Skip to Content

M/V Delphin var tänkt som asylförläggning med 662 platser. Foto: Wikipedia
INRIKES

Inkompetens och fulspel vid Migrationsverkets båtaffärer

Turerna kring kryssningsfartyget Ocean Gala, som skulle ge plats åt 1 800 asylsökande, skapade tidigare i år en viss uppmärksamhet. Fartyget anlände till hamnen i Härnösands kommun, men har sedan dess stått tomt och företaget Floating Accomodations vill därför stämma Migrationsverket på 250 miljoner kronor. De var dock inte den enda leverantören som var inblandad i verkets jakt på stora boenden. Nya Tider har talat med Patrik Olsson, en av de övriga leverantörerna, som berättar om Migrationsverkets inkompetens och fulspel, och många miljoner i obetalda fakturor.

Publicerad: 17 december, 2016, 17:54

 • Svenska

Läs även

I NyT v 38/2016 skrev vi om asylfartyget Ocean Gala, som skulle fyllas med upp till 1 800 asylsökande till en kostnad av 800 000 kronor per dygn, i ett läge då Migrationsverket var desperat. Efter regeringens skärpningar på migrationsområdet minskade dock behovet och Floating Accomodations vd Kjell Tandberg kunde berätta om hur kommunalpolitiker, Migrationsverket och regeringsföreträdare använde olika taktiska knep för att få leverantören att dra sig ur kontraktet.

För Nya Tider kan Patrik Olsson, från leverantören TEC Farragon, ge en liknande bild av den inkompetens som präglade Migrationsverkets hantering och det fulspel som tog vid. Företaget har hittills fakturerat myndigheten 58 miljoner kronor, pengar Migrationsverket vägrar att betala, och Patrik Olsson sammanfattar situationen:
– Det är en historia som är så patetiskt sorglig så det finns inte.

En stapplande start

För Patrik Olsson började historien den 5 november 2015, när han talade med Migrationsverkets boendeansvarige Willis Åberg, som berättade att en arbetsgrupp hade tillsatts för att kunna ta in offerter på båtar och oljeplattformar som tillfälliga boenden. Patrik Olsson var då inte längre delaktig i någon sådan verksamhet, men Willis Åberg hade uppenbarligen hört talas om honom som en person som i sin karriär har kontrakterat fartyg och plattformar otaliga gånger.

patrik-olsson-facebook_390x408_tn80

Patrik Olsson menar att han upplevde ett maktmissbruk från de inblandade myndigheterna som var värre än han hade kunnat föreställa sig. Foto: Privat

Det visade sig att Migrationsverket behövde hjälp med att skriva upphandlingsdokument, eftersom de själva inte hade den tekniska och den kommersiella kompetensen. Patrik Olsson talade med och informerade representanter för Migrationsverkets boendeenhet under två veckors tid om vad som är normalt och vilket minimum som krävs för att kontraktera fartyg eller boendeplattformar.

Han beskriver i dag enhetens åtta anställda som ”människor med alldeles för mycket ansvar, som de inte borde tillåtas ha”, eftersom de inte har vare sig tillräcklig utbildning, kompetens eller erfarenhet för att utföra sina arbetsuppgifter. Som exempel nämner han en av de personer som han hade en kontakt med, en uppskattningsvis 30-årig socionom som titulerades ”upphandlingsexpert” på visitkortet och som i princip ensam givits ansvaret för att förhandla och administrera en tekniskt och kommersiellt mycket komplicerad upphandling till ett värde av över 1,5 miljarder kronor.

Kort efter att Patrik Olsson avslutat informationsdelen blev han uppringd av enhetens chef, som frågade om han, eftersom han ändå varit inblandad och hjälpt till, inte också skulle delta i budgivningen. Patrik Olsson förklarade att han inte längre sysslar med sådant, men gick med på att höra med sina internationella kontakter i bland annat USA, Sydostasien och Storbritannien.

David Kellas hade tidigare arbetat med Patrik Olsson i Singapore och blev dennes affärspartner i projektet. Foto: LinkedIn

David Kellas hade tidigare arbetat med Patrik Olsson i Singapore och blev dennes affärspartner i projektet. Foto: LinkedIn

Valet av partner föll på David Kellas, en skotte som sedan 35 år driver ett mycket välrenommerat företag i offshore/fartygsindustrin, TEC Offshore, och som Olsson hade arbetat med i Singapore på 1980-talet. När Olsson sedan fick upphandlingsdokument från Migrationsverket, kunde han konstatera att ”de hade snurrat ihop allt som gick att snurra ihop”. Upphandlingen skulle vara klar redan någon vecka senare, den 3 december, men Patrik Olsson tvingades konstatera att materialet var så undermåligt att det skulle bli omöjligt att buda på.

