Skip to Content

På plats: Hemlösa svenskar ockuperar förskola

Sedan flera veckor tillbaka har 10-20 hemlösa svenskar bott i Mariagården, en tom förskola på Södermalm i Stockholm. De har fått höra att de ska kastas ut av hyresvärden och har därför nu ockuperat byggnaden. ”Vi vill bara kunna sova varmt i vinter. Vi har ingen annanstans att ta vägen”, säger Kalle Toumas.

Publicerad: 30 oktober, 2015, 16:00

 • Svenska

Nya Tider var under några dagar på plats för att bevaka ockupationen och för att prata med de hemlösa. De berättar om ett utanförskap och en kamp för att överleva.

– Det är timme för timme, dag för dag, säger Hans, en man i 50-årsåldern som levt hemlös i fem år. En del har missbrukat, andra mår bara dåligt.

Ingen media förutom Nya Tider har brytt sig om deras situation eller att de snart kan komma att kastas ut från sin temporära tillflykt i Mariagården.

– Vi är en grupp människor som inte syns. Vi har ingen röst i samhället, säger han till Nya Tider.

Humanitär stormakt
Just nu pågår en av de största migrantkriserna i svensk historia. Tusentals så kallade flyktingar kommer till Sverige varje dag. De har passerat ett antal säkra länder och verkar ha haft gott om resurser för att betala sin resa och dyra telefon. Det är få kvinnor och barn som kommer. När Nya Tider talade med flera av migranterna vid Centralstationen i Stockholm berättade de att det var svårt att få jobb i Bagdad och att det var därför de kom till Sverige (se NyT v. 41/2015).

Medier och politiker menar att vi måste öppna våra hjärtan och att Sverige ska vara en humanitär stormakt. Många frivilliga organisationer engagerar sig i att ta emot migranterna. På Stockholms Central delar de ut kläder, mat, medicin och guidar de som kommer. Det finns frivilliga jurister för att hjälpa till med asyl, privatpersoner kommer med olika gåvor.

Samtidigt som detta pågår finns det tusentals hemlösa på Stockholms gator. Någonstans mellan 3 000 och 5 000 hemlösa sägs det finnas. 2012 uppgav myndigheterna att det fanns över 34 000 hemlösa totalt i Sverige. Troligtvis är siffran ännu högre i dag.

hem2

”Nu ockuperar vi”
De hemlösa svenskarna är trötta på att ständigt behöva flytta på sig. De rör sig från härbärge till härbärge, från trappuppgångar och förrådd. Ingenstans är de välkomna.
– Vi är störande och samtidigt osynliga i samhället, säger Stefan.

– Ibland räcker det att man stannar till på gatan, så ringer någon polisen som omedelbart kommer och skickar iväg oss, säger han.

Han har bott i den övergivna förskolan på Södermalm i sex veckor och var en av de första som flyttade in. Fler hemlösa kom snabbt efter honom. Han berättar för Nya Tider att det är mellan 10-20 som bor där just nu. Alla har en egen lite vrå där de sover och kan förvara sina tillhörigheter. Stefan berättar för Nya Tider att allt har fungerat bra och ingen av dem som bor i kvarteret har klagat.

– Vi har skött allt bra. Vi städar inne och till och med utomhus.

Stefan berättar för oss om de ordningsregler som de boende kommit överens om och visar oss en lapp. Alla måste ställa upp på reglerna. Gör de inte det så åker de ut igen. Det är för allas bästa, säger han till Nya Tider. Han berättar vidare att man inte vill släppa in fler boende. Det är viktigt att man har kontroll över vilka som bor här. Då kan man hålla saker snyggt, berättar han.

När Stefan och de andra fick reda på att de skulle kastas ut blev de arga, ledsna och besvikna. För att få igång en diskussion och en lösning så valde de att ockupera.

– Vi har inget annat val än att ockupera. Vi måste föra liv om detta, så det kommer fram hur vi hemlösa svenskar har det. Det känns som man ignorerar oss, säger Stefan.

Trots att de hemlösa skött boendet bra vill nu fastighetsvärden kasta ut dem.
– De har stängt av vattnet för oss och snart stänger de nog av elen också. Det är tråkigt. Vi behöver tillgång till vatten. Här kan vi duscha, gå på toaletten och tvätta våra kläder, säger Stefan.

– Det är bra att bo här. Det är varmt och skönt och ingen som bråkar.

På andra ställen har det blivit hård konkurrens med de nya så kallade EU-migranterna, bland annat har Nya Tider rapporterat om att dessa tagit över härbärgen och skrämt iväg de svenska hemlösa.

po5799

Stefan har varit hemlös hela sitt vuxna liv. Han berättar för Nya Tider om de olika människorna som bor på förskolan. En del har problem med droger eller alkohol. En del har bara hamnat snett efter en skilsmässa eller att de blivit arbetslösa. Vi är alla sorters människor här.
– Gemensamt för oss alla här är att vi är människor som hamnat snett. Men vi är ändå levande människor med känslor och behov. Vi önskar att fler kunde se detta, säger han.

