Skip to Content

UTRIKES

Högerns kandidat klar för det franska valet

Det blev François Fillon, premiärminister 2007-2012, som vann högerpartiet Republikanernas primärval den 27 november. Med 66,5 procent av rösterna mot Alain Juppés 33,5 procent blir han därmed partiets kandidat i det franska presidentvalet nästa år. Den före detta presidenten Nicolas Sarkozy blev utslagen redan i primärvalets första omgång.

Publicerad: 7 december, 2016, 12:09

  • Svenska

Läs även

Fillon väntas i presidentvalets andra omgång den 7 maj 2017 möta Front Nationals kandidat Marine Le Pen, som enligt opinionsundersökningar skulle vinna den första omgången två veckor dessförinnan.

Socialistpartiet, som ännu inte valt kandidat, anses vara chanslöst. François Fillon beskrivs som konservativ i både ekonomiska och sociala frågor och har nämnt Margaret Thatcher som en förebild.

francois-fillon-photo-wikipedia-par-g-garitan_250x330_tn60

François Fillon vann högerpartiet Republikanernas primärval den 27 november. Foto: Wikipedia, Par G.Garitan

Några av de frågor som Fillon profilerat sig på är höjd pensionsålder till 65 år från dagens 60 eller ännu tidigare, riva upp 35 timmars arbetsvecka som det lagstiftades om år 2000, avbryta sanktionerna mot Ryssland och förbjuda adoptioner till homosexuella par. Han har traditionellt konservativa värderingar och uppfattas därför som en kandidat som kan stjäla röster från Front National.

Hans huvudmotståndare, Marine Le Pen, hävdade i en intervju i tv-kanalen Europe 1 den 27 november att Fillons program var det värsta någonsin vad gäller social nedrustning och fortsatte med kritik av hans globalistiska inställning:

– Aldrig har en kandidat gått så långt i att underkasta sig EU:s ultra­liberala krav.
Hon kritiserade också hans tid som premiärminister, när hon hävdade att han ”under fem år har öppnat salafistiska moskéer och stängt ned företag”. Många bedömare menar att Fillon blir en svår motståndare för Le Pen, eftersom han bland annat är skeptisk till invandring, men Sébastien Chenu, ett av Front Nationals regionråd, sade i veckotidningen Le Journal du dimanche att han inte oroar sig:

– Hans väljarbas är inte samma som vår. Det är folk från den klassiska högern, högre tjänstemän, ofta i västra delen av landet. Fillon kan möjligen vinna tillbaka de som har blivit besvikna på högern de senaste åren, men det är människor som i vilket fall som helst letade efter ett gott skäl att inte rösta på Front National.

Tobias Svensson

tobias.svensson@nyatider.nu

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Israel och Saudiarabien i ohelig allians

UTRIKESLäckta diplomatiska dokument avslöjar att Israel i hemlighet stöder Saudiarabiens och dess kronprins angrepp och krigsretorik mot Iran, Libanon och Hizbollah. Israels generalstabschef släpper sedan bomben att den judiska statens underrättelsetjänster vill hjälpa Saudiarabien. Israelisk media talar om en nygammal allians som nu stärks och kommer ut i ljuset. Sensationella nyheter som knappt alls rapporterats i västmedia.

Argentinsk försvunnen ubåt kan ha hittats – men tiden är knapp för besättningen

Den argentinska ubåten ARA San Juan (S-42) försvann den 15 november under en patrull i Sydatlanten utanför den argentinska kusten och ett massivt sök- och räddningsarbete sattes igång med flera involverade nationer. Nu tyder allt på att man lyckats lokalisera ubåten på 70 meters djup. Men syret i ubåten tar snart slut.

Storkonflikt hotar bryta ut i Mellanöstern

UTRIKESMassutrensningar i Saudiarabien med efterföljande politisk oro gör att Riyadh vill sätta fokus på yttre fiender. Efter en robotattack mot Riyadh har Iran och libanesiska Hizbollah utpekats som existentiella fiender. Libanons premiärminister Saad Hariri meddelar samtidigt under märkliga omständigheter sin avgång från Saudiarabien, där han sedan kvarstannar. Libaneser ser sitt land kastas in i politisk kris och anklagar Saudiarabien för att ha kidnappat deras premiärminister. Riyadh och Beirut samt deras regionala allierade hamnar snabbt på kollisionskurs. Orosmolnen drar än en gång ihop sig över Mellanöstern.

Allt hänger ihop

Allt hänger ihopKom hem! Syriens president Bashar Assad tackar dem som kämpar för sitt land och manar samtidigt sina landsmän som flytt att återvända hem från Europa, nu när Islamiska staten förklarats besegrad och de olika ”rebellgrupperna” lägger ned vapnen en efter en sedan stödet från de västerländska sponsorerna sinat. Att politiska partier i Europa ändå vill förhindra en re­patriering visar att de har helt andra mål med invandringspolitiken än att vara humana. Stillbild: SANA

Orbán: Den ungerska modellen fungerar

Ungerns premiärminister Viktor Orbán talade på EU-mötet i Göteborg, där han slog fast att den ungerska modellen fungerar och att han inte har någon tanke på att öppna dörren till storskalig invandring.

Akademiker föreslår en muslimsk apartheid-stat i Frankrike

En fransk akademiker har föreslagit att en stat för enbart muslimer borde skapas i Frankrike. Detta för att förhindra en framtida storkonflikt.

Största nationella demonstrationen hittills i Lettland

Den fosterländska fackelmarschen på Lettlands nationaldag den 18 november startades av partiet Nationella Alliansen för 15 år sedan. I år blev marschen större än någonsin med 18 000 deltagare.

Foto: NYPD

New Yorks tunnelbanan skippar ”damer och herrar”

Tunnelbanan i New York har infört könsneutrala utrop, man kommer inte längre att hälsa passagerarna med det vanliga ”ladies and gentlemen”. Detta samtidigt som trakasserier och brott skjuter i höjden.

Gå till arkivet