Skip to Content

Jönköpings-posten har gjort ett propagandanummer riktat speciellt till skolbarn, där man skönmålar Islamiska staten. När Nya Tider ringer upp kan man på tidningen inte säga om medarbetarna tar avstånd från denna terrorarmé. Nya Tider skickade ut 14 000 specialtidningar till mellanstadieelevernas föräldrar.

Jönköpings-Posten ljuger för skolbarn

I en ren propagandaskrift förklädd till information med undertiteln ”Läs och lär om flyktingkrisen” försöker Jönköpings-Posten lura skolbarn med halvsanningar, tillrättalagda berättelser och rena lögner. Bland annat beskrivs Islamiska staten som en folklig protest mot en elak president i Syrien.

Publicerad: 12 december, 2015, 15:01

  • Svenska

Läs även

I specialtidningen JP Barn riktad till barn mellan 7 och 12 år beskriver Jönköpings-Posten (JP) den muslimska terrorgruppen Islamiska staten (IS) som en folklig sammanslutning som försöker bekämpa en ondskefull diktator och skapa ett nytt land.

Denna skönmålande beskrivning av den kanske mest sadistiska terrorgruppen någonsin, som nyligen massmördade 130 ”otrogna” i Paris, har fått många att reagera.

Det neutrala tonläget är avsiktligt, förklarar Jönköpings-Postens ansvarige utgivare Mats Ottosson. Detta eftersom bilagan ska vara förenklad och inte har som syfte att uppfostra. När Nya Tider talar med Kinna Svensson, anställd på JP som varit med och gjort barnbilagan, kan hon inte heller svara ja eller nej på frågan om samtliga medarbetare på JP tar avstånd från den muslimska terrorgruppen.

Ägnar sig åt tortyrorgier

Islamiska staten har gjort sig kända för en utstuderad sadism och fascination för att avrätta sina offer på så grymma och ut­studerade sätt som möjligt.

För många i väst blev terrorgruppen känd i augusti förra året då IS släppte ett antal filmer där de avrättade kidnappade västerlänningar. Första filmen visade när den kristna amerikanen James Foley blev fasthållen och fick halsen avskuren med kniv. Efter mordet höll terroristerna fram ytterligare en gisslan och hotade göra samma sak med honom veckan därefter. Något de också gjorde.

Detta var inledningen till en serie filmer där IS veckovis skar huvudet av västerlänningar.

Terrorn drabbar i ännu högre grad lokalbefolkningen och sprider skräck i områden som tagits över eller hotas att tas över av terrorgruppen. Detta för att skrämma människor till att underkasta sig Islamis­ka staten.

Brända i bur, långsam dränkning och krossade under stridsvagn

På internet har ett antal grymma avrättningsfilmer fått spridning. En av dessa visar avrättningen av den tillfångatagne jordanske piloten Muath Al-Kasasbeh, som instängd i en bur bränns levande av IS-terrorister medan de upphetsat skriker ”Allahu akbar”. Piloten var troende sunnimuslim och muslimer över hela världen har uttryckt sin avsky för  IS och de grymheter de begår i Allahs namn.

Denna avrättningsmetod visade sig dock vara för snabb, vilket fick terrorgruppen att övergå till att hänga upp sina offer med bakbundna händer och fötter ovanför en eldsvåda för att långsamt grilla dem till döds. Vedervärdiga bilder och ljud från avrättningen har spridits på internet.

Fascinationen för olika sätt att tortera och avrätta dem som IS av maktpolitiska eller religiösa skäl ser som fiender har dock inte stannat vid eld. I juni 2015 släppte IS en film som visade fem män inlåsta i en bur som långsamt hissades ned och dränktes i en bassäng. Terror riktar sig även mot egna för att garantera lydnad.

IS har roat sig med att binda människor till händer och fötter och sedan med stridsvagn jagat sina offer, som hoppat runt i panik, tills de hamnat under larvfötterna.

Kvinnor köps och säljs som boskap

Internationella hjälporganisationer har berättat i flera olika rapporter om hur IS tar kristna och andra ”icketroende” kvinnor till slavar. Särskilt drabbade är kvinnor ur den religiösa minoriteten jezider.