Frivilliga engagerar sig
Hemlöshet och utsatthet är inget nytt i Sverige, menar Magdalena som är en av de frivilliga som hjälper hemlösa. Med sin vän Sophie driver hon Facebookgruppen ”Stoppa EU-tiggarna och hjälp våra svenska hemlösa”.

De två kvinnorna har engagerat sig för de hemlösa svenskarna under lång tid. På helgerna kan man se dem i Björns trädgård på Södermalm. Där delar de ut mat och kläder. Men framför allt skänker de glädje och en stunds trygghet till de hemlösa.

– Det finns så många organisationer som hjälper till. Men våra egna hemlösa är det knappast ingen som ställer upp för längre, menar Magdalena.

Hon och Sophie ställer upp bakom ockupationen. De menar att det är på tiden att de svenska hemlösa får uppmärksamhet.
– Våra politiker kan inte bara strunta i dessa människor, säger de båda.

Det är inget nytt med hemlösa. Det har alltid funnits utslagna och hemlösa människor, menar Magdalena. De har båda besökt förskolan flera gånger de senaste dagarna. De har pratat med de boende för att ge dem stöd och mod för att klara situationen.

Grupp mot grupp
Flera som passerar utanför ser texten att förskolan är ockuperad. Unga och gamla kommer fram för att prata och många diskuterar ockupationen. En man med ursprung från Sydamerika är ordentligt upprörd.

– Hur kan detta få pågå? Varje dag får vi höra hur goda vi är i Sverige, att vi ska ställa upp och vara solidariska. Vi ska ta mig fan hjälpa hela världen. Men problem på hemmaplan verkar vi vara helt maktlösa inför, säger han upprört.
– Vad är det för prioriteringar våra politiker gör egentligen, frågar han sig.

Han undrar varför vänstern inte är där med sina flaggor och sånger om solidaritet. Han är inte ensam om att ställa den frågan. Många av dem som stannar till för att prata ställer samma fråga. Var är vänstern, var är alla de goda som bor på Södermalm?


hus

– För flyktingar på Centralen kan de ställa upp. Där är de så jävla engagerade. Här är de frånvarande. Man blir förbannad, säger mannen.

De hemlösa har varit vid Centralen flera gånger och försökt få mat av Röda korset och andra hjälporganisationer som finns där med stora tält, men de säger att allt bara är till för ”flyktingarna”.

Han resonerar vidare och menar att det inte är att undra på att Sverigedemokraterna växer.
– Sjuklövern säger hela tiden att vi inte ska ställa grupper mot varandra. Men det är ju precis det de gör. Folk lackar och ser igenom hyckleriet, säger han och fortsätter:

– Det är rent pinsamt att ett så modernt och rikt land behandlar dessa människor så här. Det spelar ingen roll om de har problem med missbruk eller är psykiskt sjuka. Det är människor vi snackar om. Klart vi ska hjälpa och ställa upp. Gör vi inte det så säger det allt om hur misslyckat Sverige blivit, säger han.

Får vara kvar tillfälligt
Under onsdagsförmiddagen den 28 oktober var polisen på plats. De boende trodde då att de skulle bli vräkta och barrikaderade dörrarna till förskolan. Stämningen var upphetsad och polisen hade svårt att kommunicera med ockupanterna.

– Vi är här några gånger varje dag, berättar en kvinnlig polis. – Vi kollar så att de mår bra och att de inte begår några brott här, säger hon. Vi känner till de flesta av dem och vi vill ha koll. Det är för deras egen skull, berättar hon.

Det tar en stund men till slut lyckas polisen etablera en kontakt med ockupanterna. Situationen lugnar ner sig och den kvinnliga polisen säger till dem att de kommer tillbaks i eftermiddag för att fortsätta prata.

– Det blev lite olyckligt nu på morgonen. De hade fått höra att de skulle vräkas och de reagerade då självklart på vår närvaro, säger hon till Nya Tider.

Polisen kommer på eftermiddagen igen för att prata med de hemlösa. De garanterade dem att de inte är där för att kasta ut dem.
– Vi kan inte vräka eller kasta ut er, säger den kvinnliga polisen till ockupanterna.

Hon förklarar för ockupanterna hur processen går till. Fastighetsägaren måste kontakta Kronofogden som tar ett beslut om avhysning. Här kan polisen bli inblandad för att bistå Kronofogden.
– Ni får stanna tills vidare helt enkelt, säger den kvinnliga polisen.

