Skip to Content

Mexikanska fruktplockare. Foto: Wiki Commons

Framtidens proletariat

När välfärden byggdes upp i Sverige för hundra år sedan var det med paroller som rättvisa och jämlikhet. Nu hävdar forskare att Sverige ska förbereda sig på att ett nytt låglöneproletariat kommer att bildas. Välfärden blir bara för dem som har råd.

Publicerad: 11 juni, 2016, 20:22

  • Svenska

Sverige var ett föredöme genom sitt folkhem, där ingen skulle behöva lida nöd och där alla, hög som låg, hade en viktig plats i samhället. Så är det inte längre. Frågar man på akuten hur länge det dröjer innan det är ens tur, möts man av beskedet ”tio minuter eller tio timmar, vi vet inte”. Många åker till Östeuropa för att få bättre vård.

Så är det på alla välfärdsområden. Detta är dock bara en första början på utvecklingen. Den 26 april hade Dagens Nyheter en lång intervju med den amerikanska professorn Jennifer Hunt. Så här svarar hon på frågan om det är ett problem att migranter som kommer till Sverige ofta har mycket låg utbildning:
– Normalt sett skulle jag säga att det är en fördel om invandrarna har låg utbildning. Det öppnar upp för nya typer av tjänster som städning, trädgårdsarbete eller att bära andras väskor.

Tänk på konsekvensen av detta. Sverige ska alltså gå tillbaka till en tid då mycket arbete gjordes manuellt, en tid av betjänter och pigor. Det säger sig självt att ett sådant samhälle inte har råd att erbjuda en välfärd med kvalificerad vård, skolor och andra dyra tjänster för en stor befolkning som inte gör mer än bär en väska. Sådant skapar inget välstånd. Ett nytt låglöneproletariat skapas.

Vi såg detta i Sydafrika, när tidningen gjorde en reportageresa där i mars. Där finns det gott om jobb av typen att bära väska, tanka bilen åt dig på macken, visa var det finns en ledig parkeringsplats vid stormarknaden. Där finns det också gott om fattiga. De flesta av väskbärarna bor i kåkstäder och har inte råd med doktor eller skola till barnen. I kåkstäderna bor numera även vita.

Nu försöker svenska staten dra in skatter på alla möjliga och omöjliga sätt för att finansiera den kaotiska migrationen. Vägtullar på broar är det senaste påfundet, vilket vi berättar om i detta nummer. Men det räcker inte långt. Om ingen stor förändring inträffar kommer professor Hunt att få rätt. DN:s rubrik till artikeln löd ”Nästan alla vinner på invandring”. Vi bevittnade ett sådant samhälle som är resultatet av Hunts filosofi i Sydafrika. Vi kan därför säga: ”Nästan ingen vinner på invandring”.

 

redaktion@nyatider.nu

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Allt hänger ihop

Allt hänger ihopKom hem! Syriens president Bashar Assad tackar dem som kämpar för sitt land och manar samtidigt sina landsmän som flytt att återvända hem från Europa, nu när Islamiska staten förklarats besegrad och de olika ”rebellgrupperna” lägger ned vapnen en efter en sedan stödet från de västerländska sponsorerna sinat. Att politiska partier i Europa ändå vill förhindra en re­patriering visar att de har helt andra mål med invandringspolitiken än att vara humana. Stillbild: SANA

Tillsammans bygger vi framtidens media

chefredaktören har ordet

Genom munhuggning i SVT Agenda blir tittarna inte klokare

Partiledardebatten i SVT Agenda var upplagd så att rappast tunga skulle få övertaget, inte den mest genomtänkta politiken. Inte blev det bättre av att vår tids viktigaste frågor; den massiva invandringen och repatrieringen, EU-medlemskapet och Sveriges militära anslutning till främmande makt var uteslutna på förhand.

Varför Orbán och Kurz levererar mer än patriotiska partier

OPINION: MANUEL OCHSENREITERPatriotiska partier i Europa har rönt stora framgångar, men ändå uteblir de praktiska resultaten. Etablissemanget enar sig mot uppstickarna, men det är inte hela förklaringen. Internt käbbel och en avsaknad av vision sätter krokben för vidare utveckling. Det menar veckans debattör Manuel Ochsenreiter, som samtidigt pekar på att det är politiker som Ungerns Viktor Orbán och Österrikes Sebastian Kurz som lyckats leverera.

Rohingya, oönskade immigrant- ättlingar

ANALYSVärldens media har den senaste tiden översköljts av rapporter om en rad övergrepp mot folkgruppen rohingya i Myanmar, eller Burma som landet är mer känt som. Bakgrunden förtigs däremot, liksom att förtryck av minoriteter kan sägas vara normaltillståndet i landet. Burma har sedan en militärkupp 1962 utvecklats till ett socialistiskt helvete med en politik fullt i klass med eller värre än Nordkoreas, där många av de runt hundra etniska grupperna i landet förföljts. Det menar Per Björklund, som själv vistats i närområdet under längre perioder.

Våldtäktsepidemin och de mörka krafterna

chefredaktören har ordetI detta nummer av Nya Tider presenterar vi statistik över våldtäkterna i Sverige och hur många av dessa som begås av invandrare från olika delar av världen. Det är en genomarbetad sammanställning som bygger på lekmannaforskaren Joakim P Jonassons omfattande källmaterial. Vår förhoppning är att rapporten kan komma till nytta som referensmaterial och uppmuntra till fördjupningar och uppföljningar.

SVT-medarbetare dömda för människosmuggling

OPINION: JULIA CAESARHut går hem till sist. Och svensk lag gäller även för journalister. SVT-reportern Fredrik Önnevall och ytterligare två SVT-medarbetare dömdes den 30 oktober i hovrätten för människosmuggling för att de i samband med inspelningen av tv-serien Fosterland 2014 smugglat med sig en 15-årig syrisk pojke till Sverige. Det skriver den numera välkända signaturen Julia Caesar.

Svenska journalisters fräckhet

chefredaktören har ordetI vårt specialnummer till Bokmässan publicerade vi en genomgång av den ”forskningsrapport” som sade sig visa att systemmedia inte alls mörkar mångkulturens konsekvenser, utan tvärtom skildrar invandringen som mer negativt än vad den ”objektivt” är. Rapporten är inte bara tafflig, författarnas starka band till staten har fått en professor vi talat med att kalla det för DDR-forskning. Jag vill här påminna om hur selektivt media hanterar sanningen.

Gå till arkivet