Skip to Content

UTRIKES

Högerns kandidat klar för det franska valet

Det blev François Fillon, premiärminister 2007-2012, som vann högerpartiet Republikanernas primärval den 27 november. Med 66,5 procent av rösterna mot Alain Juppés 33,5 procent blir han därmed partiets kandidat i det franska presidentvalet nästa år. Den före detta presidenten Nicolas Sarkozy blev utslagen redan i primärvalets första omgång.

Publicerad: 7 december, 2016, 12:09

  • Svenska

Läs även

Fillon väntas i presidentvalets andra omgång den 7 maj 2017 möta Front Nationals kandidat Marine Le Pen, som enligt opinionsundersökningar skulle vinna den första omgången två veckor dessförinnan.

Socialistpartiet, som ännu inte valt kandidat, anses vara chanslöst. François Fillon beskrivs som konservativ i både ekonomiska och sociala frågor och har nämnt Margaret Thatcher som en förebild.

francois-fillon-photo-wikipedia-par-g-garitan_250x330_tn60

François Fillon vann högerpartiet Republikanernas primärval den 27 november. Foto: Wikipedia, Par G.Garitan

Några av de frågor som Fillon profilerat sig på är höjd pensionsålder till 65 år från dagens 60 eller ännu tidigare, riva upp 35 timmars arbetsvecka som det lagstiftades om år 2000, avbryta sanktionerna mot Ryssland och förbjuda adoptioner till homosexuella par. Han har traditionellt konservativa värderingar och uppfattas därför som en kandidat som kan stjäla röster från Front National.

Hans huvudmotståndare, Marine Le Pen, hävdade i en intervju i tv-kanalen Europe 1 den 27 november att Fillons program var det värsta någonsin vad gäller social nedrustning och fortsatte med kritik av hans globalistiska inställning:

– Aldrig har en kandidat gått så långt i att underkasta sig EU:s ultra­liberala krav.
Hon kritiserade också hans tid som premiärminister, när hon hävdade att han ”under fem år har öppnat salafistiska moskéer och stängt ned företag”. Många bedömare menar att Fillon blir en svår motståndare för Le Pen, eftersom han bland annat är skeptisk till invandring, men Sébastien Chenu, ett av Front Nationals regionråd, sade i veckotidningen Le Journal du dimanche att han inte oroar sig:

– Hans väljarbas är inte samma som vår. Det är folk från den klassiska högern, högre tjänstemän, ofta i västra delen av landet. Fillon kan möjligen vinna tillbaka de som har blivit besvikna på högern de senaste åren, men det är människor som i vilket fall som helst letade efter ett gott skäl att inte rösta på Front National.

Tobias Svensson

tobias.svensson@nyatider.nu

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Bilderbergmötet 2017: Ljusskygg agenda sedan 1954

Bilderbergarna vill i dag gärna ge sken av att gruppen är helt oförarglig och att de inte har något att dölja. I ett halvt århundrade var emellertid Bilderberggruppen så hemlig att inte ens erfarna samhällsbevakare kände till dess existens.

Bilderbergmötet 2017: Globalisterna slår tillbaka?

REPORTAGEEtt antal av världens mäktigaste finansmän samlades den 1-4 juni bakom stängda dörrar tillsammans med politiker och andra makthavare från hela Västvärlden för att diskutera världsutvecklingen – och enligt kritiker, staka ut kursen för densamma. Som vanligt lade de stora massmedierna locket på, som de gjort sedan 1954. Det 65:e Bilderbergmötet hölls på ett lyxhotell bara några kilometer från Vita huset, där ett av ämnena för årets diskussioner sitter på presidentposten.

”Hur många terrorattacker har ni haft i London?”

EUEn polsk parlamentsledamot från det regerande partiet Lag och rättvisa såg till att upplysa sin värd i BBC om det hot öppna gränser innebär.

Globalisterna mot folket

KRÖNIKA

Dans kring majstången och sju sorters blommor

UTRIKES”Små grodorna, små grodorna, är lustiga att se.” Många svenskar har någon gång i livet deltagit i denna traditionsenliga danslek kring en majstång klädd i gröna björklöv på midsommarafton som infaller mellan 20-26 juni – i år den 24:e. Midsommarfirandet är vid sidan av julen den viktigaste högtiden i Sverige och är en hyllning till sommaren, ljuset och växtligheten. Midsommarnatten troddes vara en av de mest magiska.

USA nobbar klimatåtagande

UTRIKESDen 1 juni meddelade president Donald Trump att USA inte längre kommer att stå bakom den frivilliga överenskommelse om klimatpolitik som i svensk media felaktigt kallas Parisavtalet. Det handlar inte om ett formellt avtal utan om en överenskommelse som man kan lämna när som helst genom att inte uppfylla de överenskomna åtagandena.

Framtidens kultur är till höger

OPINION: JOHN OCH LILOU DÜBECK

USA-hegemonins ”chefsarkitekt” död

UTRIKES

Gå till arkivet