Boken Nötskalet lämnade nyss tryckpressarna.

Nötskalet: Saklig introduktion till invandringssituationen

I sin nya bok Nötskalet spinner professor Karl-Olov Arnstberg och journalisten Gunnar Sandelin vidare på sina succéböcker om invandring och mörkläggning. Nötskalet kan sägas både vara en introduktion till invandringsproblematiken inklusive en färsk redogörelse av förra årets migrantkris, samtidigt som den analyserar de historiska förutsättningarna för detta. En sådan förutsättning är den ”terapeutiska staten” som ska fostra medborgarna att tänka ”rätt”.

Gunnar Sandelin och Karl-Olov Arnstberg är välkända debattörer och tar sig an frågor som i olika avseenden berör invandringsproblematiken. Eftersom Sandelin är socionom och Arnstberg är professor i etnologi kan de dessutom hantera dessa frågor på ett mer professionellt sätt än de många tyckare och kändisar som också gärna uttalar sig. De har tidigare släppt böckerna Invandring och mörkläggning: saklig rapport från en förryckt tid (2014) och Invandring och mörkläggning II: Fördjupningar och förklaringar (2014). Nu är de aktuella med boken Nötskalet, i vilken de fortsätter att analysera invandringen och de konsekvenser invandringen har inneburit för det svenska samhället.

De både böckerna som behandlade invandringen och mörkläggningen utmärkte sig genom sin saklighet och genom att vara inriktade på att presentera hårda fakta snarare än åsikter och önsketänkande. Nötskalet är en fortsättning på detta tema. Denna bok är inte en politisk skrift, utan snarare en redogörelse över faktiska händelseförlopp. Sandelin och Arnstberg har mycket intressant att säga, inte bara om invandringen, utan också om det svenska samhället i sin helhet.

SONY DSC
Karl-Olov Arnstberg.

Ett av flera ämnen som diskuteras i boken handlar om den terapeutiska staten. Att förstå betydelsen av detta hur staten fungerar är en nyckel till att förstå den politiska korrektheten, likriktningen inom offentligheten och hur vänsterorienterade attityder har kunnat bli så dominerande i Sverige, menar författarna. Betydelsen av den terapeutiska staten är att staten tar på sig rollen att uppfostra medborgarna och få dem att ta till sig den officiellt sanktionerade värdegrunden. Statens funktionärer – lärare, socialarbetare, tjänstemän – tar på sig rollen av folkuppfostrare. Medborgare som uppvisar okänsliga attityder ska läras upp till ett bättre beteende.

Sandelin och Arnstberg skriver att detta började under Olof Palmes tid som statsminister och att det var under denna period som vår ”moraliska elit” började formeras. Man kan dock tillägga att redan 1941 skrev den amerikanske statsvetaren James Burnham en bok med titeln The Managerial Revolution, vilken på svenska fick titeln Direktörernas revolution. Revolutionen i fråga handlar inte om en sådan revolution som utkämpas med våld och vapen, tvärtom, den innebär att samhället byråkratiseras. En bättre titel hade varit ”Föreståndarnas revolution”.

En gång i tiden ägdes den politiska administrationen av en furste eller annan lokal ledare. I de mer progressivt lagda nationalstaterna fanns det ofta en kung som var statens självklare ledare. Den moderna staten har emellertid ingen sådan ledning. Den moderna staten förestås av politiker, byråkrater och andra funktionärer som helt enkelt administrerar den. Den terapeutiska staten är en fortsättning på den utveckling som Burnham beskrev redan på 1940-talet. Den politiska korrektheten blev en del av staten i och med att ett stort antal vänsterradikala personer rekryterades till att bli statsanställda. Det var under Palmes tid den terapeutiska stat som Arnstberg och Sandelin beskriver växte fram, men infrastrukturen fanns redan på plats.

gunnar_sandelin
Gunnar Sandelin.

Detta är ett angeläget ämne och författarna behandlar det utförligt i ett par intressanta kapitel. Denna mer historiskt inriktade del av boken utgör en inledning som längre fram utmynnar i mer aktuella ämnen, där det senaste årets migrantkris ingår. Ett faktum som är intressant att notera är att den sittande regeringen tvingades att införa ID-kontroller för att stoppa den stora migrantströmmen eftersom det inte var materiellt möjligt att bibehålla inflödet. Pengar kan man alltid låna och problemet låg inte i de direkta kostnaderna. Problemet låg snarare i att det saknades bostäder, socialarbetare, lärare och annan infrastruktur som man inte kan skaka fram i en handvändning.

