Skip to Content

Det var först 1753 som den nya kalendern antogs i Sverige och blev ”Utgifwen Af Dess Wetenskaps Academie”. Svenskarna hade först motsatt sig kalenderbytet. Som synes på denna bild hade månaderna andra namn på den tiden. Dessa var: Torsmånad, Göjemånad, Vårmånad, Gräsmånad, Blomstermånad, Sommarmånad, Hömånad, Skördemånad, Höstmånad, Slaktmånad, Vintermånad, Julmånad.
KULTUR

Från Julius Caesar till påven Gregorius – Den gregorianska kalenderns införande i Europa

oktober 1582 infördes en ny kalender i Polen och Spanien: den gregorianska. Därmed påbörjades ersättandet av den kalender som varit dominerande i Europa sedan Julius Caesars kalenderreform år 46 f.Kr. I februari 1753 infördes den gregorianska kalendern i Sverige. Denna kalender, som fått sitt namn efter påven Gregorius XIII som antog den, är ett resultat av en justering av den julianska.

Publicerad: 17 oktober, 2016, 23:05

  • Svenska

Läs även

Den julianska kalendern bestod av 365 ¼ dygn, det vill säga 365 dagar och 6 timmar, samt ett skottår med en extra dag vart fjärde år. Vårdagjämningen inföll den 24 mars, sommarsolståndet cirka 26 juni, höstdagjämningen omkring 26 september och vintersolståndet den 25 december.

Den nya, gregorianska, kalendern började sin spridning 1582 – sex år efter att Aloysius Lilius bror Antonio presenterat den döde broderns förslag för påven.

Den nya,
gregorianska, kalendern började sin spridning 1582 – sex år efter att Aloysius Lilius bror Antonio presenterat den döde broderns förslag för påven.

När Julius Caesars kalender spreds över Europa i början av vår tideräkning sammanföll det väl med kristendomens utbredning. På flera av datumen sammanfaller kristna och romerska högtider, till exempel Jesu födelse som förlades till den 25 december med anledning av det romerska firandet av solens och ljusets återkomst. Det är därför som julen firas på just den dagen i majoriteten av de kristna länderna.

Ett problem med den här kalendern var dock att det tropiska året, det vill säga det naturliga året – Jordens omloppstid – består av 365 dagar, 48 minuter och 45 sekunder (cirka 365, 2422 dygn). Detta ledde till en förskjutning mellan det julianska året och det egentliga årtidsåret som under loppet av 128 år uppgick till ett helt dygn. Denna förskjutning kom med tiden även att innebära att årstiderna flyttade på sig. Dessutom hade astronomen Nicolaus Copernicus (1473-1543) fastställt i sitt observatorium att den astronomiska vårdagjämningen inträffar mellan den 20-21 mars, men då denne astronom även gick emot kyrkans världsbild genom att framhålla det faktum att Jorden kretsar kring solen – och inte tvärtom – blev i stället astronomen Aloysius Lilius (ca 1510-1576) den förste som författade planen för den nya kalendern.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

olaf.larsson@nyatider.nu

Bilderbergmötet 2017: Ljusskygg agenda sedan 1954

Bilderbergarna vill i dag gärna ge sken av att gruppen är helt oförarglig och att de inte har något att dölja. I ett halvt århundrade var emellertid Bilderberggruppen så hemlig att inte ens erfarna samhällsbevakare kände till dess existens.

Bilderbergmötet 2017: Globalisterna slår tillbaka?

REPORTAGEEtt antal av världens mäktigaste finansmän samlades den 1-4 juni bakom stängda dörrar tillsammans med politiker och andra makthavare från hela Västvärlden för att diskutera världsutvecklingen – och enligt kritiker, staka ut kursen för densamma. Som vanligt lade de stora massmedierna locket på, som de gjort sedan 1954. Det 65:e Bilderbergmötet hölls på ett lyxhotell bara några kilometer från Vita huset, där ett av ämnena för årets diskussioner sitter på presidentposten.

”Hur många terrorattacker har ni haft i London?”

EUEn polsk parlamentsledamot från det regerande partiet Lag och rättvisa såg till att upplysa sin värd i BBC om det hot öppna gränser innebär.

Globalisterna mot folket

KRÖNIKA

Dans kring majstången och sju sorters blommor

UTRIKES”Små grodorna, små grodorna, är lustiga att se.” Många svenskar har någon gång i livet deltagit i denna traditionsenliga danslek kring en majstång klädd i gröna björklöv på midsommarafton som infaller mellan 20-26 juni – i år den 24:e. Midsommarfirandet är vid sidan av julen den viktigaste högtiden i Sverige och är en hyllning till sommaren, ljuset och växtligheten. Midsommarnatten troddes vara en av de mest magiska.

USA nobbar klimatåtagande

UTRIKESDen 1 juni meddelade president Donald Trump att USA inte längre kommer att stå bakom den frivilliga överenskommelse om klimatpolitik som i svensk media felaktigt kallas Parisavtalet. Det handlar inte om ett formellt avtal utan om en överenskommelse som man kan lämna när som helst genom att inte uppfylla de överenskomna åtagandena.

Framtidens kultur är till höger

OPINION: JOHN OCH LILOU DÜBECK

USA-hegemonins ”chefsarkitekt” död

UTRIKES

Gå till arkivet