Skip to Content

KULTUR

Mäktig musik på Nalens nordiska minifestival

En tematisk minifestival hölls mellan den 26 och den 28 november på det anrika musikpalatset Nalen i Stockholm. Det var skivbolaget Nordvis, Wardruna och arrangören Tänk På Döden som stod bakom eventet. Besökarna fick uppleva liveframträdanden från fyra olika konstellationer, och en personlig akustisk spelning av Wardrunas frontman Einar Selvik. Försäljning av nyproducerat nordiskt konsthantverk fanns även på plats.

Publicerad: 15 december, 2016, 19:52

  • Svenska

Läs även

Kön var lång till Nalens dörrar på fredagen då minifestivalen med norska Wardruna som huvudnamn inleddes. Synthare, metalfans, folk i lajvutstyrsel, äldre kulturmänniskor och en del lite prydligare ungdomar hade dragits till konsertevenemanget. Det är inte särskilt ofta man ser en sådan spridning i populärkulturella sammanhang, vare sig i fråga om ålder eller inriktning.

Väl inne möttes man av ett långt bord där tröjor, affischer och även konsthantverk fanns till försäljning – smycken av sten, ben och trä och små väskor i läder. Ofta var de dekorerade med enskilda runor eller kombinationer, och konstnärerna som både var från Norge och Sverige fanns på plats att samtala med. Det som låg på hantverksbordet var vackra fragment av vår forntid, och det passade ju bra eftersom kvällen gick i den skandinaviska kulturens tecken.

Extra tydligt blev då vad ordet kultur springer ur – det latinska ordet för ”odling”. Rätt roligt är att odling sedan, är ett ord som tros komma från det gamla begreppet Odal, som även det är en runsymbol.

Forndom – natur­mystiskt och ursvenskt

Fredagskvällen inleddes med bandet Forndom, som egentligen främst består av artisten L. Swärd. Den filmiska musiken är född ur mystiken i Södermanlands landskap, vilket är något som Swärd även skildrar i sina många stämningsfulla fotografier på Forndoms blogg.

Vid framträdandet på Nalens stora scen bestod Forndom av tre personer. Swärd, som sjöng och trakterade fela, flankerades av två slagverkare – den ene med en större handtrumma och den andre som höll takten med pinnar på bland annat björkträ. I grunden fanns ett förinspelat melodiskt ornament, ofta med en enda baston som botten.

En sällsam intensitet spred sig i lokalen och allas ögon var riktade på scenen. Där reste sig något som liknade en totempåle av trä föreställande Odin bakom musikerna, vilka själva var klädda i ganska enkla grå särkar. Swärd sjöng om vandringar till stilla platser i skogen och om sökandet efter kulturens källor i naturen.

Framträdandet var övertygande och suggestivt, inte bara med tanke på att det var Forndoms första livespelning någonsin.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

tom.andersson@nyatider.nu

Löfven: ”Svenska kyrkans präster måste viga homosexuella”

SVENSKA KYRKANSvenska kyrkans präster ska tvingas till att viga homosexuella par och Socialdemokraterna kommer inte släppa makten om kyrkan – i alla fall om Socialdemokraterna får fortsätta bestämma efter höstens kyrkoval. Det är några av de besked statsminister Stefan Löfven ger i en intervju med Kyrkans Tidning. Nu hävdar dock statsvetare att Löfven är okunnig om skillnaden mellan präster och statliga ämbetsutövare.

Illegala röstade i USA i högre omfattning än tidigare känt

USAAntalet illegala invandrare som har röstat i tidigare amerikanska val är mycket högre än i tidigare beräkningar, visar en ny studie. Så många som 5,7 miljoner illegala kan ha röstat i valet 2008, som gjorde Barack Obama till USA:s president.

Bilderbergmötet 2017: Ljusskygg agenda sedan 1954

Bilderbergarna vill i dag gärna ge sken av att gruppen är helt oförarglig och att de inte har något att dölja. I ett halvt århundrade var emellertid Bilderberggruppen så hemlig att inte ens erfarna samhällsbevakare kände till dess existens.

Bilderbergmötet 2017: Globalisterna slår tillbaka?

REPORTAGEEtt antal av världens mäktigaste finansmän samlades den 1-4 juni bakom stängda dörrar tillsammans med politiker och andra makthavare från hela Västvärlden för att diskutera världsutvecklingen – och enligt kritiker, staka ut kursen för densamma. Som vanligt lade de stora massmedierna locket på, som de gjort sedan 1954. Det 65:e Bilderbergmötet hölls på ett lyxhotell bara några kilometer från Vita huset, där ett av ämnena för årets diskussioner sitter på presidentposten.

”Hur många terrorattacker har ni haft i London?”

EUEn polsk parlamentsledamot från det regerande partiet Lag och rättvisa såg till att upplysa sin värd i BBC om det hot öppna gränser innebär.

Globalisterna mot folket

KRÖNIKA

Dans kring majstången och sju sorters blommor

UTRIKES”Små grodorna, små grodorna, är lustiga att se.” Många svenskar har någon gång i livet deltagit i denna traditionsenliga danslek kring en majstång klädd i gröna björklöv på midsommarafton som infaller mellan 20-26 juni – i år den 24:e. Midsommarfirandet är vid sidan av julen den viktigaste högtiden i Sverige och är en hyllning till sommaren, ljuset och växtligheten. Midsommarnatten troddes vara en av de mest magiska.

USA nobbar klimatåtagande

UTRIKESDen 1 juni meddelade president Donald Trump att USA inte längre kommer att stå bakom den frivilliga överenskommelse om klimatpolitik som i svensk media felaktigt kallas Parisavtalet. Det handlar inte om ett formellt avtal utan om en överenskommelse som man kan lämna när som helst genom att inte uppfylla de överenskomna åtagandena.

Gå till arkivet