Skip to Content

FUP Hammarbysupportern Mathias Hammarlund, 29, högg en kniv i ryggen på en DN-journalist. När Hammarlund skulle fotograferas i arresten efter dådet, vägrade han att titta in i kameran. Detta är anledningen till att en polis håller hans huvud. Foto: Polisen
BROTT

Sju års fängelse för mordförsök på DN-journalist

Julafton 2013 knivhögg Mathias Hammarlund, 29, oprovocerat en 64-åring i ryggen när han klev på ett tunnelbanetåg. Fallet uppmärksammades i gammelmedia direkt efter händelsen, men sedan har det varit tyst. Nya Tider har läst domen – Hammarlund döms till sju års fängelse för mordförsök.

Publicerad: 2 april, 2014, 22:08

  • Svenska

På julafton förra året klev Mathias Hammarlund på ett tunnelbanetåg i Skanstull. Helt plötsligt tog han fram en kniv och högg den i ryggen på en för honom okänd äldre man. Hammarlund greps på plats av två vittnen, som höll fast honom tills polisen anlände. Brottsoffret hade tur, kniven träffade inga vitala organ, och efter ett besök på akuten kunde han åka hem samma kväll. En övervakningsfilm av händelsen förevisades under förhandlingen.

beslag

Beslag av tillhyggen och en kolsyrepistol hemma hos Hammarlund.

Hammarlund uppger att han på grund av berusning inte har några som helst minnen av händelsen. Av ett läkarintyg framgår att Hammarlund inte lider av någon allvarlig psykisk störning. En personutredning slår fast att Hammarlund har alkoholproblem, som ”inte är ringa”. Hammarlund förekommer sedan tidigare under åtta avsnitt i belastningsregistret. Han är flera gånger dömd för våldsbrott, men har sluppit undan med böter, villkorlig dom och skyddstillsyn. Han uppger att han jobbar som betongarbetare och är Hammarbysupporter.

Brottsoffret är en numera 65-årig före detta journalist på Dagens Nyheter. Något motiv till dådet har inte framkommit. Tingsrätten skriver att ”det är en gåta”.

Tingsrätten ser inga förmildrande omständigheter och dömer Hammarlund till sju års fängelse för försök till mord. Hammarlund ska även betala 104 702 kronor i skadestånd till DN-journalisten.

Nya Tider kontaktar brottsoffret

Efter att dom meddelats, ringde NyT upp offret:

– Jag är inte så intresserad av att ställa upp på en intervju.

NyT: Och varför inte det?

– Jag är själv journalist, så jag vet hur det funkar. Jag har jobbat mer än 30 år på DN.

Hammarlund.

Mathias Hammarlund.

stefan.pettersson@alternamedia.se

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Globalisterna mot folket

KRÖNIKA

Dans kring majstången och sju sorters blommor

UTRIKES”Små grodorna, små grodorna, är lustiga att se.” Många svenskar har någon gång i livet deltagit i denna traditionsenliga danslek kring en majstång klädd i gröna björklöv på midsommarafton som infaller mellan 20-26 juni – i år den 24:e. Midsommarfirandet är vid sidan av julen den viktigaste högtiden i Sverige och är en hyllning till sommaren, ljuset och växtligheten. Midsommarnatten troddes vara en av de mest magiska.

USA nobbar klimatåtagande

UTRIKESDen 1 juni meddelade president Donald Trump att USA inte längre kommer att stå bakom den frivilliga överenskommelse om klimatpolitik som i svensk media felaktigt kallas Parisavtalet. Det handlar inte om ett formellt avtal utan om en överenskommelse som man kan lämna när som helst genom att inte uppfylla de överenskomna åtagandena.

Framtidens kultur är till höger

OPINION: JOHN OCH LILOU DÜBECK

USA-hegemonins ”chefsarkitekt” död

UTRIKES

Tungmetaller ökar i livsmedel

HÄLSALivsmedelsverket har i en ny rapport analyserat den genomsnittlige svenskens diet och funnit både glädjande och oroväckande tecken. Halten av vissa tungmetaller är oförändrad eller ökar, medan jodinnehållet i kosten sjunker. Å andra sidan minskar förekomsten av olika organiska föroreningar som dioxin och svensken äter hälsosammare.

Ny myndighet ska ”lyfta utsatta områden”

UTRIKESVid ett regeringssammanträde tidigare i våras beslutades om ett så kallat kommittédirektiv i syfte att utse en särskild utredare som ska förbereda och genomföra bildandet av en ny myndighet med namnet Delegationen mot segregation. Myndigheten ska ha i uppgift att bidra till att lyfta socialt utsatta områden och bryta segregationsmekanismer strukturellt. Tanken är att verksamheten ska inledas den 1 oktober i år.

Somalier och araber i våldsamt upplopp i Trollhättan

TROLLHÄTTANUnder natten till torsdagen i förra veckan startade ett fyrtiotal ungdomar ett våldsamt upplopp i förorten Kronogården i Trollhättan. Oroligheterna, som började som ett revirbråk mellan arabiska och somaliska gäng, fortsatte även under torsdags- och fredagskvällen och vändes i allmänt upplopp mot polisen som fick gå in med pepparsprej och batonger.

Gå till arkivet