Skip to Content

Viktor Orbán, Ungerns premiärminister, menar att han åtminstone bildligt talat skulle bli lynchad av ungrarna om han accepterade EU:s migrantkvoter. Foto: Balázs Szecsődi

Orbán: Vi tar vårt ansvar!

Ungerns president Viktor Orbán gav raka besked angående sitt lands inställning till migrantkrisen i en intervju med den brittiska tidningen Business Insider den 25 februari. Vi återger valda delar.

Publicerad: 10 mars, 2016, 11:42

  • Svenska

Business Insider: Ungern fick en del kritik efter Vysegrad-mötet. Uppfattningen var den att någon som tar emot solidaritet också bör återgälda solidaritet. Ditt land är trots allt en av de största mottagarna av EU-stöd. Tyskland är den största nettogivaren…
Orbán: Vi är inte skyldiga Tyskland något och Tyskland är inte skyldiga oss något. Tyskland har stött vårt inträde i EU, vilket vi är tacksamma för. Men samtidigt öppnade Ungern sin marknad för alla EU-länder. Alla har tjänat på detta, så nu är vi kvitt. Mitt under den finansiella krisen, i början av vår mandatperiod 2010, sade jag: vi vill inte bli räddade med tyska pengar. Vi har betalat tillbaka våra skulder till Internationella valutafonden i förtid. Detta år kommer vi på eget initiativ att betala tillbaka alla våra EU-lån ned till sista cent. Vi ungrare gillar inte att leva på någon annans bekostnad och självklart vill vi inte att någon lever på vår.
Business Insider: Men ändå är solidaritet viktigt!
Orbán: Vi är solidariska! Ungern skyddar EU:s södra gräns – utan något finansiellt stöd från Bryssel. Vi har helt själva betalat 250 miljoner euro för gränsskydd. Vi har också hjälpt Balkanländerna, utan att EU ersatt våra utgifter med en enda euro. För att inte nämna alla människor som lämnar Ukraina och strömmar in i Polen och vidare till Ungern. Det finns en miljon av dem i Polen och nästan 100 000 i Ungern. Ingen talar om detta längre i EU. Istället säger man åt oss att öppna våra gränser till migranter från Mellanöstern. Bryssel ger nu löften till Turkiet som vi inte kommer att kunna hålla – eller vilja hålla. Planen att ta emot hundra tusenentals migranter från Turkiet till Europa och fördela dem är en illusion. Inget EU-land varken kan eller vill implementera denna plan. Man skulle bildligt talat lyncha mig här i Budapest om jag gick med på något sådant.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Nigerianer terroriserar italiensk stad

UTRIKESDen nigerianska maffian har jobbat hårt i den italienska staden Padua. På mindre än 24 timmar skedde två uppmärksammade brott i stadens centrum.

Bidragsfusket och slappheten i stats­förvaltningen kan leda till regeringskris

ANALYSBidragsbrotten ökade med 467 procent mellan 2009 och 2018. Det framgår av statistik som publicerats på Åklagarmyndighetens hemsida. Enligt vissa källor uppgår de felaktiga utbetalningarna från välfärdssystemen till cirka 17 miljarder kronor per år. En grund­läggande förutsättning för att det skall kunna ske är allvarliga brister i och kring befolkningsregistret. Regeringen har blundat för problemet i många år och nu hotar en regeringskris.

Coronaviruset misstänks ha nått Europa – 26 döda

UTRIKESDet nya kinesiska coronaviruset, vilket bekräftats ha smittat 850 och dödat 26 personer, kan ha nått Europa. I Finland har man två möjliga fall och i Storbritannien har man 14 misstänkta fall. Ett flertal länder, främst i Sydostasien, har bekräftade fall av virussmittade. Samtidigt har kinesiska staten kallat in armen och stängt av 14 städer, den kinesiska muren, samt ställt in flera officiella firanden av det kinesiska nyåret. Bilder från kinesiska medborgare på sociala medier visar samtidigt skräckscener från de drabbade städerna. Det har även förekommit en handfull fall av misstänkt sjuka i Sverige.

Handelskriget: USA blinkade först

ANALYSEtt avtal har skrivits. Kriget är inte över, men åtminstone kan man kalla det för vapenstillestånd med fredsförhandlingar. Det finns egentligen inga vinnare i ett handelskrig, men om vi skall tala om förluster så har det främst drabbat USA stort. USA gick ut hårt och försökte i princip kuva Kina och visa vem som bestämde i världen, men det lyckades inte. USA har fått backa ordentligt.

Nord Stream 2-stoppet vänder allierade mot USA

UTRIKESÄr det totala handelskriget här? Den 20 december tvingades rederiet Allseas att avbryta bygget på Nord Stream 2 som då hade 16 mil kvar till färdigställande när USA:s hot om sanktioner sattes i verket. Tyskland, EU och Ryssland kommer var för sig att svara med motåtgärder riktade mot bland annat USA:s export. Den 8 januari invigdes mot USA:s vilja TurkStream.

Trump skryter om att stjäla Syriens olja

ANALYSUSA:s president sade nyligen i en intervju i amerikansk tv om Syrien: ”Jag lämnade trupper för att ta oljan, jag tog oljan …”. De amerikaner som fortsatt stödjer Trump och tycker att stulen utländsk olja är en bra idé är ovetandes om att oljeintäkterna på intet sätt kommer USA eller dess skattebetalare till del. Tvärtom kostar det dem stora pengar. Nya Tider analyserar här varför Trump avviker så starkt från sina vallöften och vad som ligger bakom Washingtons och Pentagons motstridiga uttalanden gällande truppnärvaro i Syrien och Irak.

Somalia vill ta hem somaliska IS-kvinnor och deras barn

UTRIKESSomalia är villig att evakuera och ta hem IS-kvinnor och deras barn om europeiska länder inte vill det, men bara om de är etniska somalier. Några andra har man inte råd att hjälpa. Detta rapporterar Sveriges Radio den 21 januari.

Roger Scrutons vän: ”Han gav oss hopp”

UTRIKESDen konservative filosofen Roger Scruton är död. Han dog den 12 januari i cancer. Scruton adlades 2016, men utsattes förra året för en brutal svartmålning av systemmedia och var i slutet av sitt liv persona non grata bland etablissemanget. När döden var nära berättade Scruton att han blivit fråntagen både hälsa och rykte, men uttryckte ingen vrede utan istället tacksamhet över allt det positiva han fått vara med om. Nya Tider har talat med Scrutons vän Gregory Lauder-Frost från Traditional Britain Group.

Gå till arkivet

Send this to a friend