpixlat()

 • Perq Elest

  Om detta hade varit i USA så hade man haft rätt att försvara sitt hus, eller hur?
  Rättssamhället rasar verkligen! Vissa är tydligen helt undantagna lagarna som finns för att avhysa och straffa dessa brottslingar.
  Medborgarna i detta land är ju tvungna att själva skipa rättvisa vilket måste vara svårt utan vapen.

 • maly_1

  Att det skulle saknas ”verktyg” för att bli av med personerna som brutit sig in huset är skitsnack. Det bevisas av att jag som svensk ganska omgående hade hamnat i häktet med en väntande dom om inbrott som ett brev på posten… Oavsett om jag haft id eller ej i byxfickan vid tillfället för ingripandet.

  • Nordic

   Bra sagt ifall jag som etnisk svensk ockuperar en bostad skulle polisen skicka patrull direkt troligtvis slå mig blodig. Men för de nyanlända är detta ett laglöst land de kan göra vad de vill, inga straff, ingen lag.

 • Sven Svenne Svensson

  EU-immigranter? Det heter zigenare och inget annat.

 • buscador

  det tycks som om man vill pressa svensken till övergrepp i form av självförsvar för att sedan kunna racka ned på svensken. Undanträngning och provokation är tydligen vapnet i ockupationen, samt apartheid i rättssystemet till förmån för ockupanten. Och våldsmonopolet flyttas allt mer mot NATO med hot om Ryssland.

 • baljo

  ja då kan dom ju ockupera riksdags huset också och polisen
  kan inte göra nåt åt det heller för dom har ju inga id!!

 • Nisse i Hökarängen

  Hade Trump blivit statsminister i Sverige så hade han antagligen infört permanent inreseförbud för samtliga romska tiggare.

 • Nallen

  Om man inte får hjälp av myndigheterna fast man gång på gång ber dom om hjälp, ja då måste väl ändå alla förstår att man själv får ta tag i problemet, och den som säger att det har man inte rätt till, för då kränker man dessa personers integritet, till dom vill jag säga vad gör då dessa personer isåfall om inte detta kallas för att kränka andras integritet då tycker jag att det ordet ska inte få användas mer, men som sagt när inte polisen bryr sig och inte heller någon annan myndighet, då har man rätt till att själv försöka åtgärda problemet, och vilka verktyg som krävs får man själv avgöra, och allt jävla tjat som det varit om medborgagarden där man gjort allt för att se till att stoppa detta, speciellt vänster extremister har varit dom som drivit detta och dom har även angripit dom som varit med och patrullerat i dom städer där flickor blivit mest angripna och det för att dom ska känna sig lite tryggare, men det gillar inte extrem vänsten så dom har lagt sig i bakhåll och väntat på att medborgagardet ska komma och sedan hoppat på dom och slagit och sparkat även haft påkar som tillhygge med andra ord en ren misshandel och det bara för att dom vill ger kvinnor en lite tryggare miljö. Om jag hade bott i det området så finns det inte en chans i världen att jag skulle låta dom huserar och helt utan respekt för svenskarna som bor där eller överhuvudtaget inte för något. Men jag skulle visa dom vad som händer när man trakassera en svensk, En sak är iallafall helt säker och det är att dom skulle lämna området bara efter några timmar efter när jag gjort klart för dom vad som annars kommer att hända.
  Det är nämligen så att jag tillhör en släkt som är fullmatade med civilkurage och det innebär att vi kan inte bara står och tittar på när något sådant händer, vi bara måste ingripa och så har det varit i hela mitt liv för skulle jag inte göra något så innebär det att jag själv kommer att må dåligt efteråt så det är som en liten djävul i mig på gott och ont. Jag ser att även nästa generation i familjen också har det i sig. Det märktes när min syster son som jobbar i London på deras största flygplats som flygplans tekniker delvis jobbar han med att laga planen allt från att byta motorer och vad som krävs detta gör han i en vecka nästa vecka står han ute på flygplatsen och tar imot alla plan som landar och hans uppgift är att då gå på planet och prata med kaptenen om han haft några problem under flygningen och då noterar han det isåfall och ser till att problemet åtgärdas.
  Men det var vid ett tillfälle när var på väg att gå på planet som han hörde hur kaptenen skällde något så hemskt som han aldrig hört innan och när han såg vad det var så tog det hus i helvete för honom och han skällde ut kaptenen så kaptenen bara vände och gick utan att få fram ett enda ord.
  Anledningen till att han skällde ut kaptenen så var att kaptenen själv skällde ut dom som städar ur alla plan som landar och i England använder man sig av förståndshandikappade till detta jobb och att kaptenen angrepp dom på det viset gjorde honom så arg. Men dagen efter så blev han uppkallad till flygplatschefen och jaha tänkte han nu får man väl sparken då tänkte han när han kom in till chefen så sa han det jag antar att du kommer att sparka mig nu. Då sa chefen vadå sparka du ska få en medalj för ditt agerande i går för det gjorde du mycket bra. Och chefen sa att alla dom som blev utskällda igår kom upp till mig och berättade vad som hade hänt och dom var så tacksamma för att du gjorde som du gjorde.
  Jaha där var hela historien om civilkurage.

