Skip to Content

RKU-Göteborgs ordförande Fanny Edstam (mitten) tillsammans med sin nyvalda styrelse år 2012, varpå avdelningens hemsida verkar ha somnat in. Edstam jobbar nu på GP som nöjesreporter, men tidningen ser inget problem med att hon ringer artister och försöker förmå dem att ställa in spelningar för SD. Foto: RKU

Kommunist på GP ringer artister för att de inte ska spela för SD

Musikern Peter Jezewski uppträdde på Sverigedemokraternas sommarfestival och uttalade i samband med detta sitt stöd för partiet. Kort därefter avbokades han från ett antal planerade spelningar på Hotell Gustaf Fröding i Karlstad. SD:s ledning gick snabbt ut och förklarade att man var beredd att i sin tur avboka kommande aktiviteter på hotellkedjan Best Western, där Gustaf Fröding ingår, varpå kedjan gjorde en helomvändning och meddelade att Jezewski fortfarande hade rätt till spelningarna. Nya Tider kan nu avslöja att en av dem som ringt artister för att få dem att avboka spelningar för SD är en organiserad kommunist som arbetar på Göteborgs-Posten.

Publicerad: 8 september, 2016, 18:22

 • Svenska

Läs även

Efter att ha förklarat sitt stöd för SD tog det inte lång tid innan Peter Jezewski blev kontaktad av Hotell Gustaf Fröding, där han skulle ha genomfört fem spelningar i vinter. För SVT Kulturnyheterna kommenterade han samtalet:

– De menade att jag skulle göra en offentlig ursäkt, annars ställer de in allt. Men det kunde jag inte göra, så då fick vi besked om att de ställer in. Jag ser det som ett påhopp på både demokratin och yttrandefriheten.

Beslutet att avboka artisten ska ha fattats av en enig styrelse, enligt hotelldirektör Åsa Gunnarsson, som i SVT bekräftade att orsaken var politisk:

– Efter uttalandet i Expressen kände vi att det här strider emot våra värderingar. Vi är ett mångkulturellt och stort företag och känner att vi har ett ansvar där.

Att Jezewski skulle ha avkrävts en avbön medges också av Gunnarsson:

– Vi försökte ta reda på om det var något missförstånd och ville att han skulle förtydliga det utåt. Vi måste ta vårt ansvar som företag och var han inte beredd att göra detta så känns det ju som att det har förändrat något. Då står vi fast vid det här beslutet.

Peter Jezewski. Foto: Wikipedia.

Peter Jezewski. Foto: Wikipedia.

SD:s kommunikationschef Joakim Wallerstein satte omgående samman ett brev till Best Western där han påpekade att partiet har 25 000 medlemmar och att han gärna meddelade dessa att de inte längre var välkomna på dessa hotell. Wallerstein upplyste också hotellkedjan om att man vid tillfället hade kommande bokningar och offertförfrågningar hos Best Western till ett sammanlagt värde av en miljon kronor. Även reaktionen från Best Westerns Sverigechef Johan Michelson kom då snabbt:

– Antingen ber hotellet om ursäkt eller så står man fast vid sitt beslut. Men om de väljer att stå fast så kan de inte längre vara medlemmar i Best Western.

Efter detta besked meddelade hotellets vd och ägare Patrik Mörkfors att beslutet om avbokningen revs upp och Peter Jezewski följaktligen åter var välkommen att genomföra sina spelningar. Svängningen kommunicerades i ett pressmeddelande, som också gav ytterligare en förklaring till varför hotellet först vägrade att låta en artist med SD-sympatier uppträda. SD hade förlagt en kongress på just detta hotell 2008, vilket ledde till att personalen utsattes för mordhot från SD-fientliga element, och denna erfarenhet ledde enligt Mörkfors till ett ”känslobaserat beslut” som färgades av omtanken om personal, gäster och deras säkerhet.

SD:s sommarfestival ägde rum i Sölvesborg den 26-27 augusti och Peter Jezewski var då ”hemlig gäst”. Inför uppträdandet intervjuades sångaren av Expressen och sade då bland annat:

– Jag sympatiserar med stora delar av det de står för.

Inbokade var också gruppen Black Ingvars, som dock valde att ställa in framträdandet efter ett samtal från Fanny Edstam, nöjesreporter på Göteborgs-Posten. Edstam har dock inte bara ett journalistiskt intresse – hon var nämligen ordförande för Revolutionär kommunistisk ungdoms Göteborgsavdelning åtminstone så sent som 2012, då RKU-Göteborgs hemsida verkar ha uppdaterats för senaste gången. Efter samtalet valde Black Ingvars att ställa in och gav denna förklaring:

– Black Ingvars står alltid för solidaritet och människors lika värde och vi tror på musikens kraft att ena folk från olika bakgrund.

