Skip to Content

Axel W Karlsson är prästvigd i Svenska kyrkan och folkvald till kyrkomötet. Foto: Nya Tider.
KRÖNIKA

Kyrkorna, demokratin och Nya Tider

Publicerad: 20 oktober, 2016, 22:26

 • Svenska

Läs även

Veckobladet Kyrkans Tidning tar i nr 40/2016 under rubriken ”Krav på att kyrkan ställer ultimatum” upp Nya Tiders närvaro på Bokmässan. I artikeln rapporteras att ”en lång rad författare och kulturarbetare” i ett upprop kräver att mässledningen i framtiden ”håller rent mot rasism”. Om inte kommer de undertecknande att ”överväga sin närvaro” på mässan. Chefredaktören för Dagens Arbete, Helle Klein, uttalar i artikeln att även Svenska kyrkan borde ställa ultimatum till Bokmässan och skriva under uppropet.

Den starkt vinklade nyhetsartikeln, där ingen från Nya Tider får komma till tals, kompletteras med en ledarartikel i samma anda.

Svenska kyrkan är en stor aktör på mässan, och dess roll blir ännu större nästa år, då reformationen jubilerar med 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser mot avlaten. Prästen Mikael Ringlander, som är en av Svenska kyrkans två projektledare på mässan, hävdar i Kyrkans Tidning att ”Mässan är ett forum för dialog. Nya Tider är inte intresserade av det. Då har de heller inget där att göra.”

Varifrån har Svenska kyrkans representant fått att Nya Tider inte skulle ställa upp på demokratiska värden och dialog? Gång på gång tvingas Nya Tider konstatera att opinionsbildare gör uttalanden om tidningen som övertygar oss om att de över huvud taget inte läst ett enda exemplar. De upprepar vad vänsterextremisterna på Expo och liknande grupper uttalat, utan att själva anstränga sig för att bilda sig en egen kritisk uppfattning.

Tvärtemot att vara mot demokratiska värden har ju alternativ media kommit till för att värna och utvidga demokratiska värden, inte minst yttrandefriheten. Yttrandefriheten är ett värde som ligger till grund för andra demokratiska värden. All samhällsförändring till det bättre börjar med att människor får påpeka brister i samhällsbygget och argumentera för sina förslag på vad man bör göra åt dem.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Axel W. Karlsson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Parsifal

  Efter att läst denna krönika, referatet från Publicistklubben och tagit del rapporteringen kring Nya Tiders deltagande i Bokmässan så blir det alltmer tydligt att vänstern och deras allierade är på väg mot ett intellektuellt och moraliskt sammanbrott. De klarar inte av att argumentera och svävar på målet om vi ska ha yttrandefrihet eller inte. Halmdockorna har staplats på hög, liksom lögnerna och desinformationen. Svårt att peka ut vad som har varit bottennoteringen, konkurrensen är ju mördande, men personligen tycker jag nog att Gunnar Ardelius är en stark kandidat. Hans långdans med tejpad mun tillsammans med andra medlemmar i Författarförbundet är något av det mest patetiska jag någonsin skådat. Livs levande halmgubbar och halmgummor ledda i dans av en charlatan utan verklighetsförankring!

 • hi hi

  Svenska kyrkan är fullkomligt livrädd när Islam breder ut sig i Sverige.

  Kyrkan är så pass rädda att dom gör allt dom kan för att gå Islam till mötes (på islams vilkor naturligtvis)

  Svenska kyrkan hoppas bli kompisar med Islam , och detta av ren rädsla.

  Lycka till.

Biståndsmyndigheten Sida slipper Botkyrka-flytt

INRIKESDet blir ingen flytt av biståndsmyndigheten Sida från välbärgade Östermalm i Stockholms innerstad till mångkulturella Botkyrka söder om Stockholm. Det uppger bland annat Fastighetstidningen. Skälet sägs officiellt vara brist på ändamålsenliga lokaler, men Nya Tider kan även avslöja att en annan orsak sannolikt är viktigare, nämligen att en enkät från början av 2019 visade att myndigheten riskerade att förlora var fjärde anställd om flytten blev av.

Jag saknar mitt gamla Sverige

KRÖNIKA

Utan kulturarbetare är högern chanslös

OPINION: KARL MIKAEL LARSONSvenska staten strör hundratals miljoner över kulturbranschen. Flera gånger varje år. Bara för att rätt kultur ska produceras, publiceras och iscensättas. Ingen bransch är lika politiserad. Veckans debattör Karl Mikael Larson (fd Fredrik) synar kulturbranschen.

Spengler i sidobelysning

KULTURVi känner alla till Oswald Spenglers storverk, Västerlandets undergång (1918-1922). En tegelsten som skisserar den historiska utvecklingen i hela världen utifrån vissa synvinklar, såsom att kulturerna utvecklas och fulländas separat. Någon övergripande ”civilisationens frammarsch” anses inte finnas. Och vår del av världen, Västvärlden eller den faustiska kulturen, tecknas såsom att den uppstått på medeltiden, blomstrat under barocken och nu går mot sitt slut. Visionen kan kritiseras på många punkter men Spengler har förvisso stilen att framställa allt detta medryckande. Och då kan man fråga sig: vilka tänkare påverkade honom i den vision han hade?

Skuggan Stefan Löfven

KRÖNIKATrots att jag i min kommande bok Sverige 2084 kan visa på ett antal mycket tveksamma ageranden av en ung Tage Erlander skulle jag vilja kalla honom Sveriges siste landsfader. Den finaste titel en svensk kan få. Den ende som i dag kommer i närheten är väl vår kung, monarken som Stefan Löfven vill avsätta.

Knäböj inte för någon!

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Hemmet på frammarsch

KULTUR OCH TRADITIONTänk att hemmet har blivit en så viktig plats i dessa coronatider. Vill man göra nytta för sina medmänniskor ska man stanna hemma. Det är länge sedan hemmet betydde så här mycket som det gör just nu. När man inte kan eller får bjuda hem släktingar och vänner drabbas de flesta människor av någon slags uppvaknande och börjar se på sitt hem med nya ögon.

Finns det numera en svensk intelligentia?

ANALYSFörr fanns en bildad klass, men Sverige gjorde sig medvetet av med den. Vad utgör då den ”intelligentia” vi har i dag, den som Karl-Olov Arnstberg nämner i sin debattartikel i Nya Tider v. 23/2020? Sophie Kielbowska redogör för hur det gick till när Sverige förlorade sin bildning och vad som blev resultatet.

Gå till arkivet

Send this to a friend