<strong>Jonathan Bowden.</strong>

Jonathan Bowdens testamente

Varför präglas vårt samhälle av så mycket skuld och skam? Vart tog stoltheten, livsglädjen och den självklara rätten att värna våra intressen vägen? Jonathan Bowdens inspirerande tal, där han klär av de ideologier som svärtat ned västs självbild, har publicerats i en ny bok, utgiven av den amerikanska nya högerns förlag Counter Publishing.
Jonathan Bowden Western Civilization Bites Back San Francisco:  Counter-Currents, 2014 228 sidor
Jonathan Bowden
Western Civilization Bites Back
San Francisco:
Counter-Currents, 2014
228 sidor

Den brittiske kulturkritikern och konstnären Jonathan Bowden (1962-2012) avled oväntat under våren 2012. Bowden hade en lång karriär bakom sig inom brittisk nationalism och alternativ höger, men det var bara något år innan hans frånfälle som han hade fått en betydligt större och internationell publik. Under den här perioden publicerades han artiklar på webbsidan Counter Currents och kvalitén på dem gav en fingervisning om att en begåvad skribent höll i pennan. Dock var Bowden ovanlig på så sätt att han inte främst ägde begåvningen att uttrycka sig i skrift – utan genom tal. Counter Currents Publishing har nu gett ut en samling med några av hans allra bästa tal i skriftlig form.

Boken heter Western Civilisation Bites Back (Västerlandets civilisation biter tillbaka) och är uppkallad efter ett av Bowdens sista och tveklöst bästa tal. Några ord måste sägas om Jonathan Bowden som författare och talare och hur de är som två olika personer. Bowdens stil som författare var ofta experimentell, för att uttrycka saken på ett vänligt sätt. Vissa av hans böcker är nästintill obegripliga och man lämnas med intrycket av att boken inte är skriven av någon annan anledning än författarens eget nöje. Men som talare var han så pedagogisk och klar som någon bara kan vara. Han ägde den sällsynta förmågan att ta en tänkare, en poet, eller en politisk strömning och gå till dess kärna och disikera den fullständigt.

Bowden talade om allting från marxism och modern konst till Martin Heidegger. Varje gång valde han ett ämne som med all rätt ska betraktas som mycket svårtillgängligt, och öppnade upp det för sin publik. I förordet till boken skriver redaktören Greg Johnson att han bland det stora material som finns att tillgå valt ut tal för publicering för att de följer en röd tråd. Denna röda tråd är att de, med olika ingångar, behandlar det samtida västerlandets moraliska status. Någonting som Bowden ofta återkom till var att västerlandet av i dag lider av ett hopplöst dåligt självförtroende. Det finns för mycket vekhet, obeslutsamhet och känslor av skuld för både föreställda och faktiska brott.

Det är som att känslan av skuld har blivit fullständigt integrerad i den västerländska identiteten. Nationalister ägnar mycket tid åt att – rätt eller orätt – peka ut olika grupper som ansvariga för de problem som finns att hantera. Emellertid ska det inte förglömmas att den kanske värsta fienden är den som många av oss skapar i våra egna sinnen. Varför känner exempelvis så många svenskar att de måste be om ursäkt för att de är kritiska till invandringen? Anledningen är inte svår att förstå. De upplever att utsikten att ta tillvara på sina egna intressen som grupp ger upphov till ett stygn av dåligt samvete. Och människor undviker vanligtvis att göra någonting som inte känns riktigt rätt.

Den ideologiska strömning som varit mest destruktiv för västerlandets självförtroende är utan tvekan marxismen. Dagens marxism är inte helt enkel att förstå och det finns flera anledningar till varför. Ytligt sett kan det verka som om kommunismen i sina många former kollapsat fullständigt. Dess stater har fallit samman, dess ekonomiska teori tas inte längre på allvar och Stalin nämns inte så sällan i samma andetag som Hitler. Trots det finns det hos konservativa, nationalister och andra fiender till marxismen inte någon antydan till segerrus. För det är väldigt svårt att uppleva marxismen som slagen och att dess idéer inte längre skulle ha något inflytande. Så vad är det som har hänt?

Det som har hänt är, för att låna en formulering från Bowden, att marxisterna har förlorat en värld men i gengäld vunnit en annan. Marxismens inflytande strålar genom hela vår kultur och det är som att nästan varje annan form av politisk eller ideologisk position är påverkad av den i någon utsträckning. Det är som att marxismen har muterat, anpassat sig efter nya omständigheter, och på så sätt kunnat överleva i den post-sovjetiska eran. Kommunismen har ingen egen stark position, men marxismens inflytande återkommer igen och igen hos positioner som historiskt sett inte har med den att göra.

En förklaring till varför hittar vi om vi går tillbaka till den så kallade Frankfurtskolan, vars efterföljare haft stort inflytande på vår civilisations självuppfattning. Dess teoribildningar var nyskapande för sin tid och öppnade upp för ett helt nytt sätt att tänka om marxism, samhället och samhällsvetenskaplig forskning. Frankfurtfilosoferna lyckades med att formulera en mjuk variant av marxismen. En version som inte är belastad av klasskamp, arbetsläger, Stasi, diktatur och folkmord.