En viktig förändring i diskussionen om invandringen är att det blivit allt mer sällsynt att invandringen försvaras med att den är lönsam. Till och med den tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt gick som bekant ut i sitt ökända öppna era hjärtan-tal och klargjorde att invandringen kommer att kräva uppoffringar. Däremot finns det grupper med ”sista dagars heliga” som framhärdar i att invandringen innebär en vinst för samhället. I boken diskuteras bland annat Sandviken-rapporten och rapporten som framställdes av den vänsterorienterade tankesmedjan Arena, i vilka hävdas att invandringen går med vinst. Båda rapporterna sågas tämligen grundligt. Vid en närmare granskning blir det uppenbart att – vilket är svagheten med kvantitativ metod – viktiga faktorer har uteslutits för att nå fram till ett önskat resultat.

Invandringen har alltid varit ett ideologiskt projekt. I och med att den har blivit mer eller mindre omöjlig att försvara ur ett ekonomiskt perspektiv kan man dock skönja en tendens att den ideologiska dimensionen blir viktigare.

Fredrik Reinfeldt sade det bäst: invandringen kostar – nu är det dags att öppna våra hjärtan. När det inte längre går att motivera invandringen ekonomiskt är det rimligt att förvänta sig att den ideologiska skolningen blir desto mer intensiv. Det öppnar för personlighetstyper av det slaget att skapa sig ett utrymme i debatten och författarna ger flera exempel på några sådana personer.

Jag rekommenderar denna bok till alla som är intresserade av att läsa en informativ redogörelse över historiska och aktuella skeenden som berör invandringen. Nötskalet är en utmärkt introduktion till svensk invandringspolitik. Den stora behållningen är emellertid att författarna inte begränsar sig till att skriva om invandringen som ett fristående ämne. Invandringen hänger samman med vår kulturhistoria, våra sociala strategier och hur vår politiska elit har fungerat under en längre tid. Det går inte att förstå invandringen utan att förstå Sverige och i Nötskalet sätts invandringen i sitt större sammanhang.

Köp Nötskalet från AlternaMedia idag! Har du ett kundnummer hos oss bjuder vi på frakten, då sätter du in 149 kronor på BG 108-0357 och anger kundnumret. Har du inget kundnummer, sätt då in 169 kronor på samma BG. Ange adress! Snabb leverans direkt i brevlådan.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Knyaz Rikards rekonstruktion av Solvagnen från Trundholm. Foto: Knyaz Rikard, montage av Å. Blomdahl med Trundholmsbygden i bakgrunden

Solvagnen från Trundholm återskapad

🟠 KONST Skulptören Knyaz Rikard Högberg har skapat en ny bronsstaty med inspiration från bronsåldern. Han har nu återskapat Trundholmsvagnen eller Solvagnen som den också kal­­las. Vagnen räknas som ett av Danmarks finaste fornfynd. Knyaz Rikard menar att hästen ursprungligen var målad röd och dekorerad med färska blomkransar – en förebild till ”dalahästen”.

Bayeuxtapeten. Förundrade män pekar på en stjärna (stella) som förebådar en olycka för Harald II av England (Harold). År 1066 ägde slaget vid Hastings rum där Vilhelm Erövraren besegrade Harald. Foto: Société Ouest-France/ Jean-Yves Desfoux

Kristna traditioner – att bevara, förklara och försvara

🟠 JULEN Redan kring förra årets luciafirande uppstod en mängd diskussioner och tolkningar av denna så fina och stämningsfulla tradition som inleder tiden inför julhelgen. En politisering med åberopande av inte så sällan falska historiefakta ledde till märkliga tolkningar. Däremot råder det en medialt kliniskt ren tystnad kring julhelgens kristna ursprung – man kal­­lar till och med julen för ”vinterfest”.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Klarsynthet och intelligens obekvämt för makthavarna i Sverige

🟠 RECENSION Tommy Ulmnäs har med sin tredje bok, som utkom 2021, byggt vidare på temat om Sveriges förfall som land. Han går igenom område efter område och beskriver hur Sverige gradvis – med uppsåt från korrupta politiker – malts sönder inom alla samhällsområden. Han analyserar problemområdena och ger i boken sin förklaring till varför det ser ut som det gör i landet och är förundrad över att inte fler ser orsak och verkan och efterlyser konsekvensanalyser.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Maria Magdalena enligt barockens konstnärer

🟠 HISTORIA Under barockens tidevarv var Maria Magdalena ett av de helgon som var allra mest populär bland konstnärerna. En orsak till hennes popularitet var att katolska kyrkan lade tyngdpunkten dels på de troendes moraliska ansvar, dels på botfärdighet efter konciliet i Trient. Två vanliga motiv under barocken var Maria Magdalena som botfärdig synderska samt hennes möte med den uppståndne Jesus Kristus.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.