Skip to Content

Om alla som besöker Nya Tider denna månad stödde verksamheten med 10 kronor skulle vi kunna ge ut en dagstidning. Swisha till 123 037 97 35.
Lommarskolan i Norrtälje har blivit otrygg för många högstadieflickor sedan asylsökande ungdomar börjat läsa SFI på skolan. Rektorn Helena Malmsten har lovat att dörren till högstadiet skall vara låst för SFI-eleverna, men så har det inte blivit. Nu har rektorn gömt sig för media och vägrar svara på frågor. Hon har ingen porträttbild på skolans hemsida och har till och med fått Google att radera bilder på henne i sökmotorn genom att åberopa EU-lagstiftning. Foto: NyT

Högstadieflickor sextrakasserade i Norrtäljeskola

Högstadieflickorna i Lommarskolan i Norrtälje blir trakasserade i skolkorridoren av manliga gymnasieelever. I gymnasiedelen går nyanlända ensamkommande unga män som trots att de inte har tillåtelse att vistas i högstadiets lokaler passerar där under lunchrasterna och gör obscena gester inför både elever och lärare.

Publicerad: 24 februari, 2016, 16:52

  • Svenska

Läs även

För en månad sedan skickade Lommarskolans rektor, Helena Malmsten, ut följande meddelande:

“Meddelande till alla föräldrar och elever på Lommarskolan. Jag vill informera er att from den 18 januari så har det börjat gymnasieelever på skolan i SFI och Hermods regi. Det är nyanlända elever och i dagsläget är de 25 st. Så vitt jag förstår så kan det bli en till grupp i februari. De håller till i vår ‘stängda’ del dvs längst ner i skolan i en egen korridor med 4 klassrum. Det är inte meningen att de ska finnas i våra lokaler förutom vid lunch, men man kommer naturligtvis att möta dem på skolgården eller så under raster. Vi hälsar de nyanlända välkomna och återkommer med ytterligare information senare.”

Att ”stängda” står inom citationstecken visar sig ha sin förklaring. Man är medveten om de problem som kan uppstå när män från andra kulturer träffar på svenska flickor, och har sett till att hålla deras del låst. Trots detta sker precis det man försökt förebygga. Det berättar Nya Tiders källa som har insyn i skolan.
– De nyanlända gymnasieeleverna ska alltså inte alls vara i samma lokaler som grundskoleeleverna. Så när de äldre ska äta i skolmatsalen är de tillsagda att gå utevägen och inte genom skolan. Dörren mellan de nyanländas korridor och stora skolan ska vara låst, men den är tydligen inte det, så den där regeln efterföljs inte, berättar Torbjörn som arbetar åt kommunen och stundtals befinner sig på skolan.

På sin väg till skolmatsalen stannar de nyanlända till i skolkorridoren och står och ”toktittar” på de unga högstadietjejerna och gör smackljud med mun och tunga.
– De tittade även länge efter en av sina egna lärare, en ung tjej, och slickade sig om munnen, säger Torbjörn.
Han berättar också att klassrummen i gymnasiedelen iordningställts för att de ska rymma 75 nya elever. Således 25 till utöver de 50 som rektor Malmsten meddelade om i sitt utskick. Många av flickorna, som är i åldrarna 13-14 år, upplever obehag och otrygghet i korridorerna. Nya Tider har pratat med Cecilia, som är 14 år och går i åttonde klass på Lommarskolan.
– Dörren i korridoren har ett sånt där vridlås så de kan låsa upp den från sin sida. Särskilt en kille, den äckligaste, gör det rätt ofta och kommer in hos oss och slemmar sig. Men det brukar vara en lärare som stoppar honom. Ibland har de samma mattider som oss och det är inte bra. Då går vi iväg, säger hon.
NyT: Vad gör de för tecken och gester mot er tjejer när ni möts? Har någon tafsat?
– Vet inte om någon blivit tafsad på, inte jag i alla fall. Men de öppnar munnen och slickar med tungan mot oss, smackar och följer efter och sådär. Men vi springer iväg så fort vi ser att de kommer, så det är mindre nu.
NyT: Beter sig alla killar i gymnasieklassen så där illa?
– Nej, men ingen av dem gör något åt det. Ingen säger till dem som äcklar sig eller skyddar tjejerna. Och jag tror inte de svenska killarna vågar göra något…
En förälder berättar för Nya Tider att en del flickor inte ens vågar gå hem som de brukar av rädsla för de nyanlända.
– En del högstadieelever till och med gömmer sig innan hemgång för att slippa trakasserier och efterhängsna unga män. De här högstadietjejerna verkar anpassa sig efter ett förtryck som de tidigare inte varit med om. Rektorn ska ha kallat till möte med förövarna, men det verkar inte ha hjälpt, säger en förälder, som vill vara anonym. Lommarskolans rektor, Helena Malmsten, verkar inte överdrivet intresserad av att svara på medias frågor. Trots upprepade försök att nå både henne och Åse Modin, som är förvaltningschef på Barn- och utbildningskontoret i Norrtälje, samt Magnus Persson, verksamhetschef för grundskolorna i kommunen, är det tyst som i graven. Frågorna till Helena Malmsten verkar vara en het potatis som ingen kan eller vill hålla i, inte ens kommunikationsansvariga Cecilia Dahlström på Hermods, som driver undervisningen i Svenska för invandrare på gymnasieskolan. Nya Tider har bland annat försökt få det bekräftat från rektorn Helena Malmsten att hon fört samtal med de trakasserande gymnasieeleverna, men detta dementerar hon alltså inte. Hon vill inte heller berätta vilka åtgärder skolan vidtagit, om några, för att skydda flickorna. Också frågan om varför hon kände sig manad att informera föräldrarna om SFI-undervisningen på skolan och att dörren däremellan
skulle hållas ”stängd” lämnar hon obesvarad, liksom undran över hur det kan komma att bli till våren när flickorna börjar gå mer lättklädda. Helena Malmsten har arbetat som rektor på Lommarskolan sedan i oktober förra året. I ett nyhetsbrev skrev hon följande då hon tillträdde:
”Att stödja och verka för en lärande organisation ligger mig varmt om hjärtat och jag vet att mångfald berikar skolans vardag på många sätt.”
Helena Malmsten fick för övrigt sparken från sin rektorstjänst på Soldalaskolan i Södertälje 2002, eftersom Södertälje kommun inte längre hade något förtroende henne. Kommunledningen ansåg bland annat att Malmsten som ansvarig för verksamheten inte tagit itu med mobbningsproblemen på skolan och att hon dessutom inte informerat utbildningskontoret om flera polisanmälningar om övergrepp. De polisanmälningar som gjordes på Soldalaskolan under ett och ett halvt år gällde 12-13 elever eller före detta elever. Den informationen hade alltså inte förts vidare till högre ansvariga i tillräcklig utsträckning. Helena Malmsten sade då till TT att hon saknade en objektiv granskning av det som kommit fram. I övrigt ville hon inte kommentera händelserna. En taktik som hon använder sig av än i dag. När Nya Tider kontaktar henne via e-post och frågar om hon talat med barn- och utbildningschef Åse Modin eller någon annan inom kommunen om trakasserierna lämnar hon frågan obesvarad. Polisen i Norrtälje har för övrigt nyligen fått in två anmälningar om sexuella ofredanden på Norrtäljes nya badhus. En grupp på tre personer angrep två flickor i badhusets vattenrutschbana i början av januari. Det är i nuläget oklart om denna händelse har något samband med det ökade antalet SFI-elever på Lommarskolan.