Det var bråttom

I början av januari 2016 ringer telefonen igen. Samtalet kom nu från en av boendeenhetens anställda, som berättade att det var kaos på myndigheten och att boenden snabbt måste fram. Migrationsverket ville nu bjuda in fem eller sex särskilt utvalda leverantörer som skulle delta i en så kallad direktupphandling, där upphandlingen var skräddarsydd för att endast de utvalda skulle kunna delta.

De utvalda var TEC Farragon, Tore Ulff Chartering, Stena Line, Floating Accomodations och Accumulator. Dessa fick 48 timmar på sig att lägga ett bud, en process som Patrik Olsson menar normalt tar ett par månader. Här valde Stena Line att dra sig ur. Att Migrationsverket i detta läge hade panik är lätt att förstå, då höstens rekordstora asylinflöde hade gjort att inga lediga boenden längre fanns i landet.

Den 2 februari besökte Patrik Olsson verket i Norrköping och fick reda på att man då ville kontraktera tre fartyg av de totalt åtta han hade presenterat: passagerarfartyget M/V Delphin och färjorna M/V Mytilene och M/V Theofilus, var och en med 600-700 platser. Operatören skulle ha ansvar för att hitta en hamn och skaffa de nödvändiga tillstånden, och inom två månader skulle båten vara klar att användas.

Eftersom Migrationsverket inte hade varnat några kommuner för att hamnar söktes, uppstod en besvärlig situation, då ingen politiker plötsligt vill få hundratals asylsökande i den egna kommunen. Totalt upprättades nu fem kontrakt, två med TEC Farragon, två med Tore Ulff Chartering och ett för Floating Accomodations Ocean Gala.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

tobias.svensson@nyatider.nu

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • nilsanders

  så hanteras våra skattepengar som vi betalar in….Jag ser framemot att vi får namnen på dom som skötte upphandlingen…ävenså att något parti vågar ta upp denna affär i Riksdagen för diskussion…

 • Avmaskad

  Har undrat hur Migrationsverket kunde finna tusen medarbetare för en marknad sim tidigare inte funnits. I byggbranschen kan det vara svårt att finna några konstruktörer.
  Nu förstår jag hur det gått till.

 • Peter Kolmodin

  DETTA VISAR ATT DET ÄR HÖG TID ATT GRANSKA ALLA STATLIGA VERK , KOMMUNER OCH LANDSTING PÅ KOMPETENS ! VISA VÄRMESTUGOR HAR INTE TID MED ATT SVARA PÅ FRÅGOR ENS . DÄR VORE DET BRA MED EN RIKTIG TIDSSTUDIE . DET FINNS I DAG 500.000 SOM GÅR UTAN ”RIKTIGT” ARBETE” SÅ VARFÖR INTE BEVÄPNA 5.000 MED KLOCKOR OCH GRANSKA ALLA ORGANISATIONER !!

Korruption: Obamas ”slaskfond” stöder aktivistgrupper

USADet amerikanska justitiedepartementet inledde under president Obama en utpressningsverksamhet där storföretag tvingas betala pengar till aktivistgrupper på vänsterkanten – till stor del samma grupper som i dag, understödda av Obama, arrangerar demonstrationer och upplopp över hela USA mot den nye presidenten Donald Trump. Den minst sagt märkliga policyn har granskats av kongressens domstolsutskott, vars ordförande nu kräver att den stoppas.

Barack Obama försöker störta president Trump

USAIstället för att som brukligt dra sig tillbaka från politiken efter att ha lämnat Vita huset, planerar ex-president Barack Obama att engagera sig för en organisation som vill ”rita om USA:s politiska karta”. Enligt uppgifter till brittiska Daily Mail vill han även inspirera och leda aktivister till att ”ta sig ut på gatorna och motsätta sig Trump”.

Svensk kultur i ett nötskal

OPINION: ALF RONNBYVad är typiskt för svensk kultur? För dem som lever mitt i den svenska kulturen, är de kulturella dragen en självklarhet. Det är först när någon ställer frågan vad som kännetecknar svensk kultur, det kan vara svårt att sätta fingret på vad det är. Sociologen Alf Ronnby presenterar här kulturen i ett nötskal.

François Asselineau överraskar i franska presidentvalet

FRANKRIKEMed knappt två månader kvar till presidentvalet i Frankrike har en joker dykt upp bland kandidaterna. Det är den EU-skeptiska François Asselineau som vill återuppliva de Gaulles politik för ett starkt och oberoende Frankrike. Med liten budget men många aktivister ger han sig nu in i valkampanjen.

Marine Le Pen framåt i opinionen

FRANKRIKEMed ungefär två månader kvar till det franska presidentvalets första valomgång möts etablissemangskandidaterna av motgångar i opinionen. Den borgerlige François Fillon, som länge hade störst väljarstöd, dalade i opinionen efter att polisen började utreda honom för korruption. Den ”oberoende” socialliberalen Emmanuel Macron har fått bekymmer på grund av sina nedsättande uttalanden om Frankrikes koloniala historia. Den nationalkonservativa Marine Le Pen – som tidigare varit uträknad – seglar nu upp i opinionen.

