Skip to Content

Alf Ronnby

Alf Ronnby

Artiklar av Alf Ronnby

Svikarna på Nordea

Nordea lämnar Sverige. Bankens föregångare Nordbanken räddades med svenska skattepengar, men nu ger Nordea skattebetalarna fingret. Lika bra att vi slipper dessa svikare, menar docent Alf Ronnby.

Del 6. Kollegialt

FÖLJETONGHåkan och Anja förstår inte hur muslimer kan ha det så tråkigt, när världsliga nöjen lockar. De diskuterar de religiösa påbuden och Håkan bestämmer sig för att prova citera några mer våldsbejakande suror under sin lektion, där de flesta är muslimer, precis som på alla andra skolor i Sverige. Detta är del 6 i Alf Ronnbys framtidsroman som Nya Tider publicerar som följetong.

Putin stigmatiserad

RYSSLANDOliver Stones intervju med Rysslands president Vladimir Putin har väckt uppståndelse hos kulturetablissemanget, trots att frågorna är kritiska och Stone inte drar sig för att ta upp kontroversiella frågor. Tecken på en sjuklig rysskräck, enligt docent Alf Ronnby.

Migrantvågen har bara börjat

KRÖNIKANyligen visade BBC ett reportage om migrationsströmmar i Afrika. Det är 12 000 000 människor på vandring norrut. Ja, du ser rätt, tolv miljoner människor, huvudsakligen från svarta Afrika, är på väg mot Europa just nu.

Del 5. Själsfränder

FÖLJETONGTrots att det finns många inställsamma personer, speciellt ju högre upp man kommer i hierarkin, som vill visa sin tolerans genom att gå muslimerna till mötes på alla möjliga och omöjliga sätt samtidigt som de blundar för att det drabbar ursprungsbefolkningen, så finns det en och annan som knyter näven, åtminstone i fickan. Det är inte alltid lätt att förstå, då ingen vågar visa sitt missnöje utåt, men ibland hittar de varandra. Håkan och Anja är sådana självfränder. Detta är del 5 i Alf Ronnbys framtidsroman som Nya Tider publicerar som följetong.

Gud är den moraliska tidsandan

KRÖNIKAVarför söker sig allt fler till Gud i dessa dagar? Alf Ronnby, doktor i sociologi och docent i socialt arbete, resonerar i denna debattartikel kring olika religioners gudsbegrepp och dess betydelse för att bygga samhällen. En fredlig samexistens kräver en gemensam moral och normbildning, och där spelar religionen en stor roll, konstaterar han.

Del 4. Brännpunkt utbildning

FÖLJETONGSkolor och universitet har anpassats efter muslimska krav, bilder på väggarna har plockats bort och det är rast för bön flera gånger om dagen. Håkan, en av de få svenska lärarna som är kvar, kan förstå muslimernas kritik av det dekadenta västerländska samhället, men tycker ändå att det blir för stora inskränkningar i den personliga friheten. Detta är del 4 i Alf Ronnbys framtidsroman som Nya Tider publicerar som följetong.

Del 3. Parallellsamhälle

FÖLJETONGStora delar av samhället styrs av muslimer. Många av de stadsdelar som tidigare betecknades som ”No go-zoner” har tagit ett steg till och blivit shariastyrda områden. Svenskarna får bo där, men på muslimernas villkor. Detta är del 3 i Alf Ronnbys framtidsroman som Nya Tider publicerar som följetong.

Del 2. Flodvågen förvandlar Europa

FÖLJETONGRegeringens policy för tolerans och fredlig samexistens har misslyckats. Ortodoxa imamer, islamister och jihadister verkar för islamisering av landet. Samtidigt växer motståndet hos den svenska urbefolkningen. De vägrar att underkasta sig islam. Del 2 av Alf Ronnbys roman som Nya Tider publicerar som följetong.

EU främjar nationalismen

Allt fler länder och befolkningar reser sig mot EU:s överstatlighet. Alf Ronnby menar att denna utveckling har skapats genom unionens eget agerande.

Misslyckade mynt

DEBATTVi har blivit påtvingade nya mynt med valörerna 1, 2 och 5 kronor. En- och tvåkronan är kopparfärgade och det går knappt att se valören. De blandas lätt ihop. Mynten är lätta, vilket bankerna nog tycker är bra. Detta tycks vara huvudmotiveringen till att vi nu byter mynt. Men är det bara jag som tycker att de ser ut och känns som leksaksmynt?

Drömmen om Europa

DEBATTMiljoner människor skulle vilja lämna sina hemländer för att ta sig till Europa, dels från konfliktens Syrien, men också från flera länder i Afrika. För Europa skulle det vara en omöjlighet att absorbera dessa antal.

Centralismens Pris

Nordstaternas krig mot Sydstaterna i Nordamerika handlade inte primärt om slaveriet, utan om att behålla Unionen. Docent Alf Ronnby reflekterar kring den historiska konflikten och jämför med dagens regionala konflikter och centralmakter som EU, Spanien eller Ukraina.

En Casbah till medina Rosengård

Ett 22 våningars skrytbygge mitt i Rosengård utlovas bryta segregationen och göra området till en attraktiv och trygg stadsdel. Docent Alf Ronnby menar i stället att namnvalet Casbah – ett arabiskt fort där stadens ledare residerade – snarare antyder andra planer.

Svensk kultur i ett nötskal

OPINION: ALF RONNBYVad är typiskt för svensk kultur? För dem som lever mitt i den svenska kulturen, är de kulturella dragen en självklarhet. Det är först när någon ställer frågan vad som kännetecknar svensk kultur, det kan vara svårt att sätta fingret på vad det är. Sociologen Alf Ronnby presenterar här kulturen i ett nötskal.

Diktatorernas välsignelse

DEBATTVarför havererade den ”arabiska våren” 2011 och imploderade i sekteristiska strider? Varför segrade radikal islam över demokrati? Docent Alf Ronnby drar historiska paralleller till skilda staters utveckling och den ofta omvälvande övergången till demokrati.

Islamologernas krumbukter

OPINION: ALF RONNBY

De första turisterna på Mallorca

KULTURMånga svenskar åker i dagarna till sydligare breddgrader för att förlänga sommaren och bunkra upp med lite välbehövligt D-vitamin. Men hur startade egentligen turismen till de behagliga öarna?

Systemmedias indoktrinering

MediaI och med framväxten av alternativa medier och så kallade sociala medier, har det för många blivit tydligare vilken roll de systembärande medierna spelar, då det gäller mottagarnas värderingar och världsbild. Det menar veckans debattör Alf Ronnby, doktor i sociologi och docent i socialt arbete.

Inte Guds krigare – bara simpla kriminella

En granskning av de terrorister som på senare tid genomfört terrordåd i islams namn visar att de haft svag anknytning till religionen och i stället förenas av ett liv i kriminalitet. Veckans debattör, docent Alf Ronnby, resonerar kring hur förmenta jihadister, ”heliga krigare”, bör hanteras och presenterar ett förslag utifrån sitt expertisområde: lokalsamhällens sociala organisering.