Jezidi-soldater i Sinjar i norra Irak vid gränsen till Syrien. Några hundra meter bort håller Islamiska staten till. Samtliga foton: Nya Tider/Sanna Hill

Nya Tider följde jezidi-krigare i Irak

Efter hårda strider och tusentals döda lyckades jezidi-krigare tillsammans med den kurdiska militärstyrkan Peshmerga vinna tillbaka bergsstaden Sinjar (Shingal) från Islamiska staten vid gränsen mellan Irak och Syrien i norr. Massgravar och ruiner vittnar om IS förödande framfart, och över 30 000 jezider bor nu i flyktingläger i bergen till följd av kriget. Nya Tider fick en unik möjlighet att besöka lägren som Europa bortprioriterar och följa de soldater som försvarar sin hemstad mot Islamiska staten, som befinner sig ett hundratal meter bort. Tillsammans med hjälporganisationen Hatune Foundation begav man sig upp i bergen.

* Islamiska Staten ett stenkast bort

* Massgravar vittnar om förödelse

* 30 000 jezider fast i flyktingläger i bergen – får ingen hjälp

– Vi skulle aldrig flytta till Europa. Ni släpper in krafter som vill er och er kultur illa, ni göder er egen undergång och sedan väntar ni tills den förgör er och ert land. Här ser vi fienden och kämpar mot ondskan, vi stannar här. Vi skulle aldrig fly.

Orden kommer från en soldat som tillhör minoriteten jezider. Han och hans män krigar mot Islamiska staten (IS) och har gjort så sedan två år tillbaka. Mannen, med en smal kroppsbyggnad och flera lager tröjor som skydd mot kylan, drar ett bloss på sin cigarett och andas ut. Röken fyller rummet där soldaterna sitter på huk för att äta ett varmt mål mat. Det har varit en hård dag.

Jezidisk soldat i staden Sinjar. Soldaterna skyddar bland annat ett flyktingläger där 30 000 jezider bor.

 

En timme tidigare kallades flera befäl och soldater till den sönderbombade stadskärnan. Islamiska staten hade avfyrat en gasgranat, som var avsedd att träffa polishuset och den jezidiska polisledningen, som även ansvarar för de jezidi-krigare som är stationerade vid gränsen mellan Irak och Syrien i norr. Denna gång dog ingen av beskjutningen, men i efterhand fick vi höra att de personer som befann sig närmast där gasgranaten slog ned drabbades av kräkningar och blev sjuka. När vi besöker polisledningen ett par timmar efter gasattacken är de dock vid förvånansvärt gott mod, skrattar och tar bilder av det europeiska besöket – det är inte ofta någon hälsar på vid fronten. ”Dödens stad”, säger någon bittert. ”Vem vill komma hit?”.

ba
Ett av de barn som bor i flyktingläger i bergen.

 

Bakom skratten döljer sig dock en brutal verklighet. Dessa män har sett de värsta hemskheter mänskligheten kan uppbåda. Islamiska staten befinner sig hundra meter bort, och ett par vakttorn och en två meter hög provisorisk mur skiljer de båda grupperingarna åt. Ett tjugotal meter från IS-territorium sticker benpipor upp ur marken. En skalle ligger på en sten. I en badhuspool ligger närmare hundra skelett av kvinnor och barn, och en flickas hår är fortfarande välbevarat. I denna massgrav ligger resterna av kvinnor som vägrade konvertera till islam då IS intog staden år 2014. Omkring 400 kvinnor hade tagit skydd i stadens badhus när striderna var som värst, men IS visade ingen nåd. Vår lokale guide säger att vi måste åka iväg snabbt, om IS ser rörelse kommer de att skjuta. Tyst åker vi vidare till nästa massgrav.

Död och förödelse. Ett stenkast från Islamiska statens territorium fanns denna massgrav, där skeletten från ett åttiotal manliga civila jezider ligger. I en massgrav några kilometer därifrån slängdes kropparna av ett hundratal kvinnor som mördades av IS då de vägrade konvertera till islam.

 

– Min svärfar ligger här, säger vår guide sammanbitet.

I denna grav ligger över 80 skelett av civila män som dödades av Islamiska staten. Massgraven ligger endast ett stenkast från IS territorium. Männens ägodelar ligger bredvid deras ben. Bilnycklar och vardagssaker som en vattenflaska och ett par solglasögon vittnar om andra tider. I staden Sinjar dog närmare 5 000 jezider. Få har fått en ordentlig begravning.

När IS avancerade in i Sinjar var det många civila som försökte fly från bergen till staden Dohuk och andra närliggande, förhållandevis trygga kurdiska städer. Bilvrak efter bilvrak längs med berget vittnar dock om att alla inte hann undkomma döden.

– Många av de våra kastade sig in i sina bilar när de fick höra att IS var nära. Men när de åkte ned från berget sköt IS mot dem i bilarna, och det är dessa vrak ni ser överallt, berättade vår lokale guide.

DSC_0614
Omkring 30 000 jezider bor sedan två år tillbaka i flyktingläger uppe i bergen på gränsen mellan Irak och Syrien. Enligt hjälporganisationen Hatune Foundation får dessa människor ingen hjälp från sitt eget land eller utifrån. Islamiska staten kontrollerar fortfarande flera närområden. Detta är inte det enda Jezidi-lägret i Kurdistan. Ett par mil utanför staden Dohuk finns ännu ett läger, med flera tusen invånare.

