Skip to Content

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Sanningens röst i ett förljuget medieklimat

Publicerad: 23 september, 2016, 18:05

 • Svenska

Temat för årets Bokmässa är yttrandefrihet. Men vad har yttrandefrihet för praktisk betydelse, hur påverkas vi av mer eller mindre yttrandefrihet i samhället?

I forna Östblocket trodde de flesta människor att om de bara inte kritiserade maktapparaten och det kommunistiska partiet så kunde de leva sina liv i fred. Alla drabbades dock mer än de kanske insåg. Jag vill här peka på en viktig aspekt som drabbar oss i Sverige i dag, och det är den ökade faran för grova brott och övergrepp till följd av att vissa samhällsproblem inte får diskuteras fritt.

I Norge har man mycket högre i tak. Exempelvis har norska medier och polis varit öppna med vilka grupper det är som begår de flesta sexövergreppen. Åren 2006-2008 kunde polisen i Oslo konstatera att samtliga överfallsvåldtäkter begicks av migranter från länder där kvinnan har en underordnad ställning. Att man beskriver verkligheten som den är, innebär också att man kan vidta åtgärder. Man införde snabbt utbildning för män från dessa regioner om kvinnans ställning i nordiska samhällen och vilka lagar som gäller.

Det hade man kunnat göra i Sverige också, där problemen är mångdubbelt större. I stället har hela Norge beskyllts för att vara rasistiskt. I detta nummer presenterar vi en sammanställning av hur Dagens Nyheter systematiskt har vilsefört sina läsare, men problemet är utbrett i alla systemmedier.

Det är först i år som förslag om obligatorisk sexualundervisning väckts i Sverige, efter att alternativ media avslöjat de omfattande sextrakasserierna på musikfestivaler – något systemmedia för övrigt också försökt dölja, men misslyckats. Fortfarande har dock inte dessa åtgärder genomförts, eftersom det i media heter att det skulle innebära ”att en hel grupp kände sig utpekad”.

Som vi tidigare beskrivit i Nya Tider är till och med polisen rädd att gå ut med ordentliga signalement efter att de flera gånger pekats ut av media som ”rasister”. Brottslingar kommer undan bara för att signalementen blir så vaga att de blir helt meningslösa.

Det betyder dock inte att man i media är helt färgblind, tvärtom. När det i början av förra året anmäldes en gruppvåldtäkt på Finlandsfärjan Viking Amorella var systemmedia snabbt ute med braskande rubriker som ”Åtta svenskar gripna för våldtäkt”.

När Nya Tider skrev att de gripna hade namn som Abdulla och Ahmed backade systemmedia till att de menat att det rörde sig om svenska medborgare. Det var också en lögn, Nya Tider avslöjade snabbt att de gripna var medborgare i Somalia och Irak. Det var alltså så viktigt för media att kunna hävda att de var svenskar, att de var beredda att ljuga om det.

Det stämmer inte alls som det ibland påstås att systemmedia avstår från att publicera etnicitet eftersom det saknar relevans för nyheten. De avstår att publicera etnicitet bara när det passar deras agenda, och är lika noga med att lyfta fram etnicitet när signalementet omfattar till exempel ”blont hår”.

De stora mediehusen lever fortfarande i föreställningen att de kan lura läsarna och forma opinionen som de vill. Men människor genomskådar det här i dag. Det är inte konstigt att journalister har lägst förtroende av alla yrkesgrupper i Sverige år efter år. Eller nästan, 2010 lyckades man faktiskt ta sig förbi bilhandlarna, men sedan halkade man ned till en sistaplats igen.

Människor vill ha korrekt information, de vill veta vad som händer, och det är därför alternativ media växer, hur mycket de än kallar oss för olika skällsord.

Reaktionerna från systemmedia på våra avslöjanden är rent hysteriska. Men jag förstår dem. Har man lurat befolkningen i decennier och skapat ett samhälle som slår världsrekord i antalet våldtäkter har man mycket att svara för.

