Skip to Content

DEBATT

Samordnaren måste ta hotet på allvar

Publicerad: 27 augusti, 2016, 11:58

  • Svenska

Läs även

POLITIKER PRATAR SIG gärna varma om arbetet mot extremism, ofta med ord som ”oacceptabelt” och ”nolltolerans”. Ord som låter kraftfulla, men inte betyder något. Det som istället behövs är ett arbete mot extremism där fakta analyseras utan hänsyn till politiska dogmer. Hillevi Engström (M), som ny nationell samordnare, har nu chansen att styra upp arbetet för att förhindra ett blodigt terrordåd på svensk mark.

”Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism” inrättades för två år sedan under Mona Sahlins ledning. Redan från början låg fokus på hotet från så kallad höger­extremism, vilket också är något hon kämpat mot hela sitt politiska liv. I en intervju i Dagens Nyheter den 10 juli 2014 i samband med utnämningen återkommer hon flera gånger till högerextremism och anknyter till massmordet på Utöya, medan muslimer tvärtom utmålas som en utsatt grupp. Att hon själv tidigare blivit utsatt för hot av nazister har troligtvis inverkat på besattheten.

En månad efter Sahlins tillträde mördades fyra människor vid judiska museet i Bryssel. Under 2015 skedde Charlie Hebdo-attacken, attentatet i Köpenhamn och massmordet i Paris. I år upplevde vi terrorattacken i Bryssels tunnelbana, masskjutningen i Orlando, lastbilsmorden i Nice, mordet på en fransk präst, terrordåden i Tyskland med mera.
Under tiden fortsatte Sahlin att driva sin egen agenda, där jihadism nämndes i förbifarten inbakad mellan varningar om högerextremism (Aftonbladet 26 oktober 2015) och likställandet av en invandringskritisk demonstration med våldsbejakande högerextremism (Expressen 31 januari 2016). Argumentationen drevs till sin spets när hon, efter terrorattacken i Bryssel, svävade bort i luddiga ordalag om vitmakt-rörelser och näthat (Dagens Samhälle 23 mars 2016).

Mona Sahlins insats som samordnare bestod av att uppmana kommuner att ta fram handlingsplaner samt att inrätta en stödtelefon dit oroliga kunde ringa in tips. Vad handlingsplanerna skulle syfta till är oklart, då terrorbekämpning snarare ligger på Säpos bord. Däremot kom idén om handlingsplaner till användning när Mona Sahlin i SVT den 4 oktober 2015 lade över hela ansvaret på Malmö kommun efter att Osama Krayem, 23, från Malmö gripits för inblandning i terrordådet i Bryssel. På senare tid har flera rapporter avslöjat att ingen svarat när stödtelefonen ringts (Aftonbladet 27 april 2016), däremot finns inga uppgifter om att telefonlinjen skulle lett till tips.

Det snällaste man kan säga om Sahlins insats är att den inte förvärrat situationen, men då måste man bortse från vad en annan samordnare kunde ha gjort om denne tog sitt jobb på allvar. Varför fokuserade Mona Sahlin på att bekämpa ett icke-existerande hot från högerextremism, när terrorattentat av jihadister under hennes två år krävde hundratals oskyldiga liv i Europa? Frågan förblir obesvarad, eftersom Sahlin försvann efter inblandning i ännu en skandal om korruption och oegentligheter.

Det vi får sätta vårt hopp till istället är att Hillevi Engström gör det jobb som Sahlin inte gjorde, och att hon ser hoten som hennes företrädare vägrade se. Vi behöver en samordnare som vågar se verkligheten utan partipolitiska skygglappar.

Joakim P Jonasson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Jag saknar mitt gamla Sverige

KRÖNIKA

Utan kulturarbetare är högern chanslös

OPINION: KARL MIKAEL LARSONSvenska staten strör hundratals miljoner över kulturbranschen. Flera gånger varje år. Bara för att rätt kultur ska produceras, publiceras och iscensättas. Ingen bransch är lika politiserad. Veckans debattör Karl Mikael Larson (fd Fredrik) synar kulturbranschen.

Skuggan Stefan Löfven

KRÖNIKATrots att jag i min kommande bok Sverige 2084 kan visa på ett antal mycket tveksamma ageranden av en ung Tage Erlander skulle jag vilja kalla honom Sveriges siste landsfader. Den finaste titel en svensk kan få. Den ende som i dag kommer i närheten är väl vår kung, monarken som Stefan Löfven vill avsätta.

Knäböj inte för någon!

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Tio års arbete i alternativmedia: En ringmur av tystnad

KÅSERIFör tio år sedan bytte jag sida. I 25 år arbetade jag som journalist i dagspress, därav 22 år på Dagens Nyheter. Efter pensioneringen började jag skriva i alter­nativmedia. Halva min vänkrets sade upp kontakten. Fortfarande har många inte kunnat förlåta mig för sidbytet. Jag omges av en ringmur av tystnad.

Omvärlden är mer rädd för svenska smittan än för Covid-19

OPINION: KATERINA JANOUCHSverige behandlas som pestsmittat inte bara på grund av den ofantligt större spridningen av Covid-19, utan även på grund av alla samhällssjukdomar som grasserar: kriminalitet, bidragsberoende, terrorismexport, kvävd yttrandefrihet etc. Veckans debattör, Katerina Janouch, menar att ”den svenska smittan” av grannländerna faktiskt uppfattas som ännu värre än coronaviruset.

De låga förväntningarnas rasism, ny kulturrevolution och framtiden för Trump

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETUpploppen i Förenta staterna växer sig allt större, men vad vill egentligen Black Lives Matter? Som vår reporter Dan Malmqvist redogör för i detta nummer så är det en omfattande kravlista som rörelsen presenterat, en lista på olika förmåner som man kräver åt alla svarta. Allt fler påpekar nu att kvotering, öronmärkta bidrag och andra etniska förmåner inte är annat än rasism.

Sverige – mörklagt land

KRÖNIKAVi svenskar lever i en hemsk bubbla. Vi kvävs bokstavligen av den våta filt av lögner som politikerna brett ut över folket. Media är tystade slavar på vagnen. Vi hör inte omvärldens allt högre varningsrop. Utan andra jämförelser liknar vi de missledda italienska och tyska folken på 30-talet. Först gick det bra, sedan gick det åt helvete.

Gå till arkivet

Send this to a friend