Skip to Content

Ett naturens under. Naturen är full av nyttiga frön, och det är först på senare tid som vi har återupptäckt många av dess nyttiga egenskaper. Till vänster syns chiafrön, till höger hampafrön och längst fram skalade sesemfrön som alla går att köpa i hälsokostbutiker. Foto: Nya Tider
Hälsa

I fröernas nyttiga värld

I dag har fröer åtminstone en sak gemensamt, de har blivit moderiktiga. Det är inne att konsumera fröer i dag. Tidigare var det bara vissa hälsofanatiker som använde sig av fröer i kosten. Nu dyker de upp överallt. De är lätta att använda, man kan tillsätta dem i müslin eller som ingrediens i brödbaket eller ha dem i salladen. Deras höga energi- och näringshalt trots den ringa storleken gör dem värdefulla. Nya Tider guidar dig i frödjungeln.

Publicerad: 5 oktober, 2015, 11:47

  • Svenska

Chiafröet är ett frö som har blivit omåttligt populärt. Om man ska tro dess förespråkare så är det i det närmaste ett mirakelfrö. Vissa kallar det för ett superfrö. Det är utan tvekan ett fantastiskt nyttigt livsmedel. Det lilla fröet innehåller massor med mineraler (som magnesium, zink, och kalium), fibrer, protein, antioxidanter och omega-3. Kalciummängden är fem gånger högre än i mjölk och proteinhalten är 21 procent. Fröet innehåller 18 av de 22 aminosyrorna vi behöver. Det är alltså lika mycket protein som i nötkött.

De innehåller mycket kalorier, 520 kalorier per 100 gram frön, men när man blandar fröet med vatten absorberar det upp till tolv gånger sin egen vikt och bildar ett gelé som gör att fröna tar större plats i magsäcken och man blir mätt fortare. Detta gör att de som är rädda för att gå upp i vikt inte behöver undvika chiafrö på grund av dess höga kalorihalt.

Hela artikeln finns i pappersupplagan

Vi kan tyvärr inte visa hela artikeln på hemsidan. Vi är beroende av våra läsares prenumerationer för att kunna finansiera reportageresor som denna. Stöd oss gärna med en prenumeration för att vi ska kunna fortsätta granska makthavarna och resultatet av deras politik.

Börja prenumerera på Nya Tider!

marie.edberg@nyatider.nu

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Globalisterna mot folket

KRÖNIKA

Dans kring majstången och sju sorters blommor

UTRIKES”Små grodorna, små grodorna, är lustiga att se.” Många svenskar har någon gång i livet deltagit i denna traditionsenliga danslek kring en majstång klädd i gröna björklöv på midsommarafton som infaller mellan 20-26 juni – i år den 24:e. Midsommarfirandet är vid sidan av julen den viktigaste högtiden i Sverige och är en hyllning till sommaren, ljuset och växtligheten. Midsommarnatten troddes vara en av de mest magiska.

USA nobbar klimatåtagande

UTRIKESDen 1 juni meddelade president Donald Trump att USA inte längre kommer att stå bakom den frivilliga överenskommelse om klimatpolitik som i svensk media felaktigt kallas Parisavtalet. Det handlar inte om ett formellt avtal utan om en överenskommelse som man kan lämna när som helst genom att inte uppfylla de överenskomna åtagandena.

Framtidens kultur är till höger

OPINION: JOHN OCH LILOU DÜBECK

USA-hegemonins ”chefsarkitekt” död

UTRIKES

Tungmetaller ökar i livsmedel

HÄLSALivsmedelsverket har i en ny rapport analyserat den genomsnittlige svenskens diet och funnit både glädjande och oroväckande tecken. Halten av vissa tungmetaller är oförändrad eller ökar, medan jodinnehållet i kosten sjunker. Å andra sidan minskar förekomsten av olika organiska föroreningar som dioxin och svensken äter hälsosammare.

Ny myndighet ska ”lyfta utsatta områden”

UTRIKESVid ett regeringssammanträde tidigare i våras beslutades om ett så kallat kommittédirektiv i syfte att utse en särskild utredare som ska förbereda och genomföra bildandet av en ny myndighet med namnet Delegationen mot segregation. Myndigheten ska ha i uppgift att bidra till att lyfta socialt utsatta områden och bryta segregationsmekanismer strukturellt. Tanken är att verksamheten ska inledas den 1 oktober i år.

Somalier och araber i våldsamt upplopp i Trollhättan

TROLLHÄTTANUnder natten till torsdagen i förra veckan startade ett fyrtiotal ungdomar ett våldsamt upplopp i förorten Kronogården i Trollhättan. Oroligheterna, som började som ett revirbråk mellan arabiska och somaliska gäng, fortsatte även under torsdags- och fredagskvällen och vändes i allmänt upplopp mot polisen som fick gå in med pepparsprej och batonger.

Gå till arkivet