Skip to Content

Lommarskolan i Norrtälje har blivit otrygg för många högstadieflickor sedan asylsökande ungdomar börjat läsa SFI på skolan. Rektorn Helena Malmsten har lovat att dörren till högstadiet skall vara låst för SFI-eleverna, men så har det inte blivit. Nu har rektorn gömt sig för media och vägrar svara på frågor. Hon har ingen porträttbild på skolans hemsida och har till och med fått Google att radera bilder på henne i sökmotorn genom att åberopa EU-lagstiftning. Foto: NyT

Högstadieflickor sextrakasserade i Norrtäljeskola

Högstadieflickorna i Lommarskolan i Norrtälje blir trakasserade i skolkorridoren av manliga gymnasieelever. I gymnasiedelen går nyanlända ensamkommande unga män som trots att de inte har tillåtelse att vistas i högstadiets lokaler passerar där under lunchrasterna och gör obscena gester inför både elever och lärare.

Publicerad: 24 februari, 2016, 16:52

  • Svenska

Läs även

För en månad sedan skickade Lommarskolans rektor, Helena Malmsten, ut följande meddelande:

”Meddelande till alla föräldrar och elever på Lommarskolan. Jag vill informera er att from den 18 januari så har det börjat gymnasieelever på skolan i SFI och Hermods regi. Det är nyanlända elever och i dagsläget är de 25 st. Så vitt jag förstår så kan det bli en till grupp i februari. De håller till i vår ’stängda’ del dvs längst ner i skolan i en egen korridor med 4 klassrum. Det är inte meningen att de ska finnas i våra lokaler förutom vid lunch, men man kommer naturligtvis att möta dem på skolgården eller så under raster. Vi hälsar de nyanlända välkomna och återkommer med ytterligare information senare.”

Att ”stängda” står inom citationstecken visar sig ha sin förklaring. Man är medveten om de problem som kan uppstå när män från andra kulturer träffar på svenska flickor, och har sett till att hålla deras del låst. Trots detta sker precis det man försökt förebygga. Det berättar Nya Tiders källa som har insyn i skolan.
– De nyanlända gymnasieeleverna ska alltså inte alls vara i samma lokaler som grundskoleeleverna. Så när de äldre ska äta i skolmatsalen är de tillsagda att gå utevägen och inte genom skolan. Dörren mellan de nyanländas korridor och stora skolan ska vara låst, men den är tydligen inte det, så den där regeln efterföljs inte, berättar Torbjörn som arbetar åt kommunen och stundtals befinner sig på skolan.

