Skip to Content

Aftonbladet den 26 oktober.
UTRIKES

Lögnpropaganda: Här påstår Aftonbladet att Trump förespråkar kärnvapenkrig

Den öppna propaganda som amerikanska massmedier bedriver mot Trump är mer obalanserad än i något tidigare presidentval – och svenska massmedier hakar på istället för att ifrågasätta. Bland annat har man använt lösryckta uttalanden för att utmåla Trump som någon som kan utlösa ett kärnvapenkrig.

Publicerad: 1 november, 2016, 18:06

 • Svenska

Läs även

Att ta en reklamfilm från anonyma politiska motståndare och blåsa upp den till en ”nyhet” är ett av flera lågvattenmärken i svenska mediers bevakning av presidentvalen. Den 26 oktober lyfter Aftonbladet fram en Trump-fientlig reklamfilm som en ”varning” för att det kommer att vara farligt med Trumps ”finger på avtryckaren” för USA:s kärnvapenarsenal.

Reklamfilmen innehåller en sekvens från en intervju med Trump där en aggressiv programledare säger att ”ingen vill höra” en amerikansk presidentkandidat tala om att kanske använda kärnvapen. Trump svarar: ”Så varför tillverkar vi dem då?” Lyssnar man på vad Trump sade i både detta och flera andra sammanhang så är det tydligt att han pratar om avskräcknings- och förhandlingsfaktorn – varför tillverka kärnvapen och sedan lova dyrt och heligt att inte använda dem? Propagandister i massmedia och renodlade politiska PR-makare har försökt få det till att han menar att kärnvapen är till för att användas, trots att han upprepade gånger dementerat den tolkningen av hans ord och sagt att han ”vore den siste” att använda kärnvapen.

”VI KOM, VI SÅG, HAN DOG”, sade en hånskrattande Hillary Clinton då hon pratade med en journalist på CBS efter att ha fått veta att den libyske presidenten Moammar Gadaffi blivit mördad på ett utstuderat sadistiskt sätt av väststödda rebeller. Inte ett enda större massmedium i Sverige rapporterade om uttalandet. Istället har man hållit fram då Donald Trump vid ett tillfälle sade om en aggressiv motdemonstrant att han hade lust att ”slå honom på käften” för att låta påskina att han skulle kunna använda kärnvapen ifall han blir arg. Foto: Stillbild CBSNEWS

”VI KOM, VI SÅG, HAN DOG”, sade en hånskrattande Hillary Clinton då hon pratade med en journalist på CBS efter att ha fått veta att den libyske presidenten Moammar Gadaffi blivit mördad på ett utstuderat sadistiskt sätt av väststödda rebeller. Inte ett enda större massmedium i Sverige rapporterade om uttalandet. Istället har man hållit fram då Donald Trump vid ett tillfälle sade om en aggressiv motdemonstrant att han hade lust att ”slå honom på käften” för att låta påskina att han skulle kunna använda kärnvapen ifall han blir arg. Foto: Stillbild CBSNEWS

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Om alla som besöker Nya Tider denna månad stödde verksamheten med 10 kronor skulle vi kunna ge ut en dagstidning. Swisha till 123 037 97 35.

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Det är nu en vecka före valet som den stora propagandamaskinen startar emot Trump. Fler och fler länder sluter upp bakom Trump då risken för ett storkrig lätt kan startas av den maktfullkomliga finansvärlden som satsat miljarder på Hillary Clinton som USA,s nästa president. Dessa ser en “fara” i att Trump kommer överens med Putin (BRIKS) och ingår ett gemensamt ekonomiskt samarbete där infrastruktur och utvecklingsarbete i tredje världen står högst på agendan. För oligarkerna är det här en nagel i ögat då deras målsättning är tvärtom att till varje pris se till att fattigdomen i världen kvarstår.Trump ansluter sig troligen till BRIKS-länderna som numer består av ett 40-50 tal länder som tillsammans utgör halva jordens befolkning. Oligarkerna vet att deras inflytande i världspolitiken minskar och förlorar sin kraft och blir plötslig gammal och tandlös. En epok går i graven och en ny ljusare framtid stundar framför allt för dagens fattiga.

 • Parsifal

  Aftonbladet har varit på dekis i femtio års tid och inte blir det bättre med åren. Tvärsom!

