Skip to Content

Cecilia Malmström har en central roll för utformandet av EU:s invandringspolitik. Hon är inte minst ansvarig för det förslag till avtal som lades på bordet den 4 maj och som skall tvinga alla EU-länder att ”ta ansvar” för bestämda andelar av migranter. De länder som vägrar att fylla sin kvot skall straffas med höga avgifter; 250 000 euro per migrant. Här i samtal med Carl Bildt. Foto: Nya Tider

Folkets motstånd bekymrar EU

Den 9 maj firades EU:s ”nationaldag”. Datumet är satt efter Schumandeklarationen (Schumanplanen) som presenterades den 9 maj 1950 av Frankrikes dåvarande utrikesminister Robert Schuman. Det har i historieskrivningen fått utmärka starten för bildandet av Kol- och stålunionen som senare utvecklats till Europeiska Unionen. I Stockholm firades detta på Mosebacke torg och med tal och panelsamtal på Södra Teatern. Nya Tider var på plats för att känna av stämningen.

Publicerad: 21 maj, 2016, 20:17

  • Svenska

Läs även

Det hela var en välregisserad tillställning som ville ge sken av att ”vi alla” tycker att nationalstater är något förlegat och att utvidgad frihandel och människors fria rörlighet är modellen. ”Förenade i mångfald”, som man säger. I paneldiskussionerna deltog bara sådana som delar denna grundsyn och något utrymme för frågor från publiken gavs inte för att inte störa skenet av enighet.

Handelsavtalet TTIP

Först ut var frågan om handelsavtalet TTIP, Transatlantic Trade and Investment Partnership, som just nu förhandlas mellan EU och USA. I panelen hade den miljöpartistiske EU-parlamentarikern Max Andersson rollen av den som skulle ifrågasätta. Han menar att ”frihandel vill vi ju alla ha” men problemen är de standarder och regler som varorna måste följa, så kallade icke-tariffera handelshinder. Andersson syftade bland annat på Greenpeaces avslöjande i slutet av april, att förhandlingsdokument som tyder på att nationell lagstiftning, miljöhänsyn och arbetsrätt sätts på undantag till förmån för de multinationella storföretagens ”frihet”. EU:s handelskommisionär Cecilia Malmström (L) avfärdade alla sådana farhågor: ”Greenpeace ser inte hela bilden”. Malmström har en vardagligt avslappnad och ärlig stil, men hon är faktiskt en av Europas mäktigaste politiker. Hon förmedlar skickligt känslan av att förhandlingarna är i säkra händer, underförstått att demokratisk insyn är onödig.

Malmström oroar sig mer för den tillitskris som EU upplever. Röster för protektionism och tillväxten av ”populistiska” partier är tecken på ett missnöje med etablissemanget som finns och måste bemötas, menar hon. Europas folk vill inte åt samma håll som frihandelsivrarna. Moderaten Christofer Fjellner delade hennes oro att ”risken är att det inte blir ett avtal, eller att avtalet blir alltför begränsat”.

Migrantkrisen

Malmström och förre utrikesministern Carl Bildt (M) möttes i nästa panelsamtal som handlade om ”flyktingkrisen” och ”populismens” tillväxt. Mona Sahlin skulle ha varit med enligt programmet, men hon har av förklarliga skäl inte längre förtroendet, eller lusten, att visa sig offentligt. Malmström menade att vi har ”ett ansvar” nu när folk flyr ”från krig i vårt närområde”:
– Kommissionen har lagt fram förslag efter förslag men det är fortfarande ett antal länder som vägrar (Malmström suckade ljudligt) … och fler och fler länder har stängt sina gränser. […] Nu verkar det mest handla om att hålla människor borta! Det är väldigt frustrerande och sorgligt.

Carl Bildt jämförde med vårt eget nationella problem att fördela migranter mellan kommuner. ”Det är alls icke enkelt.” Cecilia Malmström verkade inte heller helt hoppfull:
– Men grunden är att vi måste dela på ansvaret. […] Hur ska det gå till? […] Det måste finnas ett moment där länder som inte har någon tradition av att ta emot flyktingar börjar någonstans. Det är klart att ett litet väldigt homogent land, som inte har någon tradition av det, tvekar att ta emot en stor grupp från främmande kulturer. Det blir svårt politiskt att få hem det på hemmaplan. Man får börja med en liten grupp, några familjer, man får se till att deras historia kommer ut, så att man får jobba med det i hela samhället. Jag tror det finns en viss rädsla men också ett välkomnande.

