Skip to Content

KRÖNIKA

Jan Helin gör bort sig

Publicerad: 6 oktober, 2016, 14:10

 • Svenska

SEDAN STARTEN 2012 har Nya Tiders (NyT) upplaga ökat stadigt och är nu dessutom den mest diskuterade tidningen i landet. Inom övriga media är det kris. En som flytt ett sjunkande tidningsskepp är den förre chefredaktören på Aftonbladet, Jan Helin. Han har nu en trygg och välavlönad tjänst som programdirektör på SVT. Där har han inte börjat bra. Sverigedemokraterna har han kallat för ett fascistiskt parti. Någon nyansernas mästare är han inte.

Detta år var NyT med på Bokmässan för första gången. Det blev en succé. Folk kom fram och hälsade. Alla var glada. Öppningsdagen torsdagen den 22 september ville SVT Aktuellt ordna en debatt med NyT:s medverkan. Chefredaktören, tillika ansvarige utgivaren, Vávra Suk, kontaktades tidigt under dagen och han ställde gärna upp i direktsändning.

Däremot hade Aktuelltredaktionen svårt att hitta en motpart. Trots att bestämda åsikter framförts om Nya Tider var det ingen som ville argumentera för dem. Till slut fick redaktionen kontakt med ”historikern” Henrik Arnstad, men denne ville bara gå med på att komma med synpunkter i efterhand. ”Historikerns” högsta avlagda examen är en gymnasieexamen, vilket tittarna snabbt märkte. Han hävde ur sig några glåpord och så var ”debatten” över. Vávra Suk framstod som sansad.

Det blev för mycket för alla ”yttrandefrihetens” vänner. NyT ska inte få vara med i salongerna. 103 mestadels okända kulturpersonligheter skrev på ett upprop att stoppa NyT från framtida bokmässor. Nåja, skrev på. När de skrivit under ändrade journalisten Lisa Bjurwald texten i uppropet så nu vet ingen vad någon tycker och inte ens de som skrivit under vet själva vad de skrivit under på. När radion ville ordna en egen debatt den 29 september stötte radion på samma problem: undertecknarna ville inte förklara sig. Lützen den 6 november 1632 kan uppfattas som en klar morgon i jämförelse med svensk kulturdebatt.

Måndagen den 26 september hade SVT:s program­direktör Jan Helin haft ett möte med Aktuellts redaktion. Debatten mellan Vávra Suk och Henrik Arnstad hade diskuterats. Alla närvarande hade uppfattat att Jan Helin förbjöd framtida debatter där Nya Tider medverkar. Under torsdagen spetsade han till diskussionen med en artikel på DN Kultur. Där skingrades inte dimmorna. Visserligen ansåg han att NyT ska granskas. Självklart. Det är kärnan i allt journalistiskt arbete. Det doftar gymnasieexamen även över programdirektören.

Men sedan kom en mening krypande i artikeln. ”Med företrädare som kan antas ha olika uppfattningar om alla människors lika värde är det annorlunda.” Det annorlunda är att den som ”kan antas” ha olika uppfattningar om människovärdet inte ska få medverka i debatter. Så talar diktaturer. Det räcker alltså att programdirektören kan anta något så får den personen, tidningen, organisationen eller opinionsgruppen inte delta som debatterande part i SVT. Meningen är avslöjande och obehaglig. Dimmorna går över i mörker.

Under onsdagen 28 september mötte Janne Josefsson sin chef Jan Helin i TV-studion. Programledare var Nike Nylander. I storbildsformat bakom de tre visades Nya Tider med en bild av Perra Winberg. Janne Josefsson fullständigt pulvriserade sin motståndare. Det spelade ingen roll hur Jan Helin försökte säga att han var överens om att alla ska få debattera. Såväl Janne Josefsson som Aktuellts programledare Nike Nylander ifrågasatte starkt hans maktanspråk. Janne Josefsson fick dessutom förklara för sin chef vad TV i allmänhetens tjänst innebär, att det inte är som att driva en privat tidning.

Jag tror att det vi såg i TV-studion var ett internuppror mot den tilltagande fördumningen och den odemokratiska hållningen bland svensk kulturelit och SVT:s programdirektörer. Det tyder på stort missnöje på SVT som ännu inte kommit upp till ytan.

Stefan Torssell

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • son locas

  Stefan Torssell är lysande. Som vanligt.

 • DUS…

  Skrattade Gott åt din text Stefan. Du är en ordtrollare utan dess like och drar verkligen in dina läsare i det du skriver. Sen har du så rätt i detta du nu skriver. Vi får verkligen hoppas att det ärt så att det är ett litet uppror på svt mot både Helin och Stjärne, båda uttalat vänster och då speciellt Stjärne som inte gör någon hemlighet av detta.

 • DramernasDetektivbyrå

  Stefan! Full speed ahead! Steady as she goes.

 • Peter Svan

  Bra analys som vanligt av Torssell. Man undrar om internt missnöje hos SVT är jämförbart med t.ex. polisen under chefen Eliasson.

  • Tricky Dick

 • Lars-Erik Eriksson

  Det började som en skakning på nedre däck och nu håller vibrationerna på att fortplanta sig uppåt.
  Vi som har ropat isberg ett tag nu – och har råd – har vidtagit en del skyddsåtgärder i väntan på impact.

