Skip to Content

Viktor Orbán, Ungerns premiärminister, menar att han åtminstone bildligt talat skulle bli lynchad av ungrarna om han accepterade EU:s migrantkvoter. Foto: Balázs Szecsődi

Orbán: Vi tar vårt ansvar!

Ungerns president Viktor Orbán gav raka besked angående sitt lands inställning till migrantkrisen i en intervju med den brittiska tidningen Business Insider den 25 februari. Vi återger valda delar.

Publicerad: 10 mars, 2016, 11:42

  • Svenska

Business Insider: Ungern fick en del kritik efter Vysegrad-mötet. Uppfattningen var den att någon som tar emot solidaritet också bör återgälda solidaritet. Ditt land är trots allt en av de största mottagarna av EU-stöd. Tyskland är den största nettogivaren…
Orbán: Vi är inte skyldiga Tyskland något och Tyskland är inte skyldiga oss något. Tyskland har stött vårt inträde i EU, vilket vi är tacksamma för. Men samtidigt öppnade Ungern sin marknad för alla EU-länder. Alla har tjänat på detta, så nu är vi kvitt. Mitt under den finansiella krisen, i början av vår mandatperiod 2010, sade jag: vi vill inte bli räddade med tyska pengar. Vi har betalat tillbaka våra skulder till Internationella valutafonden i förtid. Detta år kommer vi på eget initiativ att betala tillbaka alla våra EU-lån ned till sista cent. Vi ungrare gillar inte att leva på någon annans bekostnad och självklart vill vi inte att någon lever på vår.
Business Insider: Men ändå är solidaritet viktigt!
Orbán: Vi är solidariska! Ungern skyddar EU:s södra gräns – utan något finansiellt stöd från Bryssel. Vi har helt själva betalat 250 miljoner euro för gränsskydd. Vi har också hjälpt Balkanländerna, utan att EU ersatt våra utgifter med en enda euro. För att inte nämna alla människor som lämnar Ukraina och strömmar in i Polen och vidare till Ungern. Det finns en miljon av dem i Polen och nästan 100 000 i Ungern. Ingen talar om detta längre i EU. Istället säger man åt oss att öppna våra gränser till migranter från Mellanöstern. Bryssel ger nu löften till Turkiet som vi inte kommer att kunna hålla – eller vilja hålla. Planen att ta emot hundra tusenentals migranter från Turkiet till Europa och fördela dem är en illusion. Inget EU-land varken kan eller vill implementera denna plan. Man skulle bildligt talat lyncha mig här i Budapest om jag gick med på något sådant.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Trumps rådgivare avgår – oklart hur

UTRIKESDen amerikanske presidenten Donald Trump meddelade på tisdagen att han gör sig av med sin rådgivare John Bolton. Bolton är av skiljaktig mening; han hävdar att det är han själv som sagt upp sig.

En redovisning av dagsläget i Tyskland

UTRIKESDoktor Gottfried Curio är medlem av tyska Förbundsdagen för AfD (Alternativ für Deutschland, Alternativ för Tyskland). I följande tal i Förbundsdagen beskriver han de katastrofala konsekvenserna av förbundskansler Angela Merkels öppna-dörrar-politik.

11-åring giftes bort enligt muslimsk tradition

UTRIKESEtt filmklipp som visar hur en 11-årig flicka gifter sig med sin 22-åriga kusin i Iran har skapat starka reaktioner. Traditionen med barngiftermål, precis som kusingiftermål, är stark i många muslimska länder trots lagar som skall begränsa förekomsten.

Tomma ord: Kändisar som hade lovat att ta hand om invandrare

UTRIKESFranska och brittiska kändisar som hade skapat uppmärksamhet runt sig själva genom att säga att de skulle ta emot illegala invandrare hemma, har inte gjort det.

Orbán talar vid Budapests tredje Demografiska toppmöte

UTRIKESTorsdagen den 5 september var den ungerske premiärministern ordförande för ett internationellt möte för att främja den ”traditionella familjemodellen”. Det är tredje gången som ett sådant möte organiseras i Budapest, de tidigare tillfällena var 2015 och 2017.

ANC försöker tona ned främlingsfientligt våld i Sydafrika

UTRIKESANC:s generalsekreterare Ace Magashule har förnekat förekomsten av främlingsfientlighet i Sydafrika, och beskriver attackerna mot utlänningar som enbart ”brottslighet”. Men Nya Tider har talat med malawier och kongoleser som motsade Magashule.

Mål för jihadistisk terrorism: En översikt över femton år av angrepp i väst

UTRIKESStadsbussar i London, Boston Marathon, kontoret för den franska satirtidningen Charlie Hebdo i Paris, Bryssels flygplats och julmarknaden i Berlin. Den skenbara kopplingen mellan dessa platser är att de alla har varit ett mål för jihadistiska terroristattacker. Detta konstaterar det nederländska inrikesministeriets underrättelse- och säkerhetstjänst AIVD i en rapport som konstaterar att 75 procent av dessa dåd har utförts de senaste fem åren.

Tyskarna beväpnar sig

Antalet tyskar med vapenlicens har ökat markant. En av de främsta orsakerna till detta är migrantangreppen i Köln. I en förbundsstat i norr är antalet vapenägare särskilt högt.

Gå till arkivet

Send this to a friend