När Nya Tider söker svar hos GP hur man resonerat kring att man har en aktiv kommunist som ringer artister i syfte att få dem att ställa in spelningar hos hennes meningsmotståndare, skickas frågan runt som en het potatis mellan medarbetarna för att till slut hamna hos chefredaktören Cecilia Krönlein.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • ===================D3=========

  .
  ‼️- KOMMUNISTERNA* KAN INTE SIN HISTORIA , DÅLIGT PÅLÄSTA .

  A . Hitler och hans nazister var simpla amatörer och

  småhandlare , när man jämför med KOMMUNISTERNAS

  UTROTNIINGAR .

  ‼️- J . Stalin mördade elva ( 11 ) milioner .

  ‼️ – Dagens kommunister* hyllar STALIN – – MASSMÖRSAREN .
  .
  Märkligt ❕
  .
  */ = S + MP + VPK
  .

 • nordiskt

  samma person kanske håller i lenins barnhörna på bokmässan

Globalistiska intressen bakom Hongkongprotester

HONGKONG– Xi Jinping (Kinas president) är den farligaste fienden till det ”öppna samhället”, förklarade George Soros för världens makthavare i Davos i början av året. Två månader senare utbröt gatuprotester i Hong­kong med udden mot Peking. Är proteströrelsen ett försök att splittra och försvaga Kina eller är det en legitim demokratirörelse? Nya Tider har tittat närmare på protesterna i Hongkong och vilka intressen som döljer sig bakom kulisserna.

Att rädda landet

INRIKESI Svenska Dagbladets elektroniska upplaga (fredagen den 13 september) skriver Wilhelm Agrell, Sveriges ende professor i underrättelseanalys, följande: ”Vi måste agera för att rädda landet”. Den primära hänvisningen avser skjutningarna och explosioner. Men i hans text finns mycket mer än så.

Fick sina vapen omhändertagna för två år gammalt engagemang

INRIKESAnatolij Udodov är 68-årig pensionär, diplomerad vapenmakare och ostraffad medborgare. Den 1 augusti kom fem poliser hem till hans lägenhet i Stockholm för att omhänderta hans legala sportvapen. Polisen motiverar detta med att han är aktiv inom Nordiska motståndsrörelsen, men själv säger han att han gick ur för två år sedan.

Arab som spottade på AfS-politiker dömd till 13 års fängelse

BROTT OCH STRAFFIrakiern var upprörd över att Alternativ för Sverige fick hålla ett tillståndsgivet möte i Nyköping och spottade mot parti­ledaren Gustav Kasselstrand. Nu har han dömts för ett stort antal mycket allvarliga brott i två separata rättegångar i Svea hovrätt.

Ryska protesten visar nätjättarnas dubbelmoral

OPINION: TOBIAS SVENSSONRyssland har i bland annat USA anklagats för att blanda sig i andra länders valkampanjer, men under de senaste ryska lokal­valen visade det sig att amerikanska nätjättar bröt mot ryska lagar om valannonsering. Problemet med privata företag som tillhandahåller sociala plattformar är dock oerhört mycket större än denna historia, då nätjättarnas dominans påverkar politisk information över hela världen, menar veckans debattör Tobias Svensson.

Hizbollah slår tillbaka mot Israel – IDF flydde och övergav gränsbas i Avivim

UTRIKESIsrael har under sommaren trappat upp luftanfallen mot granländerna. Inte bara Syrien flygbombas nu regelbundet, utan luftattacker har skett i både Libanon och Irak med både dödade militärer och civila som följd. Den libanesiska shiamilisen Hizbollah svor att hämnas och gjorde det första dagen i september genom att angripa ett israeliskt stridsfordon i norra Israel. Vad som skedde finns det kraftigt motstridiga uppgifter om och Nya Tider reder här ut händelsen som får ses som en tämligen allvarlig upptrappning av det redan spända läget vid Israels norra gräns.

Feminism mot gängvåld

STOCKHOLMJan Jönsson (L) vill motverka etniskt gängvåld med feministisk politik. Bland annat önskar han ”utmana de manliga könsrollerna” som han menar ligger bakom gängens framfart i Stockholm. Tidigare har den liberala Jönsson, som är socialborgarråd i Stockholm stad, kommit med förslag om ”allvarssamtal” som ett sätt att stoppa grov gängkriminalitet och att man skall skicka brev till återvändande IS-terrorister.

Kvinna döms för spottning mot Jeff Ahl

Nya Tider har tidigare rapporterat om åtalet mot en 54-årig kvinna som spottade på Jeff Ahl efter ett torgmöte med Alternativ för Sverige. Nu har kvinnan dömts till böter för ofredande. Hon ska även betala skadestånd till Ahl samt en avgift på 800 kronor till brottsofferfonden.

Gå till arkivet

Send this to a friend