 • Lennart

  Aktuellt-debatten mellan Janne Josefsson och Jan Helin var verkligen tv-underhållning på hög nivå. Trots att både Nike och Janne var helt eniga och bombsäkra på vad Helin hade sagt på personalmötet stod denne och blånekade hela tiden. Undrar om han inte har tog sig vatten över huvudet när han blev ”opolitisk” programdirektör på SvT.

 • Kim Petersen

  Bra skrivet Stefan och låt oss hoppas det är som du skriver ”Jag tror att det vi såg i TV-studion var ett internuppror mot den
  tilltagande fördumningen och den odemokratiska hållningen bland svensk
  kulturelit och SVT:s programdirektörer.”

 • SWE=DDR

  Begriper inte det där med ”allas lika värde”, det stämmer ju inte!
  Skulle den som tex kastar sten på blåljuspersonal eller den som våldtar ha samma värde som den / de som råkar bli deras offer?

 • InRock

  Det är skrämmande och talande att den ”fria televisionen” anställer en förljugen socialist fascist. SVT och TV4 styrs av socialister. Självklart uteblir den fria debatten.

  • Tricky Dick

   Ännu värre, de styrs av förljugna marxister!

 • elkestorm

  Ja här träffade Torssell rätt…som vanligt.

 • Arnrik Henstad

  För Jan ”alla människors lika värde” Helin finns det helt enkelt ingen yttrandefrihet. Om man nu inte följer hans förbaskade värdegrund. Jan Helin är precis som Peter Wolodarski en simpel idiot som inte borde få jobba inom public service.

Dags att sluta smutskasta kolloidalt silver

KRÖNIKA

Covid 1984 – övervakning är ”det nya normala”

DEBATTKanske är viruset SARS-CoV-2 naturligt, kanske har det sluppit ut från ett labb av misstag, kanske har det konstruerats och planterats avsiktligt. Det kommer nog aldrig att kunna avgöras. Säkert är att läkemedelsindustrin och de stora drakarna (Gates, Wellcome, Rockefeller, med flera) som opererar i skymningslandet bakom politiken, är väl förberedda. De har väntat på det här. Det visade sig kanske för svårt och tidsödande att skrämma fram den nya världsordningen med klimatfrågan. De har nu på tre månader åstadkommit mer för att förverkliga sin plan än de gjort på 30 år med klimatskrämseln. Debattör Åke Blomdahl menar att coronapandemin används som svepskäl till att införa omfattande kontroll och restriktioner.

SVT ljuger rakt ut när Nya Tider frågar om försvunnen enkät

REPORTAGEFör några år sedan gjordes en undersökning av journalistikprofessor Kent Asp som visade att SVT:s anställda är extremt vänstervridna. Statstelevisionen hade tänkt motbevisa detta i ett program med titeln ”Sant eller falskt” och skickade ut en enkät till sina anställda för att ta reda på hur det låg till. Resultatet pub­licerades aldrig, istället lades programmet ner. När Nya Tider ställer frågor om saken ljuger SVT rakt ut och säger att ingen enkät gjordes.

SVT allt mer politiskt korrekt – nu för dina skattepengar

GRANSKNINGFrån och med förra året betalar du för Sveriges Television via skattesedeln – oavsett om du använder deras tjänster eller inte. Under sin mycket välavlönade chef Hanna Stjärne har SVT gjort stora satsningar på att ”spegla samhället” genom att anställa fler invandrare och andra privilegierade grupper. Man ignorerar däremot sin egen politiska slagsida – och vägrar att svara på frågor om varför.

Public service ska vara till för folket

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETNu är SVT och Sveriges Radio helt skattefinansierade, så nu om inte förr är det dags att journalisterna faktiskt börjar tjäna befolkningen och inte ser som sitt uppdrag att uppfostra och mästra sin publik.

Kritik är inte hat

OPINION: FREDRIK LARSONDen vi inte får lov att kritisera styr våra liv. Oavsett vem som skrivit citatet är det ett sant idiom. Den som känner sig kränkt blandar ofta ihop kritik med hat. Man hävdar att hat genomsyrar kritiserande part. Men oftast är det hat som genomsyrar idén de försvarar från kritik. Veckans debattör Fredrik Larson skriver om den märkliga tid vi lever i just nu.

WHO: Vi ska gå från hus till hus och ”ta bort” sjuka familjemedlemmar – ”Armé” av kontaktspårare rekryteras globalt

UTRIKESMassövervakning och kontaktspårning uppges vara en del av ”The New Normal” som är ett begrepp som lanseras hårt i alla länder med nedstängningar, vilka är nästan alla världens länder i varierande grad där Sverige är ett av mycket få undantag. Endast genom att acceptera ”Det nya normala” kan folk få lämna sina hus och få ha en inkomst igen påstår de maktföreträdare som aldrig saknar en ursäkt för att förlänga nedstängningar och restriktioner. Efter att Världshälsoorganisationen och flera amerikanska delstatsguvernörer sagt att människor måste kunna kontrolleras och vid behov föras bort från sina hem så rekryteras nu ”kontaktspårare” världen över som ska ingå i en ”armé” med egna ”insatsstyrkor”.

Hur tar sig världen ur lockdown?

LEDAREI Sverige kan det vara svårt att föreställa sig hur det ser ut i resten av världen, men i princip alla andra länder har infört omfattande restriktioner. Hur hade de då tänkt sig komma ur dessa? Det verkar det inte finnas någon bra plan för.

Gå till arkivet

Send this to a friend