 

Europa 2

På Mosebacke torg hade många EU-länder satt upp stånd för att marknadsföra och locka till turism och intresse för nationella kulturer. Ser vi här ett typiskt ”svenskt” inslag? Mannen vid mikrofonen ropade ”Nu vifta varandras flaggor!” Foto: Nya Tider

Den växande EU-skepcismen

Både Malmström och Bildt är bekymrade över den växande anti-globalismen, nationalismen och protektionismen. Bildt förklarar det med ”de stora berättelsernas avtagande kraft”, som gjort att de stora partierna har förlorat förtroende och att ”berättelsen om det nya globaliserade Europa har inte satt sig än”. Cecilia Malmström menade också att ”Det europeiska ledarskapet är tyvärr svagt, men […] det är inte ett svagare Europa som är svaret”.
”Det finns bara två politiska ledare av klass”, menade Carl Bildt, ”Det är Angela Merkel och David Cameron, men i övrigt är det lite av en öken.”

 

Åke Blomdahl

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Ett besök på Vårsalongen 2020

KULTURNya Tiders utsände blev positivt överraskad av årets ”Vårsalong” på Liljevalchs konsthall i Stockholm. Innehållet är som sig bör mycket varierat, högt och lågt om vartannat, och går inte att sammanfatta. Det finns något för alla smaker, barnsligheter men också en hel del väl genomarbetade verk.

”Flyktingar” reser fortfarande på semester till landet de sökt asyl från

INRIKESTrots att företeelsen uppmärksammats i flera år av alternativa medier och röster, åker personer som kommit till Sverige som asylsökande fortfarande på semester till landet de säger sig ha flytt från. Enligt regelverket kan en person efter erhållet uppehållstillstånd befinna sig utomlands i upp till två år, och i praktiken återkal­las knappt något uppehållstillstånd på grund av falska uppgifter vid ansökan.

Klassar Landskrona som ”utsatt område” – för att slippa invandring

INRIKESEfter att ny lagstiftning trätt i kraft vid nyår som ger möjlighet att undanta vissa områden från den så kallade EBO-lagen har Landskrona valt att klassa hela staden som ”utsatt område” – vilket gör att man kan slippa att betala ut bidrag till invandrare som ändå vill bosätta sig i Landskrona.

Rekordinvandringen fortsätter: 75 000 nya medborgarskap under 2019

REPORTAGEInvandringen minskar, hävdar regeringen – men de ljuger. Under 2019 slogs ett nytt rekord i svensk invandringshistoria då nästan 75 000 nya medborgarskap delades ut. Antalet nya uppehållstillstånd var samtidigt det femte största i svensk historia. Under 2010-talet beviljades totalt 1,2 miljoner uppehållstillstånd och en halv miljon svenska medborgarskap.

Granskningsnämnden friar inslag i barnprogram

INRIKESI ett musikinslag i SVT:s morgonprogram för sommarlovslediga barn framförde en 16-årig hiphopartist en låt där hon romantiserade en kriminell livsstil och att vara ihop med en kriminell pojkvän. Klippet anmäldes hela 160 gånger av olika privatpersoner som upprördes över vad man menade var ett starkt skadligt inslag eftersom målgruppen var unga barn. Nu har Granskningsnämnden valt att fria inslaget helt.

Alexander Bard till attack mot DN:s hets mot oliktänkande

INRIKESDagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski menar att det är förkastligt att Alexander Bard, eftersom han deltagit i en debatt arrangerad av Palaestra Media, får förekomma i TV4. Alexander Bard skriver i en motattack att Wolodarski är yttrandefrihetens fiende och att denne bör ställas inför rätta.

Akut regeringskris kan utlösas av oppositionens uppgörelse om statens budget

INRIKESDe fyra oppositionspartierna, M, KD, V och SD lägger imorgon fram ett förslag till riksdagens finansutskott som kan stjälpa regeringen Löfvén. I veckans nummer av papperstidningen beskrivs bakgrunden till problemet och imorgon tar oppositionen det steg som rimligen bör utvecklas till en regeringskris, om ingenting nytt händer innan dess.

Socialdemokratisk riksdagsledamot attackerar AfS: ”Nyfascistiskt, rasistiskt parti med skumma kopplingar till Ryssland”

INRIKESDen socialdemokratiske riksdagsledamoten Olle Thorell öser politiskt korrekta skymford mot Alternativ för Sverige i ett inlägg på sociala medier. Han uppmanar också människor att inte bry sig om det allt mer invandringskritiska debattklimatet i Sverige. ”Om man bygger hela sin analys på hur debattklimatet är så får man fel uppfattning”, skriver socialdemokraten.

Gå till arkivet

Send this to a friend