Skip to Content

KRITISERAS FÖR BROTT mot mänskliga rättigheter. Demonstranterna återskapar en scen med piskstraff, vilket utdöms av shariadomstolar i Saudiarabien. Foto: tasnimnews.com
Utrikes

Saudiarabien ska ha hand om mänskliga rättigheter åt FN

Kritiken har inte låtit vänta på sig sedan det nyligen stod klart att Faisal Bin Hassan Trad, Saudiarabiens FN-ambassadör i Genève, utsetts att leda en panel av oberoende experter i FN:s råd för mänskliga rättigheter. ”En skandal”, säger hustrun till den fängslade bloggaren Raif Badawi, som dömts till tusen piskrapp för att ha skrivit om yttrandefrihet. Ett bevis för att ”olja trumfar mänskliga rättigheter”, menar hon.

Publicerad: 11 oktober, 2015, 12:02

  • Svenska

Läs även

Faisal Bin Hassan Trad kommer att leda en grupp av fem diplomater och får en inflytelserik roll i vilken han kommer att kunna tillsätta experter i olika länder där FN har ett mandat angående mänskliga rättigheter. Sådana experter kallas ofta för ”kronjuveler” i FN:s råd för mänskliga rättigheter, enligt UN Watch, en Genève-baserad icke-statlig organisation som övervakar FN.

Bloggaren Badawis fru Ensaf Haidar skriver på Facebook att utnämningen av Saudiarabien att leda en panel om mänskliga rättigheter betyder ”grönt ljus att börja piska honom igen”.

Så sent som den 23 september vädjade människorättsorganisationer om att stoppa avrättningen av Ali al-Nimr, som dömts för delaktighet i demonstrationer för politisk förändring av Saudiarabien i samband med Arabiska våren 2011, då han var 17 år. Bland annat ska han ha kastat molotovcocktails på polisen. Al-Nimr har dömts till halshuggning och därefter korsfästning.

Hela artikeln finns i pappersupplagan

Vi kan tyvärr inte visa hela artikeln på hemsidan. Vi är beroende av våra läsares prenumerationer för att kunna finansiera reportageresor som denna. Stöd oss gärna med en prenumeration för att vi ska kunna fortsätta granska makthavarna och resultatet av deras politik.

Börja prenumerera på Nya Tider!

Joachim Avoja

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Stilla havet: Ryskt och kinesiskt stridsflyg i gemensam flygpatrullering

UTRIKESRyskt och kinesiskt bombflyg utförde under sommaren en gemensam flygpatrullering i luftrummet över Stilla havet. Enligt ryska myndigheter är det fråga om en planmässig manöver, beslutad sedan länge, och utförd i syfte att uppvisa beslutsamhet och förmåga att försvara egen säkerhet. Enligt Sydkorea kränkte det ryska flyget Sydkoreas gränser.

President Trump bekräftar: bin Ladens son är död

UTRIKESDen amerikanske presidenten bekräftar en flera månader gammal uppgift att Usama bin Ladens son Hamsa dödats under en antiterroroperation någonstans i Afghanistan eller Pakistan.

Trumps rådgivare avgår – oklart hur

UTRIKESDen amerikanske presidenten Donald Trump meddelade på tisdagen att han gör sig av med sin rådgivare John Bolton. Bolton är av skiljaktig mening; han hävdar att det är han själv som sagt upp sig.

En redovisning av dagsläget i Tyskland

UTRIKESDoktor Gottfried Curio är medlem av tyska Förbundsdagen för AfD (Alternativ für Deutschland, Alternativ för Tyskland). I följande tal i Förbundsdagen beskriver han de katastrofala konsekvenserna av förbundskansler Angela Merkels öppna-dörrar-politik.

11-åring giftes bort enligt muslimsk tradition

UTRIKESEtt filmklipp som visar hur en 11-årig flicka gifter sig med sin 22-åriga kusin i Iran har skapat starka reaktioner. Traditionen med barngiftermål, precis som kusingiftermål, är stark i många muslimska länder trots lagar som skall begränsa förekomsten.

Tomma ord: Kändisar som hade lovat att ta hand om invandrare

UTRIKESFranska och brittiska kändisar som hade skapat uppmärksamhet runt sig själva genom att säga att de skulle ta emot illegala invandrare hemma, har inte gjort det.

Orbán talar vid Budapests tredje Demografiska toppmöte

UTRIKESTorsdagen den 5 september var den ungerske premiärministern ordförande för ett internationellt möte för att främja den ”traditionella familjemodellen”. Det är tredje gången som ett sådant möte organiseras i Budapest, de tidigare tillfällena var 2015 och 2017.

ANC försöker tona ned främlingsfientligt våld i Sydafrika

UTRIKESANC:s generalsekreterare Ace Magashule har förnekat förekomsten av främlingsfientlighet i Sydafrika, och beskriver attackerna mot utlänningar som enbart ”brottslighet”. Men Nya Tider har talat med malawier och kongoleser som motsade Magashule.

Gå till arkivet

Send this to a friend