IS åberopar stöd i Koranen för att ta slavar om dessa inte är rät­troende, och bland andra kristna kvinnor har tillfångatagits i tusentals, vilket bland annat New York Times rapporterat om den 13 augusti 2015 i en artikel med titeln ”Theology of Rape” (Våldtäkternas teologi).

Även kanadensiska Toronto Sun har uppmärksammat saken den 6 maj 2014 och låtit islamexperten Syed Maududi översätta det stycke ur Koranen som Islamiska staten, Boko Haram, al-Qaida och andra muslimska grupper hänvisar till när de använder våldtäkter som ett sätt att sprida sin religion.

Stycket ur fjärde kapitlet lyder: ”Du är förbjuden att ta kvinnor som tillhör andra, förutom om dessa tillfallit dig vid en erövring. Detta är Allahs lag.”

Flickor och kvinnor i åldrarna elva år och uppåt tillhörande religiösa minoriteter har berättat hur de tvingats att klä av sig nakna inför IS-soldater som inspekterat dem. De vackraste har tagits i beslag av ledarna, andra såldes.

IS har en prislista på vad boskap och kvinnor kostar. Ju yngre flicka, desto dyrare. Flickor 0-9 år kostar 172 dollar och 40-49-åriga kvinnor 43 dollar styck. Vittnen har berättat hur kvinnor över 50 år avrättas och slängs i massgravar. För drygt ett år sedan gav IS ut ett dokument som gav deras krigare rätt att ta ”icketroende” som sexslavar. Handeln är tänkt att locka män till IS och alstra barnafödande. Även muslimska ledare över hela världen, inklusive sunnimuslimska, har fördömt dokumentet.

JP om IS: ”Det finns femtioelva åsikter om vad som är gott och ont”.

I den bilaga som Jönköpings-Posten tagit fram och spridit till barn i låg- och mellanstadiet vill tidningen inte ta ställning för eller emot terrorkalifatet, berättar ansvarig utgivare Mats Ottosson för Nya Tider.

Detta är dock ingen generell neutralitetspolicy. Tidningen tar exempelvis publicistisk ställning mot riksdagens tredje största parti, Sverigedemokraterna. Och i bilagan som delats ut bland kommunens barn tar tidningen tydlig ställning mot Ryssland som bombat den muslimska terrorgruppen.

Tidningen har en artikel om kriget i Syrien, som vimlar av rena faktafel. Där berättar man att de som strider mot den syriska armén är uppdelade i fyra grupper, varav Islamiska staten är en. Om tortyren eller slavhandeln med kristna nämns inget. Istället beskrivs IS som en av fraktionerna som alla har den gemensamma viljan att bekämpa diktatur. Tonläget får IS att närmast framstå som en hårdför befrielsearmé.

isis

Slavar. Med Koranen som ursäkt tar Islamiska staten kvinnliga fångar som tvingas bli sexslavar eller säljs vidare. Offren är kristna, jezider och andra som av IS anses som ”icketroende”.

 

Kinna Svensson på JP, som varit med och gjort barnutgåvan, kan inte ge någon förklaring till varför man väljer att skönmåla Islamiska staten inför de svenska skolbarnen. ”Kanske av utrymmesskäl”, svarar hon.

På frågan om alla medarbetare på JP tar avstånd från Islamiska staten kan hon inte svara.

NyT: Du kan inte svara ja eller nej på frågan om hela Jönköpings-Posten tar avstånd från Islamiska staten?”

– Nej, du får tala med ansvarig utgivare.

Den ansvarige utgivaren är Mats Ottosson. Han uppger för Nya Tider att man utelämnat vissa delar om IS för att ge en enkel och heltäckande bild av konflikten.

Mats Ottosson

Mats Ottosson, ansvarig utgivare. Foto: JP

NyT: På vilket sätt gör det bakgrunden mer heltäckande att inte beskriva IS som en terrororganisation?

– Vi är ingen uppfostringsanstalt. Syftet är inte att tala om vem som är god och vem som är ond. Dessutom finns femtioelva åsikter om vem som är god och ond.

NyT: Samtidigt har ni ju inga problem att beskriva exempelvis Ryssland i negativa ordalag, när dessa krigar mot IS?

– Mmm… Mmm… du kan ju ha tusen åsikter men syftet är att förenkla helt enkelt.

