Skip to Content

Palmyra har befriats från Islamiska statens terrorvälde. Foto: Instagram/Sputnik

Palmyra befriat av syriska armén

Den antika staden Palmyra är befriad och Islamiska staten (IS) är på flykt. Folket jublar och man känner äntligen att fred finns i sikte. Västmakterna med USA i spetsen gör dock sura miner. Vilken sida står de egentligen på?

Publicerad: 7 april, 2016, 17:53

  • Svenska

Förödelsen av Palmyra är enorm, men inte oreparerbar, enligt arkeologiska experter. Efter hårda strider lyckades den syriska armén att med stöd av ryskt flyg driva ut de sista jihadisterna, men innan dess hade terroristerna sprängt många värdefulla lämningar. Den antika staden Palmyra och den närliggande moderna bebyggelsen Tadmur har varit i Islamiska statens händer i nästan ett år. De hade passat på att gräva ned sig, byggt tunnlar och lagt ut tusentals minor. Även en rysk soldat stupade under striderna, den 25-årige eldledaren Aleksandr Prokhorenko kallade in en bombräd på sin egen position sedan han omringats av terrorarmén.

Att befästa sig var inte det enda IS gjorde under sin tid i staden. Man har hittat massgravar av civila och de flertusenåriga ruinerna, av UNESCO klassade som världsarv, hade apterats med sprängmedel så att hela området skulle kunna jämnas med marken med en knapptryckning. Lyckligtvis skedde aldrig detta. Syriska armén hade dels kopplat ifrån elnätet innan anfallet, dels störde ryska förband för telekrigföring ut mobiltelefoner, garageöppnare och andra sändare som terroristerna använde som fjärrutlösare.

Befolkningen jublar nu och man ser äntligen att fred är i sikte. Den västerländska så kallade koalitionen mot IS jublar dock inte, tvärtom hörs sura tongångar. Det väcker frågan var dessa stater egentligen står. I Israel har druser boende på Golanhöjderna, mellan Syrien och Israel, attackerat israeliska ambulanser som transporterat jihadister tillhörande bland annat Nusrafronten (al-Qaida i Syrien) vilka har beskjutit drusiska byar i Syrien.

USA:s president Barack Obama är missnöjd över Rysslands insatser. Hans inställning verkar vara att det är ”hans” terrorister som han tagit på sig att bomba. Sedan flera år. Tanken är troligen att ha dessa som förevändning för fortsatt militär närvaro i regionen under överskådlig tid. Islamisterna kan dessutom komma till nytta mot till exempel Iran. Tänk på att det från början var CIA som beväpnade och utbildade talibanerna i Afghanistan.

Vid en presskonferens den 23 mars kunde det amerikanska utrikesdepartementets talesperson Mark Toner inte säga huruvida han föredrog om syriska armén återtog Palmyra från Islamiska staten, och först efter att ha pressats att förklara sig svarade han att IS ”förmodligen är en större ondska i detta fall”.

I Irak är det många i befolkningen som är övertygade om att USA byggt upp Islamiska staten. Nya Tiders reporter Sanna Hill, som i början av året besökte norra Irak där strider pågår, fick höra av kurdiska miliser att de sett ”någon” stat flyga in militär materiel till det av IS styrda Mosul. Iraks shiitiska miliser och Hizbollah hotar öppet med att om USA återigen sätter sina soldater på irakisk mark kommer de att angripas. ”De har skapat ett problem och nu ska de komma och ’lösa’ det”, motiverar de uttalandet med.

Efter att ha sett den av väst frambombade ”friheten” i Libyen, innan dess det land i Afrika med mest välmående befolkning, vill nog inget folk ha västs ”hjälp” igen.

 

redaktion@nyatider.nu

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Löfven: ”Svenska kyrkans präster måste viga homosexuella”

SVENSKA KYRKANSvenska kyrkans präster ska tvingas till att viga homosexuella par och Socialdemokraterna kommer inte släppa makten om kyrkan – i alla fall om Socialdemokraterna får fortsätta bestämma efter höstens kyrkoval. Det är några av de besked statsminister Stefan Löfven ger i en intervju med Kyrkans Tidning. Nu hävdar dock statsvetare att Löfven är okunnig om skillnaden mellan präster och statliga ämbetsutövare.

Illegala röstade i USA i högre omfattning än tidigare känt

USAAntalet illegala invandrare som har röstat i tidigare amerikanska val är mycket högre än i tidigare beräkningar, visar en ny studie. Så många som 5,7 miljoner illegala kan ha röstat i valet 2008, som gjorde Barack Obama till USA:s president.

Bilderbergmötet 2017: Ljusskygg agenda sedan 1954

Bilderbergarna vill i dag gärna ge sken av att gruppen är helt oförarglig och att de inte har något att dölja. I ett halvt århundrade var emellertid Bilderberggruppen så hemlig att inte ens erfarna samhällsbevakare kände till dess existens.

Bilderbergmötet 2017: Globalisterna slår tillbaka?

REPORTAGEEtt antal av världens mäktigaste finansmän samlades den 1-4 juni bakom stängda dörrar tillsammans med politiker och andra makthavare från hela Västvärlden för att diskutera världsutvecklingen – och enligt kritiker, staka ut kursen för densamma. Som vanligt lade de stora massmedierna locket på, som de gjort sedan 1954. Det 65:e Bilderbergmötet hölls på ett lyxhotell bara några kilometer från Vita huset, där ett av ämnena för årets diskussioner sitter på presidentposten.

”Hur många terrorattacker har ni haft i London?”

EUEn polsk parlamentsledamot från det regerande partiet Lag och rättvisa såg till att upplysa sin värd i BBC om det hot öppna gränser innebär.

Globalisterna mot folket

KRÖNIKA

Dans kring majstången och sju sorters blommor

UTRIKES”Små grodorna, små grodorna, är lustiga att se.” Många svenskar har någon gång i livet deltagit i denna traditionsenliga danslek kring en majstång klädd i gröna björklöv på midsommarafton som infaller mellan 20-26 juni – i år den 24:e. Midsommarfirandet är vid sidan av julen den viktigaste högtiden i Sverige och är en hyllning till sommaren, ljuset och växtligheten. Midsommarnatten troddes vara en av de mest magiska.

USA nobbar klimatåtagande

UTRIKESDen 1 juni meddelade president Donald Trump att USA inte längre kommer att stå bakom den frivilliga överenskommelse om klimatpolitik som i svensk media felaktigt kallas Parisavtalet. Det handlar inte om ett formellt avtal utan om en överenskommelse som man kan lämna när som helst genom att inte uppfylla de överenskomna åtagandena.

Gå till arkivet