Skip to Content

Linus Soinjoki Wallin, precis innan han ska gå in i rättssalen. Foto: Nya tider
reportage

Nya Tider exponerar Linus Soinjoki Wallin

Fem medlemmar ur terrorgruppen Revolutionära fronten har dömts till fängelse för systematiska och politiskt motiverade våldsdåd. De totalt åtta åtalade kommer från Stockholm, Strängnäs, Eskilstuna, Örebro och Borås.

Publicerad: 9 juni, 2014, 11:00

  • Svenska
”Hembesök” och andra grova trakasserier skryter RF ofta med på internet. Stillbild ur en av RF:s egna filmer.

”Hembesök” och andra grova trakasserier skryter RF ofta med på internet. Stillbild ur en av RF:s egna filmer.

När polisen den 19 november förra året gjorde tillslag mot tretton olika lägenheter i Mälardalen och grep tio extremister ur Revolutionära fronten (RF) började en omfattande härva med politiska våldsdåd att rullas upp. Den 21 maj dömdes sju personer vid Stockholms tingsrätt för en rad grova våldsbrott. Straffen blev för fem av dem fängelse, vilket är en kontrast mot Västmanlands tingsrätt, som den 14 april på grund av rent slarv friade flera medlemmar i RF. Nya Tider har skrivit ett reportage om skandaldomen, se NyT v. 18/2014. Anledningen till att flera tingsrätter dömt i denna omfattande härva är att brotten begåtts på en rad platser i Mälardalen.

Daniel Spansk efter misshandeln på Götgatan i Stockholm. Foto: Polisen

Kommunpolitikern Daniel Spansk efter misshandeln på Götgatan i Stockholm. Foto: Polisen

Gruppen hade ägnat sig åt ren terror i syfte att förmå politiskt aktiva personer att lämna politiken. Grov misshandel och hot hörde till vardagen. Offrens hem attackerades, rutor krossades, hatiska budskap sprejades på dörrar och fasader. Ibland lämnade man en yxa i dörren. Vid flera tillfällen slängde man in brandbomber i bostäder. Enligt åklagare Malin Arentoft har brottsligheten varit organiserad, systematisk och samhällshotande.

Enligt förundersökningsledare Fredrik Hedlund satte polisen i april förra året en grupp på att utreda RF – detta trots att den politiska terrorn pågått under flera år, där RF tagit på sig många av dåden. Hedlund berättar för Nya Tider att man först inte riktigt viktigt visste vad man hade att göra med.

– Vi var ju naiva för ett år sedan, då såg vi detta brott för brott istället för att se helheten.

Genombrottet i utredningen kom när man gick igenom en av de beslagtagna datorerna. Det visade sig att RF-medlemmen Linus Soinjoki Wallin på grund av ett misstag inte krypterat sin chatt-konversationer med sina kumpaner, vilket gett polisen en unik inblick i denna ljusskygga grupps råa tankesätt. En genomgång av materialet finns i NyT v. 18/2014.

Måltavlan för RF:s kriminella verksamhet har främst varit Svenskarnas parti, men även sverigedemokrater, individuella invandringskritiker och till och med moderater betraktades som ”fascister” och därmed legitima måltavlor. Ledaren för RF, Dennis Miraballes, dömdes i 14 april bland annat för att ha ofredat Rebaz Sanar Khadja, ordförande för Moderata ungdomsförbundet i Eskilstuna.

stefan.pettersson@alternamedia.se

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Globalisterna mot folket

KRÖNIKA

Dans kring majstången och sju sorters blommor

UTRIKES”Små grodorna, små grodorna, är lustiga att se.” Många svenskar har någon gång i livet deltagit i denna traditionsenliga danslek kring en majstång klädd i gröna björklöv på midsommarafton som infaller mellan 20-26 juni – i år den 24:e. Midsommarfirandet är vid sidan av julen den viktigaste högtiden i Sverige och är en hyllning till sommaren, ljuset och växtligheten. Midsommarnatten troddes vara en av de mest magiska.

USA nobbar klimatåtagande

UTRIKESDen 1 juni meddelade president Donald Trump att USA inte längre kommer att stå bakom den frivilliga överenskommelse om klimatpolitik som i svensk media felaktigt kallas Parisavtalet. Det handlar inte om ett formellt avtal utan om en överenskommelse som man kan lämna när som helst genom att inte uppfylla de överenskomna åtagandena.

Framtidens kultur är till höger

OPINION: JOHN OCH LILOU DÜBECK

USA-hegemonins ”chefsarkitekt” död

UTRIKES

Tungmetaller ökar i livsmedel

HÄLSALivsmedelsverket har i en ny rapport analyserat den genomsnittlige svenskens diet och funnit både glädjande och oroväckande tecken. Halten av vissa tungmetaller är oförändrad eller ökar, medan jodinnehållet i kosten sjunker. Å andra sidan minskar förekomsten av olika organiska föroreningar som dioxin och svensken äter hälsosammare.

Ny myndighet ska ”lyfta utsatta områden”

UTRIKESVid ett regeringssammanträde tidigare i våras beslutades om ett så kallat kommittédirektiv i syfte att utse en särskild utredare som ska förbereda och genomföra bildandet av en ny myndighet med namnet Delegationen mot segregation. Myndigheten ska ha i uppgift att bidra till att lyfta socialt utsatta områden och bryta segregationsmekanismer strukturellt. Tanken är att verksamheten ska inledas den 1 oktober i år.

Somalier och araber i våldsamt upplopp i Trollhättan

TROLLHÄTTANUnder natten till torsdagen i förra veckan startade ett fyrtiotal ungdomar ett våldsamt upplopp i förorten Kronogården i Trollhättan. Oroligheterna, som började som ett revirbråk mellan arabiska och somaliska gäng, fortsatte även under torsdags- och fredagskvällen och vändes i allmänt upplopp mot polisen som fick gå in med pepparsprej och batonger.

Gå till arkivet