Propaganda riktad till barn

Bland artiklarna som riktas till barnen märks en ledare om hur barnen kan hjälpa immigranter med pengar, en intervju med en asylsökande mamma med ett barn i famnen, en artikel om att Sverige har plats för asylsökare samt en intervju med en svensk regeringsföreträdare om varför Sverige inte tar emot ännu fler. Detta kryddat med en berättelse om två flickor som bakade och sålde kakor för att ge pengarna till ännu mer invandring.

I barntidningen finns också ett reportage om den muslimdominerade Öxnehagaskolan i Jönköping som bär ingressen att där tillåts alla vara olika. Skolan har varit föremål för utredningar i barn- och utbildningsnämnden flera gånger på grund av upprepade bråk. Den 13 juli 2011 skrev Sveriges Radio på sin hemsida angående bråken att ”invandrargrupper skrämmer eleverna på Öxnehagaskolan”.

I Jönköpings-Postens barn­bilaga påstås dock motsatsen. Eleverna sägs istället tycka det bästa med skolan är att där finns människor från hela världen. Inget om den otrygghet det medför nämns.

Vill inte ta ansvar förbortcensurerad fakta

– Jag tar ansvar för vad vi skriver, inte vad vi inte skriver, förklarar ansvarig utgivare Mats Ottosson på frågan varför tidningen selekterar bort en rad omständigheter.

NyT: Det framstår ju i er bilaga som att folk flyr hals över huvud, ni skriver inget om att asylsökarna har lämnat läger i trygga länder? Bara 20 procent är överhuvudtaget från Syrien.

– Nej, som sagt, det blir meningslöst att diskutera vad vi inte skriver.

NyT: Ni skriver inget om rykten som sprids i arabvärlden om höga bidrag i Sverige och att asylsökarna åker genom ett dussin säkra länder innan de söker asyl.

– Nej.

NyT: Bilderna i er bilaga av asylsökarna visar kvinnor och barn. Men enligt Daily Mail är nästan samtliga vuxna män, medan kvinnor och barn lämnas kvar i lägren.

– Det är helt ointressant, jag tar ansvar för vad vi skriver, inte vad vi inte skriver.

NyT: Men när man ger en så här enkelspårig bild till barn för att övertyga dem om att Sverige ska ta emot en halv miljon muslimska män per år, och samtidigt vill få barnen att lära sig arabiska och samtidigt inte fördömer IS…

– Som sagt, jag tar ansvar för vad vi skriver, inte vad vi inte skriver. Nu hinner jag inte prata mer, hej med dig.

Anti-rasism som blivit öppet stöd till muslimska terrorister
Svenska journalister har länge varit kritiserade för sin rädsla att tala om islam. Bland kritikerna finns Fadime-stiftelsen, som menar att Sverige tillåter att småflickor tvingas bära huckle och att man i Sverige av ängslighet att kallas rasister inte vågar tala om könsstympning och hedersmord.

I danska medier har svenska journalister också anklagats för att bagatellisera, bortförklara och dölja övergrepp som invandrare begår mot svenskar.

På senare år har viljan bland journalister att utmärka sig som extra anti-rasistiska gjort att islam inte längre bara undantas från kritik. Svenska journalister har öppet börjat hylla allt mer grova och våldsamma delar av islam.

På nyhetssajten Nyheter24 skriver tidningens journalist Teodor Stig-Matz den 2 november 2015 att han hatar det ”äckliga” Sverige och att ”svensk kultur är lika meningslös som en Billy bokhylla”.
Till svenskar som motsätter sig den förda invandringspolitiken skriver Stig-Matz: ”Jag skulle ärligt talat fylla landet med IS-soldater om det betydde att ni försvann”.

Krönikören och feministen Joanna Rytel har sagt sig stödja islams regler om att kvinnor är hänvisade till ett separat rum i moskéerna (Aftonbladet 10 maj 2004).

Feministen och journalisten Lisa Magnusson har i Metro den 21 mars 2012 tagit invandrade våldtäktsmän i försvar och menar att det ”inte är så konstigt” att de våldtar. Hon vill även att svenskar ska avdramatisera det ökade antalet våldtäkter, och jämför våldtäkt med en örfil. Hennes krönika är en uppmaning att Sverige ska sluta utvisa asylsökare som våldtar.

