Skip to Content

Göran Greiders argument håller inte, menar debattör Alf Ronnby. Foto: Nya Tider

”Göran Greider – en övervintrare”

Publicerad: 13 juni, 2016, 22:10

  • Svenska

Samhällsdebattören Göran Greider, som mycket frekvent uppträder i svenska medier med sina åsikter om det mesta i samhället, gör sin vana trogen gällande att stöket, våldet och kriminaliteten i städernas förorter beror på klassamhällets orättvisor och de fattigas eftersatthet. ”Ökad konsumism för vissa, utestängning från konsumtionssamhället för andra …”, skriver han i Metro den 17 maj 2016 och fortsätter: ”Och alla dessa bråk och problem i förorten handlar i grunden inte om invandring och flyktingmottagande, utan om att klassamhället aldrig på allvar bekämpas”.

Greider hänger kvar i teorier kring avvikande beteende och brottslighet som var gångbara för så där hundra år sedan. I dag kan vi se att just det som Greider förnekar är orsaken till ökat våld och kriminalitet i samhället. Med invandring och flyktingmottagande får vi ett allt mer socialt splittrat samhälle, där normbildningens sociala processer inte fungerar.

I sociologin, allt från Emile Durkheim till C Wright Mills och senare, finns grundläggande teorier om vad det främst är som skapar social oreda i ett samhälle. Durkheim menar att människan behöver social styrning för att fungera tillsammans med andra i samhället, eftersom hon ”alltid kan föreställa sig nya världar av behagliga ting”. Hennes begär kan alltså vara omåttliga. Tyglar man inte människans lustar, blir hon missnöjd och besviken och tom och hatisk mot samhället. Sociologen C Wright Mills spinner vidare på detta tema, liksom många efterföljande sociologer, som ser stora problem med samhällen (lokalsamhällen) som inte är kulturellt och socialt sammanhållna. Det är nämligen i samspelet med likar, som människan utvecklar sin moral och sociala hållning, vilket i stor utsträckning styr hennes beteende. I alienerande, kulturellt och socialt splittrade samhällen fungerar inte den sociala kontrollen och normförmedlingen så bra och det är där det avvikande beteendet utvecklas.

Det är alltså precis tvärtemot vad Greider påstår. Massinvandring, mångkultur och social pluralism skapar sociala problem. Detta är naturligtvis inte teorier och fakta som är populära hos tidens liberaler och mångkulturalister, eftersom de ser social och kulturell mångfald som någonting i sig önskvärt. ”Lösningen”, enligt dessa teorier, ligger i att skapa mer homogena samhällen. Men tyvärr ser vi att utvecklingen, i hög fart, brakar iväg åt rakt motsatt håll. Vi har, med den liberala politik som förs, att vänta oss allt mer stök, social oro, våld och kriminalitet. Med ökade polisinsatser kommer vi att försöka stävja revoltungarna, men det kommer ändå att bli värre. Socialpolitiska övervintrare som Greider, vilka hyser fromma förhoppningar om en radikal, ekonomisk omfördelningspolitik, får säkert titta i månen efter detta.

 

Alf Ronnby

alf.ronnby@nyatider.nu

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Bilderbergmötet 2017: Ljusskygg agenda sedan 1954

Bilderbergarna vill i dag gärna ge sken av att gruppen är helt oförarglig och att de inte har något att dölja. I ett halvt århundrade var emellertid Bilderberggruppen så hemlig att inte ens erfarna samhällsbevakare kände till dess existens.

Bilderbergmötet 2017: Globalisterna slår tillbaka?

REPORTAGEEtt antal av världens mäktigaste finansmän samlades den 1-4 juni bakom stängda dörrar tillsammans med politiker och andra makthavare från hela Västvärlden för att diskutera världsutvecklingen – och enligt kritiker, staka ut kursen för densamma. Som vanligt lade de stora massmedierna locket på, som de gjort sedan 1954. Det 65:e Bilderbergmötet hölls på ett lyxhotell bara några kilometer från Vita huset, där ett av ämnena för årets diskussioner sitter på presidentposten.

”Hur många terrorattacker har ni haft i London?”

EUEn polsk parlamentsledamot från det regerande partiet Lag och rättvisa såg till att upplysa sin värd i BBC om det hot öppna gränser innebär.

Globalisterna mot folket

KRÖNIKA

Dans kring majstången och sju sorters blommor

UTRIKES”Små grodorna, små grodorna, är lustiga att se.” Många svenskar har någon gång i livet deltagit i denna traditionsenliga danslek kring en majstång klädd i gröna björklöv på midsommarafton som infaller mellan 20-26 juni – i år den 24:e. Midsommarfirandet är vid sidan av julen den viktigaste högtiden i Sverige och är en hyllning till sommaren, ljuset och växtligheten. Midsommarnatten troddes vara en av de mest magiska.

USA nobbar klimatåtagande

UTRIKESDen 1 juni meddelade president Donald Trump att USA inte längre kommer att stå bakom den frivilliga överenskommelse om klimatpolitik som i svensk media felaktigt kallas Parisavtalet. Det handlar inte om ett formellt avtal utan om en överenskommelse som man kan lämna när som helst genom att inte uppfylla de överenskomna åtagandena.

Framtidens kultur är till höger

OPINION: JOHN OCH LILOU DÜBECK

USA-hegemonins ”chefsarkitekt” död

UTRIKES

Gå till arkivet