Skip to Content

Hjälparbetaren och nunnan Hatune Dogan visar skotthål vid ingången till ett kloster i norra Egypten. Foto: Nya Tider
EGYPTEN

På plats: Sanna Hill med Hatune Foundation i Egypten

Nya Tiders vice chefredaktör Sanna Hill besökte tillsammans med grundaren av Hatune Foundation, Hatune Dogan, Kairo och de norra delarna av Egypten under juli månad. De besökte bland annat ett område kallat Mokattam, där 70 000 kristna lever i misär. Många hade tvingats fly från förföljelse i norra Egypten. Tidigare i år åkte Sanna Hill och Hatune Dogan till Irak och Turkiet.

Publicerad: 25 augusti, 2016, 12:22

  • Svenska

Läs även

– Det var som vanligt en intensiv och lärorik resa. Vi träffade präster och andra hjälparbetare som berättade att Islamiska staten rekryterar bland lokalbefolkningen vid gränsen till Libyen. Kristna och andra minoriteter och oliktänkare förföljs, misshandlas och i värsta fall mördas. Polisen är i många fall korrupt och det är inte alltid lätt att få rätt mot en stark majoritet, säger Sanna Hill.

Det är inte första gången Hill har åkt till instabila områden tillsammans med Hatune Foundation. Tidigare i år åkte hon till flera olika områden i norra Irak, bland annat till bergsstaden Sinjar, där kurdiska och jezidiska styrkor hade återtagit stadskärnan från Islamiska staten två månader tidigare. Där intervjuade hon soldater och offer och teamet var tvungna att åka förbi den av Islamiska staten kontrollerade staden Mosul för att leverera förnödenheter och medicin till soldater och flyktingar i bergen.

Hat

En flicka i området Mokattam i Egypten. Här bor omkring 70 000 kristna i misär. Foto: Nya Tider

 

– Politikerna i Sverige och Europa låtsas vara goda när de i själva verket tar av u-landsbiståndet för att finansiera en massinvandring som vi inte klarar av. I de flyktingläger vi besökte mellan städerna Dohuk och Sinjar uttryckte folk en oro för att Europa inte är noggranna vilka de välkomnar i sina länder, och en del sa att de inte skulle våga fly till Europa av rädsla för radikal islamism, berättar Hill.

Hill åkte även till norra delarna av Turkiet tillsammans med hjälporganisationen. Intervjuer och artiklar om resorna går att läsa i Nya Tiders papperstidning, och delar av dessa går även att läsa på hemsidan. Ett längre reportage om resan till Egypten kommer att publiceras inom kort. Läs Hatune Foundations reseskildring här.

 

r

I februari åkte Hatune Dogan och Sanna Hill till den sönderbombade staden Sinjar i norra Irak. En stund innan de anlände hade Islamiska staten skjutit in en granat i hopp om att träffa polishuset. Foto: Nya Tider

 

rDSC_0048

Sanna Hill och Hatune Dogan träffade flera personer och familjer som fallit offer för Islamiska staten och dess föregångare, Nusrafronten. Pappan i denna familj blev mördad i sitt hem. Foto: Nya Tider

 

sDSC_0560

Strider mot IS. Intervjuer med soldater och offer har tidigare publicerats i Nya Tider. Foto: Nya Tider

 

tDSC_0773

Brutala scener. Massgrav i Sinjar i norra Irak. Foto: Nya Tider

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Bidragsfusket och slappheten i stats­förvaltningen kan leda till regeringskris

ANALYSBidragsbrotten ökade med 467 procent mellan 2009 och 2018. Det framgår av statistik som publicerats på Åklagarmyndighetens hemsida. Enligt vissa källor uppgår de felaktiga utbetalningarna från välfärdssystemen till cirka 17 miljarder kronor per år. En grund­läggande förutsättning för att det skall kunna ske är allvarliga brister i och kring befolkningsregistret. Regeringen har blundat för problemet i många år och nu hotar en regeringskris.