Torbjörn och Cecilia är fingerade namn, då personerna inte vill framträda öppet.

Perra Winberg

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Striden om EU-avgiften blir allt tuffare

ANALYSI och med Brexit tappar EU netto cirka 90 miljarder kronor. Som Nya Tider tidigare rapporterat pågår ett intensivt arbete inom EU för att dels ta bort avgiftsrabatterna för nettobetalande länder, som Sverige, och dels för att höja avgiften för att kompensera minst halva bortfallet vid Brexit. Sveriges riksdag har, så här långt, varit tydlig med att inte acceptera en höjd EU-avgift. Men Socialdemokraterna börjar vackla och skickar fram debattörer som skall bädda för att Sverige kan vika ner sig.

Vad får vi för pengarna? – Nedläggningsvåg av kommunala äldreboenden

INRIKESMer eller mindre dagligen nås vi av rapporter om nedläggning av äldreboenden i en mängd olika kommuner. Samtidigt pekar all statistik på att behovet av särskilda äldreboenden av olika slag ökar kraftigt de närmaste åren. Vissa kommuner motiverar nedläggningarna med att det saknas pengar och att man måste göra stora besparingar. Få pratar om konsekvenserna för de boende på nedläggningshotade boenden och ännu tystare är det om migrationens effekter.

Finansministern vill öka statslånen för att betala kommuners invandringskostnader

INRIKESMånga kommuner går på knäna på grund av migrationen. Nu föreslår finansminister Magdalena Andersson (S) att Sverige ska öka statslånen för att finansiera det hela.

Rusta kryper till korset om korslösa kyrkor

INRIKESEfter att det uppmärksammats att lågpriskedjan Rusta inför julen säljer dekorationskyrkor utan kristna kors har stormen blåst rejält på sociala medier. Nu är detaljhandelsjätten dock djupt ångerfull och skyller det hela på klantighet och misstag. Till Nya Tider säger Rustas pressansvariga inte helt opassande att ”vi nu får krypa till korset och erkänna att vi gjort fel”.

SD stryker konservativa förslag – i hopp om att bilda konservativt block

INRIKESDet är ett parti med gott självförtroende som samlas för Landsdagar i Örebro den 21-24 november. Efter riksdagsvalet 2018, som beskrivits som något av en besvikelse, har partiet återigen tagit fart i opinionen och ligger klart över 20 procent i de flesta mätningar. Genom att ta bort konservativa förslag vill partiet göra det lättare för KD och M att börja samarbeta med partiet.

Högerextrema bakom sprängningarna?

INRIKESI ett märkligt påstående utan bevis lägger kriminologen Leif GW Persson fram teorin att de många sprängningarna, nästan 200 än så länge i år, skulle kunna bero på ”högerextremister”. Att samtliga av de som gripits och misstänkts för sprängningarna har varit invandrare talar dock emot teorin som nu sprids av massmedierna. Samtidigt menare forskare på Försvarshögskolan att kopplingen snarare går till massinvandringen och islamister.

Kritiserat lagförslag om vapenmagasin drivs vidare av regeringen

INRIKESRegeringen lade den 7 november fram ett förslag om reglering av vapenmagasin i det uppgivna syftet att ”komma åt gängvåldet”. Sakkunniga pekar på att förslaget tvärtom endast kommer att drabba laglydiga jägare och sportskyttar. Regeringen ger sig dock inte utan har lämnat vidare förslaget till lagrådet.

”Våra bostäder är ingen gräddfil för nyanlända!”

INRIKESHur kommunerna i Stockholmsregionen väljer att göra när det kommer till att låta nyanlända migranter få bo kvar i kommunala hyresrätter, trots att de tillfälliga bostadskontrakten under den så kallade etableringsperioden löpt ut skiljer sig avsevärt. En del kommuner låter invandrarna bo kvar år efter år, medan andra kommuner inte gör det.

Gå till arkivet

Send this to a friend