På sin väg till skolmatsalen stannar de nyanlända till i skolkorridoren och står och ”toktittar” på de unga högstadietjejerna och gör smackljud med mun och tunga.
– De tittade även länge efter en av sina egna lärare, en ung tjej, och slickade sig om munnen, säger Torbjörn.
Han berättar också att klassrummen i gymnasiedelen iordningställts för att de ska rymma 75 nya elever. Således 25 till utöver de 50 som rektor Malmsten meddelade om i sitt utskick. Många av flickorna, som är i åldrarna 13-14 år, upplever obehag och otrygghet i korridorerna. Nya Tider har pratat med Cecilia, som är 14 år och går i åttonde klass på Lommarskolan.
– Dörren i korridoren har ett sånt där vridlås så de kan låsa upp den från sin sida. Särskilt en kille, den äckligaste, gör det rätt ofta och kommer in hos oss och slemmar sig. Men det brukar vara en lärare som stoppar honom. Ibland har de samma mattider som oss och det är inte bra. Då går vi iväg, säger hon.
NyT: Vad gör de för tecken och gester mot er tjejer när ni möts? Har någon tafsat?
– Vet inte om någon blivit tafsad på, inte jag i alla fall. Men de öppnar munnen och slickar med tungan mot oss, smackar och följer efter och sådär. Men vi springer iväg så fort vi ser att de kommer, så det är mindre nu.
NyT: Beter sig alla killar i gymnasieklassen så där illa?
– Nej, men ingen av dem gör något åt det. Ingen säger till dem som äcklar sig eller skyddar tjejerna. Och jag tror inte de svenska killarna vågar göra något…
En förälder berättar för Nya Tider att en del flickor inte ens vågar gå hem som de brukar av rädsla för de nyanlända.
– En del högstadieelever till och med gömmer sig innan hemgång för att slippa trakasserier och efterhängsna unga män. De här högstadietjejerna verkar anpassa sig efter ett förtryck som de tidigare inte varit med om. Rektorn ska ha kallat till möte med förövarna, men det verkar inte ha hjälpt, säger en förälder, som vill vara anonym. Lommarskolans rektor, Helena Malmsten, verkar inte överdrivet intresserad av att svara på medias frågor. Trots upprepade försök att nå både henne och Åse Modin, som är förvaltningschef på Barn- och utbildningskontoret i Norrtälje, samt Magnus Persson, verksamhetschef för grundskolorna i kommunen, är det tyst som i graven. Frågorna till Helena Malmsten verkar vara en het potatis som ingen kan eller vill hålla i, inte ens kommunikationsansvariga Cecilia Dahlström på Hermods, som driver undervisningen i Svenska för invandrare på gymnasieskolan. Nya Tider har bland annat försökt få det bekräftat från rektorn Helena Malmsten att hon fört samtal med de trakasserande gymnasieeleverna, men detta dementerar hon alltså inte. Hon vill inte heller berätta vilka åtgärder skolan vidtagit, om några, för att skydda flickorna. Också frågan om varför hon kände sig manad att informera föräldrarna om SFI-undervisningen på skolan och att dörren däremellan
skulle hållas ”stängd” lämnar hon obesvarad, liksom undran över hur det kan komma att bli till våren när flickorna börjar gå mer lättklädda. Helena Malmsten har arbetat som rektor på Lommarskolan sedan i oktober förra året. I ett nyhetsbrev skrev hon följande då hon tillträdde:
”Att stödja och verka för en lärande organisation ligger mig varmt om hjärtat och jag vet att mångfald berikar skolans vardag på många sätt.”
Helena Malmsten fick för övrigt sparken från sin rektorstjänst på Soldalaskolan i Södertälje 2002, eftersom Södertälje kommun inte längre hade något förtroende henne. Kommunledningen ansåg bland annat att Malmsten som ansvarig för verksamheten inte tagit itu med mobbningsproblemen på skolan och att hon dessutom inte informerat utbildningskontoret om flera polisanmälningar om övergrepp. De polisanmälningar som gjordes på Soldalaskolan under ett och ett halvt år gällde 12-13 elever eller före detta elever. Den informationen hade alltså inte förts vidare till högre ansvariga i tillräcklig utsträckning. Helena Malmsten sade då till TT att hon saknade en objektiv granskning av det som kommit fram. I övrigt ville hon inte kommentera händelserna. En taktik som hon använder sig av än i dag. När Nya Tider kontaktar henne via e-post och frågar om hon talat med barn- och utbildningschef Åse Modin eller någon annan inom kommunen om trakasserierna lämnar hon frågan obesvarad. Polisen i Norrtälje har för övrigt nyligen fått in två anmälningar om sexuella ofredanden på Norrtäljes nya badhus. En grupp på tre personer angrep två flickor i badhusets vattenrutschbana i början av januari. Det är i nuläget oklart om denna händelse har något samband med det ökade antalet SFI-elever på Lommarskolan.

Torbjörn och Cecilia är fingerade namn, då personerna inte vill framträda öppet.

Perra Winberg

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Orbán tvingar affärsbankerna att efterskänka räntan på lån året ut

UTRIKESÄn en gång har Ungerns premiärminister tvingat privatbankerna att ta ansvar för samhället under kristider. Sedan mars och ända fram till årets slut slipper alla ungrare betala ränta på sina banklån, en åtgärd som få andra länder lyckats driva igenom mot de ovilliga bankerna. Enligt Orbán medför detta en stor ekonomisk lättnad för ungrare med lägre inkomster under coronakrisen.

