Skip to Content

Göran Greiders argument håller inte, menar debattör Alf Ronnby. Foto: Nya Tider

”Göran Greider – en övervintrare”

Publicerad: 13 juni, 2016, 22:10

  • Svenska

Läs även

Samhällsdebattören Göran Greider, som mycket frekvent uppträder i svenska medier med sina åsikter om det mesta i samhället, gör sin vana trogen gällande att stöket, våldet och kriminaliteten i städernas förorter beror på klassamhällets orättvisor och de fattigas eftersatthet. ”Ökad konsumism för vissa, utestängning från konsumtionssamhället för andra …”, skriver han i Metro den 17 maj 2016 och fortsätter: ”Och alla dessa bråk och problem i förorten handlar i grunden inte om invandring och flyktingmottagande, utan om att klassamhället aldrig på allvar bekämpas”.

Greider hänger kvar i teorier kring avvikande beteende och brottslighet som var gångbara för så där hundra år sedan. I dag kan vi se att just det som Greider förnekar är orsaken till ökat våld och kriminalitet i samhället. Med invandring och flyktingmottagande får vi ett allt mer socialt splittrat samhälle, där normbildningens sociala processer inte fungerar.

I sociologin, allt från Emile Durkheim till C Wright Mills och senare, finns grundläggande teorier om vad det främst är som skapar social oreda i ett samhälle. Durkheim menar att människan behöver social styrning för att fungera tillsammans med andra i samhället, eftersom hon ”alltid kan föreställa sig nya världar av behagliga ting”. Hennes begär kan alltså vara omåttliga. Tyglar man inte människans lustar, blir hon missnöjd och besviken och tom och hatisk mot samhället. Sociologen C Wright Mills spinner vidare på detta tema, liksom många efterföljande sociologer, som ser stora problem med samhällen (lokalsamhällen) som inte är kulturellt och socialt sammanhållna. Det är nämligen i samspelet med likar, som människan utvecklar sin moral och sociala hållning, vilket i stor utsträckning styr hennes beteende. I alienerande, kulturellt och socialt splittrade samhällen fungerar inte den sociala kontrollen och normförmedlingen så bra och det är där det avvikande beteendet utvecklas.

Det är alltså precis tvärtemot vad Greider påstår. Massinvandring, mångkultur och social pluralism skapar sociala problem. Detta är naturligtvis inte teorier och fakta som är populära hos tidens liberaler och mångkulturalister, eftersom de ser social och kulturell mångfald som någonting i sig önskvärt. ”Lösningen”, enligt dessa teorier, ligger i att skapa mer homogena samhällen. Men tyvärr ser vi att utvecklingen, i hög fart, brakar iväg åt rakt motsatt håll. Vi har, med den liberala politik som förs, att vänta oss allt mer stök, social oro, våld och kriminalitet. Med ökade polisinsatser kommer vi att försöka stävja revoltungarna, men det kommer ändå att bli värre. Socialpolitiska övervintrare som Greider, vilka hyser fromma förhoppningar om en radikal, ekonomisk omfördelningspolitik, får säkert titta i månen efter detta.

 

Alf Ronnby

alf.ronnby@nyatider.nu

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Allt hänger ihop

Allt hänger ihopKom hem! Syriens president Bashar Assad tackar dem som kämpar för sitt land och manar samtidigt sina landsmän som flytt att återvända hem från Europa, nu när Islamiska staten förklarats besegrad och de olika ”rebellgrupperna” lägger ned vapnen en efter en sedan stödet från de västerländska sponsorerna sinat. Att politiska partier i Europa ändå vill förhindra en re­patriering visar att de har helt andra mål med invandringspolitiken än att vara humana. Stillbild: SANA

Tillsammans bygger vi framtidens media

chefredaktören har ordet

Genom munhuggning i SVT Agenda blir tittarna inte klokare

Partiledardebatten i SVT Agenda var upplagd så att rappast tunga skulle få övertaget, inte den mest genomtänkta politiken. Inte blev det bättre av att vår tids viktigaste frågor; den massiva invandringen och repatrieringen, EU-medlemskapet och Sveriges militära anslutning till främmande makt var uteslutna på förhand.

Varför Orbán och Kurz levererar mer än patriotiska partier

OPINION: MANUEL OCHSENREITERPatriotiska partier i Europa har rönt stora framgångar, men ändå uteblir de praktiska resultaten. Etablissemanget enar sig mot uppstickarna, men det är inte hela förklaringen. Internt käbbel och en avsaknad av vision sätter krokben för vidare utveckling. Det menar veckans debattör Manuel Ochsenreiter, som samtidigt pekar på att det är politiker som Ungerns Viktor Orbán och Österrikes Sebastian Kurz som lyckats leverera.

Rohingya, oönskade immigrant- ättlingar

ANALYSVärldens media har den senaste tiden översköljts av rapporter om en rad övergrepp mot folkgruppen rohingya i Myanmar, eller Burma som landet är mer känt som. Bakgrunden förtigs däremot, liksom att förtryck av minoriteter kan sägas vara normaltillståndet i landet. Burma har sedan en militärkupp 1962 utvecklats till ett socialistiskt helvete med en politik fullt i klass med eller värre än Nordkoreas, där många av de runt hundra etniska grupperna i landet förföljts. Det menar Per Björklund, som själv vistats i närområdet under längre perioder.

Våldtäktsepidemin och de mörka krafterna

chefredaktören har ordetI detta nummer av Nya Tider presenterar vi statistik över våldtäkterna i Sverige och hur många av dessa som begås av invandrare från olika delar av världen. Det är en genomarbetad sammanställning som bygger på lekmannaforskaren Joakim P Jonassons omfattande källmaterial. Vår förhoppning är att rapporten kan komma till nytta som referensmaterial och uppmuntra till fördjupningar och uppföljningar.

SVT-medarbetare dömda för människosmuggling

OPINION: JULIA CAESARHut går hem till sist. Och svensk lag gäller även för journalister. SVT-reportern Fredrik Önnevall och ytterligare två SVT-medarbetare dömdes den 30 oktober i hovrätten för människosmuggling för att de i samband med inspelningen av tv-serien Fosterland 2014 smugglat med sig en 15-årig syrisk pojke till Sverige. Det skriver den numera välkända signaturen Julia Caesar.

Svenska journalisters fräckhet

chefredaktören har ordetI vårt specialnummer till Bokmässan publicerade vi en genomgång av den ”forskningsrapport” som sade sig visa att systemmedia inte alls mörkar mångkulturens konsekvenser, utan tvärtom skildrar invandringen som mer negativt än vad den ”objektivt” är. Rapporten är inte bara tafflig, författarnas starka band till staten har fått en professor vi talat med att kalla det för DDR-forskning. Jag vill här påminna om hur selektivt media hanterar sanningen.

Gå till arkivet