De pratar mycket om demokrati och alla människors lika värde, men i praktiken betyder detta ”lika värde” att flickorna som blir sextrakasserade i Kungsträdgården av organiserade gäng, är mindre viktiga än att en viss grupp inte ska känna sig utpekad.

Hur bra kan demokratin fungera om människor inte får korrekt information om verkligheten? Systemmedia kan kalla oss det ena och det andra för att vi avslöjar vad de ljuger om, men sådana påhopp slår bara tillbaka på dem själva. Mitt samvete är rent, men hur sover de själva på nätterna?

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Utmärkt talat – det köper vi! Med vänlig hälsning tj

 • mikael ahrenberg

  Bra text. Det är inte bara i Sverge som detta pågår. Samm sak händer även Finland, tyvärr

 • clareal

  Mycket hovsamma ord från chef redaktören och visst är det sant, det som sägs, men läget ÄR trotsallt mycket mer allvarligt.
  Medias ”sannings-tillämpning” har nu i femton år ställt till det vid flera viktiga tillfällen. Jag tänker bland annat på utgången av de riksdagsval som vi har haft under det nya årtusendet: 2014, 2010, 2006 och år 2002, alltså vid de senaste möjliga tillfällena efter September II, 2001.
  Jag påstår att valresultaten, åtminstone från och med 2006, skulle ha varit ganska annorlunda om alla media, liksom en stor del av Överheten, bara hade skött sina uppgifter samvetsgrant och ärligt. I synnerhet inkluderar jag SR och SVT. De började fallera redan under sextiotalet, men det är knappast en acceptabel ursäkt.
  Sant är, att de borgerliga partierna lyckades slå sossarna vid valet 2006, men SD klarade inte då av att ta’ sig in med sina 2.9 procent. De fick vänta till 2010. Vid det senaste valet 2014, blev de det tredje största partiet. Medias skandalösa sätt att hantera SD kräver en rejäl ursäkt till hela den svenska valmanskåren, särskilt som media gång på gång berömmer sig själva för sin storsinta öppenhet och kamp för demokratin. Men det hjälper inte. Skulle en övergranskning komma till stånd i en framtid av en internationell brottsdomstol, kommer många huvuden inom åtminstone SR och SVT, att börja rulla.
  Om vi utsträcker oss till medias rapportering av internationell storpolitik, är läget sådant, att vi måste tillstå att inte bara media, utan fastmer hela Eliten, inklusive politiker-skrået, under långtid har skyddat kriminella handlingar, som har utförts av dom som startade ”the Global War on Terror”, där ”9/11” utgjorde den tändande gnistan: a new Pearl Harbor! ….och alla illegala krig i sitt släptåg, sedan den dagen. Eliten vet, att vi vet, vad dom har ställt till med. Putin vet förstås också och troligen Donald Trump. Därav all den animositet och byxångest som Etablissemanget i USA nu känner mot ”the Donald” inför det stundande presidentvalet.
  Åldersmässigt, intet mer, tillhör jag 68-generationen, och minns väl med vilken kaxighet som vänster, kommunister och liberaler tog till starka brösttoner mot allt amerikanskt, då de inte var upptagna med bränning av deras stjärnbestyckade och randiga flagga …… Ja, det var tider det ….och dom har inte heller återkommit. Istället tiger vänster, kommunister och liberaler. Tycks se mellan fingrarna mot den uppvisade brottsligheten. Ty det verkar ju som en annan av deras stora målsättningar, det multikulturella, multireligiösa och den etniska blandsalladens samhälle, nu kanske står för dörren. Ändamålet får uppenbarligen helga medlen!

