Skip to Content

Österrikes förbundskansler Werner Faymann avgick den 10 maj från posten efter uselt valresultat. Foto: SPÖ

Kris i Österrike: Kanslern avgår efter sviktande väljarstöd

Österrikes förbundskansler Werner Faymann avgick den 10 maj såväl från posten som förbundskansler som ordförandeuppdraget i det socialdemokratiska partiet SPÖ. Detta efter att regeringen tappat opinionens stöd och fått ett uselt resultat i presidentvalets första omgång nyligen. Fokus är nu på presidentvalets andra omgång den 22 maj då allt kan hända.

Publicerad: 19 maj, 2016, 17:25

  • Svenska

Läs även

Vice förbundskansler Reinhold Mitterlehner från det konservativa folkpartiet ÖVP tjänstgör tills vidare som regeringschef. Som motivering till sin avgång anförde Werner Faymann att han inte längre ansåg sig ha stöd av sitt parti. Att det rådde delade meningar om Faymann som kansler och ledare för SPÖ har stått klart sedan den första omgången i det österrikiska presidentvalet nyligen, då de båda största partiernas kandidater Andreas Hundstorfer (SPÖ) respektive Andreas Khol (ÖVP) båda hamnade på endast 11 procent och slogs ut.

Båda partierna, SPÖ och ÖVP, som gemensamt bildar koalitionsregering i landet, försattes genom valresultatet i kris och i en situation av självrannsakan. Svårast är krisen för SPÖ, där det råder skarpa motsättningar. SPÖ anses har förlorat cirka en femtedel av sina väljare till det frihetliga partiet FPÖ i presidentvalets första omgång, vilket vi rapporterade om i NyT v.18/2016. Tidigare bakslag i delstatsval i Österrike har bidragit till att skaran av de som ifrågasätter Faymann vuxit. Under första maj-firandet nyligen blev skillnaderna tydliga. Vid partiets största samling i Wien förekom såväl plakat som krävde hans avgång som plakat som uttalade sitt stöd för hans kurs.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Axel W. Karlsson

axel.karlsson@nyatider.nu

Globalisterna mot folket

KRÖNIKA

Dans kring majstången och sju sorters blommor

UTRIKES”Små grodorna, små grodorna, är lustiga att se.” Många svenskar har någon gång i livet deltagit i denna traditionsenliga danslek kring en majstång klädd i gröna björklöv på midsommarafton som infaller mellan 20-26 juni – i år den 24:e. Midsommarfirandet är vid sidan av julen den viktigaste högtiden i Sverige och är en hyllning till sommaren, ljuset och växtligheten. Midsommarnatten troddes vara en av de mest magiska.

USA nobbar klimatåtagande

UTRIKESDen 1 juni meddelade president Donald Trump att USA inte längre kommer att stå bakom den frivilliga överenskommelse om klimatpolitik som i svensk media felaktigt kallas Parisavtalet. Det handlar inte om ett formellt avtal utan om en överenskommelse som man kan lämna när som helst genom att inte uppfylla de överenskomna åtagandena.

Framtidens kultur är till höger

OPINION: JOHN OCH LILOU DÜBECK

USA-hegemonins ”chefsarkitekt” död

UTRIKES

Tungmetaller ökar i livsmedel

HÄLSALivsmedelsverket har i en ny rapport analyserat den genomsnittlige svenskens diet och funnit både glädjande och oroväckande tecken. Halten av vissa tungmetaller är oförändrad eller ökar, medan jodinnehållet i kosten sjunker. Å andra sidan minskar förekomsten av olika organiska föroreningar som dioxin och svensken äter hälsosammare.

Ny myndighet ska ”lyfta utsatta områden”

UTRIKESVid ett regeringssammanträde tidigare i våras beslutades om ett så kallat kommittédirektiv i syfte att utse en särskild utredare som ska förbereda och genomföra bildandet av en ny myndighet med namnet Delegationen mot segregation. Myndigheten ska ha i uppgift att bidra till att lyfta socialt utsatta områden och bryta segregationsmekanismer strukturellt. Tanken är att verksamheten ska inledas den 1 oktober i år.

Somalier och araber i våldsamt upplopp i Trollhättan

TROLLHÄTTANUnder natten till torsdagen i förra veckan startade ett fyrtiotal ungdomar ett våldsamt upplopp i förorten Kronogården i Trollhättan. Oroligheterna, som började som ett revirbråk mellan arabiska och somaliska gäng, fortsatte även under torsdags- och fredagskvällen och vändes i allmänt upplopp mot polisen som fick gå in med pepparsprej och batonger.

Gå till arkivet