Skip to Content

FUP Hammarbysupportern Mathias Hammarlund, 29, högg en kniv i ryggen på en DN-journalist. När Hammarlund skulle fotograferas i arresten efter dådet, vägrade han att titta in i kameran. Detta är anledningen till att en polis håller hans huvud. Foto: Polisen
BROTT

Sju års fängelse för mordförsök på DN-journalist

Julafton 2013 knivhögg Mathias Hammarlund, 29, oprovocerat en 64-åring i ryggen när han klev på ett tunnelbanetåg. Fallet uppmärksammades i gammelmedia direkt efter händelsen, men sedan har det varit tyst. Nya Tider har läst domen – Hammarlund döms till sju års fängelse för mordförsök.

Publicerad: 2 april, 2014, 22:08

  • Svenska

På julafton förra året klev Mathias Hammarlund på ett tunnelbanetåg i Skanstull. Helt plötsligt tog han fram en kniv och högg den i ryggen på en för honom okänd äldre man. Hammarlund greps på plats av två vittnen, som höll fast honom tills polisen anlände. Brottsoffret hade tur, kniven träffade inga vitala organ, och efter ett besök på akuten kunde han åka hem samma kväll. En övervakningsfilm av händelsen förevisades under förhandlingen.

beslag

Beslag av tillhyggen och en kolsyrepistol hemma hos Hammarlund.

Hammarlund uppger att han på grund av berusning inte har några som helst minnen av händelsen. Av ett läkarintyg framgår att Hammarlund inte lider av någon allvarlig psykisk störning. En personutredning slår fast att Hammarlund har alkoholproblem, som ”inte är ringa”. Hammarlund förekommer sedan tidigare under åtta avsnitt i belastningsregistret. Han är flera gånger dömd för våldsbrott, men har sluppit undan med böter, villkorlig dom och skyddstillsyn. Han uppger att han jobbar som betongarbetare och är Hammarbysupporter.

Brottsoffret är en numera 65-årig före detta journalist på Dagens Nyheter. Något motiv till dådet har inte framkommit. Tingsrätten skriver att ”det är en gåta”.

Tingsrätten ser inga förmildrande omständigheter och dömer Hammarlund till sju års fängelse för försök till mord. Hammarlund ska även betala 104 702 kronor i skadestånd till DN-journalisten.

Nya Tider kontaktar brottsoffret

Efter att dom meddelats, ringde NyT upp offret:

– Jag är inte så intresserad av att ställa upp på en intervju.

NyT: Och varför inte det?

– Jag är själv journalist, så jag vet hur det funkar. Jag har jobbat mer än 30 år på DN.

Hammarlund.

Mathias Hammarlund.

stefan.pettersson@alternamedia.se

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Nya Tider granskar mördad gängledare

Merhawi Aregai, 26, som beskrivs som ledare för det kriminella nätverket Lejonen, och hans vän Yonathan Hector Väänänen sköts till döds i Kista i mars i år. De båda offren färdades tillsammans med Lanko Aziz i en bil när Lanko ska ha avlossat de dödande skotten från baksätet. I denna artikel granskar vi den mördade gängledaren.

Tre albaner åtalas för att ha gruppvåldtagit ung kvinna

Tre män gruppvåldtog i tur och ordning en berusad och utsatt kvinna i Göteborg i maj i år. Bevisläget anses gott men bara två av de tre misstänkta åtalas nu för grov våldtäkt, den tredje är ännu på fri fot.

Grova räknefel i våldtäktsrapporten ‒ Jonasson har mer rätt än han själv förstått

En rapport om sexualbrott som tagits fram av amatörforskaren Joakim P Jonasson har spritts som en löpeld bland invandringskritiker. Nya Tider har upptäckt allvarliga räknefel i rapporten. Men felen gör snarast rapporten ännu mer brännande ‒ författaren underskattar nämligen grovt invandrares överrepresentation. Män från Gambia är exempelvis 50 gånger mer våldtäktsbenägna än svenska män, inte "bara" nio gånger som rapporten ger intryck av.

Ny statistik om sexualbrott visar kraftig överrepresentation

I medborgarstudien ”Sexualbrottslighet bland män födda i Sverige och i utlandet” som publicerats den 23 oktober av den sverigedemokratiske politikern Patrik Jonasson framkommer omfattande och unik statistik. Han har gått igenom över 4 000 fällande domar som visar att män med utomeuropeisk härkomst begår 84 procent av de grova våldtäkterna i Sverige, samt att 90 procent av gruppvåldtäkterna begås av män med utomeuropeisk härkomst. Var fjärde våldtäktsman som agerat i grupp är afghan. Detta är bara toppen på ett isberg av information och statistik som studien tar fram.

Syraattacker ökar kraftigt – kopplas till kriminella gäng

UTRIKESAttacker med frätande vätskor ökar stort i England. Under 2016 skedde 458 attacker i London, en ökning med 65 procent från föregående år, och attackerna fortsätter med oförminskad styrka även i år. Nu kopplas kriminella gäng till de grova brotten som drabbar oskyldiga och lämnar dem med livslånga och plågsamma ärr och skador.

Upprörda känslor över medias lögner efter Göteborgsdemonstration

Lördagen den 30 september demonstrerade Nordiska motståndsrörelsen i Göteborg. Polisens agerande och mediernas bevakning av händelserna har väckt ont blod hos många debattörer i sociala medier, även sådana som står mycket långt från NMR politiskt.

Vårdcentraler byggs om för det nya Sverige ‒ patienter och personal separeras

Hot och våld mot sjukvårdspersonal blir allt vanligare. Nu planerar Region Skåne att bygga om vårdcentraler efter en modell anpassad till den nya svenska verkligheten. Patienterna och vårdpersonalen hålls åtskilda så långt det går. Läkare ska dessutom ha flyktvägar om patienter blir hotfulla.

Polisman knivhuggen nära afghansk sittstrejk

En polisman knivhöggs i dag i nacken i en oprovocerad attack i anslutning till Medborgarplatsen i Stockholm, där en pågående demonstration hålls av afghaner som motsätter sig avvisning från landet. Enligt Polisens presstjänst smög sig den misstänkte gärningsmannen upp bakom polismannen som patrullerade på platsen och högg honom i nacken med en kniv.

Gå till arkivet