 • spillan

  Polisen är inkompetent och gör tjänstefel, det handlar inte om avhysning, det gör man med hyresgäster som inte betalar hyran eller som vägrar flytta när kontraktet avslutats. Det här handlar om ren brottslighet folk har brutit sig in i fastigheten och ockuperat den, det är brottsligt och Polisen kan omedelbart avhysa brottslingarna och upprätta polisanmälan det är intrång, olovligt förfogande och inbrott.
  Dessutom kan polisen kontrollera att de som kör bil har körkort och bilförsäkring, ägaren bör minst JO anmäla lokala polischefen för tjänstefel.

 • Rune Ljungströmmer

  Ett klart fall för NMR att visa sin känsla för samhällsviktiga spörsmål!

Medaljer skickas ut till svenskar som åtalats för ”hets mot folkgrupp”

REPORTAGEMed början på torsdagen den 2 juli har medaljer börjat anlända med posten till svenskar som åtalats för brottet ”hets mot folkgrupp” under de senaste åren. Bakom projektet står en grupp patrioter som vill ta bort stigmatiseringen kring brottet och göra det till en hedersbetygelse – ett bevis för att man gjort motstånd mot den rådande situationen. Nya Tider har fått tag på en av initiativtagarna till projektet.

Arkitekturen – nästa stora kulturstrid i Sverige?

REPORTAGEModernister och vänsterpolitiker menar att försök till demokratisk styrning över offentlig arkitektur är att jämföra med Nazityskland. Och de klassiska stilar som europeiska arkitekter har förfinat under tre tusen år för med sig otäcka värden. Men när allt fler förespråkare av de klassiska skolorna nu höjer sina röster så står modernisterna inte längre oemotsagda. Bland andra Sverigedemokraterna driver aktivt på med egna förslag på klassiska byggnader. ”Prisbilden är alltid högst där det inte är modernistiskt, många tycker att äldre arkitektur är väldigt vacker”, förklarar Peter Wallmark, gruppledare för SD i Stockholm.

Den globala finanselitens stöd till Black Lives Matter

GRANSKNINGBlack Lives Matter, rörelsen som ställt till med demonstrationer och upplopp över hela USA och flera andra västländer under de senaste veckorna, utmålas gärna som en gräsrots­rörelse. I själva verket har den redan från början varit finansierad och understödd av mäktiga män med enorma finansiella tillgångar. En av dem är inte helt oväntat George Soros, men många andra medlemmar av den globala finanseliten bidrar också. Även presidentkandidaten Tom Steyer pekas nu ut som finansiär till BLM-kopplade Refuse Fascism.

SVT ljuger rakt ut när Nya Tider frågar om försvunnen enkät

REPORTAGEFör några år sedan gjordes en undersökning av journalistikprofessor Kent Asp som visade att SVT:s anställda är extremt vänstervridna. Statstelevisionen hade tänkt motbevisa detta i ett program med titeln ”Sant eller falskt” och skickade ut en enkät till sina anställda för att ta reda på hur det låg till. Resultatet pub­licerades aldrig, istället lades programmet ner. När Nya Tider ställer frågor om saken ljuger SVT rakt ut och säger att ingen enkät gjordes.

Nästan inga invand­rare som begår grova brott utvisas

GRANSKNINGInvand­rare som begått grova brott sitter oftast tryggt kvar i Sverige utan att riskera utvisning. Bara 19 procent av dem som begått våldtäkter dömdes till utvisning mellan 2000 och 2014 enligt BRÅ. Nya Tider kan i dag avslöja att många som trots allt döms till utvisning ändå är kvar i landet efter avtjänat straff – en statistik som inte finns i officiella källor.

Intervju med den kände Youtube-profilen: ”Arga blatten”: Svenska män är kuvade och fredsskadade

REPORTAGEDen invandringskritiska profilen som ironiskt kal­lar sig Arga blatten, även känd som Angry Foreigner, blev för en tid sedan borttagen från sin viktigaste plattform Youtube, men fick i slutändan tillbaka sin kanal. Nya Tiders viceredaktör Sanna Hill fick en intervju med profilen om hans syn på Sverige och opinionsbildning.

Försvaret rustar upp – jägarregementet K 4 kan återupprättas

INRIKESNästa år fattas det stora Försvarsbeslut 2020. Arbetet har förberetts i flera år i Försvarsberedningen, som i våras överlämnade sin slutrapport till regeringen. Nu har även Försvarsmakten yttrat sig om rapporten. Allt pekar på att det blir en upprustning, vilket vore första gången på decennier. Bland annat föreslås Amfibieregementet i Göteborg och K 4 Arvidsjaur återetableras. Nya Tider har talat med försvarspolitikerna Roger Richthoff (SD) och Mikael Jansson (AfS).

Förnedringsvåldet

REPORTAGEUnder hösten har flera fall av personrån haft inslag av till synes omotiverad förnedring – i de flesta fall med invandrare som gärningsmän och svenskar som offer. I mitten av november skedde två sådana fall med bara några timmars mellanrum i Göteborg och Uppsala. Forskning tyder på att sådana förnedringsbrott ofta har svenskfientliga motiv, men de berörda myndigheterna ignorerar problemet.

Gå till arkivet

Send this to a friend