Ifrågasatte Näthatsgranskaren – hämtades av polis

Kjell Böhlin är journalisten som granskar Näthatsgranskaren. Här berättar han om hur han blev polisanmäld för bl.a. förtal, oförhappandes hämtad till förhör av polis och senare DNA-topsad.

Arkitekturen – nästa stora kulturstrid i Sverige?

REPORTAGEModernister och vänsterpolitiker menar att försök till demokratisk styrning över offentlig arkitektur är att jämföra med Nazityskland. Och de klassiska stilar som europeiska arkitekter har förfinat under tre tusen år för med sig otäcka värden. Men när allt fler förespråkare av de klassiska skolorna nu höjer sina röster så står modernisterna inte längre oemotsagda. Bland andra Sverigedemokraterna driver aktivt på med egna förslag på klassiska byggnader. ”Prisbilden är alltid högst där det inte är modernistiskt, många tycker att äldre arkitektur är väldigt vacker”, förklarar Peter Wallmark, gruppledare för SD i Stockholm.

Somalier överföll och våldtog pojke

INRIKESEn 16-årig somalisk medborgare med långt brottsregister överföll och våldtog en 12-årig pojke som var ute på promenad. Efter att pojken blivit våldtagen av somaliern lyckades han få somaliern att släppa honom genom att ge våldtäktsmannen sin veckopeng. En knapp månad efter våldtäkten av pojken försökte somaliern våldta även en 11-årig pojke, men föräldrarna till barnet lyckades gripa somaliern. Somaliern kommer dock att kunna fortsätta sin brottsliga bana i Sverige.

Ett nytt skattesystem – AfS-förslag får stöd från Finanspolitiska rådet

ANALYSDiskussionen om ett nytt skattesystem, som skall förenkla och effektivisera skatterna, har pågått under ett antal år i Sverige. Det nuvarande systemet infördes på 1990-talet för att göra skatterna mer rättvisa, men efter mer än 500 ändringar sedan införandet har det vuxit ut till en hydra som ingen har kontroll över. Behovet av en rejäl reform finns alltså. När Alternativ för Sverige 2018 lanserade ”platt skatt” som idé, var det inte många som reagerade, men nu har Finanspolitiska rådet tagit upp idén.

Fornnordiska sagor – hisnande äventyr och burlesk humor

INTERVJULars Ulwencreutz har lett arbetet med att sammanställa och även översätta många av de fornnordiska sagorna till modern svenska – flera har aldrig publicerats på svenska tidigare. Resultatet blev ett imponerande verk i tre band, den första kompletta samlingen av dessa berättelser om hjältar och kungar, skatter och härnadståg. För Nya Tider berättar Lars att utan vår historia är vi ingenting, vi behöver vår kultur och vår historia. Och det är en fascinerande saga.

Mer än 70 000 smittade och 5 411 döda i Sverige

INRIKESCoronaviruset SARS-CoV-2 har nu smittat över 70 000 personer i Sverige enligt de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten. Totalt har 5 411 personer avlidit till följd av Covid-19. Bland åtgärderna som man från myndighetshåll nu inför finns det en ny restauranglag som gör att kommuner kan stänga ner verksamheter där sällskap inte håller avstånd på minst en meter.

Biståndsmyndigheten Sida slipper Botkyrka-flytt

INRIKESDet blir ingen flytt av biståndsmyndigheten Sida från välbärgade Östermalm i Stockholms innerstad till mångkulturella Botkyrka söder om Stockholm. Det uppger bland annat Fastighetstidningen. Skälet sägs officiellt vara brist på ändamålsenliga lokaler, men Nya Tider kan även avslöja att en annan orsak sannolikt är viktigare, nämligen att en enkät från början av 2019 visade att myndigheten riskerade att förlora var fjärde anställd om flytten blev av.

Gå till arkivet

Send this to a friend