Skip to Content

Hjälper en fattig minoritet. Leigh och Marius Du Preez arbetar tillsammans med hjälporganisationen South Africa Family Relief Project för att hjälpa de mest utsatta i Sydafrika. Nyligen köpte de mark för att kunna bygga hus och rehabilitera offer för farmattacker och andra familjer i behov av tillfällig hjälp. Foto: Nya Tider
SYDAFRIKA

Leigh och Marius bygger för att hjälpa de mest utsatta

I Sydafrika bor hundratusentals fattiga vita i slumläger under usla förhållanden. Sedan 1994 har över 4 000 vita farmare mördats, och de som överlever attackerna har ibland svårt att gå vidare och vissa hamnar snabbt på gatan. Hjälparbetaren Leigh och hennes make Marius har vigt sina liv åt att hjälpa de mest utsatta, och har precis lyckats köpa ett stycke mark där man planerar att upprätta boenden för offer, så att de kan rehabilitera sig. Nya Tider träffade paret på deras nya ägor.

Publicerad: 5 mars, 2017, 05:09

  • Svenska

Läs även

Leigh Oxley Du Preez och hennes make Marius gjorde det som många hjälparbetare pratar om, men som få har modet att göra. De lämnade sitt bekväma hem i staden Pretoria, magasinerade sina tillhörigheter och flyttade ut på ett fält där de byggde en liten stuga i trä. Leigh och hennes make är drivande personer i hjälporganisationen South Africa Family Relief Project, och genom organisationen lyckades man samla ihop tillräckligt med pengar för att köpa ett stycke mark ett par mil utanför storstaden Pretoria i norra Sydafrika. Målet är att bygga tio hus och låta offer för farmattacker och personer som av olika anledningar halkat efter i livet få återhämta sig och rehabiliteras in i samhället igen.

Leigh engagerar sig för afrikanderna, det vill säga den vita minoriteten som pratar afrikaans och som bott i Sydafrika längre än de svarta stammarna som senare invandrade norrifrån. I dag är det många vita som bor i slumläger eftersom de diskrimineras från offentliga tjänster som är öronmärkta åt svarta.
Sedan 1994 har över 4 000 afrikandiska farmare mist livet i rasistiska attacker, fler än i det ökända Zimbabwe. Många afrikander ser inte någon framtid i Sydafrika längre och har flytt landet.

– Det är inte sällan som attackerna bara handlar om att åsamka så mycket skada som möjligt. Timmar av tortyr, våldtäkter på kvinnorna i familjen och i slutändan får förövarna bara med sig en mobiltelefon. Vi attackeras för att vi är vita, helt enkelt, och det hetsas på av staten, säger Leigh.

Börjar från grunden. Leigh och Marius planerar att kunna ta in tio utsatta familjer i taget, och kommer snart att så frön och skaffa djur för att göra dem så självförsörjande som möjligt. Foto: Nya Tider

 

Värmen utanför den lilla stugan är tryckande. När vi besöker Leigh och hennes make har de precis spenderat sin första vecka på de nya ägorna, och det finns ingen luftkonditionering inomhus. Termometern letar sig upp mot 36 grader, men det är en relativt sval dag, får vi veta. Igår var det värre, säger Marius, och drar upp tröjan – solen har bränt honom ordentligt när han arbetade utomhus.

– Vi börjar verkligen från grunden, skrattar Leigh.

Det finns en brunn på gården som hämtar upp svalt grundvatten från 152 meters djup, men den är 200 meter från huset. Paret ser fram emot när man har skaffat en vattentank så att vattnet kan ledas ända fram till huset. Vattnet ska även ledas bort till det gemensamma duschutrymmet, som ett företag har skänkt.

Leigh berättar att det finns många familjer därute som har råkat illa ut och som behöver hjälp för att komma på fötter igen. Det kan handla om den familj som Nya Tider tidigare rapporterat om där maken blivit förlamad i en farmattack och som har svårt att försörja sin hustru och deras barn, eller en familj där den ena mist jobbet på grund av diskriminering, halkat efter med hyran och mist sitt hem. Leigh vill ta in ett par barnfamiljer i taget, och erbjuda dem ett hyresfritt år. Maten ska de få gratis, men de ska arbeta med diverse sysslor på farmen. Odla grödor, sköta om getterna och kaninerna, kanske bygga hus om de har kunskaperna.

– Vi är målmedvetna och vet vad som behövs här. Vi söker just nu tillstånd för att bygga hus här på marken. Vi kommer att se till att husen håller en hög standard, vi vill inte att detta ska bli ett nytt och misskött slumläger. Det ska vara prydligt, ordnat och rejält. Här ska familjer lära sig att flitigt arbete lönar sig.

