Skip to Content

RKU-Göteborgs ordförande Fanny Edstam (mitten) tillsammans med sin nyvalda styrelse år 2012, varpå avdelningens hemsida verkar ha somnat in. Edstam jobbar nu på GP som nöjesreporter, men tidningen ser inget problem med att hon ringer artister och försöker förmå dem att ställa in spelningar för SD. Foto: RKU

Kommunist på GP ringer artister för att de inte ska spela för SD

Musikern Peter Jezewski uppträdde på Sverigedemokraternas sommarfestival och uttalade i samband med detta sitt stöd för partiet. Kort därefter avbokades han från ett antal planerade spelningar på Hotell Gustaf Fröding i Karlstad. SD:s ledning gick snabbt ut och förklarade att man var beredd att i sin tur avboka kommande aktiviteter på hotellkedjan Best Western, där Gustaf Fröding ingår, varpå kedjan gjorde en helomvändning och meddelade att Jezewski fortfarande hade rätt till spelningarna. Nya Tider kan nu avslöja att en av dem som ringt artister för att få dem att avboka spelningar för SD är en organiserad kommunist som arbetar på Göteborgs-Posten.

Publicerad: 8 september, 2016, 18:22

 • Svenska

Läs även

Efter att ha förklarat sitt stöd för SD tog det inte lång tid innan Peter Jezewski blev kontaktad av Hotell Gustaf Fröding, där han skulle ha genomfört fem spelningar i vinter. För SVT Kulturnyheterna kommenterade han samtalet:

– De menade att jag skulle göra en offentlig ursäkt, annars ställer de in allt. Men det kunde jag inte göra, så då fick vi besked om att de ställer in. Jag ser det som ett påhopp på både demokratin och yttrandefriheten.

Beslutet att avboka artisten ska ha fattats av en enig styrelse, enligt hotelldirektör Åsa Gunnarsson, som i SVT bekräftade att orsaken var politisk:

– Efter uttalandet i Expressen kände vi att det här strider emot våra värderingar. Vi är ett mångkulturellt och stort företag och känner att vi har ett ansvar där.

Att Jezewski skulle ha avkrävts en avbön medges också av Gunnarsson:

– Vi försökte ta reda på om det var något missförstånd och ville att han skulle förtydliga det utåt. Vi måste ta vårt ansvar som företag och var han inte beredd att göra detta så känns det ju som att det har förändrat något. Då står vi fast vid det här beslutet.

Peter Jezewski. Foto: Wikipedia.

Peter Jezewski. Foto: Wikipedia.

SD:s kommunikationschef Joakim Wallerstein satte omgående samman ett brev till Best Western där han påpekade att partiet har 25 000 medlemmar och att han gärna meddelade dessa att de inte längre var välkomna på dessa hotell. Wallerstein upplyste också hotellkedjan om att man vid tillfället hade kommande bokningar och offertförfrågningar hos Best Western till ett sammanlagt värde av en miljon kronor. Även reaktionen från Best Westerns Sverigechef Johan Michelson kom då snabbt:

– Antingen ber hotellet om ursäkt eller så står man fast vid sitt beslut. Men om de väljer att stå fast så kan de inte längre vara medlemmar i Best Western.

Efter detta besked meddelade hotellets vd och ägare Patrik Mörkfors att beslutet om avbokningen revs upp och Peter Jezewski följaktligen åter var välkommen att genomföra sina spelningar. Svängningen kommunicerades i ett pressmeddelande, som också gav ytterligare en förklaring till varför hotellet först vägrade att låta en artist med SD-sympatier uppträda. SD hade förlagt en kongress på just detta hotell 2008, vilket ledde till att personalen utsattes för mordhot från SD-fientliga element, och denna erfarenhet ledde enligt Mörkfors till ett ”känslobaserat beslut” som färgades av omtanken om personal, gäster och deras säkerhet.

SD:s sommarfestival ägde rum i Sölvesborg den 26-27 augusti och Peter Jezewski var då ”hemlig gäst”. Inför uppträdandet intervjuades sångaren av Expressen och sade då bland annat:

– Jag sympatiserar med stora delar av det de står för.

Inbokade var också gruppen Black Ingvars, som dock valde att ställa in framträdandet efter ett samtal från Fanny Edstam, nöjesreporter på Göteborgs-Posten. Edstam har dock inte bara ett journalistiskt intresse – hon var nämligen ordförande för Revolutionär kommunistisk ungdoms Göteborgsavdelning åtminstone så sent som 2012, då RKU-Göteborgs hemsida verkar ha uppdaterats för senaste gången. Efter samtalet valde Black Ingvars att ställa in och gav denna förklaring:

– Black Ingvars står alltid för solidaritet och människors lika värde och vi tror på musikens kraft att ena folk från olika bakgrund.

