Skip to Content

Alf Ronnby

Alf Ronnby

Artiklar av Alf Ronnby

Centralismens Pris

Nordstaternas krig mot Sydstaterna i Nordamerika handlade inte primärt om slaveriet, utan om att behålla Unionen. Docent Alf Ronnby reflekterar kring den historiska konflikten och jämför med dagens regionala konflikter och centralmakter som EU, Spanien eller Ukraina.

En Casbah till medina Rosengård

Ett 22 våningars skrytbygge mitt i Rosengård utlovas bryta segregationen och göra området till en attraktiv och trygg stadsdel. Docent Alf Ronnby menar i stället att namnvalet Casbah – ett arabiskt fort där stadens ledare residerade – snarare antyder andra planer.

Svensk kultur i ett nötskal

OPINION: ALF RONNBYVad är typiskt för svensk kultur? För dem som lever mitt i den svenska kulturen, är de kulturella dragen en självklarhet. Det är först när någon ställer frågan vad som kännetecknar svensk kultur, det kan vara svårt att sätta fingret på vad det är. Sociologen Alf Ronnby presenterar här kulturen i ett nötskal.

Diktatorernas välsignelse

DEBATTVarför havererade den ”arabiska våren” 2011 och imploderade i sekteristiska strider? Varför segrade radikal islam över demokrati? Docent Alf Ronnby drar historiska paralleller till skilda staters utveckling och den ofta omvälvande övergången till demokrati.

Islamologernas krumbukter

OPINION: ALF RONNBY

De första turisterna på Mallorca

KULTURMånga svenskar åker i dagarna till sydligare breddgrader för att förlänga sommaren och bunkra upp med lite välbehövligt D-vitamin. Men hur startade egentligen turismen till de behagliga öarna?

Systemmedias indoktrinering

MediaI och med framväxten av alternativa medier och så kallade sociala medier, har det för många blivit tydligare vilken roll de systembärande medierna spelar, då det gäller mottagarnas värderingar och världsbild. Det menar veckans debattör Alf Ronnby, doktor i sociologi och docent i socialt arbete.

Inte Guds krigare – bara simpla kriminella

En granskning av de terrorister som på senare tid genomfört terrordåd i islams namn visar att de haft svag anknytning till religionen och i stället förenas av ett liv i kriminalitet. Veckans debattör, docent Alf Ronnby, resonerar kring hur förmenta jihadister, ”heliga krigare”, bör hanteras och presenterar ett förslag utifrån sitt expertisområde: lokalsamhällens sociala organisering.

Boris Johnson, Lämna-kampanjens företrädare. Foto: Facebook

EU-etatisterna fick sig en näsbränna

”Göran Greider – en övervintrare”

DEBATT

Expo ser rasister bland dem som bara älskar sitt land

RECENSIONOrganisationen Expo får mycket uppmärksamhet i systemmedia och anlitas ofta för att kommentera och bedöma partier och rörelser i och utanför Sverige som är kritiska mot någon av etablissemangets kärnfrågor, som mångkultur, radikalfeminism och framhävandet av sexuella avvikelser. År 2008 gav de ut ”argumentationsskriften” Sverigedemokraterna har fel. Vi fick tag i ett nytryck från 2010 och låtit docent Alf Ronnby göra en kritisk granskning av verket, vars tema Expo fortfarande driver intensivt i bland annat föreläsningar.

”Sluta ursäkta islamisterna!”

DEBATTMånga muslimer kanske är fredliga, men det finns tillräckligt många radikala islamister för att detta ska färga av sig på hela religionen. Det räcker att en kritiker säger något negativt om islam generellt, inte nödvändigtvis om islamistiska tolkningar, för att dra på sig vrede och dödshot. Docent Alf Ronnby menar att samhället måste värja sig för att inte våldsverkarna ska få överhanden.

Jihadisthotet kommer inifrån

TERROREfter terrorattentaten i Paris förra året, är det nu två franska filmer som sätter skräck i fransmännen, eftersom budskapet är att dödliga jihadister kan dyka upp var som helst i det franska samhället. Nästa gång kan det vara din granne som du intet ont anande möter med fingret på avtryckaren.

Romerna i Malmö: Vräkta efter ett år

I över ett år har romer ockuperat privat mark i centrala Malmö i stadsdelen Sorgenfri. Markägaren har förgäves försökt få hjälp av Polisen och Kronofogden, och de omkringboende har fått stå ut med stank, rök och oväsen. Nu har myndigheterna äntligen avhyst romerna, men markägaren får stå för saneringen på upp till 350 000 kronor.

På besök hos indianer i Arizona

Resor.Alf Ronnby i Arizona.

Otrolig brutalitet mot djur i Spanien

Debatt:Tjurfäktningar är bara toppen på isberget, menar debattör Alf Ronnby.

Stenbrotten som blev naturreservat

Populärt romantiskt utflyktsmål.

Liberalismen – välfärdens dödgrävare

Folkhemmets ideal har övergivits.Docent Alf Ronnby tar ett brett grepp på ideologi och samhälle i en inte alltför smickrande beskrivning av dagens Sverige.

Spanien på väg mot polisstat?

I Spanien har Partido Popular (PP) och regeringen Rajoy använt sin absoluta majoritet till att – mot alla protester – genomdriva en ny strafflag och en lag om ”medborgarsäkerhet”.

Hetsen mot Sverigedemokraterna

Debatt."Det är anmärkningsvärt att vi har en statsminister, en vice statsminister och en finansminister, som är så okunniga i statskunskap och politologi och dessutom uppträder som demagoger och provokatörer." – Alf Ronnby