Kalle Toumas drar en lättnandes suck och skiner upp i ett leende mot poliserna. Han är glad över att han får sova varmt några dagar till.

Ägaren till fastigheten är ingen mindre än Stockholm stad genom bolaget Sisab (Skolfastigheter i Stockholm AB). När Nya Tider ringer kommunen är det dock ingen som vill uttala sig. Vi blir bollade runt mellan olika personer och ingen anser att det är deras ansvar. Presstjänsten vill inte uttala sig.

Ökad närvaro
Polisen på Södermalm bekräftar att de känner till att personer övernattat på förskolan en tid och har därför ökat sin närvaro i området.
– Vi har rapporterat några personer för olaga intrång. Men vi är inte där för att slita eller föra ut någon med våld. Vi vill ha en dialog och sköta detta med respekt, säger Niklas Janlén, som arbetar operativt på Södermalmspolisen.
Peter Ågren, chef på Södermalmspolisen, bekräftar att polisen varit på Mariagården och att staden förbereder en avhysning. Dock har inget datum satts för avhysningen.
– Vi avvaktar besked från Kronofogden. Vi får se vad som händer, säger Niklas Janlén.

Samtliga foton: Roger Sahlström/Nya Tider
Roger Sahlström

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Pingback: På plats: Hemlösa svenskar ockuperar förskola | Arab Nyheter()

 • Pingback: EXTRA: 5-stjärnig Kneippbyn Resort Visby på Gotland blev asylboende för 200 flyktingar – Migrationsverket mörkar #asylkaos | KAMIL RYBA()

 • RollingHand

  …från okt 2015…
  Och, hur har det gått? Hur är det idag?
  Våra egna hemlösa sover i portgångar och de anlända” i ombyggda slott?

 • PETER NYMAN

  Det är väl omöjligt att avhysa någon,så säger polis,kronofogde om alla romer som ockuperat privata hem.Nu skiljer man tydligen på UTTSATTA SVENSKAR och dom stackars EU-migranterna som kommer från odugliga skit länder.Men någon måtta får det vara.

 • DanTheMan

  Tjänstemännen i Sverige har tagit på sig rollen som makthavare! Det som varit politikers ansvar sköts idag av tjänstemän som inte kan väljas bort. De har ofta samma eller hårdare agenda än politikerna. Jag antar att de sk. folkvalda tycker det är bekvämt när de själva inte ställs till ansvar.
  Att göra skillnad på folk är legio idag och är en process som skapats medvetet. Svenskar som hamnat snett får skylla sig själva medans det daltas med invandrare som kommer hit och begår brott. Den gruppen behöver tydligen inte ta något personligt ansvar uta har hela tiden backup av massmedia och politiker men även av godhets-narkomanerna.
  Klassamhället har aldrig försvunnit från Sverige viket medför att en stor del av befolkningen inte berörs av den problematik som skapas av den ohämmade invandringen. När man själv sitter skyddad i sin villa i områden där enbart ett fåtal invandrare som sköter sig får plats då är det lätt att vara generös, framförallt när man ser nykomlingarna som en ny lågavlönad tjänsteklass för sig själv.
  När det gäller tiggarna från EU som har bostad i sina hemländer, så räknas dessa som turister. Om de inte ordnat husrum och försörjning efter 3 månader så ska de avvisas till sitt hemland, allt enligt de regler som skapades för att slippa social turism i EU. Rumänien har erhållit 300 miljarder från EU för lösa problemen med dessa grupper nu är det upp till bevis att man följer regler och avtal!

 • Nyo

  Ny hemlös grupp: svenskar som skilt sig, den växer. Det är ett handikapp att vara svensk, för då minskar chanserna att få hjälp. De som ramlat ur socialförsäkringssystemet är förlorade.
  Det blev min livsuppgift att ta in en hemlös i taget och att slåss för dem. Eftersom alla inte kunde bo kvar i mitt extrarum så gick jag in i papperskrig med myndigheterna med klent resultat. Av fyra jag ville hjälpa överlevde bara en. Där la jag ner fyra års arbete. Blev amatörjurist.
  Idag har jag sedan flera år en svensk-rom boende hos mig, ofta utan inkomst.
  Jag har ingen som helst förståelse för andra kristna, med stora villor och många rum, som vägrar hjälpa andra än migranter. Detta ger godhetspoäng men mitt arbete med svenskar ger bara dåligt rykte, eftersom som flesta hemlösa än män.

 • Maja grön

  Dette er en national tragedie for sverige och jeg håber virkelig at absurdistan snart vågner op fra sit libtard coma … Vågn nu op sverige!!