När Nya Tider söker svar hos GP hur man resonerat kring att man har en aktiv kommunist som ringer artister i syfte att få dem att ställa in spelningar hos hennes meningsmotståndare, skickas frågan runt som en het potatis mellan medarbetarna för att till slut hamna hos chefredaktören Cecilia Krönlein.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • ===================D3=========

  .
  ‼️- KOMMUNISTERNA* KAN INTE SIN HISTORIA , DÅLIGT PÅLÄSTA .

  A . Hitler och hans nazister var simpla amatörer och

  småhandlare , när man jämför med KOMMUNISTERNAS

  UTROTNIINGAR .

  ‼️- J . Stalin mördade elva ( 11 ) milioner .

  ‼️ – Dagens kommunister* hyllar STALIN – – MASSMÖRSAREN .
  .
  Märkligt ❕
  .
  */ = S + MP + VPK
  .

 • nordiskt

  samma person kanske håller i lenins barnhörna på bokmässan

Karlstads skattebetalare stod för notan när SSU åt grillbuffé och Moderaterna minglade

INRIKESNär Socialdemokraternas ungdomsförbund (SSU) hade kongress i Karlstad njöt ungdomarna av en lyxig grillbuffé till ett värde av nästan 500 kronor per person. Men trots att förbundet har inkomster på hela 163 miljoner kronor, skickades notan på 50 000 kronor till Karlstads skattebetalare. Nya Tider kan även avslöja att skattebetalarna stod för notan när Moderaterna anordnade ett ”välkomstmingel” för 70 000 kronor.

Ålderspensionssystemets finansiering – en finansiell kuliss

ANALYSDet svenska pensionssystemet skall vara självfinansierande och ligger därför utanför den egentliga statsbudgeten. Systemet bygger på två huvudpelare, den allmänna pensionsavgiften, som skall betalas av alla löntagare, och arbetsgivaravgiftens ålderspensionsavgift. Båda redovisas i regeringens budgetproposition och står för vardera cirka 135 miljarder kronor. Den allmänna pensionsavgiften tas dock inte ut, utan betalas med allmänna skattemedel, vilket betyder att närmare hälften av finansieringen av ålderspensionen uteblir. Regeringen redovisar ändå avgiften som om den fanns.

Förälder misshandlade pedofil – döms till samhällstjänst

INRIKESEn 33-åring sökte upp en pedofil i dennes hem och misshandlade och hotade honom till livet. Pedofilen hade begått övergrepp på den förskola där 33-åringens son gick. För dessa brott döms han till villkorlig dom och samhällstjänst.

Vita bönder i Sydafrika har fått nog – välter polisbil

SYDAFRIKANär ännu en vit farmare blev brutalt mördad samlades upprörda vita bönder utanför domstolen i staden Senekal i delstaten Free State i Sydafrika. De protesterade mot polisens ointresse att utreda farmattackerna och politikernas ovilja att stoppa dessa. Demonstranterna välte en polisbil och jagade bort poliserna. Sydafrika har inte sett så kraftfulla protester från vita på decennier.

Utökade restriktioner

INRIKESUnder dagens pressträff meddelade statsminister Stefan Löfven (S) att Sverige kommer införa utökade restriktioner för att bekämpa coronapandemin och den ökade smittspridningen av viruset. En av åtgärderna kan innebära svåra problem för nattklubbarna i landet – en begränsning av antalet gäster till maximalt 50.

När en demokrati kraschar

OPINION: TOMMY ULMNÄSMånga av Västeuropas länder präglas av våld i invandrartäta förorter, men Sverige sticker ut med mer dödligt våld per capita än något av dessa. Polisen pratar om minst 40 invandrade klaner som styr den undre världen. Veckans debattör, pensionerade kommundirektören Tommy Ulmnäs, menar att vi nu ser resultatet av Sveriges slapphänta bemötande av unga kriminella.

Planerad koranbränning utanför riksdagen – en hyllning till Samuel Paty

INRIKESPå fredagen den 23 oktober kommer en islamkritisk demonstration att äga rum, där arrangören planerar att bränna koranen, allt som en hyllning till den mördade franske läraren Samuel Paty. Det skriver Samhällsnytt på morgonen den 22 oktober.

Elev tvingades ta av kristet kors vid skolfotograferingen – muslimska invandrarflickor fick ha slöjan på

INRIKESI slutet av augusti, i samband med den årliga skolfotograferingen, tvingades en manlig 15-årig elev att ta av sig sitt kristna kors i form av ett halssmycke. Fotografen ansåg att korset skulle kunna upplevas som kränkande av elever med annan trosuppfattning. Detta gällde dock inte muslimska elever, vilket betydde att slöjan fick sitta kvar på invandrarflickornas huvuden. Händelsen är nu anmäld till Diskrimineringsombudsmannen, och den ansvariga fotofirman säger i en intervju med Nya Tider att fotografen som var på skolan vid det aktuella tillfället nu är avskedad.

Gå till arkivet

Send this to a friend