Täppas Fogelberg på Sveriges Radio har i en text på den statliga televisionens hemsida den 5 oktober 2012 krävt att personskyddet dras in för konstnärer som kränker islam genom att måla Muhammed. Han uttrycker sin önskan att konstnären Lars Vilks, som porträtterat Muhammed som rondellhund, ska drabbas av muslimernas hämnd och att det ska avskräcka andra från att kränka islam: ”Dra in polisbevakningen och lägg ut stormningen av Lars Vilks hus på You­Tube”, skriver programledaren.

På SR arbetar också journalisten Alice Petrén. I programmet Studio Ett den 7 januari 2015 hävdar hon att det är ”inte oskyldiga personer” som blev mördade på Charlie Hebdos tidningsredaktion eftersom de gjort sig ”skyldiga” till att kränka islam med sina teckningar.

Även om stödet till de våldsamma islamisterna alltså också finns på svenska redaktioner är Jönköpings-Posten först med att i en uttalad propagandaskrift riktad mot barn beskriva Islamiska staten i förskönande ordalag.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Mannen bakom påverkansoperationen Greta

Många har förvånats över att Malena Ernmans dotter Greta på kort tid har blivit internationellt ryktbar som talesperson för klimathotslobbyn. Nya Tider kan nu avslöja att det är resultatet av en påverkansoperation som leds av PR-experten Ingmar Rentzhog, med kopplingar till en rad propagandaorganisationer.

Amnesty kräver bostäder för utländska tiggare

INRIKESAmnesty International kräver att den svenska staten förser till­resta romer med bland annat boende. På sociala medier kritiserar många utspelet, och menar att boende för tillresta tiggare inte kan vara Sveriges ansvar. I svar på Nya Tiders frågor hänvisar Amnesty till bland annat FN:s allmänna deklaration om de mänskliga rättigheterna.

Sveriges övergångsregering tänker skriva på FN:s migrationsavtal

REPORTAGEDet stormar kring FN:s migrationsavtal Global Compact. Ett tiotal länder har redan förkastat det, men Sveriges regering tänker ställa sig bakom det när det avhandlas vid en internationell konferens den 10-11 december i Marrakech, Marocko. Juridikprofessor Anne Peters påpekar att regeringar gillar gråzonen med sådana ”mjuka lagar”, eftersom de då slipper diskussion och omröstning i parlamentet, men att avtalet ändå kommer att ha inverkan på Sveriges politik.

”Gymnasielagen” utnyttjas för att begå brott

Många av de unga män som har kommit till Sverige som ”ensamkommande” har flera identiteter, vilket gör det svårare för polisen att utreda dem vid brott. Enligt en polis i Västerås finns det en större grupp kriminella med denna bakgrund som rör sig mellan olika städer och begår brott som narkotikahandel och stöld.

Folklig protest mot FN:s migrationsavtal

Söndag den 2 december hölls en demonstration mot FN:s planerade migrationsramverk Global Compact som regeringen vill skriva under den 10 december. Omkring 800 personer hade sökt sig till den partipolitiskt obundna manifestationen på Mynttorget i Stockholm för att visa sitt missnöje. Trots den stora uppslutningen skrevs inte en rad i systemmedia om protesterna.

Rymde från ungdomshem – kidnappade 16-åring

INRIKESNatten till den 17 november kidnappades en 16-årig pojke av fyra gärningsmän. En av kidnapparna är sedan tidigare dömd för mordförsök på en vaktmästare i Malmö och två andra för liknande kidnappningar. Nya Tiders granskning visar att bägge dåden hade kunnat förhindras om man tagit de unga gärningsmannens bakgrund på allvar och vidtagit nödvändiga åtgärder.

Här stormar polisen på 30 november

I samband med fackeltåget och kransnedläggningen vid Karl XII:s staty i Kungsträdgården i Stockholm attackerade polisen demonstranterna. Detta i samband med att någon kastade en fackla mot en kommunistisk motdemonstration.

Invandrare våldtog sin lärarinna

Den invandrade eleven fick extra hjälp av den kvinnliga lärarinnan för att bättra på sina undermåliga betyg, men blev allt mer närgången. Slutligen knuffade han in henne i ett klassrum, låste dörren och våldtog henne. Han har nu dömts till två års fängelse för våldtäkten och ett flertal andra brott. Men eftersom han blivit svensk medborgare utvisas han inte.

Gå till arkivet