Skip to Content

Nya Tider åter välkommen på Bokmässan

Publicerad: 31 augusti, 2016, 17:18

 • Svenska

Läs även

Efter att först ha välkomnat Nya Tiders förlag AlternaMedia till Bokmässan i Göteborg, för att sedan avboka utställaren efter påtryckningar, har Bok & Bibliotek i Nordens VD Maria Källsson nu ändrat sig ännu en gång. På mässans hemsida förklarar hon:

– Det här är en komplex fråga. Att det finns vitt skilda uppfattningar om vad som är rätt och fel har de senaste veckornas debatt tydligt visat. Årets tema yttrandefrihet har ställts på sin spets. Det finns många parametrar att ta hänsyn till men nu måste vi förhålla oss till den strikt juridiska i den här frågan. Vi ser fram emot fortsatta samtal om yttrandefrihet på årets mässa och har nu fullt fokus också på alla andra program, aktiviteter och utställare på Bokmässan 2016.

I klartext betyder det att Bokmässan har insett att ett kontraktsbrott skulle kosta mer än upprördhet från kulturvänstern.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Leo Roos

  Bok & Bibliotek i Nordens VD Maria Källsson har nu ändrat sig ännu en gång och tillåter nu tidningen Nya Tider att ställa upp på bokmässan i Göteborg där dom får en monter att stå i .
  Yttrandefrihet är årets temat …
  Kontraktsbrott skulle kosta mycket för Bokmässan …Och jag tycker även att det skulle kunna se det som ett yttrandefrihets mål …
  Grattis till tidningen Nya Tider och ni som jobbar där .
  Rätvisan har segrat.
  Längtar efter nästa nummer och tills ni kommer till Bokmässan i Göteborg.

 • Baldersvis

  Underbart! En seger för rättvisan och för samhällsdebatten! Hoppas att kulturvänstern och andra ännu mer suspekta element kan bete sig bland folk bara =)

 • Parsifal

  Kulturmarxisterna och den totalitära vänstern bidrar aktivt till reklam och marknadsföring av Nya Tider och Alterna Media. Det är bara att tacka och ta emot!

 • JonasMartins

  En viktig seger för såväl yttrandefriheten som lag och rätt. Men försöket att porta Nya Tider från en bokmässa med temat yttrandefrihet visar hur djupt den totalitära rötan och hyckleriet spridit sig hos det svenska kulturetablissemanget. Grunden för en fungerande demokrati är att alla röster får komma till tals på lika villkor och alla dessa försök att tysta oppositionella röster genom att hänvisa till den vaga termen “värdegrund” urholkar demokratin i ordets rätta betydelse. Motståndare till Nya Tiders politiska färg bör betänka att mycket få diktaturer officiellt är just diktaturer, även en hård diktatur som DDR kallade sig demokratiskt. Det är inte fina ord i grundlagen som definierar ett land som demokratiskt eller icke-demokratiskt, det är hur orden efterlevs i praktiken som gör det.

  Invändningen att Bokmässan är privat och inte statlig är bara en dålig undanflykt, det faller på staten att se till att så betydande aktörer som Bokmässan inte tillåts diskriminera publicister utefter politiska kriterier. Nu har statens lagar dessbättre tvingat Bokmässan att fullgöra sina åtaganden men det är uppenbart att publicister behöver ett starkare skydd från mäktiga privata intressegrupper som anser sig ha rätten att diktera vilka röster som ska få eller inte få utrymme på viktiga arenor för det fria ordet.

  • Xristos Theodoridis

   Tack! Det var det bästa jag läst på länge.

  • … fast jag maste erkanna att den har pinsamma farsen var underhallande sa lange den varade.

 • John Carr

  Bokmässans helomvändning är kappvänderi av världsklass. Jag har tidigare flitigt besökt mässan, men nu har jag gjort det för sista gången, då jag föredrar mässor som står för demokrati och yttrandefrihet.
  Enda fördelen är att många slumrande svenskar nu genom all gratisreklam har fått upp ögonen för Nya Tider som kan bli en viktig ögonöppnare av stor betydelse för dem som bara läst AB.

 • Karpstryparn

  En viktig seger för yttrandefriheten och demokratin detta!

 • jens

  Heja Vávra Suk.