 

Hatune
Nunnan Hatune Dogan åkte upp till flyktinglägren i Sinjar med gas, varma filtar, tvål och tvättmedel. ”Dessa människor får ingen hjälp någonstans ifrån, inte ens från sitt eget land”, berättade Hatune. I bergen blir det ofta minusgrader, och kölden är ett stort problem.

 

Vi åker förbi en bergstopp där ett fyrtiotal unga jezidikvinnor tog sitt liv efter att ha hamnat i IS fångenskap. Efter brutala våldtäkter ansåg sig kvinnorna inte ha något att leva för även om de mot alla odds skulle bli frisläppta, så de kastade sig utför berget tillsammans. På åkrarna runt oss sticker röda pinnar upp. Det finns fortfarande många minor kvar i marken och bland ruinerna, utplacerade av IS.

Röken från gasgranaten ligger som ett täcke över delar av den sönderbombade staden. Svart rök letar sig genom ruinerna, ett par soldater vinkar från gatan. Vår guide är en välkänd polisman, uppskattad bland sina kollegor. I dag är den förut så livfulla staden Sinjar öde, förutom närvaron av soldater med sina vapen på ryggen. Uppe i bergen lever tusentals jezidikvinnor och barn i läger, och det enda som står mellan dem och döden är jezidi-män i alla åldrar som krigar – inte för att de egentligen har vapenkapacitet att göra så – men för att de ser det som sin plikt och sitt enda alternativ.

DSC_0710
En stad i ruiner. I staden Sinjar finns numera bara soldater. I denna stad dog omkring 5 000 människor mellan 2014 och 2015.

 

– Vi har inte mycket vapen alls. Våra fiender har moderna vapen i stora antal. Våra mest dugliga vapen har vi tagit från Islamiska staten i strid, säger en av de ledande jezidi-krigarna och klappar på sin Kalasjnikov. Han berättar att en i dag högt dekorerad jezidi-krigare övertog en av IS stridsvagnar under stridens hetta och på så sätt lyckades vända hela slaget till jezidernas fördel.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Exakt24: Ny virtuell mediesatsning

Exakt24: Ny virtuell mediesatsning

🟠 Under dagarna lanserades mediekanalen Exakt24, en sida med fokus på rörlig media, poddar, videor, filmade reportage och analyser. Chefredaktör för projektet är den tidigare riksdagsledamoten för Sverigedemokraterna, Erik Almqvist. Ansvarig utgivare är Sanna Hill, som parallellt arbetar som viceredaktör för Nya Tider.

Läs även:

Sedan Finland gick med i Nato i april 2023 känner landet ”ett större hot mot sin nationella säkerhet”

Sedan Finland gick med i Nato i april 2023 känner landet ”ett större hot mot sin nationella säkerhet”

🟠 UTRIKES Den ”avsevärda lättnad” som rapporterades strax efter Finlands anslutning till Nato har gett vika för oro inom den finska underrättelsetjänsten. Säkerhetsministeriet skriver i sin årsrapport att Moskva ”fortfarande är det största hotet mot den nationella säkerheten” och att risken för ryska operationer mot Helsingfors infrastruktur har ökat sedan landet gick med i den transatlantiska alliansen. Det talas särskilt om en ”instrumentalisering av migranter”, enligt finsk underrättelsetjänst, som utesluter en direkt rysk attack på dess territorium inom en snar framtid, men varnar för en ”hög risk för ryskt spionage”.

Korpral Roberto är nu kvinna

Korpral Roberto är nu kvinna

🟠 UTRIKES Han är en av de soldater som har bytt juridiskt kön i den spanska enklaven Ceuta. Efter att ”hon” har blivit kvinna säger hon att hon har fått ett eget rum, kan låta håret växa långt, att hon har fått en högre pension och att hon lättare kan befordras. Dessutom kämpar hon nu för vårdnaden om sin son som icke-havande mamma.

I Sachsen är en valchock i antågande

I Sachsen är en valchock i antågande

🟠 UTRIKES De tyska medströmspartierna SPD, De gröna och vänstern kan komma att sparkas ut ur delstatsparlamentet i Sachsen. Den senaste opinionsmätningen från delstaten visar att AfD leder stabilt. Koalitionen CDU-SPD-De gröna är långt ifrån i majoritet.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Klarsynthet och intelligens obekvämt för makthavarna i Sverige

🟠 RECENSION Tommy Ulmnäs har med sin tredje bok, som utkom 2021, byggt vidare på temat om Sveriges förfall som land. Han går igenom område efter område och beskriver hur Sverige gradvis – med uppsåt från korrupta politiker – malts sönder inom alla samhällsområden. Han analyserar problemområdena och ger i boken sin förklaring till varför det ser ut som det gör i landet och är förundrad över att inte fler ser orsak och verkan och efterlyser konsekvensanalyser.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Realismens ytterlighet

🟠 Naturalismen i litteraturen Medan realismens författare skildrade verkligheten så som den såg ut, utan försköningar och omskrivningar, hade naturalisterna ytterligare en avsikt. Precis som realisterna skildrade de också verkligheten människor kan leva i, men de gick längre i sina beskrivningar och tog även steget in i den mänskliga naturen.

Pasch och rokokon

🟠 HISTORIA Vid övergången från barocken till rokokon i Sverige på 1700-talet kom den svenske konstnären Lorens Pasch den äldre att spela en betydande roll. Han förde denna konstnärsstil med sig efter att ha inspirerats av den franska rokokon under en vistelse i England.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.