Den är i betydligt högre grad ren teori som står färdig att användas inom akademin, och kan kombineras även med ideologiska positioner som inte nödvändigtvis behöver ha någonting med kommunismen att göra. I likhet med andra former av marxism går den ut på att kritisera. Marx började sin karriär som teoretiker med att kritisera den borgerliga nationalekonomin och andra, rivaliserande former av socialism. Den nya marxismen – den vi gärna kallar för kulturmarxism – har gått en annan väg än den gamla marxismen. Dock är den sig lik i att den fortfarande kritiserar, men nu undergräver den de europeiska folkens traditioner och patriotism istället. Från insidan.

Bowden behandlade den här frågan – som egentligen är moralfilosofisk – genom att diskutera avvikande kulturella figurer som Bill Hopkins och Hans Jürgen Syberberg, spåra dess rötter i sina tal om marxismen och erbjuda en utväg genom Nietzsches sträva filosofi. Trots att talen handlar om helt olika ämnen finns det ändå, som redaktören säger, en tydlig röd tråd att följa genom boken. Västvärlden befinner sig just nu i ett kritiskt läge och det finns mycket som behöver sägas om detta sjukdomstillstånd ska kunna hävas. Det är när man betraktar saken från denna synvinkel som man inser hur talande bokens titel är för dess innehåll. Vad saken egentligen handlar om är att västerlandet måste börja bita tillbaka mot sina fiender på hemmaplan. Det är en fråga om mod snarare än någonting annat.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

”Förintelseförnekelse” blir olagligt – blir det förbjudet att ”förneka klimatet” näst?

”Förintelseförnekelse” blir olagligt – blir det förbjudet att ”förneka klimatet” näst?

🟠 OPINION: ÅKE BLOMDAHL Politiska debattörer både till höger och vänster har skäl att vara oroade över att yttrandefriheten steg för steg kringskärs och begränsas i vårt land och i Europeiska unionen. I många europeiska länder är det sedan länge förbjudet att diskutera vissa historiska fakta om bland annat folkmord och krigsbrott begångna under första och andra världskriget. Lagstiftarna har menat att syftet är att förhindra hat, hot och våld mot vissa särskilt utsatta folkgrupper, inte att kväva yttrandefriheten. I praktiken har det dock lett till att akademiska historiker och seriösa journalister bötfällts och dömts till fängelse efter att ha undersökt sakrosankta påståenden i den officiella historieskrivningen. Nu sänker sig av allt att döma detta mörker även i Sverige och inga politiska partier har opponerat sig.

Läs även:

NATO baserar kärnvapen­kapabelt bombflyg i Luleå

NATO baserar kärnvapen­kapabelt bombflyg i Luleå

🟠 Stf. Flygvapenchefen: Nu tar vi nästa steg i vårt samarbete med USA. Historia skrevs i juni då två amerikanska B-1B Lancer strategiska bombflygplan, med kapacitet att bära kärnvapen, för första gången någonsin landade i Sverige. Det skedde inom ramen för den andra flygövningen som genomfördes i norra Sverige bara den senaste månaden. Nya Tider avslöjar flera okända aspekter om B-1B Lancer, inte minst hur det egentligen ligger till med dess kärnvapenkapacitet, samt gör en analys om varför USA och NATO är så intresserade av Sverige och ett flygfält i Norrbotten.

Natoanslutningen har gått på tvärs emot demokratin och folkets självbestämmande

Natoanslutningen har gått på tvärs emot demokratin och folkets självbestämmande

🟠 DEBATT. All offentlig makt i Sverige utgår från folket. Så lyder definitionen av demokrati enligt den tyngsta av Sveriges grundlagar, Regeringsformen. Om det förhåller sig på detta sätt, ja då är allt frid och fröjd. Vald regeringen har därefter till uppgift att omsätta folkets vilja till politiskt ställningstagande och praktisk handling för att folkstyret, demokratin, ska anses fylla sin grundläggande funktion. Utgick makten från folkets val av politik efter valet 2018 eller fick folk­styret stryka på foten till förmån för etablissemangets lösning som ingen röstat för? Den frågan ställer sig veckans debattör, Curt Linderholm.

Du döda nya värld

Du döda nya värld

🟠 DOKUMENTÄR. I en spektakulära dokumentären Died Suddenly kommer flera yrkesmänniskor till tals som hanterat det som framstår som dödliga biverkningar av vaccinen mot covid-19. Filmen, som nu utsätts för omfattande censur av it-jättarna, aktualiserar frågan om vad en dokumentär egentligen är.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Klarsynthet och intelligens obekvämt för makthavarna i Sverige

🟠 RECENSION Tommy Ulmnäs har med sin tredje bok, som utkom 2021, byggt vidare på temat om Sveriges förfall som land. Han går igenom område efter område och beskriver hur Sverige gradvis – med uppsåt från korrupta politiker – malts sönder inom alla samhällsområden. Han analyserar problemområdena och ger i boken sin förklaring till varför det ser ut som det gör i landet och är förundrad över att inte fler ser orsak och verkan och efterlyser konsekvensanalyser.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Realismens ytterlighet

🟠 Naturalismen i litteraturen Medan realismens författare skildrade verkligheten så som den såg ut, utan försköningar och omskrivningar, hade naturalisterna ytterligare en avsikt. Precis som realisterna skildrade de också verkligheten människor kan leva i, men de gick längre i sina beskrivningar och tog även steget in i den mänskliga naturen.

Pasch och rokokon

🟠 HISTORIA Vid övergången från barocken till rokokon i Sverige på 1700-talet kom den svenske konstnären Lorens Pasch den äldre att spela en betydande roll. Han förde denna konstnärsstil med sig efter att ha inspirerats av den franska rokokon under en vistelse i England.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.