 • Kristjan Valdimarsson

  Det är bra att yttrandefriheten har segrat! Jag finner att många i samhället bara har en vag aning vad demokrati och yttrandefrihet är för något. Jag skyller detta på det svenska skolväsendet.

 • Perq Elest

  Bokmässans nej gjorde mej till prenumerant på Nya Tider. Kände mej tvungen för demokratin och landet Sverige.
  Kommer att fortsätta stödja denna viktiga röst i mediabruset.

 • Usedom Wollin

  Simon Wiesenthal-centret i Los Angeles har skrivit till regeringen och ber den stoppa Nya Tiders deltagande på Bokmässan;
  “Lone-wolf recruitment – from your neighbour Norway’s Breivik to Jihadi terror across Europe – all begin with the word, whether written or electronic.”

  Hoppas centret kan ge ut en lista på de ord som inte ska få användas.
  Samt att vi slipper detta evinnerliga tjat om förintelsen.

Att rädda landet

INRIKESI Svenska Dagbladets elektroniska upplaga (fredagen den 13 september) skriver Wilhelm Agrell, Sveriges ende professor i underrättelseanalys, följande: ”Vi måste agera för att rädda landet”. Den primära hänvisningen avser skjutningarna och explosioner. Men i hans text finns mycket mer än så.

Fick sina vapen omhändertagna för två år gammalt engagemang

INRIKESAnatolij Udodov är 68-årig pensionär, diplomerad vapenmakare och ostraffad medborgare. Den 1 augusti kom fem poliser hem till hans lägenhet i Stockholm för att omhänderta hans legala sportvapen. Polisen motiverar detta med att han är aktiv inom Nordiska motståndsrörelsen, men själv säger han att han gick ur för två år sedan.

Arab som spottade på AfS-politiker dömd till 13 års fängelse

BROTT OCH STRAFFIrakiern var upprörd över att Alternativ för Sverige fick hålla ett tillståndsgivet möte i Nyköping och spottade mot parti­ledaren Gustav Kasselstrand. Nu har han dömts för ett stort antal mycket allvarliga brott i två separata rättegångar i Svea hovrätt.

Feminism mot gängvåld

STOCKHOLMJan Jönsson (L) vill motverka etniskt gängvåld med feministisk politik. Bland annat önskar han ”utmana de manliga könsrollerna” som han menar ligger bakom gängens framfart i Stockholm. Tidigare har den liberala Jönsson, som är socialborgarråd i Stockholm stad, kommit med förslag om ”allvarssamtal” som ett sätt att stoppa grov gängkriminalitet och att man skall skicka brev till återvändande IS-terrorister.

Kvinna döms för spottning mot Jeff Ahl

Nya Tider har tidigare rapporterat om åtalet mot en 54-årig kvinna som spottade på Jeff Ahl efter ett torgmöte med Alternativ för Sverige. Nu har kvinnan dömts till böter för ofredande. Hon ska även betala skadestånd till Ahl samt en avgift på 800 kronor till brottsofferfonden.

Riksdagen öppnade – Löfven meddelade att invandringen ska fortsätta

INRIKESTisdag den 10 september hölls Riksmötets öppnande. Statsminister Stefan Löfven presenterade tre nya ministrar i sin regeringsförklaring, som i övrigt inte innehöll några större politiska kursändringar. Löfven slog fast att Sverige ska ha en ”human” invandringspolitik. Asylrätten ska värnas och det ska även i fortsättningen vara enkelt att anhöriginvandra till Sverige.

Rasistisk afrikan fortsätter sina attacker

INRIKESDen ”mycket mörkhyade” mannen som överfaller, misshandlar och spottar svenska kvinnor i ansiktet i Eskilstuna misstänks nu för att ha angripit totalt 16 olika kvinnor. Samtidigt tycks polisen helt oförmögen att stoppa en man med specifikt signalement som slår till vid vissa tider och inom ett begränsat geografiskt område – gång på gång.

Islamister vill driva förskolor

INRIKESFlera olika islamister har den senaste tiden knutits till förskolor och familjehem. Den senaste incidenten var att Göteborgs förskolenämnd stoppade ett familjedaghem med omedelbar verkan. Verksamheten hölls då hemma hos en känd islamist, Anas Khalifa. – Det är horribelt. Det här sker i en ålder där barn är som mest formativa, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Gå till arkivet

Send this to a friend