Skip to Content

Foto: Wikipedia.
MEDIA

New York Times erkänner partisk rapportering

Publicerad: 29 november, 2016, 19:50

  • Svenska

MEDIA Den 13 november publicerade den liberala dagstidningen New York Times ett öppet brev till läsarna, författat av chefredaktör Arthur Sulzberger Jr, med anledning av det amerikanska valet. I det verkar man erkänna att man rapporterat oärligt till Hillary Clintons favör:

”När vi reflekterar över det historiska resultatet, och de månader av rapportering och opinionsundersökningar som föregick det, strävar vi efter att återigen ägna oss åt Times grundläggande uppdrag. Det är att rapportera om Amerika och världen ärligt och utan fruktan eller favorisering, att alltid sträva efter att förstå och skildra alla politiska perspektiv och livserfarenheter i de berättelser vi ger er.”

Donald Trump själv tolkade New York Times brev till läsarna som ett erkännande och skrev samma dag på Twitter:
”New York Times skickade ett brev till sina prenumeranter där de bad om ursäkt för sin dåliga rapportering om mig. Jag undrar om det kommer att förändras – tvivlar på det?”
Texten handlar i övrigt nästan uteslutande om hur god tidningens journalistik är och att den är beroende av sina läsare.

New York Times är USA:s näst största tidning, efter The Wall Street Journal, sett till pappersupplagan. Vissa perioder under årets presidentvalskampanj bedömde New York Times att sannolikheten för Hillary Clintons valseger var över 90 procent, en siffra som låg på 85 procent vid valdagen. Steven Cheung, talesperson för Trump, kommenterade denna felbedömning:

– Säger inte det en hel del om rapporteringen? Man gjorde inte bara Donald Trump en otjänst, utan det var också en otjänst mot väljarna som sökte pålitlig rapportering, vilket de uppenbarligen inte fick inför valet.
I den mer konservativa New York Post skriver krönikören Michael Goodwin att konkurrenten uppenbarligen befarar ett ras i förtroende och ekonomiska konsekvenser av det ensidiga stödet för Hillary Clinton, och därför mellan raderna ber om ursäkt. Han menar att om de verkligen hade rapporterat neutralt om båda kandidaterna, skulle de inte behöva ”återgå” till saklig nyhetsförmedling:

”Eftersom de demoniserade Trump från början till slut, kunde de själva inte inse att han var något på spåren. Och eftersom tidningen hade bestämt att Trumps anhängare var en hop rasistiska lantisar och homofober, hade de ingen aning om vad som pågick bland de amerikaner som valde den nye presidenten.”

redaktion@nyatider.nu

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Löfven: ”Svenska kyrkans präster måste viga homosexuella”

SVENSKA KYRKANSvenska kyrkans präster ska tvingas till att viga homosexuella par och Socialdemokraterna kommer inte släppa makten om kyrkan – i alla fall om Socialdemokraterna får fortsätta bestämma efter höstens kyrkoval. Det är några av de besked statsminister Stefan Löfven ger i en intervju med Kyrkans Tidning. Nu hävdar dock statsvetare att Löfven är okunnig om skillnaden mellan präster och statliga ämbetsutövare.

Illegala röstade i USA i högre omfattning än tidigare känt

USAAntalet illegala invandrare som har röstat i tidigare amerikanska val är mycket högre än i tidigare beräkningar, visar en ny studie. Så många som 5,7 miljoner illegala kan ha röstat i valet 2008, som gjorde Barack Obama till USA:s president.

Bilderbergmötet 2017: Ljusskygg agenda sedan 1954

Bilderbergarna vill i dag gärna ge sken av att gruppen är helt oförarglig och att de inte har något att dölja. I ett halvt århundrade var emellertid Bilderberggruppen så hemlig att inte ens erfarna samhällsbevakare kände till dess existens.

Bilderbergmötet 2017: Globalisterna slår tillbaka?

REPORTAGEEtt antal av världens mäktigaste finansmän samlades den 1-4 juni bakom stängda dörrar tillsammans med politiker och andra makthavare från hela Västvärlden för att diskutera världsutvecklingen – och enligt kritiker, staka ut kursen för densamma. Som vanligt lade de stora massmedierna locket på, som de gjort sedan 1954. Det 65:e Bilderbergmötet hölls på ett lyxhotell bara några kilometer från Vita huset, där ett av ämnena för årets diskussioner sitter på presidentposten.

”Hur många terrorattacker har ni haft i London?”

EUEn polsk parlamentsledamot från det regerande partiet Lag och rättvisa såg till att upplysa sin värd i BBC om det hot öppna gränser innebär.

Globalisterna mot folket

KRÖNIKA

Dans kring majstången och sju sorters blommor

UTRIKES”Små grodorna, små grodorna, är lustiga att se.” Många svenskar har någon gång i livet deltagit i denna traditionsenliga danslek kring en majstång klädd i gröna björklöv på midsommarafton som infaller mellan 20-26 juni – i år den 24:e. Midsommarfirandet är vid sidan av julen den viktigaste högtiden i Sverige och är en hyllning till sommaren, ljuset och växtligheten. Midsommarnatten troddes vara en av de mest magiska.

USA nobbar klimatåtagande

UTRIKESDen 1 juni meddelade president Donald Trump att USA inte längre kommer att stå bakom den frivilliga överenskommelse om klimatpolitik som i svensk media felaktigt kallas Parisavtalet. Det handlar inte om ett formellt avtal utan om en överenskommelse som man kan lämna när som helst genom att inte uppfylla de överenskomna åtagandena.

Gå till arkivet