Skip to Content

Rosa västar. De frivilliga på landets järnvägsstationer som ledsagar migranterna till rätt tåg och ger dem mat och dryck är nästan uteslutande landsmän till de nyanlända. Foto: Nya Tider/RogerSahlström

Nya Tider granskar Refugees Welcome: Det är invandrare som hjälper sina landsmän

På tågstationer runt om i Sverige står organisationen Refugees Welcome i rosa västar och hälsar asylsökarna välkomna. De delar ut mat, bullar och vattenflaskor. Organisationen har fått kritik för att de, trots sin påstådda medmänsklighet, knuffat undan och fräst åt svenska hemlösa som av hunger också lockats till matgrytorna.

Publicerad: 12 december, 2015, 15:19

  • Svenska

Läs även

De rosa västarna som syns överallt på landets järnvägsstationer, vilka är de och vad är deras uppgift? Nya Tider har varit på plats på Stockholms Central, vilket vi bland annat berättade om i NyT v. 41/2015. Vi gör ett nytt besök och talar med de frivilliga om varför de är där.

”Varför ska vi hjälpa svenskar?”
Nima är en av männen som hjälper till. Bakom honom står två kvinnor klädda i hijab sysselsatta med att duka upp borden för anländande landsmän. Nima är en ung, välklädd man. Vi frågar om han varit engagerad i hjälparbete tidigare.

– Nej, nästan alla är här första gången.

NyT: Men du har aldrig haft någon vilja att hjälpa andra utsatta, till exempel svenska hemlösa?

– Asså mannen, du fattar inte, svarar Nima. De som flyr har det värre än era hemlösa svenskar. Så varför skulle vi hjälpa svenskar?

Inte heller någon annan av männen och kvinnorna med invandrarbakgrund vi talar med på Refugees Welcome har varit engagerade i hjälparbete tidigare. På bänkarna runt organisationens samlingsplats sitter män med guldsmycken, mobiltelefoner och bärbara datorer, och det finns en påtaglig samhörighet mellan dem som anlänt till Stockholm och dem som delar ut buteljerat vatten och serverar måltider. Stämningen är uppsluppen.

Etnisk lojalitet
Att en stor del av hjälparbetarna är asylsökarnas egna landsmän är ingen tillfällighet vid vårt besök. Också Dagens Nyheter skriver den 19 september om hur många unga invandrarkillar som innan bara brukade ”hänga i köpcentrum” plötsligt fått ett samhällsengagemang. En av dem är 18-åriga Hasse Kadem, som berättar i DN att han blir stolt när han tittar ut över alla nyanlända han välkomnat.

Också i Finland är andelen invandrare så hög bland hjälparbetarna att det även noterats av journalister i systemmedia. Muslimer i huvudstadsregionen samarbetar för att hjälpa de nyanlända, skriver YLE den 12 oktober. En av de intervjuade säger att det ”känns naturligt”, vilket också är ett återkommande svar bland de hjälparbetare Nya Tider möter på Stockholms centralstation.

Hjälporganisationer: Var är invandrarna?
Trots den naturliga impulsen att hjälpa sina egna landsmän in i Europa, är det få invandrare som är engagerade i annan välgörenhet. Frälsningsarméns ledare Marie Willermark råkade nyligen i blåsväder eftersom hon efterlyst ett större engagemang från andra än ”ljushyade svenskar” i verksamheten.

Rädda Barnens ungdomsförbund har, trots den höga andelen invandrarungdomar i befolkningen, svårt att engagera dessa i sitt arbete. På sin hemsida uttrycker man det på så sätt att man inte har ”så bra mångfald” och uppmuntrar ”rasifierade” personer att söka sig till organisationen. ”Rasifierade” är ett nyord som uppfunnits av politiskt korrekta individer som vill slippa använda ordet ”ras”, men samtidigt behöver använda det. Ordet sägs beteckna någon som uppfattas tillhöra en icke-europeisk minoritet.

Val efter härkomst
Mönstret att värna den egna etniska gruppen är något som tidigare kunnat ses i invandrares väljarbeteende. I valet 2010 erhöll bidragspartierna (S, V och MP) hela 77 procent av de utomeuropeiska invandrarrösterna. Bara 43 procent av de infödda svenskarna röstade på detta sätt. Nationalekonomer som studerat fenomenet talar om ”gruppröstning”. Medlemmar i en minoritetsgrupp röstar inte alltid på det sätt som är mest ekonomiskt gynnsamt för dem själva, och knappt någonsin på det sätt som är mest gynnsamt för ursprungsbefolkningen. De röstar enligt sitt intresse som grupp. Utlänningar hjälper utlänningar – med svenskarnas skattepengar. Både i vallokalen och på tågstationer.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Mer än 70 000 smittade och 5 411 döda i Sverige

INRIKESCoronaviruset SARS-CoV-2 har nu smittat över 70 000 personer i Sverige enligt de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten. Totalt har 5 411 personer avlidit till följd av Covid-19. Bland åtgärderna som man från myndighetshåll nu inför finns det en ny restauranglag som gör att kommuner kan stänga ner verksamheter där sällskap inte håller avstånd på minst en meter.

