Skip to Content

BOKRECENSION

Om 60-talsvänstern och spirande kärlek, Ingvar Forsbergs Berättelsen om Huset – En tidsroman

Anders och Annika är ett osannolikt par. Anders är revolutionär socialist som med stor iver deltar i studentrevolten 1968. Annika är den eftertänksamma som sätter gudstron främst. Ingvar Forsbergs roman Berättelsen om Huset – En tidsroman är inte bara en kärlekshistoria. De intensiva diskussionerna blir till religiös-filosofisk betraktelse om andlighet och själens odödlighet.

Publicerad: 14 januari, 2017, 13:29

  • Svenska

Läs även

”Jag har skrivit en romantisk roman, som med sitt omväxlande innehåll bara skenbart är utsplittrad i tusen delar. Jag vågar påstå att den har ett andligt budskap.” Med dessa ord avslutar Ingvar Forsberg inledningen till Berättelsen om Huset.

Berättelsen om huset – en tidsroman. Av: Ingvar Forsberg Förlag: Instant Book Utgiven: 2008 Sidor: 157

I Berättelsen om Huset möts socialism och andlighet, revolution och en tro på själen. Läsaren får följa den idealistiske socialisten och dagdrivaren Anders och hans motpol som är den mer jordnära, unga studenten Annika. Dessa två individer möts i 1960-talets Stockholm, under vänsterrörelsens tid. Anders stödjer vänsterns demonstrationer och protester medan Annika är mer kritiskt inställd till rörelsen, men trots det uppstår kärlek mellan dem.

Berättelsen om detta par föregås av en inledning i vilken Forsberg med stor inlevelse och detaljrikedom skildrar ett våningshus i Stockholm som byggts i slutet av 1800-talet. Där växte han upp, men det huset är numera borta. Det är huset som fått ge boken dess namn, även om inledningen till stor del är fristående från resten av berättelsen.

Vänstern, andligheten och laddade dialoger

Den ateistiska vänstern och den gudomliga andligheten möts i denna berättelse genom de två huvudpersonernas dialoger. Anders vurmar för socialismen, revolutionen och världspolitiken medan Annika menar att det bästa en människa kan ha är en gudstro. Dessa två motsatta ståndpunkter bidrar inte bara till att öka spänningarna mellan huvudkaraktärerna, utan gör även dialogerna mycket laddade, intensiva och levande.

Det är mötet mellan dessa kontraster som gör dialogerna till det bästa med hela boken. Genom dem förs nämligen inte bara själva berättelsen framåt utan det är huvudsakligen genom dessa som läsaren, steg för steg, verkligen får lära känna Anders och Annika. Deras inre, deras tankar, känslor, drömmar och ståndpunkter avslöjas i de livliga samtalen om socialismen, borgerligheten och andligheten de två älskande ofta har när de träffas, istället för att direkt beskrivas av författaren.

Detta är också vad som gör berättelsen om Anders och Annika till en mycket unik kärlekshistoria då det som får dem att hålla ihop och inte gå skilda vägar är deras gemensamma intresse för just diskussioner. Det gör berättelsen om dem till något djupare och mer komplext än en mer vanlig ”man möter kvinna och tycke uppstår”-historia.

Romanens röda tråd är dock andligheten. Vänstern är visserligen närvarande i större delen av berättelsen som en motpol, men är inte dess huvudsakliga fokus. Funderingarna om människans plats i världen, religion, det gudomliga och frågan om liv efter döden samt meningen med livet är vad som genomsyrar romanen från början till slut.
En annan stor behållning är språket som gör berättelsen lätt för läsaren att följa. Det är bra flyt i texten och boken är lättläst samtidigt som den är ett engagerande och tankeväckande verk.

Frågan om huset

I inledningen skriver Forsberg mycket om minnen av svunna tider och olika människor han känt samt saknaden av huset han växte upp i som en utgångspunkt. Minnen och att sakna någon präglar även berättelsen om Anders och Annika, i synnerhet när historien berättas ur Anders perspektiv. Vad som formar just Anders är nämligen hans minnen av, och saknad efter, människor som stått honom nära, men även tankarna på dem som inte längre lever. Han är en man som väldigt ofta står med ena foten i nuet och den andra i det förflutna och det formar honom i hög grad. Det viktiga är således kanske inte själva huset, utan snarare känslorna av saknad och de minnen som det kan förknippas med. Berättelsen om Huset kan på så sätt bli en mer relevant titel om boken läses som en berättelse om människans förhållande till det förflutna.

Huset kan även ha en symbol för kroppen såväl som själen och personligheten och utgör en viktig del av drömsymboliken. Enligt psykoanalysens grundare Sigmund Freud (1856-1939) är huset en symbol för kvinnan, i synnerhet modern. Huset i boken kan då möjligen, symboliskt sett, vara antingen Anders eller Annika eller, då de är varandras motsatser och representerar två olika sidor av mänskligheten, dem båda. Sett ur den här vinkeln har Forsbergs roman helt rätt titel, men dessa är dock endast två tolkningsmöjligheter av en djup, nyanserad berättelse som kan läsas på mer än ett sätt.