  • urskiljning

   Det du tar upp i det sista stycket stämmer verkligen och världen tycks stå inför någon slags urladdning då fler och fler nationer vägra underkasta sig den storvulna nationen i Väst och man kan undra hur det blir med profetian om att den 44.e presidenten blir den sista på den posten. http://www.shtfplan.com/headline-news/chilling-prophecy-predicts-total-destruction-of-europe-in-2016-wasteland-almost-entirely-devoid-of-any-form-of-life_05242016
   Roligt att se din signatur förresten, det var ett tag sedan det gick att kommentera på SvD där du väl brukade göra din röst hörd 🙂

   • clareal

    Stort tack för de uppskattande orden. Jovisst, sitter yttrandefriheten trångt. Jag är portad sedan ett år tillbaka av ”avpixlat”, som jag tror står SD nära. Så vad skall man tro om SD? Även hos danska ”snaphanen”, utrustad med dansk liberalism, trodde jag, men där fick jag tji och är således utslängd därifrån också. Sänder jag in en kommentar, stryks den med motivet ”detected as spam”, ett lömskt förfarande och naturligtvis ren lögn.
    SvD upphörde i maj 2015, tror jag det var, med att ta’ in kommentarer (min ”förtjänst” inbillar jag mig), vilket är lika bra det, då man endast tilläts att skriva 500 TECKEN, vilket blev ungefär sex rader. Alltför kort för att kunna komma med något substansiellt. Det som inte passade SvD:s ”presstitutes” ströks per omgående och det var mycket som inte passade, där. Exempelvis World Trade Center 7 eller the neoconservatives (the neocons) härjningar i Bush-regimen, både före och efter ”9/11”.

    • urskiljning

     Såg inte ditt svar förrän nu, Tack!

 • Benny Danielsson

  Jag hoppas att systemmedia går under och att alla dessa ” journalister” hamnar i Fas3 tillsammams med sina älskade parasiter.

 • SefastTronde

  Nästan alla av de etablerade medierna har blivit influerade och styrda av den odemokratiska liberal-vänstern, som med envetenhet vill klistra sina skitiga epitet – extremhöger, nazistisk och rasistisk – på alla som förfäktar demokrati och yttrandefrihet. Att SVT ideligen tar in oseriösa, därtill uppenbart förljugna, förmenta experter såsom Henrik Arnstad när det gäller att häva ur sig propagandistiska lögner säger väl allt. Hur djupt har inte SVT fallit från opartiskhet och saklighet…?

 • Parsifal

  Ytterligare en aspekt på lögnerna och desinformationen är vad de gör med människors psyken. Både de som indoktrinerats in i Åsiktskorridoren och de som stått utanför, en del kanske under hela sitt liv andra under några år eller decennier. Vad händer med de som vaknar upp ur manipulationerna och så sakteliga börjar inse att systemet ljugit för dem i decennier. Enligt Patrik Engellau, som driver sajten Det Goda Samhället, kan ett sådant uppvaknande vara ytterst plågsamt och väcka många känslor till liv. En sådan är ilska, därom vittnar funktionärer och aktivister inom SD. Nya medlemmar är påfallande ofta väldigt upprörda och ilskna över att ha serverats alla dessa lögner och halvsanningar under sina liv.
  Systemmedia har som påpekas i ledaren mycket att stå till svars för. Det förklarar mycket av den desperation och den hysteri de visar prov på med jämna mellanrum. Hur orka gå ut och berätta att man ljugit i fyrtio års tid? som Julia Cesar en gång retoriskt frågade i en av sina krönikor. Nej, det blir övermäktigt. Bättre då att ännu en liten tid köra med agendajournalistik och desinformation ända fram till den dag då nerläggningsbelsutet kungörs.

 • Rovien

  En del i förljugenheten var att ta bort kommentarsfunktioner eftersom sanningen kom fram där.

 • Arnrik Henstad

  Sveriges vänstervridna journalistkår har genom åren och sitt mörkande och medvetet vinklade artiklar utvecklats till en alltmer meningslös yrkeskår.

 • Anna_H_S

  Så sant skrivet!
  Jag har själv många gånger reagerat på hur konsekvent media varit i att lyfta fram bild och namn så fort gärningsmannen varit svensk, medan man alla andra gånger undanhåller de detaljerna.

 • Allah Snackbar

  Ännu är inte den sista spiken i kistan slagen, bra skrivet SUK.