 • Magnus Sandell

  Sverige måste vara rena skämt llandet. Här låter vi flyktingar bo på hotell för en kostnad på 30000 kr/månad och person. Det har tom nu gått så långt att Kammarrätten dömer en kommun till vite – 1 million kronor! för att en flykting skall få bostad. Vad gör regeringen för våra egna hemlösa? Ingenting. Självklart så skall vi först ta hand om alla svenska hemlösa, Kammarrätten får ge landets kommuner vite på 1 million kronor. Innan man tar emot flyktingar så skall man först ha sett till att det inte finns några svenska hemlösa personer. Det är en stor skamm att vår regering inte omedelbart agerar.

 • Sauli Visuri

  Kom,kom,kom till Sverige, släng alla papper som kan identifiera dig, ljug om ditt ålder så är du godkänd som ensamkommande asylsökare och om du inte får svensk medborgarskap och pass vid gränskontrollen så kan du överklaga till EU. Du har ju kommit över gränsen och beträtt svensk mark så du är väl svensk invånare och är
  berättigat ett kravlöst utnyttjanderätt till samtliga samhällstjänster och även Svensk Pass och är du orolig om du skulle förlora passet som du fått, du får alltid en ny, lämpligast på landets större flygplatser där kontrollen är minimal, snarare obefintlig. Välkommen till Sverige, Hoppas att ingen urinvånare ställer några förhinder för dig.

Anmälda för Facebook-inlägg: Så gick de flesta fria

En organisation som kallar sig Näthatsgranskaren har satt i system att anmäla invandringskritsiska inlägg på internet. De säger sig vara inriktade på ”organiserad kriminalitet”, men de åtalade har varit motsatsen. Ingen anmäld som vägrat samarbeta har ens blivit åtalad. Här visar vi varför.

Nya Tider växer mest i Sverige

Vi är stolta att kunna meddela att av alla nyhetstidningar i Sverige är det Nya Tider som växer snabbast, långt mer än någon annan publikation. Det visar färska uppgifter från Tidningsstatistik som i dag offentliggjorde siffror över Sveriges medier för året 2017.

Abu-Muadh

Radikal imam föreläste i Umeå

I lördags höll den kontroversiella imamen Abu Muadh föreläsningar i Umeå. Temat skulle vara kärlek, relation och äktenskap. Men imamen har en historia av att förespråka radikala tolkningar av islam, jihad och värderingar som i väst ses som problematiska.

Svenska kyrkan jämför muslimska böneutrop med sina egna inlägg på twitter

Svenska kyrkan hyllar islamiseringen av Sverige och Biskopen i Växjö stift stödjer muslimernas krav att propagera muslimsk överlägsenhet på arabiska från högtalare i stadens minaret. Nu jämför kyrkan också de muslimska böneutropen med sitt eget twittrande i ett försök att bagatellisera islamiseringen.

Tyska NPD stryps ekonomiskt?

UTRIKESTyska Författningsdomstolen beslutade i januari 2017 att Tyska nationaldemokratiska partiet (NPD) var författningsfientligt, men menade att partiet var så litet och svagt att det inte innebar något verkligt hot mot författningen. Det förbjöds därför inte att verka. Nu gör de etablerade partierna ett nytt försök att strypa partiet: man vill att partiet inte längre skall ha rätt till statligt partistöd.

De rödgröna utesluter inte samarbete med nytt invandrarparti

Den 23 februari kunde Nya Tider berätta om det nystartade partiet för huvudsakligen arabisktalande invandrare, som bildats i Malmö och som har som mål att komma in i kommunfullmäktige efter valet. Nu kan Nya Tider dessutom avslöja att den styrande, rödgröna majoriteten i Malmö, som säger absolut nej till samarbete med SD, inte är främmande för att samarbete med invandrarpartiet, om det tar plats i fullmäktige.

Anställd på Statens veterinärmedicinska anstalt startade ”Näthatsgranskaren” med Tomas Åberg – medan han gömde sig för anmälan om djurplågeri

En av de hemliga medlemmarna i Näthatsgranskaren är Magdalena Hellström. Hon arbetar på Statens veterinärmedicinska anstalt. ”Jag har inga kommentarer till dig”, säger hon när Nya Tider ringer och frågar varför hon inte rapporterade föreningens kassör, Tomas Åberg, som söktes av polisen för att han plågat sina djur till döds.

”Näthatsgranskaren” bortplockad som kandidat till årets hjälte efter Nya Tiders avslöjande

Aftonbladet hade tagit med ”Näthatsgranskaren” Tomas Åberg i listan över förslag till Årets Hjälte. Nu plockas han bort, något som motiveras med att ”nya uppgifter” framkommit. Detta sedan Nya Tider kunnat avslöja att Åberg plågat ihjäl sina djur.

Gå till arkivet