Biståndsmyndigheten Sida slipper Botkyrka-flytt

INRIKESDet blir ingen flytt av biståndsmyndigheten Sida från välbärgade Östermalm i Stockholms innerstad till mångkulturella Botkyrka söder om Stockholm. Det uppger bland annat Fastighetstidningen. Skälet sägs officiellt vara brist på ändamålsenliga lokaler, men Nya Tider kan även avslöja att en annan orsak sannolikt är viktigare, nämligen att en enkät från början av 2019 visade att myndigheten riskerade att förlora var fjärde anställd om flytten blev av.

Alexander Bard: ”TV4 fick order från USA att sparka mig”

REPORTAGEDebattören och mångsysslaren Alexander Bard hamnade återigen i hetluften i juni. Efter att ha kritiserat Black Lives Matter sparkades han under uppseendeväckande former från juryn i TV4-programmet Talang. Nu talar Bard ut i en exklusiv intervju för Nya Tider om vad som egentligen hände när drevet gick. Han berättar också varför han tror att Liberalerna är på väg att dö ut och varför framtiden istället tillhör Medborgerlig Samling och Alternativ för Sverige.

Ann Lindes nya lögner för medier

INRIKESDen svenska utrikesministern Ann Lindes arroganta ton, undermåliga engelska och direkta lögner i den uppmärksammade intervjun med Deutsche Welle har uppenbarligen inte lett till någon självkritik. Nu granskar den danska radions program Detektor hennes uttalande i Dagens Nyheter den 16 juni om att danska turister uppvisar ett riskabelt beteende när de besöker Sverige. Sveriges utrikesminister hävdade i intervjun att hon fått ”väldigt mycket mejl” om danskarnas beteende i Sverige. När Detektor begär ut mejlen visar det sig att bara en person hade klagat.

Liberalerna vill se språkkrav i svenska för anställning inom äldreomsorgen – utesluter inte stöd från SD

INRIKESDen 5 juni kom ett nygammalt utspel från Liberalerna, nämligen att man vill ha krav på god svenska i tal och skrift för dem som vill bli anställda inom äldreomsorgen. I en intervju med Nya Tider säger Lina Nordquist, sjukvårdspolitisk talesperson för Liberalerna, att man är beredda att gå långt för att få igenom detta krav, rentav med stöd från SD i riksdagen.

Efter kärnkraftsstängning – oljekraftverk måste användas

INRIKESSatsningen på förnybara energikällor, där Sveriges ökande energibehov till 100 procent skall tillgodoses utan kärnkraft eller fossila bränslen, har gjort att det redan nu råder stor elbrist i södra Sverige. Så omfattande är bristen, trots att det är sommar, att man väljer att starta upp oljekraftverket i Karlshamn för att täcka upp bristerna.

Vänster och mångkultur sätter tonen för årets sommarvärdar

INRIKESVänstervärderingar och mångkultur. Det är två ord som skulle kunna sammanfatta en genomsnittlig del av de som detta år agerar sommarvärdar i Sveriges Radios P1 från midsommardagen fram till mitten av augusti. Några av namnen som illustrerar kantringen åt vänster och mångkultur är: Greta Thunberg, Mona Sahlin, Anders Tegnell samt imamen Awad Olwan.

Präst avsattes på grund av frågor om hbtq och evolutionen – återinsatt och upprättad

SVENSKA KYRKANLuleå stifts Domkapitel beslutade den 19 december 2019 att avsätta EFS-prästen (Evangeliska Fosterlandsstiftelsen) Karin Arvidsson från ställningen som präst i Svenska kyrkan. Orsaken var att hon ansågs grovt ha brutit mot sina prästlöften genom ensidiga åsikter om hbtq, samt kritiska synpunkter på evolutionsteorin. Den 18 maj ogiltigförklarade Svenska kyrkans överklagandenämnd hela argumentationen och upphävde avsättningen. Fallet, som innehåller en rad märkligheter, har lett till debatter och gett upphov till starkt kritiska reaktioner mot biskop Åsa Nyström och Domkapitlet i Luleå.

Gå till arkivet

Send this to a friend