Den afrikanska naturen är inte nådig. Leigh berättar att de häromdagen skulle röja upp bland buskar och gräs på farmen när en av arbetarna blev biten av en av landets giftigaste ormar. Arbetaren dog efter några timmar på sjukhus.

– Jag grät, det gjorde jag. Det är inte alltid lätt här, men vi ger inte upp. När inte staten gör något för att hjälpa till så måste vi rycka in och ta hand om våra egna.

 

Hur du hjälper: Swisha en summa till 123 037 97 35, ange “Leigh” i meddelandet. Alternativt: Sätt in en summa på BG 108-0357, ange “Leigh” i meddeandet.

Sanna Hill

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • latmask

    Här har vi alltså tänkbara flyktingar som bör få hjälp med att lämna Sydafrika. De kanske kan integreras någon stans i Europa…. om det inte redan är fullt, förstås.

  • Dacke

    Det finns uppgifter på att det är betydligt fler vita som mördats i Sydafrika https://www.nordfront.se/det-vita-folkmordet-sydafrika.smr även om vissa uppgifter bör tas med en nypa salt.

Covid-19 dödar fler män än kvinnor

HÄLSAForskare kan inte säga säkert varför coronapandemin gör skillnad på kön, men det beror sannolikt på biologi, livsstil och beteende.

Smittskyddsläkaren till Nya Tider: ”Nu gäller det rädde sig den som kan”

INRIKESNya Tider har talat med två läkare som har lång erfarenhet av svensk sjukvård och som båda är kritiska till svenska myndigheters hantering av coronaviruset och smittspridningen. Sten Forsman, som har arbetat som både allmänläkare och forskningschef, menar att Sveriges beredskap inför en epidemi är katastrofal. Jan Stillström, som har arbetat med smittskydd och som upphandlingskonsult för Stockholms län, uppmanar landets alla äldre att helt hålla sig hemma och i möjligaste mån undvika all kontakt med and­ra personer, som kan bära smittan utan att visa symptom.

Salvini om EU: ”Ett näste för ormar och sjakaler – vid behov säger vi adjö”

UTRIKESSprickan mellan Italien och EU växer. Italien får ingen hjälp, trots över 11 000 döda i coronaepidemin. I stället bötfällde EU-domstolen landet med över 7,5 miljoner euro mitt under pågående coronakris för att landet givit subventioner till hotellnäringen på Sardinien för 20 år sedan. Nu har konflikten förvärrats ytterligare sedan Italiens förslag om coronaobligationer avvisats. Nationalistledaren Matteo Salvini kallar EU ”ett näste för ormar och sjakaler” och hotar med att Italien kan komma att lämna unionen.

I USA har coronaviruset nu skördat fler dödsoffer än 9/11

USADen 1 april passerade USA 200 000 coronasmittade, vilket gör landet till det mest drabbade i världen. Den 30 mars passerade dödstalet 2 996, vilket är antalet döda i terrorattacken den 11 september 2001. Militären ställer upp fältsjukhus och i New York har ett sjukhusskepp från den amerikanska flottan placerats för att avlasta stadens sjukhus. Samtidigt har frivilliga börjat sy skyddsmasker, då sådana inte har levererats i den omfattning som krävs.

Huawei varnar för att Kina kommer att slå tillbaka mot nya amerikanska restriktioner

UTRIKESHuawei varnade på tisdagen den 31 mars för att 2020 skulle bli deras svåraste år hittills på grund av de amerikanska handelsrestriktionerna och förutspådde att den kinesiska regeringen skulle slå tillbaka mot USA.

Vårens ankomst – bokstavligt talat ett ljus i mörkret

HEMMAGlad såsom fågeln i morgonstunden helsar jag våren i friska naturn, lärkan mig ropar och trasten i lunden, ärlan på åkern och orren i fur’n. Se hur de silfrade bäckarna små, hoppa och slå, hoppa och slå vänliga armar kring tufvor och stenar, se hur det spritter i buskar och grenar af lif och af dans, af lif och af dans i den herrliga vårsolens glans! – Vårsång, av Herman Sätherberg

Knivattack i franska staden Romans-sur-Isère: Minst två döda, två gripna

UTRIKESEn ”papperslös” man från Sudan knivhögg flera personer i centrum av staden Romans-sur-Isère i regionen Drôme på lördagsmorgonen. För tillfället ligger dödssiffran på är två personer.

Alternative für Deutschland kräver ett slut på sanktionerna mot Ryssland på grund av coronakrisen

UTRIKESAfD har gjort ett utspel om att inte förlänga sanktionerna mot Ryssland ytterligare på grund av den svåra ekonomiska situationen som orsakats av coronakrisen. Tyskland bör motsätta sig en förlängning av sanktionerna vid det kommande mötet mellan Europeiska unionens stats- och regeringschefer.

Gå till arkivet

Send this to a friend