Skip to Content

Foto: Wikipedia.
MEDIA

New York Times erkänner partisk rapportering

Publicerad: 29 november, 2016, 19:50

  • Svenska

MEDIA Den 13 november publicerade den liberala dagstidningen New York Times ett öppet brev till läsarna, författat av chefredaktör Arthur Sulzberger Jr, med anledning av det amerikanska valet. I det verkar man erkänna att man rapporterat oärligt till Hillary Clintons favör:

”När vi reflekterar över det historiska resultatet, och de månader av rapportering och opinionsundersökningar som föregick det, strävar vi efter att återigen ägna oss åt Times grundläggande uppdrag. Det är att rapportera om Amerika och världen ärligt och utan fruktan eller favorisering, att alltid sträva efter att förstå och skildra alla politiska perspektiv och livserfarenheter i de berättelser vi ger er.”

Donald Trump själv tolkade New York Times brev till läsarna som ett erkännande och skrev samma dag på Twitter:
”New York Times skickade ett brev till sina prenumeranter där de bad om ursäkt för sin dåliga rapportering om mig. Jag undrar om det kommer att förändras – tvivlar på det?”
Texten handlar i övrigt nästan uteslutande om hur god tidningens journalistik är och att den är beroende av sina läsare.

New York Times är USA:s näst största tidning, efter The Wall Street Journal, sett till pappersupplagan. Vissa perioder under årets presidentvalskampanj bedömde New York Times att sannolikheten för Hillary Clintons valseger var över 90 procent, en siffra som låg på 85 procent vid valdagen. Steven Cheung, talesperson för Trump, kommenterade denna felbedömning:

– Säger inte det en hel del om rapporteringen? Man gjorde inte bara Donald Trump en otjänst, utan det var också en otjänst mot väljarna som sökte pålitlig rapportering, vilket de uppenbarligen inte fick inför valet.
I den mer konservativa New York Post skriver krönikören Michael Goodwin att konkurrenten uppenbarligen befarar ett ras i förtroende och ekonomiska konsekvenser av det ensidiga stödet för Hillary Clinton, och därför mellan raderna ber om ursäkt. Han menar att om de verkligen hade rapporterat neutralt om båda kandidaterna, skulle de inte behöva ”återgå” till saklig nyhetsförmedling:

”Eftersom de demoniserade Trump från början till slut, kunde de själva inte inse att han var något på spåren. Och eftersom tidningen hade bestämt att Trumps anhängare var en hop rasistiska lantisar och homofober, hade de ingen aning om vad som pågick bland de amerikaner som valde den nye presidenten.”

redaktion@nyatider.nu

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Sverige köper Patriotrobotar

INRIKESFörsvarsmakten har nu meddelat vilket medeldistansluftvärnssystem som skall köpas in. Valet föll på det amerikanska Patriotsystemet, känt sedan första Gulfkriget. Beslutet får hård kritik från en rad debattörer och från Sverigedemokraterna som hellre ser att det fransk-italienska SAMP/T-systemet köps in, men med svensk målradar. En anledning till valet av Patriot sägs vara att knyta Sverige närmare till USA försvarspolitiskt.

Thomas Jackson har fått rätt om de apatiska barnen

INRIKESLäkaren Thomas Jackson har i över ett årtionde varit aktiv i debatten om ”apatiska flyktingbarn”. Han menade redan från början att det var föräldrarna som orsakade barnens tillstånd och att botemedlet var att separera dem från barnen. Metoden har i tysthet tagits upp av ett vårdhem i Skara ‒ med hundraprocentig framgång. Nu har Jackson stämt Aftonbladets ansvarige utgivare Jan Helin för förtal ‒ ett mål som han planerar att ta hela vägen till Europadomstolen om så krävs.

Lanko Aziz, 30, dömd till livstid för dubbelmord på kriminella

INRIKESMerhawi Aregai, 26, som beskrivs som ledare för det kriminella nätverket Lejonen, och hans vän Yonathan Hector Väänänen, sköts till döds i Kista i mars i år. De båda offren färdades tillsammans med Lanko Aziz i en bil när Lanko ska ha avlossat de dödande skotten från baksätet.

Chockutrensningar i Saudiarabien

UTRIKESKronprins Mohammed bin Salman har beordrat mängder av arresteringar och frysta konton i en historisk utrensning förklädd till korruptionsutredning. Biljonbelopp är på väg att konfiskeras. De drabbade är inflytelserika och förmögna prinsar, ministrar, mediebolagschefer och affärsmän i oljelandets toppskikt. De nu pågående utrensningarna kommer inte bara omvandla ökenmonarkin, utan förändra hela regionen och dess framtid. Att Saudiarabiens främsta allierade är USA och Israel gör att även världen kommer påverkas.

Kirstin Stanzel, Wienbaserad känd företagare. Foto: Privat

Krim: Lovande framtidsperspektiv

INTERVJU:Den Wienbaserade välkända företagaren Kirstin Stanzel ger i denna intervju sin syn på problemen och möjligheterna vad gäller de ekonomiska perspektiven mellan Europa och Ryssland.

Spionen George Blake hyllas i rysk tv. Stillbild: Rossija 24

Förrådde sina kollegor – uppvaktas av rysk säkerhetstjänst

Direktören för Rysslands utrikes underrättelsetjänst SVR, Sergej Naryshkin, uppvaktar dubbelspionen George Blake på dennes 95-årsdag.

Baskerna ger sig ut på gatorna i hällregn för att demonstrera mot Madrid

Över 50 000 människor protesterade i den spanska staden Bilbao, belägen i norra delen av Spanien, den 4 november. De ville visa sitt missnöje med Spaniens direktstyre över Katalonien. Baskien, som är en region i norra Spanien, har en egen separatiströrelse, ETA, som likt katalanerna kämpar för självständighet.

Vems är arvet?

INRIKESMånga äldre svenskar saknar nära anhörig och har inte skrivit något testamente. Vart går deras arv? Den egendom de arbetat ihop genom livet kan mycket väl gå till olika projekt för nyanlända, invandrarföreningar eller RFSL:s lobbyverksamhet.

Gå till arkivet