Tyskland och Nederländerna i hemligt migrantavtal med Turkiet

UTRIKESTysklands förbundskansler Angela Merkel och Nederländernas premiärminister Mark Rutte gick i mars 2016 med på ett turkiskt förhandlingsbud om att årligen ta emot hundratusentals migranter som befinner sig i Turkiet – allt utan att informera de övriga EU-ledarna.

Sankt Patrick blir ett ryskt helgon

RELIGION

Globalisternas ”gudfader” död

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Sanna Hill: ”Hatkampanjer” är det stormedia som står för

”Earth Hour” får konkurrens av ”Human Achievement Hour”

TEKNIKLördag den 25 mars, klockan 20.30-21.30 lokal tid är det ”Earth Hour”, där människor uppmanas att inte använda elektricitet eller fossila bränslen, i syfte att höja medvetenheten om jordens ändliga resurser. I år får denna timme konkurrens av ”Human Achievement Hour”, vars anhängare i stället vill peka på mänsklighetens framgångar genom att tända så många lampor som möjligt. Dessa menar att Världsnaturfonden WWF och andra som står bakom Earth Hour har nedmontering av det teknologiska samhället på programmet.

Populär alternativ hälsosajt avstängd från Googles söktjänst

YTTRANDEFRIHETSidor från Natural News, som bland annat skriver kritiskt om vaccin, GMO och läkemedelsbolagen, försvann den 22 februari från Googles sökresultat.

Turkar är turkar, även om de bor i Europa

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Wilders frihetsparti andra största parti i Nederländerna

NEDERLÄNDERNALiberalen Mark Rutte blir av allt att döma kvar som premiärminister i Nederländerna, trots att hans parti backade något när nederländarna gick till val. Geert Wilders och hans frihetsparti gick framåt, men fick inte de framgångar som det politiska etablissemanget och systemmedia befarat. Samtidigt gjorde socialdemokraterna ett katastrofval och ett litet turkiskt parti valdes in i parlamentet. Nu väntar svåra regeringsförhandlingar.

Tysklands katolska biskopar: ”AfD är okristligt”

TYSKLANDTysklands katolska biskopar har vid sitt senaste möte uttalat sig om Alternativ för Tyskland (AfD).

Fem afghaner dömda för homosexuell gruppvåldtäkt

INRIKESDe fem afghaner som våldtog en minderårig pojke i höstas utvisas till Afghanistan. Hovrätten ändrar därmed tingsrättens beslut – och anser att brottet är så allvarligt att de inte ska stanna i Sverige. Experter på afghansk kultur varnar dock för det som Nya Tider redan uppmärksammat – att afghaner som kommer till Sverige inte lämnar sin kultur hemma i Afghanistan.

Så ska folket värja sig mot migrationskrisen

BOKRECENSIONFör att vägleda de européer som inte nöjde sig med systemmediernas och politikernas förklaringar till den enorma och plötsliga massinvandringen hösten 2015, satte sig den förre presidenten i Tjeckien, Václav Klaus och hans medarbetare, ekonomen och arabisten Jiří Weigl, ned och skrev ihop en kort skrift. Den finns nu även översatt till svenska.

Medias epitet har blivit kodord för ”hjälte”

KRÖNIKA

Ny statistik om gruppvåldtäkterna

INRIKESSedan ett år tillbaka samlar sajten gangrapesweden.com in information om i första hand gruppvåldtäkter i Sverige. Det är skakande läsning, särskilt för den som inbillar sig att invandringen inte påverkar detta. Det är enligt den anonyma sajtens beräkningar 2 210 procent mer sannolikt att en utländsk person i Sverige begår sexbrott i grupp än att en svensk gör det. Statistiken tyder också på en dramatisk ökning under 2016 av brottslingar som begår sexbrott i grupp. En konservativ uppskattning visar att bara kostnaderna att hålla de dömda förövarna inlåsta i fängelse landar på runt 225 miljoner kronor.

Internationellt hälsomöte i Göteborg

INRIKESDen 25 mars håller hälsofrihetsorganisationen NHF Sweden tillsammans med tidningen 2000-Talets Vetenskap och Föreningen SARA seminarium i Stora salen i Kulturum i Partille, strax utanför Göteborg.

Nytryck! Stefan Torssells uppskattade bok om M/S Estonia

KULTURBoken M/S Estonia – Svenska statens haveri har sålt slut men beställningarna fortsätter att strömma in. Förlaget har därför beslutat att göra ett tilltryck. Vi passar på att ställa några frågor till författaren Stefan Torssell, som nu reser land och rike runt för att föreläsa om boken och den mörkläggning den tragiska katastrofen omgärdats av i 25 års tid.

Gå till arkivet