Skip to Content

Till höger: Påven Franciscus. Foto: Vatikanen. Till vänster: Patriarken Kirill. Foto: Rysk-ortodoxa kyrkan i Moskva
Europa

Påve och patriark i historiskt möte

Ett möte på toppnivå planeras mellan den katolska och ryska ortodoxa kyrkan. I ljuset av förföljelser av kristna i världen och familjens hotade ställning höjs nu röster för att splittringen av kyrkan, som uppstod år 1054 och som delade den i en östlig och en västlig del, nu skall överbryggas.

Publicerad: 9 juli, 2015, 11:16

  • Svenska

Läs även

Enligt en högt uppsatt funktionär i den rysk-ortodoxa kyrkan planeras ett historiskt möte mellan påven Franciskus och den rysk-ortodoxa kyrkans överhuvud patriarken Kirill. Ett sådant möte anses vara ett viktigt steg för att överbrygga den tusenåriga klyftan mellan kristendomens västra och östra delar som uppstod vid den så kallade Stora schismen 1054.

Mötet uppges komma att fokusera bland annat på förföljelsen av kristna i Mellanöstern och familjens ställning. De båda sekulära staterna Irak och Syrien är i dag skådeplatser för muslimska fanatikers framfart, som praktiserar tvångsomvändelse. Den traditionella familjens ställning undermineras konsekvent i väst, där det senaste steget i denna riktning togs 26 juni, då USA:s högsta domstol beslutade, med fem röster mot fyra, att konstitutionen garanterar homosexuella par rätten till äktenskap. Tidigare har flera delstater folkomröstat i frågan. Samma kväll lystes Vita Huset och många andra kända byggnadsverk i landet upp med prideflaggans färger.

Till den italienska dagstidningen Corriere della Sera säger metropoliten Ilarion, ansvarig för den rysk-ortodoxa kyrkans internationella kontakter:

– Ett sådant möte kommer närmare varje dag, men det måste förberedas väl.

Han kunde dock inte precisera huruvida mötet kan ske redan i år, men menade att det nu fanns ”god dynamik” mellan de båda kyrkorna. Ilarion tillade att mötet kommer att ske på ”neutral” mark, och alltså inte i Moskva eller Vatikanen.

Förra året, efter en resa i Turkiet, sade påve Franciskus till journalister att han hade meddelat Kirill att han var redo att möta patriarken:

– När du vill kan du ringa mig och jag kommer, sade han då.

Den rysk-ortodoxa kyrkan har tidigare anklagat den katolska kyrkan för att försöka konvertera ortodoxa till katolicismen, i samband med ny religionsfrihet efter Sovjetunionens fall, en anklagelse som Vatikanen tillbakavisar.

Tobias Svensson & Sophie Kielbowska

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Kristen flicka tvångsgift med muslim – tvingas bo med sin kidnappare

UTRIKESI slutet av april kidnappades en 13-årig kristen flicka i Pakistan av beväpnade muslimska män och tvångsgiftes med en av dem. Efter att fallet kommit upp i högsta domstolen i Lahore efter att flickans familj försökt få henne frigiven kommer domstolen med ett anmärkningsvärt beslut – man tilldömer henne till sin kidnappare som får behålla och fortsätta våldta flickan.

Soros ger 52 miljoner dollar för att påverka USA-valet

USAFinansmiljardären George Soros, 89, skänker rekordsumman 52 miljoner dollar, motsvarande nästan en halv miljard svenska kronor, till verksamheter knutna till Demokratiska partiet inför presidentvalet. Samtidigt stöder Soros även kampanjer för poströstning, något som anses gynna Demokraterna och som republikaner fruktar kommer att leda till omfattande valfusk, samt kampanjer för att få fler icke-vita väljare till valurnorna vilket även det gynnar Demokraterna.

Centralbankschef kräver ”riktigt hård” nedstängning – Trump vill lätta upp

USAFederal Reserves ledamot Neel Kashkari vill att USA inför ”en riktigt hård nedstängning” i fyra till sex veckor. Detta för att ”rädda ekonomin”. President Donald Trump gick redan följande dag ut med beskedet att en nedstängning ”gör mer skada än nytta”. Amerikanska företag och samhället har drabbats hårt med över 14 miljoner nya arbetslösa sedan epidemins utbrott.

Lukasjenko återvald till Vitrysslands president – vägval Bryssel eller Moskva väntar

UTRIKESDen 9 augusti hölls det presidentval i Vitryssland (Belarus). Enligt officiella siffror från landets valkommission har Aleksandr Lukasjenko återvalts med 81 procent av rösterna bakom sig. Så kallade människorättsorganisationer i väst samt oppositionen i Vitryssland betraktar dock valet som riggat.

Medias narrativ om George Floyds död imploderar efter att polisens film läckt

UTRIKESBilder av George Floyds gripande har läckt till en brittisk dagstidning och fick mer än 2 miljoner visningar på YouTube på bara en dag – och de flesta av kommentarerna fördömer mediernas lögner om det påstådda polisvåldet mot en svart man.

Svarta amerikaner vill att polisen upprätthåller en lokal närvaro

UTRIKESEn ny undersökning från det amerikanska opinionsinstitutet Gallup visar att på frågan om de vill att polisen skall spendera mer tid, samma tid eller mindre tid än de för närvarande gör i deras område, vill de flesta svarta amerikaner – 61 procent – att polisens närvaro förblir densamma. Detta kan jämföras med att 67 procent av alla myndiga amerikaner föredrar status quo, med 71 procent för vita amerikaner.

Universitet stämplar korrekt grammatik som rasism

USAInstitutionen för det engelska språket vid Rutgers University i den amerikanska delstaten New Jersey har nu slagit fast att användning av korrekt grammatik är en dold form av rasism, eftersom studenter med utländsk eller icke-vit bakgrund missgynnas. Kritiker menar tvärtom att sådana sänkta krav helt enkelt är ett utslag av de låga förväntningarnas rasism.

Autism sex gånger vanligare hos transsexuella

UTRIKESEnligt en omfattande studie från forskare i Storbritannien är autism sex gånger vanligare hos transsexuella individer än hos heterosexuella. Transsexuella har även oftare mentala sjukdomar än heterosexuella visar studien.

Gå till arkivet

Send this to a friend