Berättelsen om Huset ger, enligt Forsberg själv, ett ”skenbart” intryck av att vara en splittrad snarare än enhetlig berättelse. Detta intryck är mycket riktigt skenbart då handlingen aldrig viker från den röda tråden. De välskrivna karaktärerna såväl som de laddade, livfulla dialogerna är oförglömliga, kärlekshistorien är unik och den nyanserade, djupa berättelsen fängslar och engagerar från början till slut.

Sophia Eklund

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Smittskyddsläkaren till Nya Tider: ”Nu gäller det rädde sig den som kan”

INRIKESNya Tider har talat med två läkare som har lång erfarenhet av svensk sjukvård och som båda är kritiska till svenska myndigheters hantering av coronaviruset och smittspridningen. Sten Forsman, som har arbetat som både allmänläkare och forskningschef, menar att Sveriges beredskap inför en epidemi är katastrofal. Jan Stillström, som har arbetat med smittskydd och som upphandlingskonsult för Stockholms län, uppmanar landets alla äldre att helt hålla sig hemma och i möjligaste mån undvika all kontakt med and­ra personer, som kan bära smittan utan att visa symptom.

Vårens ankomst – bokstavligt talat ett ljus i mörkret

HEMMAGlad såsom fågeln i morgonstunden helsar jag våren i friska naturn, lärkan mig ropar och trasten i lunden, ärlan på åkern och orren i fur’n. Se hur de silfrade bäckarna små, hoppa och slå, hoppa och slå vänliga armar kring tufvor och stenar, se hur det spritter i buskar och grenar af lif och af dans, af lif och af dans i den herrliga vårsolens glans! – Vårsång, av Herman Sätherberg

Hyllad vänsterextremist dömd i knark- och bombhärva

INRIKESI september förra året spärrade polisen av ett område i Landala i Göteborg sedan de påträffat kraftiga sprängladdningar vid ett tillslag mot två vänsterextremister. En av dem visade sig vara Hannes Westberg, den vänsteraktivist som blev rikskänd efter att ha blivit skjuten av polisen under upploppen i Göteborg. Nu har de båda männen dömts till långa fängelsestraff.

Coronavirusets effekter ökar snabbt, fler krispaket samtidigt som konkurserna ökar

ANALYSRegeringens försök att mildra de ekonomiska effekterna av Coronaviruspandemin blir allt mer långtgående. Hela branscher tvingas att nästan stänga ner verksamheten och fler företag går i konkurs. Bedömare menar att 50 procent av de privatanställda riskerar att förlora jobbet, i ett värsta scenario. Innehållet i regeringens åtgärder kan också tolkas helt annorlunda av Skatteverket än av regeringen. Det riskerar att skapa problem för småföretagen. Samtidigt måste vi börja fundera på hur nästa kris skall kunna hanteras bättre.

Forskare i upprop mot regeringens hantering av coronasituationen

INRIKESSex svenska forskare kräver nu att regeringen omedelbart vidtar åtgärder för att motverka spridningen av coronasmittan, och lyfter bland annat fram Sydkoreas framgångsrika linje att spåra, testa och behandla. Även i Norge reagerar smittskyddskunniga på Sveriges agerande.

EU sviker Italien – Ryssland skickar massiv hjälp

UTRIKESRyssland har skickat tonvis med utrustning och hundratals militära läkare och experter för att bistå Italien i deras hårda kamp mot det dödliga coronaviruset. Även Kina har skickat viktig hjälp till Italien, som trots medlemskap i både EU och Nato knappt alls fått något stöd därifrån. Besvikna italienare har därför börjat hala EU-flaggan och i ren trots hissar de istället hjälpnationernas flaggor. Rom, som vädjat till USA om hjälp, upptäckte chockat att amerikanerna istället flugit ut livsnödvändig utrustning från Italien.

Tidig demokrati i Norden

KULTURDe nordiska vikingasamhällena var mer demokratiska än vi kanske tror. Då vi läser om vikingar och deras härjningar i världen, kanske vi tänker att de var mycket ociviliserade och våldsamma. Men det är inte hela sanningen om vikingar. Det fanns samtidigt med våldet en kultur med etablerad ordning för ett demokratiskt beslutsfattande bland fria män, som handlade om lag och rätt, konfliktlösning, sociala frågor och politik, det vill säga maktfrågor.

Bakläxa för DO: Högljudda romer diskriminerades ej – Men att övervaka snatteridömda romer är olagligt, slår Göta hovrätt fast.

INRIKESI ett mål mot butiken Sagoland i Linköping bestämde Linköpings tingsrätt förra året att tre romer skulle få totalt 75 000 kronor i skadestånd för att personalen övervakat dem inne i butiken. Göta hovrätt river nu upp domen då det inte står klart att personalen faktiskt övervakat romerna. Att göra det hade varit straffbart, slår hovrätten fast, trots att romerna är dömda för snatteri både före och efter händelsen.

Gå till arkivet

Send this to a friend