Skip to Content

Linus Soinjoki Wallin, precis innan han ska gå in i rättssalen. Foto: Nya tider
reportage

Nya Tider exponerar Linus Soinjoki Wallin

Fem medlemmar ur terrorgruppen Revolutionära fronten har dömts till fängelse för systematiska och politiskt motiverade våldsdåd. De totalt åtta åtalade kommer från Stockholm, Strängnäs, Eskilstuna, Örebro och Borås.

Publicerad: 9 juni, 2014, 11:00

  • Svenska

Läs även

”Hembesök” och andra grova trakasserier skryter RF ofta med på internet. Stillbild ur en av RF:s egna filmer.

”Hembesök” och andra grova trakasserier skryter RF ofta med på internet. Stillbild ur en av RF:s egna filmer.

När polisen den 19 november förra året gjorde tillslag mot tretton olika lägenheter i Mälardalen och grep tio extremister ur Revolutionära fronten (RF) började en omfattande härva med politiska våldsdåd att rullas upp. Den 21 maj dömdes sju personer vid Stockholms tingsrätt för en rad grova våldsbrott. Straffen blev för fem av dem fängelse, vilket är en kontrast mot Västmanlands tingsrätt, som den 14 april på grund av rent slarv friade flera medlemmar i RF. Nya Tider har skrivit ett reportage om skandaldomen, se NyT v. 18/2014. Anledningen till att flera tingsrätter dömt i denna omfattande härva är att brotten begåtts på en rad platser i Mälardalen.

Daniel Spansk efter misshandeln på Götgatan i Stockholm. Foto: Polisen

Kommunpolitikern Daniel Spansk efter misshandeln på Götgatan i Stockholm. Foto: Polisen

Gruppen hade ägnat sig åt ren terror i syfte att förmå politiskt aktiva personer att lämna politiken. Grov misshandel och hot hörde till vardagen. Offrens hem attackerades, rutor krossades, hatiska budskap sprejades på dörrar och fasader. Ibland lämnade man en yxa i dörren. Vid flera tillfällen slängde man in brandbomber i bostäder. Enligt åklagare Malin Arentoft har brottsligheten varit organiserad, systematisk och samhällshotande.

Enligt förundersökningsledare Fredrik Hedlund satte polisen i april förra året en grupp på att utreda RF – detta trots att den politiska terrorn pågått under flera år, där RF tagit på sig många av dåden. Hedlund berättar för Nya Tider att man först inte riktigt viktigt visste vad man hade att göra med.

– Vi var ju naiva för ett år sedan, då såg vi detta brott för brott istället för att se helheten.

Genombrottet i utredningen kom när man gick igenom en av de beslagtagna datorerna. Det visade sig att RF-medlemmen Linus Soinjoki Wallin på grund av ett misstag inte krypterat sin chatt-konversationer med sina kumpaner, vilket gett polisen en unik inblick i denna ljusskygga grupps råa tankesätt. En genomgång av materialet finns i NyT v. 18/2014.

Måltavlan för RF:s kriminella verksamhet har främst varit Svenskarnas parti, men även sverigedemokrater, individuella invandringskritiker och till och med moderater betraktades som ”fascister” och därmed legitima måltavlor. Ledaren för RF, Dennis Miraballes, dömdes i 14 april bland annat för att ha ofredat Rebaz Sanar Khadja, ordförande för Moderata ungdomsförbundet i Eskilstuna.

stefan.pettersson@alternamedia.se

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Nya Tider granskar mördad gängledare

Merhawi Aregai, 26, som beskrivs som ledare för det kriminella nätverket Lejonen, och hans vän Yonathan Hector Väänänen sköts till döds i Kista i mars i år. De båda offren färdades tillsammans med Lanko Aziz i en bil när Lanko ska ha avlossat de dödande skotten från baksätet. I denna artikel granskar vi den mördade gängledaren.

Tre albaner åtalas för att ha gruppvåldtagit ung kvinna

Tre män gruppvåldtog i tur och ordning en berusad och utsatt kvinna i Göteborg i maj i år. Bevisläget anses gott men bara två av de tre misstänkta åtalas nu för grov våldtäkt, den tredje är ännu på fri fot.

Grova räknefel i våldtäktsrapporten ‒ Jonasson har mer rätt än han själv förstått

En rapport om sexualbrott som tagits fram av amatörforskaren Joakim P Jonasson har spritts som en löpeld bland invandringskritiker. Nya Tider har upptäckt allvarliga räknefel i rapporten. Men felen gör snarast rapporten ännu mer brännande ‒ författaren underskattar nämligen grovt invandrares överrepresentation. Män från Gambia är exempelvis 50 gånger mer våldtäktsbenägna än svenska män, inte "bara" nio gånger som rapporten ger intryck av.

Ny statistik om sexualbrott visar kraftig överrepresentation

I medborgarstudien ”Sexualbrottslighet bland män födda i Sverige och i utlandet” som publicerats den 23 oktober av den sverigedemokratiske politikern Patrik Jonasson framkommer omfattande och unik statistik. Han har gått igenom över 4 000 fällande domar som visar att män med utomeuropeisk härkomst begår 84 procent av de grova våldtäkterna i Sverige, samt att 90 procent av gruppvåldtäkterna begås av män med utomeuropeisk härkomst. Var fjärde våldtäktsman som agerat i grupp är afghan. Detta är bara toppen på ett isberg av information och statistik som studien tar fram.

Syraattacker ökar kraftigt – kopplas till kriminella gäng

UTRIKESAttacker med frätande vätskor ökar stort i England. Under 2016 skedde 458 attacker i London, en ökning med 65 procent från föregående år, och attackerna fortsätter med oförminskad styrka även i år. Nu kopplas kriminella gäng till de grova brotten som drabbar oskyldiga och lämnar dem med livslånga och plågsamma ärr och skador.

Upprörda känslor över medias lögner efter Göteborgsdemonstration

Lördagen den 30 september demonstrerade Nordiska motståndsrörelsen i Göteborg. Polisens agerande och mediernas bevakning av händelserna har väckt ont blod hos många debattörer i sociala medier, även sådana som står mycket långt från NMR politiskt.

Vårdcentraler byggs om för det nya Sverige ‒ patienter och personal separeras

Hot och våld mot sjukvårdspersonal blir allt vanligare. Nu planerar Region Skåne att bygga om vårdcentraler efter en modell anpassad till den nya svenska verkligheten. Patienterna och vårdpersonalen hålls åtskilda så långt det går. Läkare ska dessutom ha flyktvägar om patienter blir hotfulla.

Polisman knivhuggen nära afghansk sittstrejk

En polisman knivhöggs i dag i nacken i en oprovocerad attack i anslutning till Medborgarplatsen i Stockholm, där en pågående demonstration hålls av afghaner som motsätter sig avvisning från landet. Enligt Polisens presstjänst smög sig den misstänkte gärningsmannen upp bakom polismannen som patrullerade på platsen och högg honom i nacken med en kniv.

Gå till arkivet