 • Peter Johansson

  Det hela är ganska enkelt egentligen. Om etablissemanget och dess media säger en sak så är det bara att tänka tvärtom så får man rätt analys och inställning. Invandring, Ryssland och Trump om dessa talar media för (invandringen) samt emot (Ryssland och Trump). Då de flesta förstår att etablerad media ljuger så är det bara att vända på steken. Invandring (massinvandring, främst från MENA) är inte bra för Sverige och Ryssland samt Trump är inte så dåliga som de framställs i etablerad media utan troligen tvärtom. En väldigt förenklad “analys” av mig men på dessa tre punkter (invandring, Ryssland och Trump) stämmer det.

 • hi hi

  Vi i sverige kan ändå inte rösta – ändå ljuger aftonbladet …

  Vad är det frågan om ??

Turkiet skickar IS-terrorister till Europa

UTRIKESTurkiet har bekräftat att de påbörjat de utannonserade deportationerna av IS-terrorister som suttit i turkiskt förvar. En amerikansk medborgare har redan deporterats och senare i veckan kommer sju tyska medborgare att deporteras. Det är oklart hur många av de cirka 1 500 IS-terroristerna som kommer att skickas till Sverige.

Succé i spanska valet för nationalistiska Vox – blir tredje största parti

UTRIKESDet nationalistiska högerpartiet Vox får omkring 15 procent av rösterna och fördubblar antalet mandat i parlamentet. I västerländsk systemmedia var besvikelsen stor när resultatet stod klart. ”Visst är det så att högerextrema Vox är den stora vinnaren” konstaterade en upprörd Johanna Frändén i Aftonbladets sändning.

Alternativ för Tyskland mer än fördubblades i Thüringen

UTRIKESDen 27 oktober fick delstaten Thüringen, på gränsen till Tjeckien, välja sitt lokala parlament. Flest röster fick vänsterpartiet Linke, 31 procent. Alternativ för Tyskland mer än fördubblade sitt röstetal från 10 procent till 23 procent och blir näst störst i delstatsparlamentet. För såväl kristdemokratiska CDU som socialdemokratiska SPD blev valet en katastrof. Båda förlorade ungefär en tredjedel av sina väljare. Nu pågår koalitionsförhandlingar.

Svenska dagen viktig finländsk högtidsdag som Svenska Akademien negligerar

UTRIKESDen 6 november högtidlighålls som svenska språkets högtidsdag i Finland och är i övrigt en viktig flaggdag. Men Svenska Akademien i Stockholm förefaller likgiltiga – istället är de engagerade i projektet intensivsvenska för nyanlända från tredje världen.

IS uppmanar muslimer att anlägga skogsbränder

UTRIKESDen islamistiska terrororganisationen Islamiska Staten uppmanar muslimer i västvärlden att anlägga skogsbränder för att på så vis skapa stora ekonomiska och ekologiska förluster. Samtidigt ser vi en ökad mängd skogsbränder i Sverige, något som i massmedierna sammankopplas med klimatförändringar, men som MSB menar oftast är anlagda bränder.

”Han vill tvinga mig att sälja min själ” – Essi, 79, stämd av Tomas ”Näthatsgranskaren” Åberg

INRIKESTomas Åberg, frontfigur för den hårt kritiserade angivargruppen Näthatsgranskaren, har gjort en affärsverksamhet av att stämma äldre kvinnor som delat information om honom på nätet. I åtminstone ett fall har han dock erbjudit en ”utväg”. Nya Tider har intervjuat Essi Gerrby, som erbjöds att slippa skadestånd mot att hon gick med på att förnedra sig i sociala medier och be Åberg om ursäkt.

Stöld och utförsel av kapitalvaror ett fortsatt allvarligt problem

ANALYSAktuell statistik visar dystra siffror över brottsligheten i Sverige. Stölderna av stora utombordsmotorer till båtar, dyra bilar, jordbruks- och entreprenadmaskiner och mycket annat ökar. Samtidigt klaras en allt mindre andel av stölderna upp. Utförseln av stulna varor sker mer eller mindre utan kontroll och politikerna vågar inte ta i problemen. Både Tullen och Polisen står maktlösa. Samtidigt duckar BRÅ för beräkningar av samhällets kostnader för kriminaliteten.

Debatt: Assange i rätten

UTRIKESDen 21 oktober hölls en domstolsförhandling i Westminster Magistrates Court inför en senare huvudförhandling för att få Julian Assange utlämnad till USA. Craig Murray, tidigare brittisk ambassadör i Uzbekistan och nu människorättskämpe, skriver om den farsartade domstolsförhandling han närvarade på när hans vän Julian Assange utsattes för den starka statens maktuppvisning. Artikeln är en översättning av den ursprungliga artikeln ”Assange in Court”.

Gå till arkivet

Send this to a friend