Coronaviruset misstänks ha nått Europa – 26 döda

UTRIKESDet nya kinesiska coronaviruset, vilket bekräftats ha smittat 850 och dödat 26 personer, kan ha nått Europa. I Finland har man två möjliga fall och i Storbritannien har man 14 misstänkta fall. Ett flertal länder, främst i Sydostasien, har bekräftade fall av virussmittade. Samtidigt har kinesiska staten kallat in armen och stängt av 14 städer, den kinesiska muren, samt ställt in flera officiella firanden av det kinesiska nyåret. Bilder från kinesiska medborgare på sociala medier visar samtidigt skräckscener från de drabbade städerna. Det har även förekommit en handfull fall av misstänkt sjuka i Sverige.

Handelskriget: USA blinkade först

ANALYSEtt avtal har skrivits. Kriget är inte över, men åtminstone kan man kalla det för vapenstillestånd med fredsförhandlingar. Det finns egentligen inga vinnare i ett handelskrig, men om vi skall tala om förluster så har det främst drabbat USA stort. USA gick ut hårt och försökte i princip kuva Kina och visa vem som bestämde i världen, men det lyckades inte. USA har fått backa ordentligt.

Nord Stream 2-stoppet vänder allierade mot USA

UTRIKESÄr det totala handelskriget här? Den 20 december tvingades rederiet Allseas att avbryta bygget på Nord Stream 2 som då hade 16 mil kvar till färdigställande när USA:s hot om sanktioner sattes i verket. Tyskland, EU och Ryssland kommer var för sig att svara med motåtgärder riktade mot bland annat USA:s export. Den 8 januari invigdes mot USA:s vilja TurkStream.

Trump skryter om att stjäla Syriens olja

ANALYSUSA:s president sade nyligen i en intervju i amerikansk tv om Syrien: ”Jag lämnade trupper för att ta oljan, jag tog oljan …”. De amerikaner som fortsatt stödjer Trump och tycker att stulen utländsk olja är en bra idé är ovetandes om att oljeintäkterna på intet sätt kommer USA eller dess skattebetalare till del. Tvärtom kostar det dem stora pengar. Nya Tider analyserar här varför Trump avviker så starkt från sina vallöften och vad som ligger bakom Washingtons och Pentagons motstridiga uttalanden gällande truppnärvaro i Syrien och Irak.

Somalia vill ta hem somaliska IS-kvinnor och deras barn

UTRIKESSomalia är villig att evakuera och ta hem IS-kvinnor och deras barn om europeiska länder inte vill det, men bara om de är etniska somalier. Några andra har man inte råd att hjälpa. Detta rapporterar Sveriges Radio den 21 januari.

Roger Scrutons vän: ”Han gav oss hopp”

UTRIKESDen konservative filosofen Roger Scruton är död. Han dog den 12 januari i cancer. Scruton adlades 2016, men utsattes förra året för en brutal svartmålning av systemmedia och var i slutet av sitt liv persona non grata bland etablissemanget. När döden var nära berättade Scruton att han blivit fråntagen både hälsa och rykte, men uttryckte ingen vrede utan istället tacksamhet över allt det positiva han fått vara med om. Nya Tider har talat med Scrutons vän Gregory Lauder-Frost från Traditional Britain Group.

Antalet smittade av kinesiskt virus stiger – flera dödsfall

UTRIKESDet kinesiska coronaviruset har visat sig kunna sprida sig mellan människor och antalet smittade ökar nu snabbt. Bara över helgen mer än tredubblades antalet smittade till 300. Samtidigt har antalet dödsfall även stigit från två till sex. Viruset har även bekräftats spritt sig till ett flertal olika kinesiska städer och nu ökar risken för fortsatta mutationer som gör viruset ännu dödligare.

Gå till arkivet

Send this to a friend