Skip to Content

Palmyra har befriats från Islamiska statens terrorvälde. Foto: Instagram/Sputnik

Palmyra befriat av syriska armén

Den antika staden Palmyra är befriad och Islamiska staten (IS) är på flykt. Folket jublar och man känner äntligen att fred finns i sikte. Västmakterna med USA i spetsen gör dock sura miner. Vilken sida står de egentligen på?

Publicerad: 7 april, 2016, 17:53

  • Svenska

Förödelsen av Palmyra är enorm, men inte oreparerbar, enligt arkeologiska experter. Efter hårda strider lyckades den syriska armén att med stöd av ryskt flyg driva ut de sista jihadisterna, men innan dess hade terroristerna sprängt många värdefulla lämningar. Den antika staden Palmyra och den närliggande moderna bebyggelsen Tadmur har varit i Islamiska statens händer i nästan ett år. De hade passat på att gräva ned sig, byggt tunnlar och lagt ut tusentals minor. Även en rysk soldat stupade under striderna, den 25-årige eldledaren Aleksandr Prokhorenko kallade in en bombräd på sin egen position sedan han omringats av terrorarmén.

Att befästa sig var inte det enda IS gjorde under sin tid i staden. Man har hittat massgravar av civila och de flertusenåriga ruinerna, av UNESCO klassade som världsarv, hade apterats med sprängmedel så att hela området skulle kunna jämnas med marken med en knapptryckning. Lyckligtvis skedde aldrig detta. Syriska armén hade dels kopplat ifrån elnätet innan anfallet, dels störde ryska förband för telekrigföring ut mobiltelefoner, garageöppnare och andra sändare som terroristerna använde som fjärrutlösare.

Befolkningen jublar nu och man ser äntligen att fred är i sikte. Den västerländska så kallade koalitionen mot IS jublar dock inte, tvärtom hörs sura tongångar. Det väcker frågan var dessa stater egentligen står. I Israel har druser boende på Golanhöjderna, mellan Syrien och Israel, attackerat israeliska ambulanser som transporterat jihadister tillhörande bland annat Nusrafronten (al-Qaida i Syrien) vilka har beskjutit drusiska byar i Syrien.

USA:s president Barack Obama är missnöjd över Rysslands insatser. Hans inställning verkar vara att det är ”hans” terrorister som han tagit på sig att bomba. Sedan flera år. Tanken är troligen att ha dessa som förevändning för fortsatt militär närvaro i regionen under överskådlig tid. Islamisterna kan dessutom komma till nytta mot till exempel Iran. Tänk på att det från början var CIA som beväpnade och utbildade talibanerna i Afghanistan.

Vid en presskonferens den 23 mars kunde det amerikanska utrikesdepartementets talesperson Mark Toner inte säga huruvida han föredrog om syriska armén återtog Palmyra från Islamiska staten, och först efter att ha pressats att förklara sig svarade han att IS ”förmodligen är en större ondska i detta fall”.

I Irak är det många i befolkningen som är övertygade om att USA byggt upp Islamiska staten. Nya Tiders reporter Sanna Hill, som i början av året besökte norra Irak där strider pågår, fick höra av kurdiska miliser att de sett ”någon” stat flyga in militär materiel till det av IS styrda Mosul. Iraks shiitiska miliser och Hizbollah hotar öppet med att om USA återigen sätter sina soldater på irakisk mark kommer de att angripas. ”De har skapat ett problem och nu ska de komma och ’lösa’ det”, motiverar de uttalandet med.

Efter att ha sett den av väst frambombade ”friheten” i Libyen, innan dess det land i Afrika med mest välmående befolkning, vill nog inget folk ha västs ”hjälp” igen.

 

redaktion@nyatider.nu

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Tiderna växlar på Bokmässan

DEBATTBokmässan var annorlunda 2017 än under andra år. Vid den avslutande presskonferensen efter denna den 33:e Bokmässan berättade dess vd Maria Källsson att omsättningen varit mindre, särskilt under lördagens stormiga demonstrationer i centrala Göteborg. Bokmässan hade också ändrat karaktär, och vi får se om det är en trend som håller i sig.

Putin stigmatiserad

RYSSLANDOliver Stones intervju med Rysslands president Vladimir Putin har väckt uppståndelse hos kulturetablissemanget, trots att frågorna är kritiska och Stone inte drar sig för att ta upp kontroversiella frågor. Tecken på en sjuklig rysskräck, enligt docent Alf Ronnby.

De ”naiva goda” bättre än de som gör rätt utifrån ”grumlig agenda”?

LEDAREDet är underhållande att se tjafset mellan olika människor som tillhör eller tills nyligen tillhört etablissemanget. I detta nummer berättar vi hur en tweet från författaren Katerina Janouch fått vänsterpolitikern Rossana Dinamarca att rasa, men det som är riktigt absurt är hur Ann Heberlein försöker plocka poäng på att attackera sin före detta väninna Janouch.

Så föddes Folkets demonstration

DEBATTUnder två år har människor regelbundet demonstrerat med plakat som ”Vi kräver demokrati” och ”Avgå Eliasson”. Demonstrationens grundare och organisatör Johan Widén berättar om tankarna bakom protesterna, hur IKEA-mordet fick bägaren att rinna över, och hur Folkets demonstration utvecklats till i dag, då han tagit beslutet att fortsätta arbetet under andra former.

Terrordåd – toppen på ett isberg

LEDARETerrordåd skakar om vår vardag – Spanien, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Finland. Det är en kalldusch för många, ett obehagligt uppvaknande för hur politikerna omvandlat våra trygga samhällen till veritabla dödsfällor. I bakgrunden sker dock något som får långt större konsekvenser för våra befolkningar, våra länder och vårt sätt att leva.

Den lilla folkliga protesten och mediernas mobilisering

KRÖNIKAJag blev glad av att se gårdagens lilla manifestation på Medborgarplatsen, inte minst för att den såg ut att huvudsakligen bestå av vad vi kan kalla "vanliga människor", även om medier och asylaktivister, som vanligt hand i hand, ändå vill tala om "rasister" och "nazister". Vi är sedan år tillbaka förvisso vana vid att fel hållning i invandringsfrågan direkt kopplas till rasism, men i detta fall är det särskilt missvisande.

En man, ett gevär, en röst

LEDAREDenna paroll från 1901, då den allmänna värnplikten infördes, bygger på att vi gemensamt försvarar och bygger samhället. I dag verkar dock politikerna mer vara rädda för sitt eget folk än för någon yttre fiende.

Vad kännetecknar en kulturperson?

KRÖNIKAFrågan i rubriken är inte helt lätt att besvara. Det borde vara en person som på ett kvalificerat sätt ägnar sig åt någon form av kulturell verksamhet. En tolerant och intellektuellt hederlig individ med viss bildning och förmåga till självständigt tänkande och gärna en viss pedagogisk förmåga. En sådan förmåga är ovärderlig för den som vill bli förstådd.

Gå till arkivet