Dags att sluta smutskasta kolloidalt silver

KRÖNIKA

Covid 1984 – övervakning är ”det nya normala”

DEBATTKanske är viruset SARS-CoV-2 naturligt, kanske har det sluppit ut från ett labb av misstag, kanske har det konstruerats och planterats avsiktligt. Det kommer nog aldrig att kunna avgöras. Säkert är att läkemedelsindustrin och de stora drakarna (Gates, Wellcome, Rockefeller, med flera) som opererar i skymningslandet bakom politiken, är väl förberedda. De har väntat på det här. Det visade sig kanske för svårt och tidsödande att skrämma fram den nya världsordningen med klimatfrågan. De har nu på tre månader åstadkommit mer för att förverkliga sin plan än de gjort på 30 år med klimatskrämseln. Debattör Åke Blomdahl menar att coronapandemin används som svepskäl till att införa omfattande kontroll och restriktioner.

SVT ljuger rakt ut när Nya Tider frågar om försvunnen enkät

REPORTAGEFör några år sedan gjordes en undersökning av journalistikprofessor Kent Asp som visade att SVT:s anställda är extremt vänstervridna. Statstelevisionen hade tänkt motbevisa detta i ett program med titeln ”Sant eller falskt” och skickade ut en enkät till sina anställda för att ta reda på hur det låg till. Resultatet pub­licerades aldrig, istället lades programmet ner. När Nya Tider ställer frågor om saken ljuger SVT rakt ut och säger att ingen enkät gjordes.

SVT allt mer politiskt korrekt – nu för dina skattepengar

GRANSKNINGFrån och med förra året betalar du för Sveriges Television via skattesedeln – oavsett om du använder deras tjänster eller inte. Under sin mycket välavlönade chef Hanna Stjärne har SVT gjort stora satsningar på att ”spegla samhället” genom att anställa fler invandrare och andra privilegierade grupper. Man ignorerar däremot sin egen politiska slagsida – och vägrar att svara på frågor om varför.

Public service ska vara till för folket

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETNu är SVT och Sveriges Radio helt skattefinansierade, så nu om inte förr är det dags att journalisterna faktiskt börjar tjäna befolkningen och inte ser som sitt uppdrag att uppfostra och mästra sin publik.

Kritik är inte hat

OPINION: FREDRIK LARSONDen vi inte får lov att kritisera styr våra liv. Oavsett vem som skrivit citatet är det ett sant idiom. Den som känner sig kränkt blandar ofta ihop kritik med hat. Man hävdar att hat genomsyrar kritiserande part. Men oftast är det hat som genomsyrar idén de försvarar från kritik. Veckans debattör Fredrik Larson skriver om den märkliga tid vi lever i just nu.

WHO: Vi ska gå från hus till hus och ”ta bort” sjuka familjemedlemmar – ”Armé” av kontaktspårare rekryteras globalt

UTRIKESMassövervakning och kontaktspårning uppges vara en del av ”The New Normal” som är ett begrepp som lanseras hårt i alla länder med nedstängningar, vilka är nästan alla världens länder i varierande grad där Sverige är ett av mycket få undantag. Endast genom att acceptera ”Det nya normala” kan folk få lämna sina hus och få ha en inkomst igen påstår de maktföreträdare som aldrig saknar en ursäkt för att förlänga nedstängningar och restriktioner. Efter att Världshälsoorganisationen och flera amerikanska delstatsguvernörer sagt att människor måste kunna kontrolleras och vid behov föras bort från sina hem så rekryteras nu ”kontaktspårare” världen över som ska ingå i en ”armé” med egna ”insatsstyrkor”.

Hur tar sig världen ur lockdown?

LEDAREI Sverige kan det vara svårt att föreställa sig hur det ser ut i resten av världen, men i princip alla andra länder har infört omfattande restriktioner. Hur hade de då tänkt sig komma ur dessa? Det verkar det inte finnas någon bra plan för.

Gå till arkivet

Send this to a friend