Skip to Content

Angela Merkel återvaldes till partiledare för CDU och kandiderar därmed återigen till Tysklands förbundskansler. I sitt tal sade hon bland annat ”Kärleken till vårt land leder oss”. Foto: Laurence Chaperon/CDU
TYSKLAND

Merkel tänker kandidera till förbundskansler igen

Trots omfattande kritik tänker Tysklands förbundskansler Angela Merkel ställa upp till omval vid förbundsdagsvalet i september 2017. Det stod klart när de tyska konservativa kristdemokraternas båda partier CDU och CSU höll partikonferens i storstaden Essen den 6 och 7 december. Angela Merkel omvaldes för nionde gången till partiordförande, vilket gör henne till partiernas kanslerkandidat. I sitt linjetal lovade Merkel att inga fler migrantvågor skall släppas in, burka skall förbjudas och skatterna hållas låga. Merkel led ett bakslag då partiets majoritet avvisar dubbelt medborgarskap.

Publicerad: 15 december, 2016, 14:16

  • Svenska

Vid tidigare val har Merkel valts med över 90 procent av delegaternas röster, i år fick hon 89,6 procent vilket en del anser vara en försvagning. Merkel har fått utstå stark kritik för att ha lockat miljoner migranter till Europa under 2015, men som flera medlemmar hävdade:
– Det kommer att bli svårt att vinna valet med Merkel, utan Merkel är det omöjligt.

Utmanaren Alternativ för Tyskland (AfD) ligger stabilt på cirka 14 procent i opinionsundersökningarna, vid förra valet 2013 fick CDU/CSU 41,5 procent. CDU:s nuvarande koalitionspartner, socialdemokratiska SPD, går fram med ett eget program och vill ha högre skatter för att avhjälpa sociala problem.

Ett argument är att man inte kan stödja migranter med stora belopp och samtidigt försumma tyska medborgare som lever under miserabla förhållanden, till exempel fattigpensionärer och de som har undermåliga bostäder – något denna regering kritiserats för.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Axel W. Karlsson

axel.karlsson@nyatider.nu

Bilderbergmötet 2017: Ljusskygg agenda sedan 1954

Bilderbergarna vill i dag gärna ge sken av att gruppen är helt oförarglig och att de inte har något att dölja. I ett halvt århundrade var emellertid Bilderberggruppen så hemlig att inte ens erfarna samhällsbevakare kände till dess existens.

Bilderbergmötet 2017: Globalisterna slår tillbaka?

REPORTAGEEtt antal av världens mäktigaste finansmän samlades den 1-4 juni bakom stängda dörrar tillsammans med politiker och andra makthavare från hela Västvärlden för att diskutera världsutvecklingen – och enligt kritiker, staka ut kursen för densamma. Som vanligt lade de stora massmedierna locket på, som de gjort sedan 1954. Det 65:e Bilderbergmötet hölls på ett lyxhotell bara några kilometer från Vita huset, där ett av ämnena för årets diskussioner sitter på presidentposten.

”Hur många terrorattacker har ni haft i London?”

EUEn polsk parlamentsledamot från det regerande partiet Lag och rättvisa såg till att upplysa sin värd i BBC om det hot öppna gränser innebär.

Globalisterna mot folket

KRÖNIKA

Dans kring majstången och sju sorters blommor

UTRIKES”Små grodorna, små grodorna, är lustiga att se.” Många svenskar har någon gång i livet deltagit i denna traditionsenliga danslek kring en majstång klädd i gröna björklöv på midsommarafton som infaller mellan 20-26 juni – i år den 24:e. Midsommarfirandet är vid sidan av julen den viktigaste högtiden i Sverige och är en hyllning till sommaren, ljuset och växtligheten. Midsommarnatten troddes vara en av de mest magiska.

USA nobbar klimatåtagande

UTRIKESDen 1 juni meddelade president Donald Trump att USA inte längre kommer att stå bakom den frivilliga överenskommelse om klimatpolitik som i svensk media felaktigt kallas Parisavtalet. Det handlar inte om ett formellt avtal utan om en överenskommelse som man kan lämna när som helst genom att inte uppfylla de överenskomna åtagandena.

Framtidens kultur är till höger

OPINION: JOHN OCH LILOU DÜBECK

USA-hegemonins ”chefsarkitekt” död

UTRIKES

Gå till arkivet